StoryEditorOCM
Svijetpoznati po ispadima

Bal čudaka: Ovo nije popis za ‘psihijatriju‘, ovi ljudi će primati plaću u novom sazivu Europskog parlamenta...

Piše IVA BADNJAK/JL
14. lipnja 2024. - 14:55

Fidias Panayiotou proveo je 10 dana živ zakopan za nekoliko lajkova na YouTubeu. Grzegorz Braun vatrogasnim je aparatom ugasio svijeće na menori u poljskom parlamentu. Petras Gražulis usporedio je homoseksualce s nekrofilima i tražio da svi gayevi napuste Litvu.

Ne, ovo nije popis potencijalnih kandidata za psihijatrijsku bolnicu, nego imena članova novog saziva Europskog parlamenta. Ovogodišnji europski izbori izrodili su brojne u najmanju ruku osebujne kandidate. Neki od njih su birače pridobili svojim ekscentričnim, ali uglavnom bezazlenim ponašanjem, dok su mnogo opasniji jer su u Europski parlament ušli širenjem rasističkih, antisemitskih i homofobnih stavova.

Krajnje desni poljski zastupnik Grzegorz Braun zapanjio je sve kad je u prosincu protupožarnim aparatom ugasio svijeće na menori. Potom se uputio do podija u dvorani parlamenta, gdje je židovski blagdan Hanuku proglasio "sotonskim" i svoj čin opisao kao pokušaj vraćanja "normalnosti". Braun je ranije poljske Židove nazvao "neprijateljima Poljske" i rekao da bi podržao prijedlog zakona koji uvodi bičevanje homoseksualaca, a jednom prilikom je uništio i božićno drvce ukrašeno kuglicama sa zastavama Ukrajine, Europske unije i slovima "LGBT" u duginim bojama.

image

Petras Gražulis
 

Youtube

Ništa manje ekstreman nije ni litvanski političar Petras Gražulis. On se suočava s kaznenim progonom zbog homofobnih izjava. "Po čemu su homoseksualci bolji od nekrofila ili pedofila? Stidim se što pokvareni Zapad, koji dolazi iz moralno iskvarene Europske unije, to propagira Litvi i govori nam kako se trebamo ponašati prema homoseksualcima. Homoseksualci bi trebali napustiti Litvu, a ne diktirati nam svoje uvjete", rekao je jednom. Državna televizija LRT opisala ga je kao "jednog od najživopisnijih političara u Litvi, koji je svoju reputaciju izgradio trikovima protiv LGBTQI prava". Gražulis je opozvan prošle godine u litvanskom parlamentu, nakon što je glasao u ime drugog zastupnika, koji tada nije bio prisutan u dvorani. Dobio je 10-godišnju zabranu kandidiranja na izborima. Ali to se očito ne odnosi na izbore za Europski parlament.

U Europski parlament ulazi i 24-godišnji youtuber s Cipra Fidias Panayiotou. On je slavu stekao izvođenjem bizarnih trikova, poput boravka u lijesu 10 dana, i intervjuima sa slavnim osobama, poput Elona Muska, kojeg je natjerao da ga zagrli. Na izborima je osvojio 19,4 posto glasova, odmah iza ciparske komunističke partije AKEL i stranke desnog centra DISY. Na Cipru posljednjih godina građani imaju sve manje povjerenja u tradicionalne stranke i radije se odlučuju za alternativne kandidate. Iako se mnogima ne sviđa što u Europski parlament ulazi influencer koji je otvoreno priznao da ne zna ništa o Europskoj uniji i da prije ovih izbora nikada nije glasao, on je ipak bolja solucija od krajnjih desničara. Naime, da se Panayiotou nije kandidirao, krajnji desničari na Cipru bi vjerojatno dobili mnogo više glasova.

image

Fredi Beleri
 

YouTube/Top Channel Albania

Mnogo je pozornosti privukao i kandidat iz redova grčke Nove Demokracije Fredi Beleri. On je svoju pobjedu na europskim izborima proslavio u albanskom zatvoru. Beleri, naime, služi dvogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog kupovine glasova na lokalnim izborima. Izabran je za gradonačelnika albanskog grada Himarë u svibnju 2023., ali samo dva dana prije nego što je trebao stupiti na dužnost uhićen je zbog korupcije. Grčka manjina u Albaniji žestoko je reagirala na njegovo uhićenje, a grčke vlasti su blokirale pristupne pregovore Albanije s Europskom unijom.

image

Ilaria Salis

Attila Kisbenedek/Afp

Od osebujnijih pobjednika na europskim izborima treba izdvojiti i 76-godišnju Galatu Alexandraki, umirovljenu stočaricu, koja je fotelju u Europskom parlamentu osvojila iako dosad nije dala niti jedan intervju medijima niti je imala predizbornu kampanju. Zanimljiva je i 40-godišnja talijanska učiteljica i aktivistica Ilaria Salis, koja se posljednjih 15 mjeseci nalazi u mađarskom zatvoru nakon što je u Budimpešti osuđena za napad na fašiste. Slučaj je dospio na naslovnice novina kada je na sud izvedena zavezana u lancima. Nakon negodovanja javnosti, Rim je pozvao mađarsku veleposlanicu i na kraju osigurao njezino prebacivanje u kućni pritvor u Mađarskoj. Salis je na izbore izašla sa Zelenima i Lijevim savezom te je uspjela osvojiti dovoljno glasova da uđe u Europski parlament. Bit će puštena na slobodu zbog imuniteta koji je ostvarila nakon što je postala eurozastupnica.

image

Sarah Knafo

Stephane De Sakutin/Afp

U Europski parlament ušli su i Putinov propagandist i AfD-ovac Petr Bystron, "europski Trump" Anders Vistisen, bugarska pop zvijezda Hristo Petrov, talijanski novinar koji želi raspustiti NATO Marco Tarquinio, krajnja desničarka koja zagovara "Veliku Rumunjsku" i obožavana je u Rusiji Diana Șoșoacă, djevojka francuskog krajnjeg desničara Erica Zemmoura, Sarah Knafo, te krajnje desni španjolski influencer koji je pažnju privukao prosvjedima protiv abortusa i planovima za izgradnju najvećeg europskog zatvora Alvise Pérez. Ove su godine pobjedu na europskim izborima odnijeli brojni živopisni karakteri, a ima ih toliko puno da bi čak mogli osnovati svoju grupu. Potrebna su, naime, najmanje 23 zastupnika u Europskom parlamentu da bi se osnovao klub zastupnika. Nadamo se da se to ipak neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 14:55