StoryEditorOCM
Svijetkraj pravne bitke

Australski premijer zadovoljan zbog povratka Assangea: ‘Na putu je kući. Ponosan sam na rad koji je do toga doveo‘

Piše Hina
26. lipnja 2024. - 09:04

Australski premijer Anthony Albanese komentirao je povratak Juliana Assangea u Australiju, rekavši da je "zadovoljan" što je osnivač WikiLeaksa na putu da se "ponovno okupi sa svojom obitelji".

Albanese je u izjavi potvrdio da je "Julian Assange na putu kući u Australiju".

"Tijekom dvije godine otkako smo preuzeli dužnost, moja se vlada angažirala i zagovarala, uključujući i na razini čelnika, da se to riješi.

"Iskoristili smo sve odgovarajuće kanale, ovaj ishod je proizvod pažljivog, strpljivog i odlučnog rada. Rad na koji sam jako ponosan", dodao je.

Australski premijer rekao je da će australska savezna vlada Assangeu nastaviti pružati konzularnu pomoć dok se bude prilagođavao životu u Australiji.

"Ovako izgleda zauzimanje za Australce diljem svijeta", rekao je Albanese.

"To znači obaviti posao, postići rezultate i ishode. Imati odlučnost da ostanemo na tom pravcu i jako sam zadovoljan što je ovom prilikom ovo bio uspješan ishod za koji vjerujem da je velika većina Australaca željela vidjeti", rekao je Albanese.

image

Anthony Albanese

Lukas Coch/Afp

Premijer je također zahvalio australskom veleposlaniku u SAD-u, Kevinu Ruddu, i britanskom visokom povjereniku za Australiju Stephenu Smithu, koji su obojica putovali s 52-ogodišnjim Assangeom.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izašao je u srijedu na slobodu sa suda na teritoriju američkog pacifičkog otočja Saipan nakon što je priznao krivnju za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji mu je omogućio da ode ravno kući u Australiju.

Njegovim oslobađanjem završava 14-ogodišnja pravna saga u kojoj je Assange proveo više od pet godina u britanskom zatvoru visoke sigurnosti i sedam godina u azilu u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu boreći se protiv izručenja u SAD, gdje se suočio s 18 kaznenih prijava.

Tijekom trosatnog saslušanja Assange se izjasnio krivim po jednoj točki optužnice za urotu za dobivanje i otkrivanje povjerljivih dokumenata nacionalne obrane, ali je rekao da je vjerovao da prvi amandman američkog ustava, koji štiti slobodu govora, štiti njegove aktivnosti.

Glavna sutkinja američkog okruga Ramona V. Manglona prihvatila je njegovo priznanje krivnje i pustila ga na slobodu zbog vremena koje je već odslužio u britanskom zatvoru.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:05