StoryEditorOCM
Svijetsve je otkrio

Američki plaćenik priznao da su po Trumpovom nalogu pokušali oteti predsjednika Venezuele i prebaciti ga u SAD, na snimci je opisao detalje zadatka

7. svibnja 2020. - 12:31

Jedan od dvojice američkih državljana koji su uhićeni nakon osujećenog pokušaja rušenja venezuelanskog predsjednika priznao je u kameru kako je sa suradnicima po nalogu Donalda Trumpa i Mikea Pompea pokušao izvesti državni udar u ovoj zemlji.

Navodni zadatak im je bio preuzeti kontrolu nad glavnim aerodromom u Caracasu, oteti Nicolasa Madura i prebaciti ga u SAD. Videozapis s iskazom ovoga pripadnika američke privatne sigurnosne kompanije Silvercorp objavljen je na službenom twitteru venezuelanskog predsjednika, a u udarnom terminu objavila ga je i državna televizija. Iskaz nije dan u prisustvu odvjetnika.

Lukea Denmana ovoga su tjedna zatočile venezuelanske snage sigurnosti, nakon neuspjeha katastrofalno osmišljenog plana za svrgavanje Madura od 3. svibnja. Skupina plaćenika se u ovu južnoameričku zemlju pokušala ubaciti morskim putem iz Kolumbije omanjom flotom glisera i ribarskih brodica, što vlasti u Venezueli nazivaju terorističkim napadom pod plaštom pandemije i reprizom neuspjele invazije u Zaljevu svinja (Kuba). Osam napadača je tom prilikom ubijeno, a dvojica su uhapšena.

Denman se ispovjedio u kameru kako je još sredinom siječnja odletio u Kolumbiju, gdje je dobio zadatak trenirati venezuelanske ustanike u blizini Riohacha, grada udaljenog 50-ak kilometara od granice. Ta se grupa, po njegovu kazivanju, trebala domoći Caracasa kako bi "osigurala" grad i obližnju međunarodnu zračnu luku Simón Bolívar.

Denman je opisao kako je njegova misija bila zaposjesti aerodrom i uspostaviti nadzor nad kontrolnim tornjem, a zatim se pobrinuti da jedan od aviona Nicolasa Madura nakon uhićenja prebaci u Sjedinjene Države.

"Mislio sam da pomažem Venecuelancima da preuzmu kontrolu nad svojom zemljom", pokušao je opravdati svoje postupke.

Denman je bio formalno zaposlen u Silvercorpu, privatnoj zaštitarskoj vojsci sa sjedištem na Floridi. Nju je vodio Jordan Goudreau, bivši vojnik specijalnih snaga SAD-a, koji je u nedjelju objavio kako je njegov tim od 60 muškaraca pokrenuo "odvažan amfibijski napad namijenjen svrgavanju Madura i oslobađanju Venezuele”.

"Donald Trump stoji iza svega toga, a borbenu misiju od njega je naručio Juan Guaido“ – izjavio je nakon svega autoritarni vođa Venecuele Maduro, mašući ugovorom koji navodno pokazuje umiješanost oporbenoga vođe u slučaj. Guaidó je negirao bilo kakve veze s napadom, no Maduro je poručio kako će pravosudni sustav Venezuele naposljetku odlučiti hoće li biti uhićen ili ne.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u Washingtonu kako će SAD upotrijebiti sve raspoložive alate kako bi iz Venezuele vratili doma dva zarobljena Amerikanca. Znakovito podižući obrve, dodao je i da američka vlada nije "izravno" umiješana u ovaj neobičan napad.

"Da smo mi bili uključeni, sve bi završilo drugačije", rekao je Pompeo novinarima neposredno prije nego što je Denmanov iskaz prikazan na državnoj televiziji u Venezueli. Što se tiče pitanja tko je mini invaziju financirao, američki državni tajnik je kazao kako zasad nisu spremni dijeliti više informacija o tome što se dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 09:08