stdClass Object ( [id] => 1185634 [title] => Sarajevski profesor u razgovoru za ‘Slobodnu‘ govori: ‘Hrvatska se ponaša kao da je BiH Dalmacija, a Milanović nam daje status nacionalne manjine. Komšić? Nije moj izbor, ali...‘ [alias] => sarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što je nama Bosna i Hercegovina? Evo Nerzuka Ćurka, redovitog profesora sarajevskog Fakultetu političkih znanosti. Nerzuk se bavi geopolitikom, mirovnim studijima, političkom filozofijom i strankama, međunarodnom sigurnošću i odnosima. Među ostalim.

Hoće li biti izbora u listopadu?

- Mislim da hoće, ako to bude ovisilo samo o BiH, ali što će biti sa svijetom? Nije besmisleno to pitanje. Hoće li turbulencije oko nas utjecati na nas tako da izbori budu krajnje irelevantno pitanje? Nadam se da neće biti tako. Po istim pravilima izbori su održavani i dosad.

Hoće li ih HDZ BiH bojkotirati?

- Nema razloga. To bi bilo samoubojstvo iz zasjede.

Zašto?

- HDZ je jedna od stranaka u BiH koja ima golemu političku moć i utjecaj. Za razliku od narativa koji promiču o neravnopravnosti, o "Rohinja statusu" Hrvata, diskriminaciji i majorizaciji. Po kapacitetu političke moći, HDZ je možda i najutjecajnija stranka u Federaciji BiH. Izgubiti to bojkotom izbora, a da pri tom ne znate što su vam idući koraci, po meni bi bilo krajnje neodgovorno naspram vaših birača.

Što ako imaju drugu strategiju?

- To je nešto drugo. Ako imaju planove i ako bi bojkot bio samo uvod u nešto sasvim novo. Recimo, ako bojkotirate izbore sutra vas nema unutar zakonodavnih tijela BiH. Ne vjerujem da je itko politički razuman iz HDZ-a spreman na takvu vrstu političke demontaže svog utjecaja.

A što bi bojkot mogao donijeti HDZ-u?

- Ne znam, jedino ako misle stvarati neke paralelne političke strukture koje bi se mogle nazvati trećim entitetom ili slično. Ali, to bi bio protuustavan čin. Slično je bio učinio Ante Jelavić s tzv. hrvatskom samoupravom. I sam sam bio iznenađen nevjerojatno žestokom i adekvatnom reakcijom međunarodne zajednice koja je to u sekundi zaustavila.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Mislite li da bi isto bilo i danas?

- Naravno! To je mandat međunarodne zajednice. Zato mislim da do bojkota neće doći. Ali, živimo u vremenu kada su čak i kratkoročne prognoze nezahvalne.

Zašto mislite da HDZ BiH ima najveću moć?

- Evo: izbori su bili prije tri i pol godine. Nikada nisu implementirani jer HDZ ne dopušta. Blokira. Ako netko može spriječiti implementaciju demokratske političke volje građana koji su izašli na izbore - kako je to onda ugrožen?! Kako netko tko tako dugo, praktički do novih izbora, blokira formiranje federalne vlade može biti ugrožen. Netko tko u svojim rukama ima sve poluge moći unutar zakonodavne strukture, unutar izvršne strukture... Ono što jest očigledno i što je na simboličkoj razini izazvalo sve te turbulencije je činjenica da je Željko Komšić dvaput izabran za člana Predsjedništva BiH.

Inače, Hrvat po nacionalnosti...

- Da se razumijemo, Komšić nije moj politički izbor, ali diskriminirati ljude zabranjujući im da glasaju za koga hoće izdaja je liberalnog demokratskog društva. To je abeceda liberalne demokracije. Ali, imajući u vidu institucionalni dizajn daytonske BiH, meni je razumljivo zašto hrvatska politika ima užasan problem s Komšićevim izborom jer ga dominantno nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. No, po tom istom izbornom zakonu prethodno je bio izabiran i Dragan Čović.

Što vam to govori?

- Zašto i tada nije pokrenuta sva ova strategija unutar hrvatskih političkih krugova u Bosni i Hercegovini? Ma, radi se o tome da je došlo do promjene političke paradigme Republike Hrvatske prema BiH, odnosno do povratka stare tuđmanovske politike upakirane u novo ruho. I to je naš problem. RH pravi najveću medvjeđu uslugu građanima BiH hrvatske nacionalnosti.

Kako?

- Govoreći u kategorijama međunarodnog prava i konvencija: ovo što RH već godinama radi prema BiH, stravično miješanje u unutarnje stvari druge zemlje, kao da je to nešto najnotornije, to se toliko "normaliziralo" da mnogi u tome ne vide nikakav problem. To da se jedna država umiješa drugoj kao da je u pitanju njezino leno ili nahija. Pokrajina. Kao da je BiH Dalmacija.

---

image

Sarajevo, 250322.
Glavni grad Bosne i Herzegovine, Sarajevo.
Na fotografiji: Katedrala srca Isusovog.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Kako ocjenjujete argumente uz koje RH tako nastupa? Kao: Hrvatska je garant daytonskog mira, a u BiH žive brojni Hrvati, koji su konstitutivan narod.

- Kao veleizdaju autentičnih građana BiH hrvatske nacionalnosti.

Zašto?

- Ovo je važno znati: Hrvatska nije nikakav garant Daytonskog mirovnog sporazuma. To nigdje ne piše. To je samoproizvedena laž. Garant je Vijeće za implementaciju mira i članice Kontaktne skupine. Hrvatska i Srbija nisu nikakvi garanti, već su zbog svoje negativne i agresivne uloge u ratu protiv BiH - naravno, u različitoim kapacitetima, gdje je uloga Srbije golema, dok je Hrvatska imala dualnu politiku, istovremeno savezničku i neprijateljsku - pozvane da učine sve kako bi pomogli u izgradnji BiH kao razložne i samoodržive političke zajednice europskog, liberalnog i demokratskog usmjerenja.

A događa li se to?

- Ne! Već 30 godina. Štoviše, obnavljaju nacionalističke narative o BiH u kojoj je Bosni i Hercegovini zabranjeno da sama promišlja svoje podrijetlo i da se samostalno gradi kao samoodrživa politička zajednica. Politika RH je takva da od građana BiH hrvatske nacionalnosti pravi nacionalnu manjinu Republike Hrvatske u Bosni.

Možete li malo objasniti?

- Politološki gledano, kada se sve ogoli: ovo što RH zahtjeva prema Hrvatima u BiH je status nacionalne manjine. A Hrvati u Bosni i Hercegovini autentični su građani svoje domovine. Ovo je njihova domovina. Ali, kad vi u hrvatskom Ustavu kažete da je obveza RH brinuti se o Hrvatima u BiH, vama će svaka međunarodna konvencija reći: "Pa to je status nacionalne manjine, vi ih činite nacionalnom manjinom." To je Zoran Milanović sam otvoreno rekao. Da Hrvatima u BiH želi status kakav imaju nacinalne manjine u Hrvatskoj.

Što bi to značilo?

- Značilo bi da Hrvati u BiH imaju zasebne izborne liste. Manjinske liste s kojih se biraju, a ne da imaju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. A onda su hrvatske nacionalističke politike u BiH prihvatile tu politiku RH, da budu nacionalna manjina Republike Hrvatske. A budući da je Bosna slaba država, i uz sav islamofobični kontekst, mi se nećemo time zadovoljiti. Nego ćemo mi istovremeno - dok nas RH gradi kao svoju nacionalnu manjinu - učiniti sve da konzumiramo sva moguća prava kao autentični građani BiH. Tako da, defakto, imamo dvostruku zaštitu.

Koliki je to problem?

- Vrlo ozbiljan! BiH je jedan vrlo osjetljiv balans između individualnih i kolektivnih prava. Ono što trebamo graditi je liberalna demokratska država i društvo s potpunom zaštitom kolektivnih prava. To je Europska unija i njezin vrijednosni imaginarij. Koji RH ruši svojom politikom prema BiH.

Što želi HDZ BiH?

- Želi tri etnička teritorija. Tri plemena koja iz svog teritorijalnog statusa proizvode neki zajednički supstrat, neku zajedničku državu BiH. To je bilo jasno još iz referendumskog pitanja o samostalnosti 1992. godine. Tzv. "livansko pitanje". HDZ BiH želio je takvo pitanje koje bi značilo da ustvari zajednica kantona tvori državu. Srećom, zahvaljujući i Katoličkoj crkvi, definirano je pitanje koje je u prvi plan izbacilo Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu naroda i građana.

Ima li spasa?

- Nas jedino mogu spasiti politike koje ne liče na svoje narode. Znači, trebamo ljude krajnje liberalnog, slobodnog i demokratskog usmjerenja. To vrijedi i za zemlje u regiji.

Kako će doći u priliku?

- Evo: u BiH imate Našu stranku koja je ponudila izvanredan prijedlog ustavnih promjena, potpuno na tragu izgradnje liberalne demokracije i društva, sprječvavajući bilo kakav vid diskriminacije. HDZ je to glatko odbio.

A što je predložila Naša stranka?

- Recimo, da se predsjednik Predsjedništva i njegovi zamjenici biraju u državnom Domu naroda. I to na način da izbor bude konsenzualna volja svih pojedinačnih etno-nacionalnih volja.

Da se s izborom moraju složiti svi?

- Da! Onda je nemoguća diskriminacija ili majorizacija, preglasavanje i slično.

I nema izravnih izbora za Predsjedništvo?

- Tako je. Na taj način jačate i državu, da konačno uključite i Republiku Srpsku, da ona ne radi sama. Da je RH imala časne namjere i da ovo nije samo nova vrsta realizacije Tuđmanove politike, o kojoj sve znamo zahvaljujući objavljenim stenogramima o podjeli Bosne i Hercegovine, bilo je toliko načina da se u sve uključi Republika Srpska i da HDZ pokaže svoj interes za povratak Hrvata u RS.

Kako to mislite?

- Ovako: upravo sada, za ruskog rata u Ukrajini, gdje je Milorad Dodik izgubio svu snagu koju je imao, gdje se prepao i gdje odjednom Zapad snažno pokazuje odlučnost, upravo sada bio je momentum da se od Dodika zahtjeva sve. Naprimjer, da izbor članova Predsjedništva BiH bude jednak u oba entiteta. I stvar riješena. I odmah posredno jačate solidarnost i savezništvo između Bošnjaka i Hrvata. Ali, to je izostalo.

Zašto?

- Jer je RH prije nekoliko godina odlučila da kroz organiziranu proizvodnju neznanja o BiH stvara politiku prema Bosni i Hercegovini. Odjednom su s javnih servisa RH nestali sjajni hrvatski intelektualci iz BiH, koji imaju drugačiju viziju od HDZ-a. Odjednom su povjesničar obavještajac Ivo Lučić i kolega Nino Raspudić postali alfa i omega znanja o BiH. Oni su tumači svega, uz stravičnu islamofobiju i apriorni rasizam koji je u velikoj mjeri postao političko i civilizacijsko naslijeđe Zorana Milanovića, predsjednika RH.

Kako komentirate teze da Bošnjaci, kao nekoliko puta brojniji narod, ugrožavaju Hrvate, izabiru im predstavnike i slično?

- Proizveden je narativ da su Bošnjaci samom činjenicom što su većina odmah Huni ili barbari. Ozbiljnu raspravu zaslužuje bošnjački nacionalizam koji smatra da od Bosne i Hercegovine može napraviti bošnjačku nacionalnu državu. Tomu na ruku ide hrvatska ideja proizvodnje Hrvata, kao autentičnog naroda u BiH, nacionalnom manjinom.

Što bi se moralo promijeniti da BiH krene naprijed?

- Promjene bi se trebale dogoditi na cijelom području BiH s idejom da smo svi mi, kao baštinici i vlasnici naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine istovremeno jednaki na svakom pedlju naše zajedničke zemlje. Konstitutivnosti svih triju naroda na čitavom teritoriju BiH nije bilo do ustavne apelacije Alije Izetbegovića. HDZ je tada bio protiv. Protiv toga da Hrvati budu konstitutivni u Republici Srpskoj. Tako je odgovorio Ivan Bender, tada visoki dužnosnik HDZ-a, na pitanje Kasima Begića, predsjednika Ustavnog suda. A i neki suci Ustavnog suda, koji su hrvatske nacionalnosti. Znači, boli vas briga za Hrvate u Republici Srpskoj. Boli vas briga za BiH. Samo želite, korak po korak, stvoriti uvjete da jednog dana to bude proširena Republika Hrvatska. Malo sutra.

---

image

Sarajevska knjižara s knjigama o političkim prilikama u BiH

Nikola Vilić/Cropix
---

Što namjerava bošnjački nacionalizam?

- Bošnjački nacionalizam ima namjeru učiniti BiH nacionalnom državom bošnjačkog naroda, a to se prikriva mimikrijom o liberalnoj građanskoj demokraciji. Te snage rastu kako raste hrvatski zahtjev za etničkom teritorijalizacijom.

Hrvati viču da im Bošnjaci biraju predstavnike...

- To strašno zvuči, da jedan narod bira predstavnike drugom. Ali mi smo svi građani jedne zajedničke države. Ne dviju ili triju. Tko su drugi? Ja sam predlagao - kao veliki kritičar stranke SDA i netko tko je protiv takvih razmišljanja - da taj SDA javno izađe i kaže kako odustaje od građanske BiH i da je laž kako se SDA bori za građansku državu, jer time samo odbija druge da se bore za liberalno građansko društvo. Predlagao sam i da Komšić javno pozove glasače SDA da ne glasaju za njega i da se tako stvarno vidi njegov politički kapacitet. Ima ljudi koji žele uzornu građansku državu, a smatraju da SDA nema nikakve veze s njom.

Zar HDZ ne tvrdi da je svaka građanska stranka bošnjačka?

- Za RH bi bilo najbolje da njezin ključni saveznik budu političke ideologije generirane iz liberalnog i lijevo-liberalnog naslijeđa. To se odbija jer je proizveden nacionalistički narativ prema kojemu je svaki liberal ili ljevičar - bošnjački nacionalist. Ustvari, meni se zbog mog imena zabranjuje da budem lijevo-liberalni teoretičar, što je moja vrijednosna orjentacija. Tomu učim studente! Jer se zovem Nerzuk. Pa sam, kao, odmah za majorizaciju Hrvata. Građanska ideja poistovjećuje se s bošnjačkim nacionalizmom. Pa to je uvredljivo! Predrasuda. Pa davno je Einstein rekao da je lakše rabiti atom nego predrasude.

Jeste li onda za princip jedan čovjek - jedan glas?

- Protivim se nasilnom uvođenju tog principa. Bosna još nije spreman za to. Ali je spremna unutar normi liberalne demokracije zaštititi kolektivna prava građana u punini. Pa to su dostignuća suvremenih društava. A ne da kolektivna prava dominiraju nad individualnima. Ili da je važnije imati poželjno ime, nego znanje. Pa su nam javni uredi i poduzeća prepuni nesposobnih tipova s poželjnim imenima koji pojma nemaju o referadama koje vode. To uništava zemlju.

Zašto je dio Bošnjaka birao Komšića?

- Ja sam duboko uvjeren da je golem broj građana bošnjačke nacionalnosti glasao za Komšića ne iz želje za bošnjačkom dominacijom, kao što nam to HDZ servira, nego zato što Željko želi biti s nama. Zato što uvažava tu bosansku povijesnu vertikalu zajedničkog života. Bit će to još i gore ako HDZ ne promijeni strategiju.

Tko su politički nositelji bošnjačkog nacionalizma u BiH?

- SDA. I Narod i pravda, koji se ispilio iz SDA. Dok je SBB više tradicijsko-bošnjačka i poduzetnička stranka bez nekog dubinskog ideološkog vrela.

Ima li zajedničkog života?

- Mi smo svi međusobno toliko povezani i prožetii da su besmisleni ovi pokušaji mehaničkih podjela među bosanskim narodima. Mi već 30 godina živimo antibosansko doba, ali ni uz katastrofalan i potpuno šizofren dizajn države nije bilo moguće uništiti to zajedničko naslijeđe, način života i druženje ljudi. Bez obzira što se pokušava. To nam pokazuje jednu vertikalu Bosne koja i u najtežim uvjetima preživljava.

Nedavno je u Banjoj Luci čovjek ženio sina. Petsto svatova. Sjajan video. Ustao je i rekao: "Do mene sjedi moj najbolji prijatelj, moj jaran iz Sarajeva. Bili smo u neprijateljskim vojskama u ratu i on je meni spasio život. On je najvažniji čovjek u mom životu!" I svih petsto ljudi aplaudira. U Banjoj Luci. A mi mislimo da je to nemoguće. To jest Bosna. Ali nama se kroz dominirajuće narative servira samo zamisao o podjeli Bosne, nacionalizmu i nerazumijevanju. I to postaje dominantna matrica.

---

image

Kula sa satom i minaret Gazi Husrev-begove džamije

Nikola Vilić/Cropix
---

Je li HDZ jamac europskih vrijednosti, kako kažu?

- Ako HDZ BiH zagovara europske vrijednsoti u BiH, neka onda javno kažu: "Mi smo za izgradnju liberalne demokratske države i društva s punom zaštitom kolektivnih prava." To je današnja Europa. Za koju je velika većina naših građana. Hajdemo, nađimo konsenzus. Ali HDZ hoće da se iz etničkih teritorija koji su lažno proizvedeni kao monoetnički, da se iz tih teritorija konstituira suverenitet Bosne i Hercegovine, kao da ona nikada nije postojala. To je laž! Ne može laž biti istina političkog bića moje zemlje. Ako je svatko živio sam na svom etnički čistom području i bio mu gospodar, zašto je onda izbio rat?!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nerzuk ćurak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nerzuk ćurak 2 0 14791 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-10 11:11:14 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-19 19:27:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-19 19:27:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 509 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21443848.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21443850.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21443866.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21414264.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21414240.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21414232.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/10\/21414200.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161 sugovornik Nerzuk \u0106urak<\/p>","","

Sarajevska knji\u017eara s knjigama o politi\u010dkim prilikama u BiH<\/p>","

Kula sa satom i minaret Gazi Husrev-begove d\u017eamije<\/p>","

Sarajevo, 250322.
\nGlavni grad Bosne i Herzegovine, Sarajevo.
\nNa fotografiji: Katedrala srca Isusovog.
","

Crkva sv. Josipa i Sarajevo City Center
\n\u00a0<\/p>","

Ku\u0107e u Sarajevu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_21443848_1920.jpg":"1920x1080","k_21443848_1280.jpg":"1280x1280","k_21443848_1024.jpg":"1024x1024","k_21443848_640.jpg":"640x640","k_21443848_480.jpg":"480x480","k_21443848_340.jpg":"340x340","k_21443848_220.jpg":"220x220","o_21443848_1280.jpg":"1280x851","o_21443848_1024.jpg":"1024x681","o_21443848_640.jpg":"640x425","o_21443848_480.jpg":"480x319","o_21443848_340.jpg":"340x226","o_21443848_220.jpg":"220x146","h_21443848_1280.jpg":"1280x854","h_21443848_1024.jpg":"1024x683","h_21443848_640.jpg":"640x427","h_21443848_480.jpg":"480x320","h_21443848_340.jpg":"340x227","h_21443848_220.jpg":"220x147","pp_21443848_1280.jpg":"1006x1280","pp_21443848_1024.jpg":"805x1024","pp_21443848_640.jpg":"503x640","pp_21443848_480.jpg":"377x480","pp_21443848_340.jpg":"267x340","pp_21443848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21443850_1920.jpg":"1920x1080","k_21443850_1280.jpg":"1280x1280","k_21443850_1024.jpg":"1024x1024","k_21443850_640.jpg":"640x640","k_21443850_480.jpg":"480x480","k_21443850_340.jpg":"340x340","k_21443850_220.jpg":"220x220","o_21443850_1280.jpg":"1280x851","o_21443850_1024.jpg":"1024x681","o_21443850_640.jpg":"640x425","o_21443850_480.jpg":"480x319","o_21443850_340.jpg":"340x226","o_21443850_220.jpg":"220x146","h_21443850_1280.jpg":"1280x854","h_21443850_1024.jpg":"1024x683","h_21443850_640.jpg":"640x427","h_21443850_480.jpg":"480x320","h_21443850_340.jpg":"340x227","h_21443850_220.jpg":"220x147","pp_21443850_1280.jpg":"1006x1280","pp_21443850_1024.jpg":"805x1024","pp_21443850_640.jpg":"503x640","pp_21443850_480.jpg":"377x480","pp_21443850_340.jpg":"267x340","pp_21443850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_21443866_1920.jpg":"1920x1080","k_21443866_1280.jpg":"1280x1280","k_21443866_1024.jpg":"1024x1024","k_21443866_640.jpg":"640x640","k_21443866_480.jpg":"480x480","k_21443866_340.jpg":"340x340","k_21443866_220.jpg":"220x220","o_21443866_1280.jpg":"1280x852","o_21443866_1024.jpg":"1024x681","o_21443866_640.jpg":"640x426","o_21443866_480.jpg":"480x319","o_21443866_340.jpg":"340x226","o_21443866_220.jpg":"220x146","h_21443866_1280.jpg":"1280x854","h_21443866_1024.jpg":"1024x683","h_21443866_640.jpg":"640x427","h_21443866_480.jpg":"480x320","h_21443866_340.jpg":"340x227","h_21443866_220.jpg":"220x147","pp_21443866_1280.jpg":"1006x1280","pp_21443866_1024.jpg":"805x1024","pp_21443866_640.jpg":"503x640","pp_21443866_480.jpg":"377x480","pp_21443866_340.jpg":"267x340","pp_21443866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21414264_1920.jpg":"1920x1080","k_21414264_1280.jpg":"1280x1280","k_21414264_1024.jpg":"1024x1024","k_21414264_640.jpg":"640x640","k_21414264_480.jpg":"480x480","k_21414264_340.jpg":"340x340","k_21414264_220.jpg":"220x220","o_21414264_1280.jpg":"1280x851","o_21414264_1024.jpg":"1024x681","o_21414264_640.jpg":"640x425","o_21414264_480.jpg":"480x319","o_21414264_340.jpg":"340x226","o_21414264_220.jpg":"220x146","h_21414264_1280.jpg":"1280x854","h_21414264_1024.jpg":"1024x683","h_21414264_640.jpg":"640x427","h_21414264_480.jpg":"480x320","h_21414264_340.jpg":"340x227","h_21414264_220.jpg":"220x147","pp_21414264_1280.jpg":"1006x1280","pp_21414264_1024.jpg":"805x1024","pp_21414264_640.jpg":"503x640","pp_21414264_480.jpg":"377x480","pp_21414264_340.jpg":"267x340","pp_21414264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21414240_1920.jpg":"1920x1080","k_21414240_1280.jpg":"1280x1280","k_21414240_1024.jpg":"1024x1024","k_21414240_640.jpg":"640x640","k_21414240_480.jpg":"480x480","k_21414240_340.jpg":"340x340","k_21414240_220.jpg":"220x220","o_21414240_1280.jpg":"1280x851","o_21414240_1024.jpg":"1024x681","o_21414240_640.jpg":"640x425","o_21414240_480.jpg":"480x319","o_21414240_340.jpg":"340x226","o_21414240_220.jpg":"220x146","h_21414240_1280.jpg":"1280x854","h_21414240_1024.jpg":"1024x683","h_21414240_640.jpg":"640x427","h_21414240_480.jpg":"480x320","h_21414240_340.jpg":"340x227","h_21414240_220.jpg":"220x147","pp_21414240_1280.jpg":"1006x1280","pp_21414240_1024.jpg":"805x1024","pp_21414240_640.jpg":"503x640","pp_21414240_480.jpg":"377x480","pp_21414240_340.jpg":"267x340","pp_21414240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_21414232_1920.jpg":"1920x1080","k_21414232_1280.jpg":"1280x1280","k_21414232_1024.jpg":"1024x1024","k_21414232_640.jpg":"640x640","k_21414232_480.jpg":"480x480","k_21414232_340.jpg":"340x340","k_21414232_220.jpg":"220x220","o_21414232_1280.jpg":"1280x1924","o_21414232_1024.jpg":"1024x1539","o_21414232_640.jpg":"640x962","o_21414232_480.jpg":"480x721","o_21414232_340.jpg":"340x511","o_21414232_220.jpg":"220x330","h_21414232_1280.jpg":"1280x854","h_21414232_1024.jpg":"1024x683","h_21414232_640.jpg":"640x427","h_21414232_480.jpg":"480x320","h_21414232_340.jpg":"340x227","h_21414232_220.jpg":"220x147","pp_21414232_1280.jpg":"1006x1280","pp_21414232_1024.jpg":"805x1024","pp_21414232_640.jpg":"503x640","pp_21414232_480.jpg":"377x480","pp_21414232_340.jpg":"267x340","pp_21414232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21414200_1920.jpg":"1920x1080","k_21414200_1280.jpg":"1280x1280","k_21414200_1024.jpg":"1024x1024","k_21414200_640.jpg":"640x640","k_21414200_480.jpg":"480x480","k_21414200_340.jpg":"340x340","k_21414200_220.jpg":"220x220","o_21414200_1280.jpg":"1280x853","o_21414200_1024.jpg":"1024x682","o_21414200_640.jpg":"640x426","o_21414200_480.jpg":"480x320","o_21414200_340.jpg":"340x226","o_21414200_220.jpg":"220x146","h_21414200_1280.jpg":"1280x854","h_21414200_1024.jpg":"1024x683","h_21414200_640.jpg":"640x427","h_21414200_480.jpg":"480x320","h_21414200_340.jpg":"340x227","h_21414200_220.jpg":"220x147","pp_21414200_1280.jpg":"1006x1280","pp_21414200_1024.jpg":"805x1024","pp_21414200_640.jpg":"503x640","pp_21414200_480.jpg":"377x480","pp_21414200_340.jpg":"267x340","pp_21414200_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7567440 Threads: 2 Questions: 1612711547 Slow queries: 4786714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110829100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/sarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali-1185634 [printLink] => /vijesti/regija/sarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali-1185634?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674731 [name] => nerzuk ćurak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-19 21:27:27 [main_article_id] => 0 [alias] => nerzuk-curak [link] => /tag/nerzuk-curak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 5199 [name] => profesori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => profesori [link] => /tag/profesori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 71972 [name] => BIH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 136785 [name] => dayton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dayton [link] => /tag/dayton ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nerzuk ćurak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sarajevski profesor u razgovoru za ‘Slobodnu‘ govori: ‘Hrvatska se ponaša kao da je BiH Dalmacija, a Milanović nam daje status nacionalne manjine. Komšić? Nije moj izbor, ali...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21443848.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Naš sugovornik Nerzuk Ćurak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21443848.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Naš sugovornik Nerzuk Ćurak

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21443850.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21443866.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Sarajevska knjižara s knjigama o političkim prilikama u BiH

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21414264.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Kula sa satom i minaret Gazi Husrev-begove džamije

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21414240.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Sarajevo, 250322.
Glavni grad Bosne i Herzegovine, Sarajevo.
Na fotografiji: Katedrala srca Isusovog.
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21414232.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Crkva sv. Josipa i Sarajevo City Center
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/10/21414200.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Kuće u Sarajevu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Što je nama Bosna i Hercegovina? Evo Nerzuka Ćurka, redovitog profesora sarajevskog Fakultetu političkih znanosti. Nerzuk se bavi geopolitikom, mirovnim studijima, političkom filozofijom i strankama, međunarodnom sigurnošću i odnosima. Među ostalim.

Hoće li biti izbora u listopadu?

- Mislim da hoće, ako to bude ovisilo samo o BiH, ali što će biti sa svijetom? Nije besmisleno to pitanje. Hoće li turbulencije oko nas utjecati na nas tako da izbori budu krajnje irelevantno pitanje? Nadam se da neće biti tako. Po istim pravilima izbori su održavani i dosad.

Hoće li ih HDZ BiH bojkotirati?

- Nema razloga. To bi bilo samoubojstvo iz zasjede.

Zašto?

- HDZ je jedna od stranaka u BiH koja ima golemu političku moć i utjecaj. Za razliku od narativa koji promiču o neravnopravnosti, o "Rohinja statusu" Hrvata, diskriminaciji i majorizaciji. Po kapacitetu političke moći, HDZ je možda i najutjecajnija stranka u Federaciji BiH. Izgubiti to bojkotom izbora, a da pri tom ne znate što su vam idući koraci, po meni bi bilo krajnje neodgovorno naspram vaših birača.

Što ako imaju drugu strategiju?

- To je nešto drugo. Ako imaju planove i ako bi bojkot bio samo uvod u nešto sasvim novo. Recimo, ako bojkotirate izbore sutra vas nema unutar zakonodavnih tijela BiH. Ne vjerujem da je itko politički razuman iz HDZ-a spreman na takvu vrstu političke demontaže svog utjecaja.

A što bi bojkot mogao donijeti HDZ-u?

- Ne znam, jedino ako misle stvarati neke paralelne političke strukture koje bi se mogle nazvati trećim entitetom ili slično. Ali, to bi bio protuustavan čin. Slično je bio učinio Ante Jelavić s tzv. hrvatskom samoupravom. I sam sam bio iznenađen nevjerojatno žestokom i adekvatnom reakcijom međunarodne zajednice koja je to u sekundi zaustavila.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Mislite li da bi isto bilo i danas?

- Naravno! To je mandat međunarodne zajednice. Zato mislim da do bojkota neće doći. Ali, živimo u vremenu kada su čak i kratkoročne prognoze nezahvalne.

Zašto mislite da HDZ BiH ima najveću moć?

- Evo: izbori su bili prije tri i pol godine. Nikada nisu implementirani jer HDZ ne dopušta. Blokira. Ako netko može spriječiti implementaciju demokratske političke volje građana koji su izašli na izbore - kako je to onda ugrožen?! Kako netko tko tako dugo, praktički do novih izbora, blokira formiranje federalne vlade može biti ugrožen. Netko tko u svojim rukama ima sve poluge moći unutar zakonodavne strukture, unutar izvršne strukture... Ono što jest očigledno i što je na simboličkoj razini izazvalo sve te turbulencije je činjenica da je Željko Komšić dvaput izabran za člana Predsjedništva BiH.

Inače, Hrvat po nacionalnosti...

- Da se razumijemo, Komšić nije moj politički izbor, ali diskriminirati ljude zabranjujući im da glasaju za koga hoće izdaja je liberalnog demokratskog društva. To je abeceda liberalne demokracije. Ali, imajući u vidu institucionalni dizajn daytonske BiH, meni je razumljivo zašto hrvatska politika ima užasan problem s Komšićevim izborom jer ga dominantno nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. No, po tom istom izbornom zakonu prethodno je bio izabiran i Dragan Čović.

Što vam to govori?

- Zašto i tada nije pokrenuta sva ova strategija unutar hrvatskih političkih krugova u Bosni i Hercegovini? Ma, radi se o tome da je došlo do promjene političke paradigme Republike Hrvatske prema BiH, odnosno do povratka stare tuđmanovske politike upakirane u novo ruho. I to je naš problem. RH pravi najveću medvjeđu uslugu građanima BiH hrvatske nacionalnosti.

Kako?

- Govoreći u kategorijama međunarodnog prava i konvencija: ovo što RH već godinama radi prema BiH, stravično miješanje u unutarnje stvari druge zemlje, kao da je to nešto najnotornije, to se toliko "normaliziralo" da mnogi u tome ne vide nikakav problem. To da se jedna država umiješa drugoj kao da je u pitanju njezino leno ili nahija. Pokrajina. Kao da je BiH Dalmacija.

---

image

Sarajevo, 250322.
Glavni grad Bosne i Herzegovine, Sarajevo.
Na fotografiji: Katedrala srca Isusovog.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Kako ocjenjujete argumente uz koje RH tako nastupa? Kao: Hrvatska je garant daytonskog mira, a u BiH žive brojni Hrvati, koji su konstitutivan narod.

- Kao veleizdaju autentičnih građana BiH hrvatske nacionalnosti.

Zašto?

- Ovo je važno znati: Hrvatska nije nikakav garant Daytonskog mirovnog sporazuma. To nigdje ne piše. To je samoproizvedena laž. Garant je Vijeće za implementaciju mira i članice Kontaktne skupine. Hrvatska i Srbija nisu nikakvi garanti, već su zbog svoje negativne i agresivne uloge u ratu protiv BiH - naravno, u različitoim kapacitetima, gdje je uloga Srbije golema, dok je Hrvatska imala dualnu politiku, istovremeno savezničku i neprijateljsku - pozvane da učine sve kako bi pomogli u izgradnji BiH kao razložne i samoodržive političke zajednice europskog, liberalnog i demokratskog usmjerenja.

A događa li se to?

- Ne! Već 30 godina. Štoviše, obnavljaju nacionalističke narative o BiH u kojoj je Bosni i Hercegovini zabranjeno da sama promišlja svoje podrijetlo i da se samostalno gradi kao samoodrživa politička zajednica. Politika RH je takva da od građana BiH hrvatske nacionalnosti pravi nacionalnu manjinu Republike Hrvatske u Bosni.

Možete li malo objasniti?

- Politološki gledano, kada se sve ogoli: ovo što RH zahtjeva prema Hrvatima u BiH je status nacionalne manjine. A Hrvati u Bosni i Hercegovini autentični su građani svoje domovine. Ovo je njihova domovina. Ali, kad vi u hrvatskom Ustavu kažete da je obveza RH brinuti se o Hrvatima u BiH, vama će svaka međunarodna konvencija reći: "Pa to je status nacionalne manjine, vi ih činite nacionalnom manjinom." To je Zoran Milanović sam otvoreno rekao. Da Hrvatima u BiH želi status kakav imaju nacinalne manjine u Hrvatskoj.

Što bi to značilo?

- Značilo bi da Hrvati u BiH imaju zasebne izborne liste. Manjinske liste s kojih se biraju, a ne da imaju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. A onda su hrvatske nacionalističke politike u BiH prihvatile tu politiku RH, da budu nacionalna manjina Republike Hrvatske. A budući da je Bosna slaba država, i uz sav islamofobični kontekst, mi se nećemo time zadovoljiti. Nego ćemo mi istovremeno - dok nas RH gradi kao svoju nacionalnu manjinu - učiniti sve da konzumiramo sva moguća prava kao autentični građani BiH. Tako da, defakto, imamo dvostruku zaštitu.

Koliki je to problem?

- Vrlo ozbiljan! BiH je jedan vrlo osjetljiv balans između individualnih i kolektivnih prava. Ono što trebamo graditi je liberalna demokratska država i društvo s potpunom zaštitom kolektivnih prava. To je Europska unija i njezin vrijednosni imaginarij. Koji RH ruši svojom politikom prema BiH.

Što želi HDZ BiH?

- Želi tri etnička teritorija. Tri plemena koja iz svog teritorijalnog statusa proizvode neki zajednički supstrat, neku zajedničku državu BiH. To je bilo jasno još iz referendumskog pitanja o samostalnosti 1992. godine. Tzv. "livansko pitanje". HDZ BiH želio je takvo pitanje koje bi značilo da ustvari zajednica kantona tvori državu. Srećom, zahvaljujući i Katoličkoj crkvi, definirano je pitanje koje je u prvi plan izbacilo Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu naroda i građana.

Ima li spasa?

- Nas jedino mogu spasiti politike koje ne liče na svoje narode. Znači, trebamo ljude krajnje liberalnog, slobodnog i demokratskog usmjerenja. To vrijedi i za zemlje u regiji.

Kako će doći u priliku?

- Evo: u BiH imate Našu stranku koja je ponudila izvanredan prijedlog ustavnih promjena, potpuno na tragu izgradnje liberalne demokracije i društva, sprječvavajući bilo kakav vid diskriminacije. HDZ je to glatko odbio.

A što je predložila Naša stranka?

- Recimo, da se predsjednik Predsjedništva i njegovi zamjenici biraju u državnom Domu naroda. I to na način da izbor bude konsenzualna volja svih pojedinačnih etno-nacionalnih volja.

Da se s izborom moraju složiti svi?

- Da! Onda je nemoguća diskriminacija ili majorizacija, preglasavanje i slično.

I nema izravnih izbora za Predsjedništvo?

- Tako je. Na taj način jačate i državu, da konačno uključite i Republiku Srpsku, da ona ne radi sama. Da je RH imala časne namjere i da ovo nije samo nova vrsta realizacije Tuđmanove politike, o kojoj sve znamo zahvaljujući objavljenim stenogramima o podjeli Bosne i Hercegovine, bilo je toliko načina da se u sve uključi Republika Srpska i da HDZ pokaže svoj interes za povratak Hrvata u RS.

Kako to mislite?

- Ovako: upravo sada, za ruskog rata u Ukrajini, gdje je Milorad Dodik izgubio svu snagu koju je imao, gdje se prepao i gdje odjednom Zapad snažno pokazuje odlučnost, upravo sada bio je momentum da se od Dodika zahtjeva sve. Naprimjer, da izbor članova Predsjedništva BiH bude jednak u oba entiteta. I stvar riješena. I odmah posredno jačate solidarnost i savezništvo između Bošnjaka i Hrvata. Ali, to je izostalo.

Zašto?

- Jer je RH prije nekoliko godina odlučila da kroz organiziranu proizvodnju neznanja o BiH stvara politiku prema Bosni i Hercegovini. Odjednom su s javnih servisa RH nestali sjajni hrvatski intelektualci iz BiH, koji imaju drugačiju viziju od HDZ-a. Odjednom su povjesničar obavještajac Ivo Lučić i kolega Nino Raspudić postali alfa i omega znanja o BiH. Oni su tumači svega, uz stravičnu islamofobiju i apriorni rasizam koji je u velikoj mjeri postao političko i civilizacijsko naslijeđe Zorana Milanovića, predsjednika RH.

Kako komentirate teze da Bošnjaci, kao nekoliko puta brojniji narod, ugrožavaju Hrvate, izabiru im predstavnike i slično?

- Proizveden je narativ da su Bošnjaci samom činjenicom što su većina odmah Huni ili barbari. Ozbiljnu raspravu zaslužuje bošnjački nacionalizam koji smatra da od Bosne i Hercegovine može napraviti bošnjačku nacionalnu državu. Tomu na ruku ide hrvatska ideja proizvodnje Hrvata, kao autentičnog naroda u BiH, nacionalnom manjinom.

Što bi se moralo promijeniti da BiH krene naprijed?

- Promjene bi se trebale dogoditi na cijelom području BiH s idejom da smo svi mi, kao baštinici i vlasnici naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine istovremeno jednaki na svakom pedlju naše zajedničke zemlje. Konstitutivnosti svih triju naroda na čitavom teritoriju BiH nije bilo do ustavne apelacije Alije Izetbegovića. HDZ je tada bio protiv. Protiv toga da Hrvati budu konstitutivni u Republici Srpskoj. Tako je odgovorio Ivan Bender, tada visoki dužnosnik HDZ-a, na pitanje Kasima Begića, predsjednika Ustavnog suda. A i neki suci Ustavnog suda, koji su hrvatske nacionalnosti. Znači, boli vas briga za Hrvate u Republici Srpskoj. Boli vas briga za BiH. Samo želite, korak po korak, stvoriti uvjete da jednog dana to bude proširena Republika Hrvatska. Malo sutra.

---

image

Sarajevska knjižara s knjigama o političkim prilikama u BiH

Nikola Vilić/Cropix
---

Što namjerava bošnjački nacionalizam?

- Bošnjački nacionalizam ima namjeru učiniti BiH nacionalnom državom bošnjačkog naroda, a to se prikriva mimikrijom o liberalnoj građanskoj demokraciji. Te snage rastu kako raste hrvatski zahtjev za etničkom teritorijalizacijom.

Hrvati viču da im Bošnjaci biraju predstavnike...

- To strašno zvuči, da jedan narod bira predstavnike drugom. Ali mi smo svi građani jedne zajedničke države. Ne dviju ili triju. Tko su drugi? Ja sam predlagao - kao veliki kritičar stranke SDA i netko tko je protiv takvih razmišljanja - da taj SDA javno izađe i kaže kako odustaje od građanske BiH i da je laž kako se SDA bori za građansku državu, jer time samo odbija druge da se bore za liberalno građansko društvo. Predlagao sam i da Komšić javno pozove glasače SDA da ne glasaju za njega i da se tako stvarno vidi njegov politički kapacitet. Ima ljudi koji žele uzornu građansku državu, a smatraju da SDA nema nikakve veze s njom.

Zar HDZ ne tvrdi da je svaka građanska stranka bošnjačka?

- Za RH bi bilo najbolje da njezin ključni saveznik budu političke ideologije generirane iz liberalnog i lijevo-liberalnog naslijeđa. To se odbija jer je proizveden nacionalistički narativ prema kojemu je svaki liberal ili ljevičar - bošnjački nacionalist. Ustvari, meni se zbog mog imena zabranjuje da budem lijevo-liberalni teoretičar, što je moja vrijednosna orjentacija. Tomu učim studente! Jer se zovem Nerzuk. Pa sam, kao, odmah za majorizaciju Hrvata. Građanska ideja poistovjećuje se s bošnjačkim nacionalizmom. Pa to je uvredljivo! Predrasuda. Pa davno je Einstein rekao da je lakše rabiti atom nego predrasude.

Jeste li onda za princip jedan čovjek - jedan glas?

- Protivim se nasilnom uvođenju tog principa. Bosna još nije spreman za to. Ali je spremna unutar normi liberalne demokracije zaštititi kolektivna prava građana u punini. Pa to su dostignuća suvremenih društava. A ne da kolektivna prava dominiraju nad individualnima. Ili da je važnije imati poželjno ime, nego znanje. Pa su nam javni uredi i poduzeća prepuni nesposobnih tipova s poželjnim imenima koji pojma nemaju o referadama koje vode. To uništava zemlju.

Zašto je dio Bošnjaka birao Komšića?

- Ja sam duboko uvjeren da je golem broj građana bošnjačke nacionalnosti glasao za Komšića ne iz želje za bošnjačkom dominacijom, kao što nam to HDZ servira, nego zato što Željko želi biti s nama. Zato što uvažava tu bosansku povijesnu vertikalu zajedničkog života. Bit će to još i gore ako HDZ ne promijeni strategiju.

Tko su politički nositelji bošnjačkog nacionalizma u BiH?

- SDA. I Narod i pravda, koji se ispilio iz SDA. Dok je SBB više tradicijsko-bošnjačka i poduzetnička stranka bez nekog dubinskog ideološkog vrela.

Ima li zajedničkog života?

- Mi smo svi međusobno toliko povezani i prožetii da su besmisleni ovi pokušaji mehaničkih podjela među bosanskim narodima. Mi već 30 godina živimo antibosansko doba, ali ni uz katastrofalan i potpuno šizofren dizajn države nije bilo moguće uništiti to zajedničko naslijeđe, način života i druženje ljudi. Bez obzira što se pokušava. To nam pokazuje jednu vertikalu Bosne koja i u najtežim uvjetima preživljava.

Nedavno je u Banjoj Luci čovjek ženio sina. Petsto svatova. Sjajan video. Ustao je i rekao: "Do mene sjedi moj najbolji prijatelj, moj jaran iz Sarajeva. Bili smo u neprijateljskim vojskama u ratu i on je meni spasio život. On je najvažniji čovjek u mom životu!" I svih petsto ljudi aplaudira. U Banjoj Luci. A mi mislimo da je to nemoguće. To jest Bosna. Ali nama se kroz dominirajuće narative servira samo zamisao o podjeli Bosne, nacionalizmu i nerazumijevanju. I to postaje dominantna matrica.

---

image

Kula sa satom i minaret Gazi Husrev-begove džamije

Nikola Vilić/Cropix
---

Je li HDZ jamac europskih vrijednosti, kako kažu?

- Ako HDZ BiH zagovara europske vrijednsoti u BiH, neka onda javno kažu: "Mi smo za izgradnju liberalne demokratske države i društva s punom zaštitom kolektivnih prava." To je današnja Europa. Za koju je velika većina naših građana. Hajdemo, nađimo konsenzus. Ali HDZ hoće da se iz etničkih teritorija koji su lažno proizvedeni kao monoetnički, da se iz tih teritorija konstituira suverenitet Bosne i Hercegovine, kao da ona nikada nije postojala. To je laž! Ne može laž biti istina političkog bića moje zemlje. Ako je svatko živio sam na svom etnički čistom području i bio mu gospodar, zašto je onda izbio rat?!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Naš sugovornik Nerzuk Ćurak

Nikola Vilić/Cropix

Sarajevska knjižara s knjigama o političkim prilikama u BiH

Nikola Vilić/Cropix

Kula sa satom i minaret Gazi Husrev-begove džamije

Nikola Vilić/Cropix

Sarajevo, 250322.
Glavni grad Bosne i Herzegovine, Sarajevo.
Na fotografiji: Katedrala srca Isusovog.

Nikola Vilić/Cropix

Crkva sv. Josipa i Sarajevo City Center
 

Nikola Vilić/Cropix

Kuće u Sarajevu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/sarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali-1185634 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec290984161a4c34f01979d7b45d5063b3621b4a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sarajevski+profesor+u+razgovoru+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+govori%3A+%E2%80%98Hrvatska+se+pona%C5%A1a+kao+da+je+BiH+Dalmacija%2C+a+Milanovi%C4%87+nam+daje+status+nacionalne+manjine.+Kom%C5%A1i%C4%87%3F+Nije+moj+izbor%2C+ali...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali-1185634 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsarajevski-profesor-u-razgovoru-za-slobodnu-govori-hrvatska-se-ponasa-kao-da-je-bih-dalmacija-a-milanovic-nam-daje-status-nacionalne-manjine-komsic-nije-moj-izbor-ali-1185634 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nerzuk ćurak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijanerzuk ćurak

Sarajevski profesor u razgovoru za ‘Slobodnu‘ govori: ‘Hrvatska se ponaša kao da je BiH Dalmacija, a Milanović nam daje status nacionalne manjine. Komšić? Nije moj izbor, ali...‘

Piše Damir Tolj
19. travnja 2022. - 21:27

Što je nama Bosna i Hercegovina? Evo Nerzuka Ćurka, redovitog profesora sarajevskog Fakultetu političkih znanosti. Nerzuk se bavi geopolitikom, mirovnim studijima, političkom filozofijom i strankama, međunarodnom sigurnošću i odnosima. Među ostalim.

Hoće li biti izbora u listopadu?

- Mislim da hoće, ako to bude ovisilo samo o BiH, ali što će biti sa svijetom? Nije besmisleno to pitanje. Hoće li turbulencije oko nas utjecati na nas tako da izbori budu krajnje irelevantno pitanje? Nadam se da neće biti tako. Po istim pravilima izbori su održavani i dosad.

Hoće li ih HDZ BiH bojkotirati?

- Nema razloga. To bi bilo samoubojstvo iz zasjede.

Zašto?

- HDZ je jedna od stranaka u BiH koja ima golemu političku moć i utjecaj. Za razliku od narativa koji promiču o neravnopravnosti, o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:54