stdClass Object ( [id] => 1338578 [title] => Zadnji radovi predatora Marka Rupnika puni simbolike: U Solinu je Stepinca preskočio, u Mostaru ga prikazao jednookog [alias] => zadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ono, kad vam kolege novinari preuzmu tekst i podijele ga na svome Facebook profilu, onda možete s pravom zaključiti kako ste napisali dobru stvar.

Dogodilo mi se to ovih dana nakon još jednog u nizu tekstova koje sam napisao o pohotnom razvratniku nad čak 25 nekadašnjih redovnica i manipulatoru sa sakramentom ispovijedi, bivšem isusovcu Marku Rupniku, koji je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru koju mu je ne tako davno nad slučaj stavio Dikasterij za nauk vjere. Ide na ponovno suđenje.

Kolega Goran Andrijanić, svojedobno novinar Jutarnjeg lista i potom urednik portala bitno.net, na svome je Fejsu napisao ovako: “Prekjučer sam iz teksta Ivana Ugrina doznao kako je bivši isusovac i seksualni manijak Marko Rupnik iz mozaika koji je njegov tim napravio za solinsku baziliku namjerno iz galerije hrvatskih svetaca i blaženika izbacio blaženog Alojzija Stepinca. Ne mogu doći k sebi nakon toga otkrića...

Patološki egocentričan, duboko umrežen u crkvene strukture moći, uvjeren u vlastitu nedodirljivost i nadmoćnost. Vjerojatno mu je to bila prigoda da se dodatno nasladi nad Hrvatima, nakon prekinute kanonizacije u kojoj je imao, po svemu sudeći prste...

---

image

Marko Rupnik u Solinu sa svojim timom iz ‘Centra Alleti‘

Smn/
---

Ono što mi je beskrajno tužno jest da ga nitko od nas Hrvata nije niti pokušao spriječiti dok nas je ponižavao, a niti danas, kada je jasnije o kakvom predatoru je riječ, nitko o tome niti piše niti govori, osim rijetkih iznimki poput Ugrina. U vrijeme nastajanja mozaika, katolički su mediji s oduševljenjem pisali o njemu, nabrajani su hrvatski sveci i blaženici koji su uvršteni u njega. Nikome nije bilo čudno što nema Stepinca?

Oni koji su bili uključeni u organiziranje svega, vjerojatno su bili svjesni što nam Rupnik radi. I nitko od njih nije imao snage i ljudske i kršćanske savjesti da se pobuni protiv toga. Pozovemo čovjeka u jedno od najvažnijih hrvatskih svetišta, a on nam se oduži tako što iz mozaika izbaci blaženika čija je duhovnost presudno formirala ono što smo kao Crkva danas. I mi ne reagiramo na to. Iz straha, poltronstva, čega li već…? Pa možemo li biti jadniji?”

U komentarima ispod Andrijanićeva posta uključila se i kolegica Ivana Petrović s Nove TV. “Što se blaženog Stepinca tiče, to nikako nije mogao ni htio napraviti s umjetničkim nadahnućem i bratskom ljubavi. Jer je bio jedan od glavnih Papinih suflera koji su se po Blaženiku nabacivali blatom. Odnosno, bio je jedan od glavnih koji je Blaženika “zasmrdio” i mrzio ga. Upravo taj izraz je upotrijebio kardinal koji mi je u Rimu to rekao.”

Kolega iz “Slobodne”, Ivica Šola, nakon što je pročitao moj prošli tekst kratko mi je uzvratio: “Inače, dok sam bio u Rimu, Rupnik je odvratno pričao o Stepincu.”

---

image

Bista blaženog Alojzija Stepinca u Mostaru

Franjevci info
---

No, zanimljivo je kako je nakon konačnog završetka mozaika Nebeskog Jeruzalema u novoj crkvi u Solinu, Rupnik u razgovoru s novinarom Ivanom Taševom za Glas Koncila, koji je objavljen 25. veljače 2021., šest mjeseci nakon što je nadbiskup Marin Barišić posvetio crkvu, a devet mjeseci prije nego što su u javnosti odjeknule Rupnikove besprizorne seksualne afere, slovenski umjetnik izbjegavao reći iti jednu riječ o Stepincu. Predstavili su ga inače u GK-u i kao savjetnika u više rimskih kongregacija, moguće da je među njima bila i ona za kauze svetaca.

Pita novinar: Svjesni ste gdje radite ovaj mozaik, na mjestu formiranja hrvatskoga nacionalnoga identiteta i pripadnosti Katoličkoj crkvi, koja pripada Zapadu. Vi se, pak, nadahnjujete u tradiciji kršćanskoga Istoka. Razgovaramo nekoliko dana nakon blagdana blaženoga Alojzija Stepinca koji nameće u Hrvatskoj i pitanje odnosa katolika i pravoslavaca, posljedično i odnos vjere i nacije…

Rupnik odgovara: Problem modernoga kršćanstva jest što je u institucionalizaciji malo-pomalo vjera Crkve na neki način postala religija naroda i država... I onda bla, bla, bla, pa zaključuje: Problem je Crkve i to što u modernom dobu nije uspjela evangelizirati nacionalnosti i etnicitete.

---

image

Crkva u Mostaru

Franjevci Info
---

O Stepincu niti slova, iako kolega Tašev direktno navodi Rupnika u tom pravcu, spominjući blaženika u svom pitanju.

Neposredno prije posvete crkve Svete obitelji, koncem kolovoza 2020., pripušteno je novinarima da vide unutrašnjost velebne crkve, građene uz rijeku Jadro. Kolega Damir Šarac za našu novinu posebno ističe prostrane mozaike i freske koji prekrivaju zidove a osmislio ih je jedan od najpoznatijih svjetskih sakralnih umjetnika, isusovac pater Marko Rupnik, koji je s timom od 27 ljudi iz svoga “Centra Aletti” nekoliko tjedana ukrašavao zidove.

Krećemo od impozantnog mozaika u čijem je središtu Isus Krist Pantokrator, piše kolega i onda nabraja tko je sve okolo, od Gospe, svetih Petra i Pavla, sv. Dujma, sv. Jeronima... sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Tereza, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz. Izbor svetaca oko Pantokratora predstavlja opću, hrvatsku i lokalnu, dalmatinsku Crkvu.

– Lik blaženog Alojzija Stepinca bit će s desne strane u reljefu, s relikvijom njegova tijela i kardinalskog solidea (kapice) koju je kardinal Franjo Kuharić poklonio solinskoj župi 1976. godine. Želi se ukazati kako je Stepinac naš putokaz i vrata – tumači kolegi tadašnji solinski župnik don Ranko Vidović.

To je bilo prije više od tri godine. Poznato mi je kako se nešto i poduzimalo oko reljefa, ostvareni su kontakti i sa Zagrebačkom nadbiskupijom, no, župnik se baš i nije nešto pretrgao da se ostvari to sa Stepincem u novoj solinskoj crkvi kako je bio najavio za Slobodnu Dalmaciju.

U međuvremenu, don Ranko je postao hvarski biskup, i baš je na nezadovoljstvo hvarskog klera, primio Rupnika početkom lipnja ove godine radi nekih radova u biskupskoj kapeli u Hvaru. Rupnikov je tim istovremeno dovršavao i crtarije u franjevačkoj crkvi u Mostaru, a isusovci su ga, radi kršenja odredbi da ne putuje i ne radi dok traju procesi nad njim, isključili iz reda.

---

image

Stepinac u mostarskoj crkvi izgleda kao Kiklop s jednim okom, nazire se zahvaljujući crvenoj kapici snimio čitatelj

Privatni album
---

Odmah nakon završetka unutarnjeg uređenja solinske crkve, u jesen 2020., Rupnik se dao na posao u Hercegovini. Portal vijesti.ba objavio je 8. ožujka 2021. kako su Rupnik i 24 umjetnika dovršili veličanstveni mozaik u Franjevačkoj crkvi svetog Petra i Pavla u Mostaru. U središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju...

Gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina hvalio se u razgovoru za Fenu kako “mozaik ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost”, podcrtao kako je u apsidi iznad oltara sve završeno, dok unutrašnjost same crkve još uvijek nije u potpunosti gotova.

– S lijeve i desne strane ostalo je još dosta prostora. Tu će biti, u mozaiku od 80 centimetara, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od sv. Bazilija, preko sv. Grgura i sv. Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji će biti u mozaiku vinove loze.

---

image

Don Ranko Vidović bio je solinski župnik u vrijeme radova na crkvi Svete obitelji, i najavio je Stepinčev lik u reljefu s desne strane: ‘Stepinac je naš putokaz i vrata’

Božidar Vukičević/Cropix
---

I, čovjek bi se ponadao kako će to biti baš tako kako je gvardijan svečano obećao. No, tko ne zna Rupnika, skupo bi ga prodao. Nakon što je mostarski biskup Petar Palić, 28. lipnja ove godine, uoči svetkovine svetih Petra i Pavla posvetio crkvu, mnogi su tražili gdje je u mozaiku vinove loze Stepinčev lik.

Iako sam dva, tri puta bio u crkvi od kada je obnovljena, nisam ga ni ja mogao uočiti. Ovih dana dobio sam jednu fotografiju na kojoj se nazire da bi u drugom redu, među četiri, pet inih svetačkih likova – koji bi trebali biti širokobriješki mučenici – s jednim okom iza jaganjčeve aureole izvirivao netko poput Stepinca. Da bi to mogao biti on ukazuje mala crvena kapica na glavi. Bože me prosti, kao da je naslikao Kiklopa, a ne blaženika Katoličke crkve.

Jedan mi je hercegovački fratar prokomentirao ovakvo Stepinčevo ponižavanje sa strane razbludnog klerika umjetnika:

– U istočnoj ikonografiji Bog gleda s dva oka, a đavao jednim... Na stranu simbolika... Ali, ako je ovo umjetnost onda sam ja traktor... •

---

Stepinčeva bista u klaustru

Hercegovački fratri su na dostojanstven način odali počast Stepincu par mjeseci poslije posvete crkve, kad su nakon obreda preminuća serafskog oca Frane, 3. listopada, u klaustru samostana postavili bistu Alojzija Stepinca. Poprsje je postavljeno u povodu 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Stepinca, i 85. godišnjice njegove posjete Mostaru, kada se 24. lipnja 1938. susreo s fratrima baš u klaustru franjevačkog samostana. Obitelj pokojnog hrvatskog kipara Ante Starčevića ovo poprsje darovala je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

– Po Stepincu Bog svijetli u srca tame na putu do istine. Ja vjerujem da upravo zbog toga blaženi čovjek postaje ne samo zagovornik istine Hrvata, nego svakog čovjeka koji traži i voli istinu. Njegovo ime tek dolazi, jer njegov život jest istina. Sada i uvijek, kazao je prilikom blagoslova Stepinčeva poprsja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHOTNIK NA SUDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POHOTNIK NA SUDU 2 0 8077 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-13 07:53:49 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-13 16:30:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-13 16:30:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zadnji radovi predatora Marka Rupnika puni simbolike: U Solinu je Stepinca preskočio, u Mostaru ga prikazao jednookog page_title=Zadnji radovi predatora Marka Rupnika puni simbolike: U Solinu je Stepinca preskočio, u Mostaru ga prikazao jednookog [metakey] => Ivan Rupnik, Solinska bazilika, freske, predator, isusovac , stepinac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/13\/24116960.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26028636.png","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26028719.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26029558.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26029597.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26029599.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26029712.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/17062700.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Privatni Album","Smn\/","Franjevci info","Franjevci Info","Privatni album","Ivan Ugrin","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Biv\u0161i isusovac Marko Rupnik je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru. Ide na ponovno su\u0111enje<\/p>","

Stepinac je u skupini likova skroz desno, u Franjeva\u010dkoj crkvi u Mostaru, jedva prepoznatljiv<\/p>","

Marko Rupnik u Solinu sa svojim timom iz \u2018Centra Alleti\u2018<\/p>","

Bista bla\u017eenog Alojzija Stepinca u Mostaru<\/p>","

Crkva u Mostaru<\/p>","

Stepinac u mostarskoj crkvi izgleda kao Kiklop s jednim okom, nazire se zahvaljuju\u0107i crvenoj kapici snimio \u010ditatelj<\/p>","

Pakao u Solinu<\/p>","

Don Ranko Vidovi\u0107 bio je solinski \u017eupnik u vrijeme radova na crkvi Svete obitelji, i najavio je Stepin\u010dev lik u reljefu s desne strane: \u2018Stepinac je na\u0161 putokaz i vrata\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_24116960_1920.jpg":"1920x1080","k_24116960_1280.jpg":"1280x1280","k_24116960_1024.jpg":"1024x1024","k_24116960_640.jpg":"640x640","k_24116960_480.jpg":"480x480","k_24116960_340.jpg":"340x340","k_24116960_220.jpg":"220x220","o_24116960_1280.jpg":"1280x856","o_24116960_1024.jpg":"1024x685","o_24116960_640.jpg":"640x428","o_24116960_480.jpg":"480x321","o_24116960_340.jpg":"340x227","o_24116960_220.jpg":"220x147","h_24116960_1280.jpg":"1280x854","h_24116960_1024.jpg":"1024x683","h_24116960_640.jpg":"640x427","h_24116960_480.jpg":"480x320","h_24116960_340.jpg":"340x227","h_24116960_220.jpg":"220x147","pp_24116960_1280.jpg":"1280x1628","pp_24116960_1024.jpg":"1024x1303","pp_24116960_640.jpg":"640x814","pp_24116960_480.jpg":"480x611","pp_24116960_340.jpg":"340x432","pp_24116960_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1880x1030","hd_26028636_1920.png":"1920x1080","k_26028636_1280.png":"1280x1280","k_26028636_1024.png":"1024x1024","k_26028636_640.png":"640x640","k_26028636_480.png":"480x480","k_26028636_340.png":"340x340","k_26028636_220.png":"220x220","o_26028636_1280.png":"1280x701","o_26028636_1024.png":"1024x561","o_26028636_640.png":"640x350","o_26028636_480.png":"480x262","o_26028636_340.png":"340x186","o_26028636_220.png":"220x120","h_26028636_1280.png":"1280x854","h_26028636_1024.png":"1024x683","h_26028636_640.png":"640x427","h_26028636_480.png":"480x320","h_26028636_340.png":"340x227","h_26028636_220.png":"220x147","pp_26028636_1280.png":"1280x1628","pp_26028636_1024.png":"1024x1303","pp_26028636_640.png":"640x814","pp_26028636_480.png":"480x611","pp_26028636_340.png":"340x432","pp_26028636_220.png":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26028719_1920.jpg":"1920x1080","k_26028719_1280.jpg":"1280x1280","k_26028719_1024.jpg":"1024x1024","k_26028719_640.jpg":"640x640","k_26028719_480.jpg":"480x480","k_26028719_340.jpg":"340x340","k_26028719_220.jpg":"220x220","o_26028719_1280.jpg":"1280x853","o_26028719_1024.jpg":"1024x683","o_26028719_640.jpg":"640x426","o_26028719_480.jpg":"480x320","o_26028719_340.jpg":"340x226","o_26028719_220.jpg":"220x146","h_26028719_1280.jpg":"1280x854","h_26028719_1024.jpg":"1024x683","h_26028719_640.jpg":"640x427","h_26028719_480.jpg":"480x320","h_26028719_340.jpg":"340x227","h_26028719_220.jpg":"220x147","pp_26028719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26028719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26028719_640.jpg":"640x814","pp_26028719_480.jpg":"480x611","pp_26028719_340.jpg":"340x432","pp_26028719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x698","hd_26029558_1920.jpg":"1920x1080","k_26029558_1280.jpg":"1280x1280","k_26029558_1024.jpg":"1024x1024","k_26029558_640.jpg":"640x640","k_26029558_480.jpg":"480x480","k_26029558_340.jpg":"340x340","k_26029558_220.jpg":"220x220","o_26029558_1280.jpg":"1280x893","o_26029558_1024.jpg":"1024x714","o_26029558_640.jpg":"640x446","o_26029558_480.jpg":"480x335","o_26029558_340.jpg":"340x237","o_26029558_220.jpg":"220x153","h_26029558_1280.jpg":"1280x854","h_26029558_1024.jpg":"1024x683","h_26029558_640.jpg":"640x427","h_26029558_480.jpg":"480x320","h_26029558_340.jpg":"340x227","h_26029558_220.jpg":"220x147","pp_26029558_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029558_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029558_640.jpg":"640x814","pp_26029558_480.jpg":"480x611","pp_26029558_340.jpg":"340x432","pp_26029558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x818","hd_26029597_1920.jpg":"1920x1080","k_26029597_1280.jpg":"1280x1280","k_26029597_1024.jpg":"1024x1024","k_26029597_640.jpg":"640x640","k_26029597_480.jpg":"480x480","k_26029597_340.jpg":"340x340","k_26029597_220.jpg":"220x220","o_26029597_1280.jpg":"1280x545","o_26029597_1024.jpg":"1024x436","o_26029597_640.jpg":"640x272","o_26029597_480.jpg":"480x204","o_26029597_340.jpg":"340x144","o_26029597_220.jpg":"220x93","h_26029597_1280.jpg":"1280x854","h_26029597_1024.jpg":"1024x683","h_26029597_640.jpg":"640x427","h_26029597_480.jpg":"480x320","h_26029597_340.jpg":"340x227","h_26029597_220.jpg":"220x147","pp_26029597_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029597_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029597_640.jpg":"640x814","pp_26029597_480.jpg":"480x611","pp_26029597_340.jpg":"340x432","pp_26029597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1064x1174","hd_26029599_1920.jpg":"1920x1080","k_26029599_1280.jpg":"1280x1280","k_26029599_1024.jpg":"1024x1024","k_26029599_640.jpg":"640x640","k_26029599_480.jpg":"480x480","k_26029599_340.jpg":"340x340","k_26029599_220.jpg":"220x220","o_26029599_1280.jpg":"1280x1412","o_26029599_1024.jpg":"1024x1129","o_26029599_640.jpg":"640x706","o_26029599_480.jpg":"480x529","o_26029599_340.jpg":"340x375","o_26029599_220.jpg":"220x242","h_26029599_1280.jpg":"1280x854","h_26029599_1024.jpg":"1024x683","h_26029599_640.jpg":"640x427","h_26029599_480.jpg":"480x320","h_26029599_340.jpg":"340x227","h_26029599_220.jpg":"220x147","pp_26029599_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029599_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029599_640.jpg":"640x814","pp_26029599_480.jpg":"480x611","pp_26029599_340.jpg":"340x432","pp_26029599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1691x2813","hd_26029712_1920.jpg":"1920x1080","k_26029712_1280.jpg":"1280x1280","k_26029712_1024.jpg":"1024x1024","k_26029712_640.jpg":"640x640","k_26029712_480.jpg":"480x480","k_26029712_340.jpg":"340x340","k_26029712_220.jpg":"220x220","o_26029712_1280.jpg":"1280x2129","o_26029712_1024.jpg":"1024x1703","o_26029712_640.jpg":"640x1064","o_26029712_480.jpg":"480x798","o_26029712_340.jpg":"340x565","o_26029712_220.jpg":"220x365","h_26029712_1280.jpg":"1280x854","h_26029712_1024.jpg":"1024x683","h_26029712_640.jpg":"640x427","h_26029712_480.jpg":"480x320","h_26029712_340.jpg":"340x227","h_26029712_220.jpg":"220x147","pp_26029712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029712_640.jpg":"640x814","pp_26029712_480.jpg":"480x611","pp_26029712_340.jpg":"340x432","pp_26029712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_17062700_1920.jpg":"1920x1080","k_17062700_1280.jpg":"1280x1280","k_17062700_1024.jpg":"1024x1024","k_17062700_640.jpg":"640x640","k_17062700_480.jpg":"480x480","k_17062700_340.jpg":"340x340","k_17062700_220.jpg":"220x220","o_17062700_1280.jpg":"1280x760","o_17062700_1024.jpg":"1024x608","o_17062700_640.jpg":"640x380","o_17062700_480.jpg":"480x285","o_17062700_340.jpg":"340x201","o_17062700_220.jpg":"220x130","h_17062700_1280.jpg":"1280x854","h_17062700_1024.jpg":"1024x683","h_17062700_640.jpg":"640x427","h_17062700_480.jpg":"480x320","h_17062700_340.jpg":"340x227","h_17062700_220.jpg":"220x147","pp_17062700_1280.jpg":"1280x1628","pp_17062700_1024.jpg":"1024x1303","pp_17062700_640.jpg":"640x814","pp_17062700_480.jpg":"480x611","pp_17062700_340.jpg":"340x432","pp_17062700_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8050900 Threads: 2 Questions: 1668361289 Slow queries: 4964961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112193085 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/zadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog-1338578 [printLink] => /vijesti/regija/zadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog-1338578?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736591 [name] => Ivan Rupnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-13 17:30:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-rupnik [link] => /tag/ivan-rupnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736592 [name] => Solinska bazilika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-13 17:30:56 [main_article_id] => 0 [alias] => solinska-bazilika [link] => /tag/solinska-bazilika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618422 [name] => freske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-22 14:56:52 [main_article_id] => 0 [alias] => freske [link] => /tag/freske ) [3] => stdClass Object ( [id] => 484926 [name] => predator [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predator [link] => /tag/predator ) [4] => stdClass Object ( [id] => 700558 [name] => isusovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-20 13:59:48 [main_article_id] => 0 [alias] => isusovac [link] => /tag/isusovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 317069 [name] => stepinac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stepinac [link] => /tag/stepinac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHOTNIK NA SUDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zadnji radovi predatora Marka Rupnika puni simbolike: U Solinu je Stepinca preskočio, u Mostaru ga prikazao jednookog [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/24116960.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Bivši isusovac Marko Rupnik je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru. Ide na ponovno suđenje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/24116960.jpg [title] => Profimedia

Bivši isusovac Marko Rupnik je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru. Ide na ponovno suđenje

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26028636.png [title] => Privatni Album

Stepinac je u skupini likova skroz desno, u Franjevačkoj crkvi u Mostaru, jedva prepoznatljiv

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26028719.jpg [title] => Smn/

Marko Rupnik u Solinu sa svojim timom iz ‘Centra Alleti‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26029558.jpg [title] => Franjevci info

Bista blaženog Alojzija Stepinca u Mostaru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26029597.jpg [title] => Franjevci Info

Crkva u Mostaru

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26029599.jpg [title] => Privatni album

Stepinac u mostarskoj crkvi izgleda kao Kiklop s jednim okom, nazire se zahvaljujući crvenoj kapici snimio čitatelj

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26029712.jpg [title] => Ivan Ugrin

Pakao u Solinu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/17062700.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Don Ranko Vidović bio je solinski župnik u vrijeme radova na crkvi Svete obitelji, i najavio je Stepinčev lik u reljefu s desne strane: ‘Stepinac je naš putokaz i vrata’

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ono, kad vam kolege novinari preuzmu tekst i podijele ga na svome Facebook profilu, onda možete s pravom zaključiti kako ste napisali dobru stvar.

Dogodilo mi se to ovih dana nakon još jednog u nizu tekstova koje sam napisao o pohotnom razvratniku nad čak 25 nekadašnjih redovnica i manipulatoru sa sakramentom ispovijedi, bivšem isusovcu Marku Rupniku, koji je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru koju mu je ne tako davno nad slučaj stavio Dikasterij za nauk vjere. Ide na ponovno suđenje.

Kolega Goran Andrijanić, svojedobno novinar Jutarnjeg lista i potom urednik portala bitno.net, na svome je Fejsu napisao ovako: “Prekjučer sam iz teksta Ivana Ugrina doznao kako je bivši isusovac i seksualni manijak Marko Rupnik iz mozaika koji je njegov tim napravio za solinsku baziliku namjerno iz galerije hrvatskih svetaca i blaženika izbacio blaženog Alojzija Stepinca. Ne mogu doći k sebi nakon toga otkrića...

Patološki egocentričan, duboko umrežen u crkvene strukture moći, uvjeren u vlastitu nedodirljivost i nadmoćnost. Vjerojatno mu je to bila prigoda da se dodatno nasladi nad Hrvatima, nakon prekinute kanonizacije u kojoj je imao, po svemu sudeći prste...

---

image

Marko Rupnik u Solinu sa svojim timom iz ‘Centra Alleti‘

Smn/
---

Ono što mi je beskrajno tužno jest da ga nitko od nas Hrvata nije niti pokušao spriječiti dok nas je ponižavao, a niti danas, kada je jasnije o kakvom predatoru je riječ, nitko o tome niti piše niti govori, osim rijetkih iznimki poput Ugrina. U vrijeme nastajanja mozaika, katolički su mediji s oduševljenjem pisali o njemu, nabrajani su hrvatski sveci i blaženici koji su uvršteni u njega. Nikome nije bilo čudno što nema Stepinca?

Oni koji su bili uključeni u organiziranje svega, vjerojatno su bili svjesni što nam Rupnik radi. I nitko od njih nije imao snage i ljudske i kršćanske savjesti da se pobuni protiv toga. Pozovemo čovjeka u jedno od najvažnijih hrvatskih svetišta, a on nam se oduži tako što iz mozaika izbaci blaženika čija je duhovnost presudno formirala ono što smo kao Crkva danas. I mi ne reagiramo na to. Iz straha, poltronstva, čega li već…? Pa možemo li biti jadniji?”

U komentarima ispod Andrijanićeva posta uključila se i kolegica Ivana Petrović s Nove TV. “Što se blaženog Stepinca tiče, to nikako nije mogao ni htio napraviti s umjetničkim nadahnućem i bratskom ljubavi. Jer je bio jedan od glavnih Papinih suflera koji su se po Blaženiku nabacivali blatom. Odnosno, bio je jedan od glavnih koji je Blaženika “zasmrdio” i mrzio ga. Upravo taj izraz je upotrijebio kardinal koji mi je u Rimu to rekao.”

Kolega iz “Slobodne”, Ivica Šola, nakon što je pročitao moj prošli tekst kratko mi je uzvratio: “Inače, dok sam bio u Rimu, Rupnik je odvratno pričao o Stepincu.”

---

image

Bista blaženog Alojzija Stepinca u Mostaru

Franjevci info
---

No, zanimljivo je kako je nakon konačnog završetka mozaika Nebeskog Jeruzalema u novoj crkvi u Solinu, Rupnik u razgovoru s novinarom Ivanom Taševom za Glas Koncila, koji je objavljen 25. veljače 2021., šest mjeseci nakon što je nadbiskup Marin Barišić posvetio crkvu, a devet mjeseci prije nego što su u javnosti odjeknule Rupnikove besprizorne seksualne afere, slovenski umjetnik izbjegavao reći iti jednu riječ o Stepincu. Predstavili su ga inače u GK-u i kao savjetnika u više rimskih kongregacija, moguće da je među njima bila i ona za kauze svetaca.

Pita novinar: Svjesni ste gdje radite ovaj mozaik, na mjestu formiranja hrvatskoga nacionalnoga identiteta i pripadnosti Katoličkoj crkvi, koja pripada Zapadu. Vi se, pak, nadahnjujete u tradiciji kršćanskoga Istoka. Razgovaramo nekoliko dana nakon blagdana blaženoga Alojzija Stepinca koji nameće u Hrvatskoj i pitanje odnosa katolika i pravoslavaca, posljedično i odnos vjere i nacije…

Rupnik odgovara: Problem modernoga kršćanstva jest što je u institucionalizaciji malo-pomalo vjera Crkve na neki način postala religija naroda i država... I onda bla, bla, bla, pa zaključuje: Problem je Crkve i to što u modernom dobu nije uspjela evangelizirati nacionalnosti i etnicitete.

---

image

Crkva u Mostaru

Franjevci Info
---

O Stepincu niti slova, iako kolega Tašev direktno navodi Rupnika u tom pravcu, spominjući blaženika u svom pitanju.

Neposredno prije posvete crkve Svete obitelji, koncem kolovoza 2020., pripušteno je novinarima da vide unutrašnjost velebne crkve, građene uz rijeku Jadro. Kolega Damir Šarac za našu novinu posebno ističe prostrane mozaike i freske koji prekrivaju zidove a osmislio ih je jedan od najpoznatijih svjetskih sakralnih umjetnika, isusovac pater Marko Rupnik, koji je s timom od 27 ljudi iz svoga “Centra Aletti” nekoliko tjedana ukrašavao zidove.

Krećemo od impozantnog mozaika u čijem je središtu Isus Krist Pantokrator, piše kolega i onda nabraja tko je sve okolo, od Gospe, svetih Petra i Pavla, sv. Dujma, sv. Jeronima... sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Tereza, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz. Izbor svetaca oko Pantokratora predstavlja opću, hrvatsku i lokalnu, dalmatinsku Crkvu.

– Lik blaženog Alojzija Stepinca bit će s desne strane u reljefu, s relikvijom njegova tijela i kardinalskog solidea (kapice) koju je kardinal Franjo Kuharić poklonio solinskoj župi 1976. godine. Želi se ukazati kako je Stepinac naš putokaz i vrata – tumači kolegi tadašnji solinski župnik don Ranko Vidović.

To je bilo prije više od tri godine. Poznato mi je kako se nešto i poduzimalo oko reljefa, ostvareni su kontakti i sa Zagrebačkom nadbiskupijom, no, župnik se baš i nije nešto pretrgao da se ostvari to sa Stepincem u novoj solinskoj crkvi kako je bio najavio za Slobodnu Dalmaciju.

U međuvremenu, don Ranko je postao hvarski biskup, i baš je na nezadovoljstvo hvarskog klera, primio Rupnika početkom lipnja ove godine radi nekih radova u biskupskoj kapeli u Hvaru. Rupnikov je tim istovremeno dovršavao i crtarije u franjevačkoj crkvi u Mostaru, a isusovci su ga, radi kršenja odredbi da ne putuje i ne radi dok traju procesi nad njim, isključili iz reda.

---

image

Stepinac u mostarskoj crkvi izgleda kao Kiklop s jednim okom, nazire se zahvaljujući crvenoj kapici snimio čitatelj

Privatni album
---

Odmah nakon završetka unutarnjeg uređenja solinske crkve, u jesen 2020., Rupnik se dao na posao u Hercegovini. Portal vijesti.ba objavio je 8. ožujka 2021. kako su Rupnik i 24 umjetnika dovršili veličanstveni mozaik u Franjevačkoj crkvi svetog Petra i Pavla u Mostaru. U središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju...

Gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina hvalio se u razgovoru za Fenu kako “mozaik ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost”, podcrtao kako je u apsidi iznad oltara sve završeno, dok unutrašnjost same crkve još uvijek nije u potpunosti gotova.

– S lijeve i desne strane ostalo je još dosta prostora. Tu će biti, u mozaiku od 80 centimetara, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od sv. Bazilija, preko sv. Grgura i sv. Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji će biti u mozaiku vinove loze.

---

image

Don Ranko Vidović bio je solinski župnik u vrijeme radova na crkvi Svete obitelji, i najavio je Stepinčev lik u reljefu s desne strane: ‘Stepinac je naš putokaz i vrata’

Božidar Vukičević/Cropix
---

I, čovjek bi se ponadao kako će to biti baš tako kako je gvardijan svečano obećao. No, tko ne zna Rupnika, skupo bi ga prodao. Nakon što je mostarski biskup Petar Palić, 28. lipnja ove godine, uoči svetkovine svetih Petra i Pavla posvetio crkvu, mnogi su tražili gdje je u mozaiku vinove loze Stepinčev lik.

Iako sam dva, tri puta bio u crkvi od kada je obnovljena, nisam ga ni ja mogao uočiti. Ovih dana dobio sam jednu fotografiju na kojoj se nazire da bi u drugom redu, među četiri, pet inih svetačkih likova – koji bi trebali biti širokobriješki mučenici – s jednim okom iza jaganjčeve aureole izvirivao netko poput Stepinca. Da bi to mogao biti on ukazuje mala crvena kapica na glavi. Bože me prosti, kao da je naslikao Kiklopa, a ne blaženika Katoličke crkve.

Jedan mi je hercegovački fratar prokomentirao ovakvo Stepinčevo ponižavanje sa strane razbludnog klerika umjetnika:

– U istočnoj ikonografiji Bog gleda s dva oka, a đavao jednim... Na stranu simbolika... Ali, ako je ovo umjetnost onda sam ja traktor... •

---

Stepinčeva bista u klaustru

Hercegovački fratri su na dostojanstven način odali počast Stepincu par mjeseci poslije posvete crkve, kad su nakon obreda preminuća serafskog oca Frane, 3. listopada, u klaustru samostana postavili bistu Alojzija Stepinca. Poprsje je postavljeno u povodu 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Stepinca, i 85. godišnjice njegove posjete Mostaru, kada se 24. lipnja 1938. susreo s fratrima baš u klaustru franjevačkog samostana. Obitelj pokojnog hrvatskog kipara Ante Starčevića ovo poprsje darovala je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

– Po Stepincu Bog svijetli u srca tame na putu do istine. Ja vjerujem da upravo zbog toga blaženi čovjek postaje ne samo zagovornik istine Hrvata, nego svakog čovjeka koji traži i voli istinu. Njegovo ime tek dolazi, jer njegov život jest istina. Sada i uvijek, kazao je prilikom blagoslova Stepinčeva poprsja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Privatni Album Smn/ Franjevci info Franjevci Info Privatni album Ivan Ugrin Božidar Vukičević/Cropix
Profimedia

Bivši isusovac Marko Rupnik je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru. Ide na ponovno suđenje

Privatni Album

Stepinac je u skupini likova skroz desno, u Franjevačkoj crkvi u Mostaru, jedva prepoznatljiv

Smn/

Marko Rupnik u Solinu sa svojim timom iz ‘Centra Alleti‘

Franjevci info

Bista blaženog Alojzija Stepinca u Mostaru

Franjevci Info

Crkva u Mostaru

Privatni album

Stepinac u mostarskoj crkvi izgleda kao Kiklop s jednim okom, nazire se zahvaljujući crvenoj kapici snimio čitatelj

Ivan Ugrin

Pakao u Solinu

Božidar Vukičević/Cropix

Don Ranko Vidović bio je solinski župnik u vrijeme radova na crkvi Svete obitelji, i najavio je Stepinčev lik u reljefu s desne strane: ‘Stepinac je naš putokaz i vrata’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog-1338578 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=685cf70d8ec4efd7e290c5e8278248d7351b2fa8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zadnji+radovi+predatora+Marka+Rupnika+puni+simbolike%3A+U+Solinu+je+Stepinca+presko%C4%8Dio%2C%0Au+Mostaru+ga+prikazao+jednookog&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog-1338578 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzadnji-radovi-predatora-marka-rupnika-puni-simbolike-u-solinu-je-stepinca-preskocio-u-mostaru-ga-prikazao-jednookog-1338578 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHOTNIK NA SUDU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaPOHOTNIK NA SUDU

Zadnji radovi predatora Marka Rupnika puni simbolike: U Solinu je Stepinca preskočio, u Mostaru ga prikazao jednookog

Piše Ivan Ugrin
13. studenog 2023. - 17:30
Bivši isusovac Marko Rupnik je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru. Ide na ponovno suđenjeProfimedia

Ono, kad vam kolege novinari preuzmu tekst i podijele ga na svome Facebook profilu, onda možete s pravom zaključiti kako ste napisali dobru stvar.

Dogodilo mi se to ovih dana nakon još jednog u nizu tekstova koje sam napisao o pohotnom razvratniku nad čak 25 nekadašnjih redovnica i manipulatoru sa sakramentom ispovijedi, bivšem isusovcu Marku Rupniku, koji je nedavno inkardiniran u Koparsku biskupiju, ali mu je gotovo istovremeno papa Frane skinuo zastaru koju mu je ne tako davno nad slučaj stavio Dikasterij za nauk vjere. Ide na ponovno suđenje.

Kolega Goran Andrijanić, svojedobno novinar Jutarnjeg lista i potom urednik portala bitno.net, na svome je Fejsu napisao ovako: “Prekjučer sam iz teksta Ivana Ugrina doznao kako je bivši isusovac i seksualni manijak Marko Rupnik iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:12