StoryEditor
Svijetžestoki lobistički rat

'Kraj slobodnog interneta u Europi': prihvaćena kontroverzna direktiva o autorskim pravima

12. rujna 2018. - 17:42

Zastupnici Europskog parlamenta su u srijedu na plenarnoj sjednici prihvatili prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući članke 11 i 13 koji su izazvali brojne polemike širom Europe. 
Prijedlog direktive pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Nakon što su u srpnju europski zastupnici tijesno glasali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama, za direktivu je ovoga tjedna na plenarnom zasjedanju glasovalo 438 zastupnika, protiv je bilo 226, a suzdržanih 39.  Europski parlament je tako utvrdio svoj stav čime su se otvorili pregovori o konačnom tekstu zakona s Vijećem EU-a. 
"Ovo danas je zajednički uspjeh i dobar znak za našu europsku kreativnu industriju", izjavio je Axel Voss, izvjestitelj za rezoluciju i član Europske pučke stranke.

Polemika se najvećim dijelom vodila oko dva elementa prijedloga zakona. Prvi je članak 13 po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.
Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. "susjedna prava" (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 21:55