StoryEditor
Regijabadnjak s vojnicima

Zoran Milanović na Kosovu nahvalio bakalar koji je stigao iz Splita: ‘Onaj iz Zagreba nije bio dovoljno kvalitetan, ovaj je senzacija!‘

Piše Anita Belak Krile
24. prosinca 2021. - 19:31

Dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu predsjednik Zoran Milanović završio je u Peći, u Kampu „Villaggio Italia“ susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR.

Bila je ovo prigoda da se Milanović ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji se u blagdansko vrijeme nalaze daleko od svojih obitelji. Obišao je Taktičko-tehnički zbor i u vojničkoj menzi pojeo porciju bakalara koju je kasnije nahvalio.  

„Bakalar je specijalno iz Splita došao jer u Zagrebu nije bilo dovoljno kvalitetnog. Ispričavam se svojim sunarodnjacima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija… A odgovorna osoba se preziva Horvat, dakle nije Dalmatinac“, kazao je Milanović novinarima nakon posjeta hrvatskim vojnicima.

image
Ured Predsjednika

U sklopu misije KFOR-a na Kosovu je trenutno 135 hrvatskih vojnika i šest vojnikinja, što je najbrojnija hrvatska misija nakon Afganistana.

Kamp „Villaggio Italia“, s kojeg se pruža pogled na Prokletije, zadužen je za sigurnost zapada Kosova. Pod talijanskim je zapovjedništvom, a hrvatski su vojnici među brojnijima uz talijanski, austrijski i slovenski kontingent. Kamp je ogroman i veličine je 85 nogometnih igrališta. Hrvatski su vojnici smješteni u dva stambena objekta. Sobe su za četvero vojnika, a svaki objekt ima zajedničku dnevnu sobu.

image
Ured Predsjednika

„Drago mi je da sam danas ovdje, da vidim gdje ste i da se još dodatno uvjerim kako ovo ima smisla i koristi i za Hrvatsku i za vas“, kazao je Milanović na Kosovu vojnicima.

Milanović se sastao sa zapovjednikom kampa pukovnikom Andreom Bertazzom, nakon čega su mu hrvatski, talijanski, slovenski, austrijski, sjevernomakedonski i moldavski vojnici, predstavili oružje i vojnu opremu koju koriste.

„Možete li proći s time da ne razrušite pola grada?“, dometnuo je Milanović hrvatskom vojniku koji mu je pokazivao MRAP. Za Mercedesov je pak džip koji koristi Hrvatska vojska kazao je da je „idealan za lov“.

Novinarima je rekao kako je "situacija na Kosovu stabilna, ali fragilna".

 - Teško da može izbiti rat. Kosovo stoji na mjestu i ono što je paradoks, da je ovo ustvari vrlo stabilan i predvidiv dio. U NATO primaš one s kojima možeš računati, to nije avantura. To je dugoročni”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 23:41