StoryEditorOCM
Svijetnovi napadi

Amerikanci i Britanci izveli veliki udar na Jemen. Do napada je došlo nakon jednog telefonskog razgovora

Piše JL
22. siječnja 2024. - 23:08

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali su u ponedjeljak kasno navečer hutistička postrojenja u Jemenu, prenosi Politico.

U napadu su sudjelovali borbeni zrakoplovi F/A-18E Super Hornet Ratne mornarice SAD-a koji su poletjeli s američkog nosača aviona USS Dwight D. Eisenhower, borbeni zrakoplovi Eurofighter Typhoon britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, a lanisrano je i nekoliko krstarećih projektila Tomahawk s brodova i podmornica Ratne mornarice SAD-a u južnom Crvenom moru. Napadnuto je više meta, navodno njih najmanje 10.

Do napada je došlo nakon razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog premijera Rishija Sunaka. Bijela je kuća rekla da su Biden i Sunak "razgovarali o tekućim napadima hutista na trgovačke i mornaričke brodove koji prolaze Crvenim morem". Dodala je da su Biden i Sunak predano braniti slobodu plovidbe, međunarodnu trgovinu, pomorce. "Predsjednik i premijer razgovarali su o važnosti povećanja humanitarne pomoći i zaštite civila za ljude u Gazi, te osiguravanju oslobađanja talaca koje drži Hamas", dodala je Bijela kuća.

Amerikanci su unazad tjedan dana nekoliko puta napali raketne lansere hutista kojima se gađalo brodove koji plove blizu obale Jemena. Međutim, oni nisu obeshrabrili hutiste, koji su nastavili napadati brodove koji plove Crvenim morem.

Ovo je drugi zajednički napad na hutiste koji su izvele američke i britanske snage. Te su dvije vojske, u suradnji s Australijom, Nizozemskom, Kanadom i Bahreinom, hutiste prvi puta napale 11. siječnja. Taj je napad izveden nakon što su se hutisti oglušili na upozorenja koja im je uputio Washington.

Amerikanci su otad do danas hutističke mete napali šest puta, međutim tada su napali mete koje je Ministarstvo obrane SAD-a okarakteriziralo kao "neposredne prijetnje".

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njegovi pomoćnici više su puta rekli da napadi na hutiste neće zaustaviti tu militantnu skupinu koja uživa potporu Irana.

Bidenova je administracija rekla da će hutisti brodove koji plove Crvenim more prestati napadati tek nakon što ih se pritisne i ekonomski i diplomatski.

Politico navodi da bi hutisti od napada mogli odustati ako bi se okončao rat između Izraela i Hamasa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:40