stdClass Object ( [id] => 1095119 [title] => Diplomatsko šamaranje dokaz je da živimo Hladni rat 2.0: međusobno izbacivanje diplomata može dovesti do prekida odnosa EU i Rusije, a to je točno ono što želi SAD [alias] => diplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko god nije vjerovao da već neko vrijeme živimo Hladni rat 2.0, aktualno međusobno „diplomatsko šamaranje” između Rusije i više zemalja Srednje i Istočne Europe moralo bi ga razuvjeriti. Nakon što se izbace diplomati, više ne ostaje puno opcija.

Najnovija hladnoratovska epizoda začeta je prije dva tjedna, 17. travnja, kad je iz Praga stigla dramatična vijest: Češka izbacuje 18 ruskih diplomata, pod optužbom da je ruska vojna obavještajna služba GRU odgovorna za eksploziju skladišta oružja kod češkog mjesta Vrbetice 2014. godine, kad su poginule dvije osobe.

„Rusku krivnju” na izvanrednoj su konferenciji za novinare tog 17. travnja obznanili osobno češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček. Za ovog potonjeg Rusi su na češkom teritoriju izvršili „teroristički napad bez presedana”.

„O svemu ćemo detaljno informirati naše EU i NATO partnere te tražiti njihovu podršku”, rekao je Hamaček, dodavši da otkazuje planirani posjet Moskvi, gdje je trebao dogovoriti nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V.

Da stvar bude napetija, istog dana češka policija objavljuje da su za sabotažu iz 2014. osumnjičena dvojica Rusa poznata međunarodnoj javnosti - Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Ista dva ruska agenta koje se sumnjiči da su 2018. kemijskim agensom Novičok otrovali bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u engleskom gradu Salisburyju.

Podsjetimo, Novičok je smrtonosan, ali i Skripal i kćer su preživjeli. Rekli bi cinici: nije GRU što je bio KGB.

Otkud sada Rusi?

No vratimo se češkom državnom vrhu: na spomenutoj konferenciji 17. travnja Babiš i Hamaček naveli su da ih češki predsjednik Miloš Zeman „apsolutno podržava”. To će se pokazati kao krupna laž, što će izazvati potres u češkoj politici (o tome nešto kasnije).

Češka odluka o izbacivanju 18 ruskih diplomata izazvala je mnogo upitnika, jer je istraga iz 2014. zaključila da je do eksplozije u skladištu oružja došlo zbog „nemara”, odnosno zbog „nesavjesnog rukovanja oružjem”. Otkud onda izroniše Rusi? I zašto baš sada?

Generalno, čitava ova priča teško se može razumjeti ako se ne znaju bar tri ključne činjenice.

Prvo, dramatična konferencija u Pragu upriličena je samo dan nakon što je Rusija objavila da će izbaciti 10 američkih diplomata (kao odgovor na izbacivanje ruskih diplomata iz SAD-a). Baš u času kad izbacivanjem američkih diplomata Rusija odgovara na američko izbacivanje ruskih diplomata, u igru ulijeće Češka i izbacuje američke diplomate, čime otvoreno staje na stranu Rusije.

Pardon, izbacuje ruske diplomate, čime staje na stranu Amerike.

Neće Sputnjik, hoće Pfizer

Drugo, češki šef diplomacije Hamaček zbog afere je otkazao posjet Moskvi, gdje je za svoju zemlju – jednu od najpogođenijih u svijetu – trebao nabaviti američko cjepivo, što je sada propalo.

Pardon, Hamaček je u Moskvi trebao nabaviti rusko cjepivo, što je sada propalo. Sada će morati nabaviti američko.

I treće, afera je nagnala službeni Prag da s popisa kandidata za izgradnju novog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovany ukloni - rusku tvrtku. Naime, u uži izbor češke vlade za ugovor o izgradnji reaktora (vrijedan šest milijardi eura) ušli su američka nuklearna korporacija Westinghouse, francuska EdF, južnokorejska Korea Hydro & Nuclear Power te – ruski Rosatom. Sada su zapadni kandidati izbačeni, pa sigurno pobjeđuje ruska firma.

Pardon, sada je ruski kandidat izbačen, pa sigurno pobjeđuje američka firma. Ili neka od preostalih dviju firmi iz američkih zemalja saveznica – Francuske, odnosno Južne Koreje.

Zlobnici tvrde da postoji i četvrta činjenica koju nije zgorega znati za razumijevanje aktualnog spora između Praga i Moskve. U češkim medijima, naime, već neko vrijeme se piše o povezanosti premijera Babiša s korupcijskim skandalom oko poljoprivrednog zemljišta. Odnosno, pisalo se dok „ruska afera” nije zasjenila sve druge afere, baš kao da ju je Babišev PR-tim naručio.

Sada, kada znamo i neke „vanjske okolnosti”, možemo na eksploziju skladišta iz 2014. gledati s malo veće distance.

No vratimo se na 18 ruskih diplomata protjeranih iz Praga.

---

image
Jan Hamaček
Michal Cizek/AFP
---

Ambiciozni ultimatum

Rusija je odbacila bilo kakvu odgovornost za eksploziju iz 2014., tvrdeći da se radi o „češkoj provokaciji”, kojom se Prag želi dodvoriti administraciji SAD-a. Ali nije ostalo samo na riječima: već 19. travnja Moskva uzvraća izbacivanjem čak 20 čeških diplomata. Prag je ostao zatečen.

„Reakcija Rusije je snažnija nego smo očekivali, izbacili su više naših ljudi nego mi njihovih. Možda ćemo morati poduzeti dodatne korake”, rekao je prvi češki diplomat Hamaček, pozvavši EU zemlje da u znak „solidarnosti” i one izbace ruske diplomate.

No Hamaček nije stigao poduzeti nikakve korake, jer ga je na mjestu ministra vanjskih poslova smijenio mladi, 37-godišnji Jakub Kulhanek, koji je krenuo vrlo ambiciozno, pa je već u srijedu 21. travnja Rusiji dao ultimatum da do sutra u podne mora vratiti svih 20 čeških diplomata u Moskvu.

Po isteku ultimatum, na koji nitko iz Kremlja nije niti odgovorio, novi šef češke diplomacije bacio se na matematiku. Izračunavši da nakon međusobnog izbacivanja diplomata Češka u Moskvi ima još 24 diplomata, dok ih Rusija u Pragu ima čak 94, Kulhanek je ustvrdio da će uskoro izjednačiti brojnost ambasada u Pragu i Moskvi.

Odnosno, češki šef diplomacije je najavio da će protjerati još čak 70 ruskih diplomata i članova diplomatskog osoblja iz ambasade u Pragu - i to već do početka svibnja.

Predsjednik ili veleizdajnik

A onda je, u nedjelju 25. travnja, Češku potresla nova eksplozija. Predsjednik države Miloš Zeman, koji je na početku afere poručio da uzima par dana kako bi „temeljito proučio stvar”, napokon se oglasio, na užas Babiša, Kulhaneka i američke ambasade u Pragu. Slobodno prepričano, rekao je sljedeće:

„Proučio sam stvar i nisam našao dokaze ruske krivnje, pa ne razumijem zašto bismo kvarili odnose s Moskvom.”

Konkretno, u razgovoru za češke medije Zeman je ustvrdio da o eksploziji skladišta oružja iz 2014. „postoje dvije teorije”:

„Istražujemo slučaj koristeći dvije teorije - prvu, izvornu, da je eksplozija bila rezultat nestručnog rukovanja eksplozivima, i drugu, da je to bila operacija strane obavještajne službe. Objema teorijama pristupam ozbiljno i želim da se ovo pitanje temeljito istraži”, rekao je Zeman, dodavši da je protiv „bilo kakvog oblika (antiruske) histerije”, te pozvavši građane da pričekaju rezultate policijske istrage.

Čim je sugerirao da je službeni narativ o „ruskoj krivnji” još uvijek samo nedokazana teorija, Zeman je postao meta napada prozapadnog dijela češke politike.

„Zeman se otvoreno stavlja na stranu Rusije i postaje ruski advokat”, oglasio se šef Vijeća za sigurnost, obranu i vanjske poslove u gornjem domu češkog parlamenta Pavel Fischer, a u Senatu je čak pokrenuta inicijativa da se Zemanu sudi za - veleizdaju.

Agent Ruske federacije

„Pretpostavljam da ćemo u najmanju ruku raspravljati o mogućnosti optužbe za veleizdaju. Posavjetovat ćemo se s pravnim ekspertima”, rekao je predsjednik Senata Miloš Vistrcil, a zajednički stav protiv Zemana objavili su i zastupnici stranaka ODS i TOP 09:

„Koraci koje je predsjednik ovih dana poduzeo jasno pokazuju da ne djeluje u ime interesa Češke Republike. Ovo je situacija koja se više ne može ignorirati”, poručili su senatori.

„Predsjednik Zeman opet je djelovao kao agent Ruske Federacije, a ne kao predsjednik naše države”, stoji pak u peticiji koju su ovog tjedna - sa zahtjevom da se Zemana optuži za veleizdaju - potpisale brojne javne osobe: povjesničari, pisci, režiseri...

Konačno, ove srijede javio se ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji je češke tvrdnje o umiješanosti Rusije u eksploziju skladišta oružja nazvao „čistom shizofrenijom”:

„Na intelektualnoj razini ne mogu razumjeti ono što oni zapravo žele. To se može gledati kao ne baš profinjena TV-serija koja sadrži mnoge šizofrene komponente u priči”, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik, komentiravši i napade na Zemana:

„Predsjednik Zeman samo je predložio da se razmotri službena verzija događaja, koja u ovih sedam godina nikad nije opovrgnuta. Sada je optužen za izdaju, a predsjednik parlamenta tvrdi da je... otkrio državnu tajnu. Po mom mišljenju, to je čista shizofrenija”, ustvrdio je glavni ruski diplomat.

Tko je ubio nadvojvodu Ferdinanda?

U međuvremenu, češki apel za „solidarnošću” u izbacivanju ruskih diplomata poslušale su sve tri baltičke države (Litva, Latvija, Estonija) i Slovačka. Zauzvrat, Moskva je objavila da protjeruje isti broj diplomata iz tih zemalja: trojicu iz slovačke, dvojicu iz litvanske, te po jednog iz latvijske i estonske ambasade.

A u srijedu je afera dobila novi zamah: uključila se i Bugarska. Vlasti u Sofiji optužile su ruske agente da su od 2011. do 2020. na teritoriju Bugarske izazvali čak četiri eksplozije u vojnim skladištima oružja, namijenjenom izvozu u Ukrajinu i Gruziju.

„Dosad prikupljeni dokazi, s velikim stupnjem vjerodostojnosti, upućuju na zaključak da je cilj djelovanja ruskih agenata bio zaustaviti opskrbu Gruzije i Ukrajine municijom”, istaknula je glasnogovornica bugarskog tužiteljstva Sijka Mileva.

„Bugarska strana želi zasjeniti Čehe, pa gledaju još dalje u prošlost”, komentirao je Sergej Lavrov, te sarkastično dodao:

„Odlično je što nas još nisu optužili za atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda, no čini mi se da i to dolazi.”

Zaključno možemo reći da međusobno protjerivanje diplomata zrcali novi ponor u odnosima između Rusije i Zapada. Evidentna antiruska histerija nedavno je nagnala Lavrova da u ime Kremlja najavi mogućnost potpunog prekida diplomatskih odnosa s Europskom unijom. Što će, ako se dogodi, najviše odgovarati interesima SAD-a.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => napeta situacija 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-30 07:05:47 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-30 07:29:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-30 07:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2735 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/30\/17665468.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/30\/17665470.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vitaliy Belousov\/AFP","Michal Cizek\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Jan Hama\u010dek"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x725","hd_17665468_1920.jpg":"1920x1080","k_17665468_1280.jpg":"1280x1280","k_17665468_1024.jpg":"1024x1024","k_17665468_640.jpg":"640x640","k_17665468_480.jpg":"480x480","k_17665468_340.jpg":"340x340","k_17665468_220.jpg":"220x220","o_17665468_1280.jpg":"1280x906","o_17665468_1024.jpg":"1024x725","o_17665468_640.jpg":"640x453","o_17665468_480.jpg":"480x339","o_17665468_340.jpg":"340x240","o_17665468_220.jpg":"220x155","h_17665468_1280.jpg":"1280x854","h_17665468_1024.jpg":"1024x683","h_17665468_640.jpg":"640x427","h_17665468_480.jpg":"480x320","h_17665468_340.jpg":"340x227","h_17665468_220.jpg":"220x147","pp_17665468_1280.jpg":"1006x1280","pp_17665468_1024.jpg":"805x1024","pp_17665468_640.jpg":"503x640","pp_17665468_480.jpg":"377x480","pp_17665468_340.jpg":"267x340","pp_17665468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_17665470_1920.jpg":"1920x1080","k_17665470_1280.jpg":"1280x1280","k_17665470_1024.jpg":"1024x1024","k_17665470_640.jpg":"640x640","k_17665470_480.jpg":"480x480","k_17665470_340.jpg":"340x340","k_17665470_220.jpg":"220x220","o_17665470_1280.jpg":"1280x852","o_17665470_1024.jpg":"1024x682","o_17665470_640.jpg":"640x426","o_17665470_480.jpg":"480x319","o_17665470_340.jpg":"340x226","o_17665470_220.jpg":"220x146","h_17665470_1280.jpg":"1280x854","h_17665470_1024.jpg":"1024x683","h_17665470_640.jpg":"640x427","h_17665470_480.jpg":"480x320","h_17665470_340.jpg":"340x227","h_17665470_220.jpg":"220x147","pp_17665470_1280.jpg":"1006x1280","pp_17665470_1024.jpg":"805x1024","pp_17665470_640.jpg":"503x640","pp_17665470_480.jpg":"377x480","pp_17665470_340.jpg":"267x340","pp_17665470_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7467113 Threads: 2 Questions: 1601930482 Slow queries: 4755471 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110566159 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/diplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad-1095119 [printLink] => /vijesti/svijet/diplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad-1095119?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 435946 [name] => Češka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ceska [link] => /tag/ceska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637435 [name] => diplomatski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-30 09:29:50 [main_article_id] => 0 [alias] => diplomatski-rat [link] => /tag/diplomatski-rat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 307212 [name] => hladni rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hladni-rat [link] => /tag/hladni-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Diplomatsko šamaranje dokaz je da živimo Hladni rat 2.0: međusobno izbacivanje diplomata može dovesti do prekida odnosa EU i Rusije, a to je točno ono što želi SAD [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/30/17665468.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vitaliy Belousov/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/30/17665468.jpg [title] => Vitaliy Belousov/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/30/17665470.jpg [title] => Michal Cizek/AFPJan Hamaček ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tko god nije vjerovao da već neko vrijeme živimo Hladni rat 2.0, aktualno međusobno „diplomatsko šamaranje” između Rusije i više zemalja Srednje i Istočne Europe moralo bi ga razuvjeriti. Nakon što se izbace diplomati, više ne ostaje puno opcija.

Najnovija hladnoratovska epizoda začeta je prije dva tjedna, 17. travnja, kad je iz Praga stigla dramatična vijest: Češka izbacuje 18 ruskih diplomata, pod optužbom da je ruska vojna obavještajna služba GRU odgovorna za eksploziju skladišta oružja kod češkog mjesta Vrbetice 2014. godine, kad su poginule dvije osobe.

„Rusku krivnju” na izvanrednoj su konferenciji za novinare tog 17. travnja obznanili osobno češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček. Za ovog potonjeg Rusi su na češkom teritoriju izvršili „teroristički napad bez presedana”.

„O svemu ćemo detaljno informirati naše EU i NATO partnere te tražiti njihovu podršku”, rekao je Hamaček, dodavši da otkazuje planirani posjet Moskvi, gdje je trebao dogovoriti nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V.

Da stvar bude napetija, istog dana češka policija objavljuje da su za sabotažu iz 2014. osumnjičena dvojica Rusa poznata međunarodnoj javnosti - Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Ista dva ruska agenta koje se sumnjiči da su 2018. kemijskim agensom Novičok otrovali bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u engleskom gradu Salisburyju.

Podsjetimo, Novičok je smrtonosan, ali i Skripal i kćer su preživjeli. Rekli bi cinici: nije GRU što je bio KGB.

Otkud sada Rusi?

No vratimo se češkom državnom vrhu: na spomenutoj konferenciji 17. travnja Babiš i Hamaček naveli su da ih češki predsjednik Miloš Zeman „apsolutno podržava”. To će se pokazati kao krupna laž, što će izazvati potres u češkoj politici (o tome nešto kasnije).

Češka odluka o izbacivanju 18 ruskih diplomata izazvala je mnogo upitnika, jer je istraga iz 2014. zaključila da je do eksplozije u skladištu oružja došlo zbog „nemara”, odnosno zbog „nesavjesnog rukovanja oružjem”. Otkud onda izroniše Rusi? I zašto baš sada?

Generalno, čitava ova priča teško se može razumjeti ako se ne znaju bar tri ključne činjenice.

Prvo, dramatična konferencija u Pragu upriličena je samo dan nakon što je Rusija objavila da će izbaciti 10 američkih diplomata (kao odgovor na izbacivanje ruskih diplomata iz SAD-a). Baš u času kad izbacivanjem američkih diplomata Rusija odgovara na američko izbacivanje ruskih diplomata, u igru ulijeće Češka i izbacuje američke diplomate, čime otvoreno staje na stranu Rusije.

Pardon, izbacuje ruske diplomate, čime staje na stranu Amerike.

Neće Sputnjik, hoće Pfizer

Drugo, češki šef diplomacije Hamaček zbog afere je otkazao posjet Moskvi, gdje je za svoju zemlju – jednu od najpogođenijih u svijetu – trebao nabaviti američko cjepivo, što je sada propalo.

Pardon, Hamaček je u Moskvi trebao nabaviti rusko cjepivo, što je sada propalo. Sada će morati nabaviti američko.

I treće, afera je nagnala službeni Prag da s popisa kandidata za izgradnju novog reaktora u nuklearnoj elektrani Dukovany ukloni - rusku tvrtku. Naime, u uži izbor češke vlade za ugovor o izgradnji reaktora (vrijedan šest milijardi eura) ušli su američka nuklearna korporacija Westinghouse, francuska EdF, južnokorejska Korea Hydro & Nuclear Power te – ruski Rosatom. Sada su zapadni kandidati izbačeni, pa sigurno pobjeđuje ruska firma.

Pardon, sada je ruski kandidat izbačen, pa sigurno pobjeđuje američka firma. Ili neka od preostalih dviju firmi iz američkih zemalja saveznica – Francuske, odnosno Južne Koreje.

Zlobnici tvrde da postoji i četvrta činjenica koju nije zgorega znati za razumijevanje aktualnog spora između Praga i Moskve. U češkim medijima, naime, već neko vrijeme se piše o povezanosti premijera Babiša s korupcijskim skandalom oko poljoprivrednog zemljišta. Odnosno, pisalo se dok „ruska afera” nije zasjenila sve druge afere, baš kao da ju je Babišev PR-tim naručio.

Sada, kada znamo i neke „vanjske okolnosti”, možemo na eksploziju skladišta iz 2014. gledati s malo veće distance.

No vratimo se na 18 ruskih diplomata protjeranih iz Praga.

---

image
Jan Hamaček
Michal Cizek/AFP
---

Ambiciozni ultimatum

Rusija je odbacila bilo kakvu odgovornost za eksploziju iz 2014., tvrdeći da se radi o „češkoj provokaciji”, kojom se Prag želi dodvoriti administraciji SAD-a. Ali nije ostalo samo na riječima: već 19. travnja Moskva uzvraća izbacivanjem čak 20 čeških diplomata. Prag je ostao zatečen.

„Reakcija Rusije je snažnija nego smo očekivali, izbacili su više naših ljudi nego mi njihovih. Možda ćemo morati poduzeti dodatne korake”, rekao je prvi češki diplomat Hamaček, pozvavši EU zemlje da u znak „solidarnosti” i one izbace ruske diplomate.

No Hamaček nije stigao poduzeti nikakve korake, jer ga je na mjestu ministra vanjskih poslova smijenio mladi, 37-godišnji Jakub Kulhanek, koji je krenuo vrlo ambiciozno, pa je već u srijedu 21. travnja Rusiji dao ultimatum da do sutra u podne mora vratiti svih 20 čeških diplomata u Moskvu.

Po isteku ultimatum, na koji nitko iz Kremlja nije niti odgovorio, novi šef češke diplomacije bacio se na matematiku. Izračunavši da nakon međusobnog izbacivanja diplomata Češka u Moskvi ima još 24 diplomata, dok ih Rusija u Pragu ima čak 94, Kulhanek je ustvrdio da će uskoro izjednačiti brojnost ambasada u Pragu i Moskvi.

Odnosno, češki šef diplomacije je najavio da će protjerati još čak 70 ruskih diplomata i članova diplomatskog osoblja iz ambasade u Pragu - i to već do početka svibnja.

Predsjednik ili veleizdajnik

A onda je, u nedjelju 25. travnja, Češku potresla nova eksplozija. Predsjednik države Miloš Zeman, koji je na početku afere poručio da uzima par dana kako bi „temeljito proučio stvar”, napokon se oglasio, na užas Babiša, Kulhaneka i američke ambasade u Pragu. Slobodno prepričano, rekao je sljedeće:

„Proučio sam stvar i nisam našao dokaze ruske krivnje, pa ne razumijem zašto bismo kvarili odnose s Moskvom.”

Konkretno, u razgovoru za češke medije Zeman je ustvrdio da o eksploziji skladišta oružja iz 2014. „postoje dvije teorije”:

„Istražujemo slučaj koristeći dvije teorije - prvu, izvornu, da je eksplozija bila rezultat nestručnog rukovanja eksplozivima, i drugu, da je to bila operacija strane obavještajne službe. Objema teorijama pristupam ozbiljno i želim da se ovo pitanje temeljito istraži”, rekao je Zeman, dodavši da je protiv „bilo kakvog oblika (antiruske) histerije”, te pozvavši građane da pričekaju rezultate policijske istrage.

Čim je sugerirao da je službeni narativ o „ruskoj krivnji” još uvijek samo nedokazana teorija, Zeman je postao meta napada prozapadnog dijela češke politike.

„Zeman se otvoreno stavlja na stranu Rusije i postaje ruski advokat”, oglasio se šef Vijeća za sigurnost, obranu i vanjske poslove u gornjem domu češkog parlamenta Pavel Fischer, a u Senatu je čak pokrenuta inicijativa da se Zemanu sudi za - veleizdaju.

Agent Ruske federacije

„Pretpostavljam da ćemo u najmanju ruku raspravljati o mogućnosti optužbe za veleizdaju. Posavjetovat ćemo se s pravnim ekspertima”, rekao je predsjednik Senata Miloš Vistrcil, a zajednički stav protiv Zemana objavili su i zastupnici stranaka ODS i TOP 09:

„Koraci koje je predsjednik ovih dana poduzeo jasno pokazuju da ne djeluje u ime interesa Češke Republike. Ovo je situacija koja se više ne može ignorirati”, poručili su senatori.

„Predsjednik Zeman opet je djelovao kao agent Ruske Federacije, a ne kao predsjednik naše države”, stoji pak u peticiji koju su ovog tjedna - sa zahtjevom da se Zemana optuži za veleizdaju - potpisale brojne javne osobe: povjesničari, pisci, režiseri...

Konačno, ove srijede javio se ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji je češke tvrdnje o umiješanosti Rusije u eksploziju skladišta oružja nazvao „čistom shizofrenijom”:

„Na intelektualnoj razini ne mogu razumjeti ono što oni zapravo žele. To se može gledati kao ne baš profinjena TV-serija koja sadrži mnoge šizofrene komponente u priči”, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik, komentiravši i napade na Zemana:

„Predsjednik Zeman samo je predložio da se razmotri službena verzija događaja, koja u ovih sedam godina nikad nije opovrgnuta. Sada je optužen za izdaju, a predsjednik parlamenta tvrdi da je... otkrio državnu tajnu. Po mom mišljenju, to je čista shizofrenija”, ustvrdio je glavni ruski diplomat.

Tko je ubio nadvojvodu Ferdinanda?

U međuvremenu, češki apel za „solidarnošću” u izbacivanju ruskih diplomata poslušale su sve tri baltičke države (Litva, Latvija, Estonija) i Slovačka. Zauzvrat, Moskva je objavila da protjeruje isti broj diplomata iz tih zemalja: trojicu iz slovačke, dvojicu iz litvanske, te po jednog iz latvijske i estonske ambasade.

A u srijedu je afera dobila novi zamah: uključila se i Bugarska. Vlasti u Sofiji optužile su ruske agente da su od 2011. do 2020. na teritoriju Bugarske izazvali čak četiri eksplozije u vojnim skladištima oružja, namijenjenom izvozu u Ukrajinu i Gruziju.

„Dosad prikupljeni dokazi, s velikim stupnjem vjerodostojnosti, upućuju na zaključak da je cilj djelovanja ruskih agenata bio zaustaviti opskrbu Gruzije i Ukrajine municijom”, istaknula je glasnogovornica bugarskog tužiteljstva Sijka Mileva.

„Bugarska strana želi zasjeniti Čehe, pa gledaju još dalje u prošlost”, komentirao je Sergej Lavrov, te sarkastično dodao:

„Odlično je što nas još nisu optužili za atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda, no čini mi se da i to dolazi.”

Zaključno možemo reći da međusobno protjerivanje diplomata zrcali novi ponor u odnosima između Rusije i Zapada. Evidentna antiruska histerija nedavno je nagnala Lavrova da u ime Kremlja najavi mogućnost potpunog prekida diplomatskih odnosa s Europskom unijom. Što će, ako se dogodi, najviše odgovarati interesima SAD-a.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vitaliy Belousov/AFP Michal Cizek/AFP
Michal Cizek/AFP
Jan Hamaček
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/diplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad-1095119 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=49fef322abaf0dc4c34ffcfe6f889d6971dd2533 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Diplomatsko+%C5%A1amaranje+dokaz+je+da+%C5%BEivimo+Hladni+rat+2.0%3A+me%C4%91usobno+izbacivanje+diplomata+mo%C5%BEe+dovesti+do+prekida+odnosa+EU+i+Rusije%2C+a+to+je+to%C4%8Dno+ono+%C5%A1to+%C5%BEeli+SAD&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdiplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad-1095119 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdiplomatsko-samaranje-dokaz-je-da-zivimo-hladni-rat-2-0-medusobno-izbacivanje-diplomata-moze-dovesti-do-prekida-odnosa-eu-i-rusije-a-to-je-tocno-ono-sto-zeli-sad-1095119 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napeta situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetnapeta situacija

Diplomatsko šamaranje dokaz je da živimo Hladni rat 2.0: međusobno izbacivanje diplomata može dovesti do prekida odnosa EU i Rusije, a to je točno ono što želi SAD

30. travnja 2021. - 09:29

Tko god nije vjerovao da već neko vrijeme živimo Hladni rat 2.0, aktualno međusobno „diplomatsko šamaranje” između Rusije i više zemalja Srednje i Istočne Europe moralo bi ga razuvjeriti. Nakon što se izbace diplomati, više ne ostaje puno opcija.

Najnovija hladnoratovska epizoda začeta je prije dva tjedna, 17. travnja, kad je iz Praga stigla dramatična vijest: Češka izbacuje 18 ruskih diplomata, pod optužbom da je ruska vojna obavještajna služba GRU odgovorna za eksploziju skladišta oružja kod češkog mjesta Vrbetice 2014. godine, kad su poginule dvije osobe.

„Rusku krivnju” na izvanrednoj su konferenciji za novinare tog 17. travnja obznanili osobno češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček. Za ovog potonjeg Rusi su na češkom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:02