StoryEditorOCM
RegijaVučić na mukama

Zastupnici Europskog parlamenta traže da se ponište rezultati izbora u Srbiji, među njima i jedan Hrvat

Piše Vijesti sd
1. veljače 2024. - 14:58

Zastupnici u Europskom parlamentu iz redova Europske pučke stranke (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsjedniku Europske komisije, povjereniku za proširenje i visokoj predstavnici EU za integracijsku politiku i sigurnost, u kojom traže međunarodnu istragu parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora pod pokroviteljstvom OESS-a, Vijeća Europe i Europske komisije.

U pismu se također traži da se izborni rezultati ne priznaju dok se ne završi potpuna neovisna istraga o izbornim nepravilnostima. Zastupnici traže istragu s posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da se o tim rezultatima izvijesti Europski parlament, piše European Western Balkans.

image

Vučić je prerano počeo slaviti

Vlado Kos/Cropix

"Ostajemo podrška građanima Srbije koji prosvjeduju za priliku da ostvare svoja demokratska prava, kao i za ulazak Srbije u Europsku uniju. Nažalost, ozbiljne optužbe u vezi s nedavnim izborima nisu u skladu s demokratskim standardima i podrivaju ovaj cilj," navodi se u pismu zastupnika u EP-u.

Podsjećaju na izjavu visokog predstavnika EU-a Borella i povjerenika za proširenje Varheljila nakon izbora, u kojoj su i sami spomenuli da su nalazi međunarodnih promatrača OESS-a/ODIHR-a razlog za zabrinutost u vezi s izbornim procesom.

"Nekoliko međunarodnih i domaćih promatračkih misija zaključilo je da se izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i poštenim te su pronašle dokaze o nepravilnostima i otvorenoj izbornoj prijevari. Promatračka misija CRTA također je izrazila zabrinutost zbog lokalnih izbora u gradu Beogradu", navodi se u pismu.

image

EU parlamentarci podržali su prosvjednike

/Cropix

Dodaje se da neka od saznanja uključuju optužbe za kupnju glasova, zloporabu javnih resursa, krivotvorenje potpisa potpore na izbornim listama, nerazmjeran utjecaj vlasti na medijske kuće, ozbiljne i dobro planirane manipulacije popisima birača te migracije birača, uključujući i susjedne zemlje, kao i pritisak na primatelje socijalne pomoći i zaposlenike državnih poduzeća da glasaju za vladajuću stranku kako bi zadržali svoja radna mjesta i beneficije", stoji u pismu.

Pismo su potpisali zastupnici: Thomas Weitz (Zeleni/EFA), Gwendolyn Delbos Corfield (Zeleni/EFA), Lukas Mandl (EPP), Tonino Picula (S&D), Andreas Schieder (S&D), Tineke Strik (Zeleni/EFA).

Europski parlament glasat će 8. veljače o rezoluciji o srpskim izborima, piše EWB.

image

Tonino Picula iz reda socijaldemokrata potpisnik je pisma

Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:14