StoryEditorOCM
Svijet‘puno zauzimaju‘

Borba protiv klimatskih promjena: vlasti ovog grada ne žele da samo jedna obitelj živi pod jednim krovom

Piše Vijesti SD
29. svibnja 2023. - 22:23

Luksuz posjedovanja obiteljske kuće u Münsteru mnogi će si sve teže priuštiti jer gradske vlade žele ograničiti broj onih koje će se graditi. Gerd Franke, pročelnik za urbanizam, kaže da je budućnost u kućama u kojima će živjeti više obitelji i stambenim zgradama - piše T-portal.

‘Moramo razmišljati o klimi i okolišu jer jedna kuća, u kojoj živi samo jedna obitelj, zauzima jako puno mjesta. Cilj nam je izgraditi 2000 stanova godišnje u gradu‘, kaže Franke za Tagesschau.

Prema njegovoj računici, na jednom hektaru gradilišta može se izgraditi samo 25 obiteljskih kuća. Na istoj površini može se sagraditi i do 50 kuća u nizu ili onih za više obitelji, a favorizira gradnju četverokatnih zgrada koje na jednom hektaru mogu dati čak 160 stambenih jedinica.

Zgrade su bolje izolirane, koriste učinkovitije sustave grijanja i ‘zbrinjavaju‘ više obitelji pa, prema Frankeu, nema nikakve dvojbe - bolje su za planet nego obiteljske kuće.

Na obiteljske kuće s jednom obitelji ne gleda se blagonaklono u dijelu njemačke javnosti. Zamjera im se zauzimanje puno površine i ‘zbrinjavanje‘ samo jedne obitelji, a osim Münstera, gradnja im je od 2020. zabranjena u sjevernim dijelovima Hamburga. Očekuje se da će ostali gradovi slijediti taj primjer.

Prema udrugama koje zastupaju vlasnike kuća, zabrane u koje su ušli Münster i Hamburg su promašene jer obitelji žele živjeti same u svom domu, ne da bi ‘kaznile‘ okoliš, već zato što im odgovara takav način života. Zabrane su, kažu, ograničavanje osobnih sloboda.

Obiteljska kuća s vrtom ili travnjakom, puno privatnosti i puno prostora predmet je čežnje mnogih Nijemaca i daleko najpopularniji vid stanovanja. Od pandemije koronavirusa sve više ljudi želi svoju kuću, što se vidi i na tržištu - u ovom trenutku 16 milijuna Nijemaca živi pod svojim krovom, što je najviša brojka u povijesti.

U Münsteru se stroga regulacija odnosi samo na novogradnju, a dvije trećine stambenih jedinica u gradu čine kuće za jednu obitelj. U cijeloj Njemačkoj broj zatraženih građevinskih dozvola za kuće oštro je pao 2022. Prema Federalnom uredu za statistiku, odobreno je 78.100 dozvola ili 15.800 manje nego 2021., no generalno je pao i broj odobrenih dozvola za sve ostale građevine - piše T-portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:46