StoryEditor
Svijetozbiljna situacija

Covid-19 u Europi: U Njemačkoj rekordan broj zaraženih, u Belgiji ministrica završila na Intenzivnoj, u Bugarskoj obavezno nošenje maski na ulicama

Piše Hina
22. listopada 2020. - 14:08
AFP

Epidemiološka situacija u Europi postaje ozbiljna: svugdje raste broj novozaraženih, a pojedine zemlje se odlučuju na djelomina "zatvaranja" kako broj novooboljelih ne bi eskalirao.

NJEMAČKA:

Središnji epidemiološki njemački institut Robert Koch ocijenio je u četvrtak trenutnu epidemiološku situaciju i rekordan broj novozaraženih od preko 11 tisuća u Njemačkoj kao "vrlo ozbiljnu".

"U međuvremenu je situacija postala vrlo ozbiljna", rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak, nakon što je objavljena brojka od 11.287 novozaraženih u posljednja 24 sata. To je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Wiehler je istodobno procijenio kako je još uvijek moguće spriječiti još jače širenje virusa.

"Trenutno još imamo šansi usporiti daljnje širenje virusa", rekao je Wiehler. Po njegovim riječima, većina novozaraženih u ovom jesenskom valu pandemije povezana je s privatnim slavljima i okupljanjima.

"Svugdje gdje se na malom prostoru mnogo govori i smije postoji opasnost od brze zaraze", rekao je Wiehler.

On je istodobno mogućnost zaraze u javnom prijevozu i hotelima ocijenio "relativno niskom".

Wiehler je upozorio i na to da lokalnim zdravstvenim ustanovama koje prate širenje pandemije "hitno treba pružiti podršku" kako bi i dalje mogle obavljati svoj posao i prije svega pratiti lance širenja zaraze.

Direktor epidemiološkog instituta ne vidi potrebu mijenjanja trenutne strategije borbe protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj, koja se temelji na mjerama higijene, nošenju maski i održavanju razmaka.

U čitavoj Njemačkoj je na snazi obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu spadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama.

Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku i Bjelovarsku županiju.

ŠVEDSKA

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih.

Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj.

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.

U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima.

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije.

Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba.

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije", rekla je ministrica zdravstva. "No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje."

BELGIJA

Belgijska ministrica vanjskih poslova, Sophie Wilmes, u četvrtak je primljena na intenzivno liječenje od covida-19, nakon što je ovaj vikend testirana pozitivno na virus. 

Premijer Alexander De Croo odmah je reagirao te na društvenim mrežama poželio Wilmes brz oporavak. 

"Nitko nije imun na ovaj opasni virus", rekao je na Twitteru. "Zajedno, pobijedit ćemo covid-19."

Wilmes, koja je bila premijerka do kraja rujna, najavila je u subotu da je testirana pozitivno na koronavirus. 

Prema medijskim napisima, u svjesnom je i stabilnom stanju.

Wilmes nije prva belgijska političarka koja se zarazila virusom.

Briselski političari Rudi Verwoort i Sven Gatz također su nedavno testirani pozitivno. 

BUGARSKA

Bugarske vlasti u četvrtak su naredile stanovnicima da zaštitne maske nose i na ulicama kako bi spriječile daljnje širenje koronavirusa.

Nošenje maski u Bugarskoj obavezno je u javnosti kad nije moguće držati udaljenost manju od 1,5 metara.

"U veoma smo ozbiljnoj situaciji", rekao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov u četvrtak, na dan kad je država zabilježila rekordnih 1472 novozaraženih i 29 umrlih. Pozitivno je oko 20 posto testiranih.

Bugarska, zemlja s 6,9 milijuna stanovnika, sada ima 14.869 aktivnih slučajeva, drastično više od 9175 koliko ih je imala prošli tjedan.

Dosad je u toj istočnoeuropskoj državi od covida-19 umrlo 1048 ljudi.

Angelov je upozorio kako se virus širi među zdravstvenim radnicima. U posljednja 24 sata pozitivno je 45 liječnika i medicinskih sestara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 09:12