stdClass Object ( [id] => 1360442 [title] => Priča s tri sarajevske planine s Olimpijade: Ne možemo se obranit od Dalmatinaca, a da se svi zajedno opet kandidiramo? [alias] => prica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Vidi ćune, prava pionirska!"

Film je "Lepa sela lepo gore". Drekavac je bio u tunelu! Balkanski krvolok, aždaja. I nitko normalan nije mu htio blizu. Pa ni dječaci Halil i Milan, neka ih je teta Đana nagovarala. Prije nego će izgovoriti legendarnu rečenicu, prvu u ovoj našoj olimpijskoj reportaži...

E, pa prava pionirska bila je i atmosfera koju smo zatekli na olimpijskom Igmanu, pokraj Sarajeva, 40 godina poslije tih čudesnih Igara koje su Šeher bile učinile glavnim gradom svijeta tih ranih februarskih dana.

- Jest, pravo nas je zajebo Primož Ulaga! Podbacio... Kasnije ga raja prozva - Đulaga! Neki kažu i Fulaga!

Mnogo se očekivalo od slovenskog skakača u jugoslavenskim redovima. Dva mjeseca prije Olimpijade, Ulaga je bio prvi u američkom Lake Placidu. A godinu ranije postavio rekord s 95 metara na manjoj igmanskoj skakaonici.

Svjetina se bila okupila, Malo Polje uzavrelo, a naš olimpijac Primož, pritisnut očekivanjima mase, doskočio na 59 metara. I predzadnje mjesto!

---

image

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

Tom Dubravec/Cropix
---

Uspomene smo evocirali s Avdom Ismićem, u kabini, dok je pripremao ratrak za uređenje igmanskih skijaških staza.

- Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio... Treniro sam skijanje i sam, vrhunski skijaš bio. Ovde sam počeo radit godinu nakon Olimpijade. A u maju će penzija.

Avdo je rodom s Bjelašnice. Iz Umoljana. Ako ikada naletite, nemojte se odmah prepasti Studenog potoka. Legenda kaže da je zmaj, s tijelom zmije, doletio iz kanjona Rakitnice i vijugajući došao do sela želeći napasti stanovnike. Pobjegli su u brda i Boga umolili da ih spasi. Nastadoše tako Umoljani.

- Ma ja, aždaja... Ostavila trag u potoku, zato korito onako zavija.

Kaže Avdo, nitko to više ne može napraviti, novu Olimpijadu:

- Sve je postalo materijalno. U svemu se gleda samo da l‘ se nekom isplati. A i rat nas je dobro izbio iz takta. Sve je ovo bilo zapaljeno, srušeno, devastirano.

Do rata se skakalo na Malom Polju, čak i ljeti. Gore su dvije skakaonice do kojih se valja uspeti uz 250 teških stuba. Sportaši pamte svaku!

---

image

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

Tom Dubravec/Cropix
---

- Golemo je 250 stepenika, druže. Ja sam ih mogo istrčat do 1997. godine. Sad bi možda mogo jednu trećinu...

Kažu kako se skakač Bogdan Norčić u janje kladio da će se na jednoj skiji spustiti s vrha padine pod velikom skakaonicom, dolje do ciljne ravnine. I dobio...

Ni velika skijaška staza nije u najboljoj formi. Iz nje viri trava. Veli i Avdo da nedostaje malo oborina, a umjetnog osnježavanja nema. Zato ima pionira. I nezadovoljnih voditelja:

- Bruka je ovo, jarane! Petnest godina ja djecu dovodim ovamo i svaka je gora od prethodne! Znalo bi tu bit po hiljadu djece, a vidi sad, ni šaka.

Kenan Fazlić reže sušenu govedinu - mezimo malo i mi - kolutajući očima. Boljeg raspoloženja nije ni Sanjin Herenda, iz sto kilometara udaljenog Goražda, doveo je autobus djece na Igman. Pa obojica udaraju rafalom:

- Što im dvosjed ne radi?! Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako! Slikaj na ovde, na olimpijskom postolju, da promovišemo olimpijski duh, iako smo poraženi.

Dan ranije, Kenan je organizirao roštilj i toplo piće, a bila je i muzika iz zvučnika. Ko narodni teferič, samo zimski. Nismo prispjeli.

- Žalosno je to, jarane. Teški minimum, sve se ulaže u Bjelašnicu, a ni marke u Igman. A gledaj prirode, ozonska bomba! Zračne banje da se naprave, pare da se uzmu. Gore vi pođite, gore je grad, gore su guzonje koji ne vole da sirotinja skija - veli gorko Kenan.

---

image

Skijaški centar Jahorina na kojem su se održala olimpijska natjecanja u alpskom skijanju za žene rekonstruiran je za potrebe olimpijade, a danas ima oko 52 km skijaških staza i najmodernije žičare

Tom Dubravec/Cropix
---

Zato vam i rekosmo da je Igman pionirski i proleterski. Eno istoimenog spaljenog hotela, nekoć luksuznog, izgrađenog upravo za Olimpijadu. Danas je nijemi spomenik ratnih strahota devedesetih godina prošlog stoljeća. Izgleda žalosno, kao da je ukrajinski! Teško da bi se u toj betonskoj hladnjači dulje zadržali i promrzli partzizani iz Prve proleterske, kad su ono umirali na Igmanskom maršu zimi 1942. godine.

- Ljepota je Igman. Samo zapušten. Šteta. A kisika ko u priči! Ovde se čovjeku i krv počme mijenjat za deset, petnest dana. Nisu džaba sportaši ovamo dolazili na pripreme. Mislim da je i Zvezda bila na Velikom Polju, kad je ono bila evropski šampion, pred sam rat...

Tako veli Munir Mešanović, sarajevski dirigent, koji je došao na izlet sa suprugom Sekinom i kćeri Muberom.

Da nam mrvu približe logiku, Igmanci ovako kažu:

- Na zagrebačkom Sljemenu ima Svjetski kup, a visoko je hiljadu metara, cilj na 700. Dok sarjevske olimpijske planine nemaju tog takmičenja, iako su na 1500 i 2000 metara. To ti je isto ko da mi na Jablaničkom jezeru ljeti pravimo više para nego vi na moru u Dalmaciji. Kontaš sad?!

Na Bjelašnici planini potpuno drugačija slika: skijaška infrastruktura malo zapinje, ali zato apartmana i hotela ne manjka. Iako je u ratu sve bilo sprženo. Upzoravali su nas još na Igmanu, čuli ste i sami, da Bjelašnica doživljava urbicid. Nije na gostima da ispisuju tako teške riječi, no da se gradilo ugusto - to i slike govore.

---

image

Novih 17 hotela gradi se na Jahorini.
 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Ima l‘ išta za sirotinju?

- Imaju sanjke za osam maraka. I ove gume za sanjkanje - kaže nam Mersiha Ozdić.

Iz Trnova je. Na skijalište Babin Do dolazi iznajmljivati opremu sanjkašima:

- Ma ko bi nama udovoljio?! Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

Nekada je tu bio samo hotel Maršal. Danas ne radi. Danas rade deseci drugih. Novih!

Sarajlijama je do Bjelašnice zgodno jer im nije daleka. Možda 45 minuta autom uz grada. Kad na kamerama vide da je lijepo vrijeme, eto ih za tren gore. To i jest bila prednost u organizaciji Olimpijade: sva skijališta i borilišta u krugu su od 30 kilometara od Sarajeva. Trebević, Igman i Bjelašnica su u Federaciji, Jahorina u Republici Srpskoj. (Na Trebević ćemo sutra.) Pa se jednim okom vazda gleda one druge. A kritizira se sve. Evo jednog federalnog kritičara:

- Haj ti meni reci, druže, šta je veća grehota: dat onome što ne mere ili onome što ne zna?!

Jedni kažu, ne možeš više na Bjelašnici rakiju popit. Drugi poručuju, lako je šumarima, na Jahorini se nije ratovalo, a po federalnim planinama jest.

Od Aide Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica - Igman, čujemo da imaju više staza: olimpijski spust, olimpijski slalom i veleslalom, kolijevku, Vučka, Štinji Do, trening stazu 5, 5A i 5B. A tu je i dječji park.

---

image

Ovako je danas na Jahorini, koja je u sastavu Republike Srpske

 

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sezona je nikad bolja, velik intres vlada, a vikendi su udarni. Na stazama je oko 45 centimetara snijega, ali valja malo i vještački zasniježiti, tako da bude još postojanije. Za proslavu 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara bit će bogat program iz kojeg izdvajamo superveleslalomsku utrku Europskog kupa za muškarce....

Svi očekuju da dođe i Jure Franko! Taj je slovenski skijaš baš na Bjelašnici osvojio jedinu jugoslavensku medalju te olimpijske zime. Iako je od njega nitko živ nije očekivao. Čekalo se Križaja i Ulagu. I nije dočekalo. Zato će svi upamtiti onaj legendarni slogan "Volimo Jureka više od bureka!"

Nadrealist Zenit Đozić kasnije je pričao da su ga smislili kod Neleta. Lako im je pao prvi dio, onaj "Volimo Jureka", ali s nastavkom su zapinjali. Vole ga više od čega?! Neletova stara, ako je vjerovati Zenitu, upravo je bila razvijala pitu, pa ispalila: "A da metnete - više od bureka?!" Ostalo je povijest...

U Babinu Dolu još samo da slikamo tri cure: Ilaf i Rima Farraj su sestre. Otac im je iz Jordana, a mati je naša, Bosanka. Taira Pepić im je frendica. Sve tri došle po olimpijski selfie. Sestre ljeti budu malo u Jordanu, zimi u Sarajevu.

- Đe vam je najljepše?

- U Holandiji! Mislim, ako pitate gdje bismo živjele, ha-ha-ha...

A Jahorina - malo iznad Pala - veliko je skijalište. Pokraj ulaska u centar, zatekli smo Singapurce - Weiji Chen i Ying Ying Kong ljube se pred olimpijskim krugovima i prave selfie. Spavaju u Sarajevu, ćevapi su jeli dvaput, burek ih tek čeka!

- Odakle vas na Jahorini?!

- Našli je preko Googlea...

Samo ove zime, Jahorina broji 110.000 gostiju. Kažu da su najposjećeniji u regiji i da imaju 52 kilometra staza, dvije nove gondole, jedna ima dizajn Pinina Farine, četiri nova šesterosjeda, pet sidara i kapacitet od 33.000 skijaša na sat. Usred platoa Poljice grade i pravoslavni hram!

---

image

Non stop se gradi na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix
---

Olimpijski centar Jahorina ima direktora koji je rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi. Globalno je poznat, kaže da je izgradio najviše žičara i liftova na svijetu. Dva skijaška centra samo za Olimpijadu u Kini. Vodio je i skijališta u Srbiji...

- Imamo najbolji omjer cijene i kvalitete, a 20 posto naših gostiju dolazi iz Hrvatske. Dalmatinci naročito! Zasad goste možemo smjestiti u 5000 kreveta, ali na Jahorine se gradi još 17 hotela, pa će za par godina biti 10.000 postelja. I jedinstvena staza iz Pala ravno će do na Jahorinu, duga sedam kilometara, zajedno s gondolom.

Ni Jahorina ne zaboravlja 40 godina od sarajevskih Igara:

- Otvorit ćemo uskoro olimpijski muzej, Čola nam je već pjevao, pa on je 1984. godine posudio glas Vučku, a doći će nam i Bojan Križaj...

---

image

Dejan Ljevnajić, direktor skijališta Jahorina, rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali Dejan Ljevnaić ima još jednu zanimljivu zamisao:

- Trebaju nam projekti koji spajaju. Ako je Europa bez granica, zašto slično ne bi bilo među starim susjedima?! Zato, evo moje inicijative: napravimo novu Olimpijadu! Neka se svi skijaški centri bivše Jugoslavije kandidraju zajedno. Slovenska Planica, hrvatsko Sljeme, olimpijske planine oko Sarajeva, Kopaonik u Srbiji, skijališta u Crnoj Gori i Makedoniji. To je jedno tržište, zašto isti ski-pass ne bi vrijedio u čitavoj regiji?! Tako rade i drugi, pogledajte samo Alpe! Pa i najveća sportska natjecanja organiziraju se u više zemalja, to je dobitna kombinacija...

Doduše, po bosanskim portalima da se pročitati i o navodnim jahorinskim dubiozama, odnosno obvezama teškim i do 200 milijuna maraka, kako pišu i mediji iz Republike Srpske.

Teško je u to ulaziti na kratkoj obljetničarskoj turi. Možemo samo, u duhu tog zajedništva, citirati tetu Đanu s početka reportaže. Onu što je pred tunelom u kojemu drijema Drekavac prvo pjevušila "Hoćeš da voliš, a ne znaš da ljubiš", pa iznenada ispalila:

- Ajde, Halile, ti ga prvi zalilaj!

---

image

Pozdrav s jahorine

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ratraci i gondola Poljica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Maskota Vučko i zabava za djecu u podnožju staze Poljica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijski znakovi na Bjelašnici

 

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Pogled na staze skijališta Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Pogled sa žičare na Babin Do

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Žicara na skijalištu Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Aida Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica- Igman: Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ilaf Farraj, Rima Farraj i Taira Pepić kod skulpture Vučka na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska maskota Vučko na Bjelasnici.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Mersiha Ozdić: Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Novogradnje na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Babin do, podnožje planine Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Doskočište olimpijskih skakaonica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Kenan Fazlić i Sanjin Herenda na Igmanu: Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako!

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Igman, Malo polje, mjesto održavanja olimpijskih natjecanja u skijaškim skokovima

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijske skakaonica na Igmanu- Malo polje.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Devastirani objekt kod olimpijske skakaonice.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Igman, nekadašnji luksuzni hotel na području Velikog polja u blizini borilišta u nordijskim disciplinama uništen je u ratu 90-ih godina

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Igman

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Vučko

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Jelena Rozga gostuje na Jahorini u veljači

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Jedan od ugostiteljskih objekata na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Gondola Partizan

Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGMAN, JAHORINA,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IGMAN, JAHORINA,... 2 0 11274 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-31 15:45:50 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-02 08:05:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-02 08:05:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča s tri sarajevske planine s Olimpijade: Ne možemo se obranit od Dalmatinaca, a da se svi zajedno opet kandidiramo? page_title=Priča s tri sarajevske planine s Olimpijade: Ne možemo se obranit od Dalmatinaca, a da se svi zajedno opet kandidiramo? [metakey] => Olimpijske igre, Igman, Skakaonice, Sarajevo, ZOI 84 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477132.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477042.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26478463.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477130.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477129.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477128.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477125.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477123.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477121.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477119.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477114.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477111.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477108.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477104.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477102.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477099.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477088.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477083.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477079.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477074.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477069.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477067.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477065.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477060.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477063.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477061.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477054.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477052.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477050.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477048.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477046.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477045.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26477031.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476938.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476933.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476921.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/31\/26476918.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ying Ying Kong i Weiyi Chen kod olimpijskog znaka na Jahorini: Na\u0161li smo je preko Googlea...<\/p>","","

Avdo Ismi\u0106, vozac ratraka: Bojana Kri\u017eaja gledo sam i u\u017eivo, na Bjela\u0161nici. I on podbacio...<\/p>","

Skija\u0161ki centar Jahorina na kojem su se odr\u017eala olimpijska natjecanja u alpskom skijanju za \u017eene rekonstruiran je za potrebe olimpijade, a danas ima oko 52 km skija\u0161kih staza i najmodernije \u017ei\u010dare<\/p>","

Novih 17 hotela gradi se na Jahorini.
\n\u00a0<\/p>","

Ovako je danas na Jahorini, koja je u sastavu Republike Srpske<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Non stop se gradi na Jahorini<\/p>","

Podno\u017eje staze Poljica<\/p>","

Dejan Ljevnaji\u0107, direktor skijali\u0161ta Jahorina, ro\u0111eni Rije\u010danin, mati mu i dan-danas u Rijeci \u017eivi<\/p>","

Pozdrav s jahorine<\/p>","

Ratraci i gondola Poljica<\/p>","

Maskota Vu\u010dko i zabava za djecu u podno\u017eju staze Poljica<\/p>","

Olimpijski znakovi na Bjela\u0161nici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Pogled na staze skijali\u0161ta Bjela\u0161nica<\/p>","

Pogled sa \u017ei\u010dare na Babin Do<\/p>","","","

\u017dicara na skijali\u0161tu Bjela\u0161nica<\/p>","

\u00a0Aida Memovi\u0107 iz Olimpijskog centra Bjela\u0161nica- Igman: Dalmatinaca je sve vi\u0161e, posebno Dubrov\u010dana. Od stranih gostiju, najvi\u0161e ljudi nam sti\u017ee iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore<\/p>","

Ilaf Farraj, Rima Farraj i Taira Pepi\u0107 kod skulpture Vu\u010dka na Bjela\u0161nici<\/p>","","

Olimpijska maskota Vu\u010dko na Bjelasnici.
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Mersiha Ozdi\u0107: Prije su raja tra\u017eili \u0111e bi zano\u0107ili na Bjela\u0161nici, ljutili se \u0161to nema konaka. A sad opet belaj: da za\u0161to se tolko nagradilo, \u0161to su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...<\/p>","

Novogradnje na Bjela\u0161nici<\/p>","

Babin do, podno\u017eje planine Bjela\u0161nica<\/p>","

Dosko\u010di\u0161te olimpijskih skakaonica<\/p>","

Kenan Fazli\u0107 i Sanjin Herenda na Igmanu: Kafa se nema \u0111e pipit, to vam sve govori! Hitna pomo\u0107 radi samo vikendom! A restoran nikako!<\/p>","

Igman, Malo polje, mjesto odr\u017eavanja olimpijskih natjecanja u skija\u0161kim skokovima<\/p>","

Olimpijske skakaonica na Igmanu- Malo polje.
\n\u00a0<\/p>","

Devastirani objekt kod olimpijske skakaonice.
\n\u00a0<\/p>","

Hotel Igman, nekada\u0161nji luksuzni hotel na podru\u010dju Velikog polja u blizini borili\u0161ta u nordijskim disciplinama uni\u0161ten je u ratu 90-ih godina<\/p>","

Hotel Igman<\/p>","

Hotel Vu\u010dko<\/p>","

\u00a0Jelena Rozga gostuje na Jahorini u velja\u010di<\/p>","

Jedan od ugostiteljskih objekata na Jahorini<\/p>","

Gondola Partizan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26477132_1920.jpg":"1920x1080","k_26477132_1280.jpg":"1280x1280","k_26477132_1024.jpg":"1024x1024","k_26477132_640.jpg":"640x640","k_26477132_480.jpg":"480x480","k_26477132_340.jpg":"340x340","k_26477132_220.jpg":"220x220","o_26477132_1280.jpg":"1280x853","o_26477132_1024.jpg":"1024x682","o_26477132_640.jpg":"640x426","o_26477132_480.jpg":"480x320","o_26477132_340.jpg":"340x226","o_26477132_220.jpg":"220x146","h_26477132_1280.jpg":"1280x854","h_26477132_1024.jpg":"1024x683","h_26477132_640.jpg":"640x427","h_26477132_480.jpg":"480x320","h_26477132_340.jpg":"340x227","h_26477132_220.jpg":"220x147","pp_26477132_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477132_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477132_640.jpg":"640x814","pp_26477132_480.jpg":"480x611","pp_26477132_340.jpg":"340x432","pp_26477132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477042_1920.jpg":"1920x1080","k_26477042_1280.jpg":"1280x1280","k_26477042_1024.jpg":"1024x1024","k_26477042_640.jpg":"640x640","k_26477042_480.jpg":"480x480","k_26477042_340.jpg":"340x340","k_26477042_220.jpg":"220x220","o_26477042_1280.jpg":"1280x853","o_26477042_1024.jpg":"1024x682","o_26477042_640.jpg":"640x426","o_26477042_480.jpg":"480x320","o_26477042_340.jpg":"340x226","o_26477042_220.jpg":"220x146","h_26477042_1280.jpg":"1280x854","h_26477042_1024.jpg":"1024x683","h_26477042_640.jpg":"640x427","h_26477042_480.jpg":"480x320","h_26477042_340.jpg":"340x227","h_26477042_220.jpg":"220x147","pp_26477042_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477042_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477042_640.jpg":"640x814","pp_26477042_480.jpg":"480x611","pp_26477042_340.jpg":"340x432","pp_26477042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26478463_1920.jpg":"1920x1080","k_26478463_1280.jpg":"1280x1280","k_26478463_1024.jpg":"1024x1024","k_26478463_640.jpg":"640x640","k_26478463_480.jpg":"480x480","k_26478463_340.jpg":"340x340","k_26478463_220.jpg":"220x220","o_26478463_1280.jpg":"1280x853","o_26478463_1024.jpg":"1024x682","o_26478463_640.jpg":"640x426","o_26478463_480.jpg":"480x320","o_26478463_340.jpg":"340x226","o_26478463_220.jpg":"220x146","h_26478463_1280.jpg":"1280x854","h_26478463_1024.jpg":"1024x683","h_26478463_640.jpg":"640x427","h_26478463_480.jpg":"480x320","h_26478463_340.jpg":"340x227","h_26478463_220.jpg":"220x147","pp_26478463_1280.jpg":"1280x1628","pp_26478463_1024.jpg":"1024x1303","pp_26478463_640.jpg":"640x814","pp_26478463_480.jpg":"480x611","pp_26478463_340.jpg":"340x432","pp_26478463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477130_1920.jpg":"1920x1080","k_26477130_1280.jpg":"1280x1280","k_26477130_1024.jpg":"1024x1024","k_26477130_640.jpg":"640x640","k_26477130_480.jpg":"480x480","k_26477130_340.jpg":"340x340","k_26477130_220.jpg":"220x220","o_26477130_1280.jpg":"1280x853","o_26477130_1024.jpg":"1024x682","o_26477130_640.jpg":"640x426","o_26477130_480.jpg":"480x320","o_26477130_340.jpg":"340x226","o_26477130_220.jpg":"220x146","h_26477130_1280.jpg":"1280x854","h_26477130_1024.jpg":"1024x683","h_26477130_640.jpg":"640x427","h_26477130_480.jpg":"480x320","h_26477130_340.jpg":"340x227","h_26477130_220.jpg":"220x147","pp_26477130_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477130_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477130_640.jpg":"640x814","pp_26477130_480.jpg":"480x611","pp_26477130_340.jpg":"340x432","pp_26477130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477129_1920.jpg":"1920x1080","k_26477129_1280.jpg":"1280x1280","k_26477129_1024.jpg":"1024x1024","k_26477129_640.jpg":"640x640","k_26477129_480.jpg":"480x480","k_26477129_340.jpg":"340x340","k_26477129_220.jpg":"220x220","o_26477129_1280.jpg":"1280x853","o_26477129_1024.jpg":"1024x682","o_26477129_640.jpg":"640x426","o_26477129_480.jpg":"480x320","o_26477129_340.jpg":"340x226","o_26477129_220.jpg":"220x146","h_26477129_1280.jpg":"1280x854","h_26477129_1024.jpg":"1024x683","h_26477129_640.jpg":"640x427","h_26477129_480.jpg":"480x320","h_26477129_340.jpg":"340x227","h_26477129_220.jpg":"220x147","pp_26477129_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477129_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477129_640.jpg":"640x814","pp_26477129_480.jpg":"480x611","pp_26477129_340.jpg":"340x432","pp_26477129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477128_1920.jpg":"1920x1080","k_26477128_1280.jpg":"1280x1280","k_26477128_1024.jpg":"1024x1024","k_26477128_640.jpg":"640x640","k_26477128_480.jpg":"480x480","k_26477128_340.jpg":"340x340","k_26477128_220.jpg":"220x220","o_26477128_1280.jpg":"1280x853","o_26477128_1024.jpg":"1024x682","o_26477128_640.jpg":"640x426","o_26477128_480.jpg":"480x320","o_26477128_340.jpg":"340x226","o_26477128_220.jpg":"220x146","h_26477128_1280.jpg":"1280x854","h_26477128_1024.jpg":"1024x683","h_26477128_640.jpg":"640x427","h_26477128_480.jpg":"480x320","h_26477128_340.jpg":"340x227","h_26477128_220.jpg":"220x147","pp_26477128_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477128_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477128_640.jpg":"640x814","pp_26477128_480.jpg":"480x611","pp_26477128_340.jpg":"340x432","pp_26477128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477125_1920.jpg":"1920x1080","k_26477125_1280.jpg":"1280x1280","k_26477125_1024.jpg":"1024x1024","k_26477125_640.jpg":"640x640","k_26477125_480.jpg":"480x480","k_26477125_340.jpg":"340x340","k_26477125_220.jpg":"220x220","o_26477125_1280.jpg":"1280x853","o_26477125_1024.jpg":"1024x682","o_26477125_640.jpg":"640x426","o_26477125_480.jpg":"480x320","o_26477125_340.jpg":"340x226","o_26477125_220.jpg":"220x146","h_26477125_1280.jpg":"1280x854","h_26477125_1024.jpg":"1024x683","h_26477125_640.jpg":"640x427","h_26477125_480.jpg":"480x320","h_26477125_340.jpg":"340x227","h_26477125_220.jpg":"220x147","pp_26477125_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477125_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477125_640.jpg":"640x814","pp_26477125_480.jpg":"480x611","pp_26477125_340.jpg":"340x432","pp_26477125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477123_1920.jpg":"1920x1080","k_26477123_1280.jpg":"1280x1280","k_26477123_1024.jpg":"1024x1024","k_26477123_640.jpg":"640x640","k_26477123_480.jpg":"480x480","k_26477123_340.jpg":"340x340","k_26477123_220.jpg":"220x220","o_26477123_1280.jpg":"1280x853","o_26477123_1024.jpg":"1024x682","o_26477123_640.jpg":"640x426","o_26477123_480.jpg":"480x320","o_26477123_340.jpg":"340x226","o_26477123_220.jpg":"220x146","h_26477123_1280.jpg":"1280x854","h_26477123_1024.jpg":"1024x683","h_26477123_640.jpg":"640x427","h_26477123_480.jpg":"480x320","h_26477123_340.jpg":"340x227","h_26477123_220.jpg":"220x147","pp_26477123_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477123_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477123_640.jpg":"640x814","pp_26477123_480.jpg":"480x611","pp_26477123_340.jpg":"340x432","pp_26477123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477121_1920.jpg":"1920x1080","k_26477121_1280.jpg":"1280x1280","k_26477121_1024.jpg":"1024x1024","k_26477121_640.jpg":"640x640","k_26477121_480.jpg":"480x480","k_26477121_340.jpg":"340x340","k_26477121_220.jpg":"220x220","o_26477121_1280.jpg":"1280x853","o_26477121_1024.jpg":"1024x682","o_26477121_640.jpg":"640x426","o_26477121_480.jpg":"480x320","o_26477121_340.jpg":"340x226","o_26477121_220.jpg":"220x146","h_26477121_1280.jpg":"1280x854","h_26477121_1024.jpg":"1024x683","h_26477121_640.jpg":"640x427","h_26477121_480.jpg":"480x320","h_26477121_340.jpg":"340x227","h_26477121_220.jpg":"220x147","pp_26477121_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477121_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477121_640.jpg":"640x814","pp_26477121_480.jpg":"480x611","pp_26477121_340.jpg":"340x432","pp_26477121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477119_1920.jpg":"1920x1080","k_26477119_1280.jpg":"1280x1280","k_26477119_1024.jpg":"1024x1024","k_26477119_640.jpg":"640x640","k_26477119_480.jpg":"480x480","k_26477119_340.jpg":"340x340","k_26477119_220.jpg":"220x220","o_26477119_1280.jpg":"1280x853","o_26477119_1024.jpg":"1024x682","o_26477119_640.jpg":"640x426","o_26477119_480.jpg":"480x320","o_26477119_340.jpg":"340x226","o_26477119_220.jpg":"220x146","h_26477119_1280.jpg":"1280x854","h_26477119_1024.jpg":"1024x683","h_26477119_640.jpg":"640x427","h_26477119_480.jpg":"480x320","h_26477119_340.jpg":"340x227","h_26477119_220.jpg":"220x147","pp_26477119_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477119_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477119_640.jpg":"640x814","pp_26477119_480.jpg":"480x611","pp_26477119_340.jpg":"340x432","pp_26477119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477114_1920.jpg":"1920x1080","k_26477114_1280.jpg":"1280x1280","k_26477114_1024.jpg":"1024x1024","k_26477114_640.jpg":"640x640","k_26477114_480.jpg":"480x480","k_26477114_340.jpg":"340x340","k_26477114_220.jpg":"220x220","o_26477114_1280.jpg":"1280x853","o_26477114_1024.jpg":"1024x682","o_26477114_640.jpg":"640x426","o_26477114_480.jpg":"480x320","o_26477114_340.jpg":"340x226","o_26477114_220.jpg":"220x146","h_26477114_1280.jpg":"1280x854","h_26477114_1024.jpg":"1024x683","h_26477114_640.jpg":"640x427","h_26477114_480.jpg":"480x320","h_26477114_340.jpg":"340x227","h_26477114_220.jpg":"220x147","pp_26477114_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477114_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477114_640.jpg":"640x814","pp_26477114_480.jpg":"480x611","pp_26477114_340.jpg":"340x432","pp_26477114_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477111_1920.jpg":"1920x1080","k_26477111_1280.jpg":"1280x1280","k_26477111_1024.jpg":"1024x1024","k_26477111_640.jpg":"640x640","k_26477111_480.jpg":"480x480","k_26477111_340.jpg":"340x340","k_26477111_220.jpg":"220x220","o_26477111_1280.jpg":"1280x853","o_26477111_1024.jpg":"1024x682","o_26477111_640.jpg":"640x426","o_26477111_480.jpg":"480x320","o_26477111_340.jpg":"340x226","o_26477111_220.jpg":"220x146","h_26477111_1280.jpg":"1280x854","h_26477111_1024.jpg":"1024x683","h_26477111_640.jpg":"640x427","h_26477111_480.jpg":"480x320","h_26477111_340.jpg":"340x227","h_26477111_220.jpg":"220x147","pp_26477111_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477111_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477111_640.jpg":"640x814","pp_26477111_480.jpg":"480x611","pp_26477111_340.jpg":"340x432","pp_26477111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477108_1920.jpg":"1920x1080","k_26477108_1280.jpg":"1280x1280","k_26477108_1024.jpg":"1024x1024","k_26477108_640.jpg":"640x640","k_26477108_480.jpg":"480x480","k_26477108_340.jpg":"340x340","k_26477108_220.jpg":"220x220","o_26477108_1280.jpg":"1280x853","o_26477108_1024.jpg":"1024x682","o_26477108_640.jpg":"640x426","o_26477108_480.jpg":"480x320","o_26477108_340.jpg":"340x226","o_26477108_220.jpg":"220x146","h_26477108_1280.jpg":"1280x854","h_26477108_1024.jpg":"1024x683","h_26477108_640.jpg":"640x427","h_26477108_480.jpg":"480x320","h_26477108_340.jpg":"340x227","h_26477108_220.jpg":"220x147","pp_26477108_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477108_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477108_640.jpg":"640x814","pp_26477108_480.jpg":"480x611","pp_26477108_340.jpg":"340x432","pp_26477108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477104_1920.jpg":"1920x1080","k_26477104_1280.jpg":"1280x1280","k_26477104_1024.jpg":"1024x1024","k_26477104_640.jpg":"640x640","k_26477104_480.jpg":"480x480","k_26477104_340.jpg":"340x340","k_26477104_220.jpg":"220x220","o_26477104_1280.jpg":"1280x853","o_26477104_1024.jpg":"1024x682","o_26477104_640.jpg":"640x426","o_26477104_480.jpg":"480x320","o_26477104_340.jpg":"340x226","o_26477104_220.jpg":"220x146","h_26477104_1280.jpg":"1280x854","h_26477104_1024.jpg":"1024x683","h_26477104_640.jpg":"640x427","h_26477104_480.jpg":"480x320","h_26477104_340.jpg":"340x227","h_26477104_220.jpg":"220x147","pp_26477104_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477104_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477104_640.jpg":"640x814","pp_26477104_480.jpg":"480x611","pp_26477104_340.jpg":"340x432","pp_26477104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477102_1920.jpg":"1920x1080","k_26477102_1280.jpg":"1280x1280","k_26477102_1024.jpg":"1024x1024","k_26477102_640.jpg":"640x640","k_26477102_480.jpg":"480x480","k_26477102_340.jpg":"340x340","k_26477102_220.jpg":"220x220","o_26477102_1280.jpg":"1280x853","o_26477102_1024.jpg":"1024x682","o_26477102_640.jpg":"640x426","o_26477102_480.jpg":"480x320","o_26477102_340.jpg":"340x226","o_26477102_220.jpg":"220x146","h_26477102_1280.jpg":"1280x854","h_26477102_1024.jpg":"1024x683","h_26477102_640.jpg":"640x427","h_26477102_480.jpg":"480x320","h_26477102_340.jpg":"340x227","h_26477102_220.jpg":"220x147","pp_26477102_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477102_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477102_640.jpg":"640x814","pp_26477102_480.jpg":"480x611","pp_26477102_340.jpg":"340x432","pp_26477102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477099_1920.jpg":"1920x1080","k_26477099_1280.jpg":"1280x1280","k_26477099_1024.jpg":"1024x1024","k_26477099_640.jpg":"640x640","k_26477099_480.jpg":"480x480","k_26477099_340.jpg":"340x340","k_26477099_220.jpg":"220x220","o_26477099_1280.jpg":"1280x853","o_26477099_1024.jpg":"1024x682","o_26477099_640.jpg":"640x426","o_26477099_480.jpg":"480x320","o_26477099_340.jpg":"340x226","o_26477099_220.jpg":"220x146","h_26477099_1280.jpg":"1280x854","h_26477099_1024.jpg":"1024x683","h_26477099_640.jpg":"640x427","h_26477099_480.jpg":"480x320","h_26477099_340.jpg":"340x227","h_26477099_220.jpg":"220x147","pp_26477099_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477099_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477099_640.jpg":"640x814","pp_26477099_480.jpg":"480x611","pp_26477099_340.jpg":"340x432","pp_26477099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477088_1920.jpg":"1920x1080","k_26477088_1280.jpg":"1280x1280","k_26477088_1024.jpg":"1024x1024","k_26477088_640.jpg":"640x640","k_26477088_480.jpg":"480x480","k_26477088_340.jpg":"340x340","k_26477088_220.jpg":"220x220","o_26477088_1280.jpg":"1280x853","o_26477088_1024.jpg":"1024x682","o_26477088_640.jpg":"640x426","o_26477088_480.jpg":"480x320","o_26477088_340.jpg":"340x226","o_26477088_220.jpg":"220x146","h_26477088_1280.jpg":"1280x854","h_26477088_1024.jpg":"1024x683","h_26477088_640.jpg":"640x427","h_26477088_480.jpg":"480x320","h_26477088_340.jpg":"340x227","h_26477088_220.jpg":"220x147","pp_26477088_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477088_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477088_640.jpg":"640x814","pp_26477088_480.jpg":"480x611","pp_26477088_340.jpg":"340x432","pp_26477088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477083_1920.jpg":"1920x1080","k_26477083_1280.jpg":"1280x1280","k_26477083_1024.jpg":"1024x1024","k_26477083_640.jpg":"640x640","k_26477083_480.jpg":"480x480","k_26477083_340.jpg":"340x340","k_26477083_220.jpg":"220x220","o_26477083_1280.jpg":"1280x853","o_26477083_1024.jpg":"1024x682","o_26477083_640.jpg":"640x426","o_26477083_480.jpg":"480x320","o_26477083_340.jpg":"340x226","o_26477083_220.jpg":"220x146","h_26477083_1280.jpg":"1280x854","h_26477083_1024.jpg":"1024x683","h_26477083_640.jpg":"640x427","h_26477083_480.jpg":"480x320","h_26477083_340.jpg":"340x227","h_26477083_220.jpg":"220x147","pp_26477083_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477083_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477083_640.jpg":"640x814","pp_26477083_480.jpg":"480x611","pp_26477083_340.jpg":"340x432","pp_26477083_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477079_1920.jpg":"1920x1080","k_26477079_1280.jpg":"1280x1280","k_26477079_1024.jpg":"1024x1024","k_26477079_640.jpg":"640x640","k_26477079_480.jpg":"480x480","k_26477079_340.jpg":"340x340","k_26477079_220.jpg":"220x220","o_26477079_1280.jpg":"1280x853","o_26477079_1024.jpg":"1024x682","o_26477079_640.jpg":"640x426","o_26477079_480.jpg":"480x320","o_26477079_340.jpg":"340x226","o_26477079_220.jpg":"220x146","h_26477079_1280.jpg":"1280x854","h_26477079_1024.jpg":"1024x683","h_26477079_640.jpg":"640x427","h_26477079_480.jpg":"480x320","h_26477079_340.jpg":"340x227","h_26477079_220.jpg":"220x147","pp_26477079_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477079_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477079_640.jpg":"640x814","pp_26477079_480.jpg":"480x611","pp_26477079_340.jpg":"340x432","pp_26477079_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477074_1920.jpg":"1920x1080","k_26477074_1280.jpg":"1280x1280","k_26477074_1024.jpg":"1024x1024","k_26477074_640.jpg":"640x640","k_26477074_480.jpg":"480x480","k_26477074_340.jpg":"340x340","k_26477074_220.jpg":"220x220","o_26477074_1280.jpg":"1280x853","o_26477074_1024.jpg":"1024x682","o_26477074_640.jpg":"640x426","o_26477074_480.jpg":"480x320","o_26477074_340.jpg":"340x226","o_26477074_220.jpg":"220x146","h_26477074_1280.jpg":"1280x854","h_26477074_1024.jpg":"1024x683","h_26477074_640.jpg":"640x427","h_26477074_480.jpg":"480x320","h_26477074_340.jpg":"340x227","h_26477074_220.jpg":"220x147","pp_26477074_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477074_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477074_640.jpg":"640x814","pp_26477074_480.jpg":"480x611","pp_26477074_340.jpg":"340x432","pp_26477074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477069_1920.jpg":"1920x1080","k_26477069_1280.jpg":"1280x1280","k_26477069_1024.jpg":"1024x1024","k_26477069_640.jpg":"640x640","k_26477069_480.jpg":"480x480","k_26477069_340.jpg":"340x340","k_26477069_220.jpg":"220x220","o_26477069_1280.jpg":"1280x853","o_26477069_1024.jpg":"1024x682","o_26477069_640.jpg":"640x426","o_26477069_480.jpg":"480x320","o_26477069_340.jpg":"340x226","o_26477069_220.jpg":"220x146","h_26477069_1280.jpg":"1280x854","h_26477069_1024.jpg":"1024x683","h_26477069_640.jpg":"640x427","h_26477069_480.jpg":"480x320","h_26477069_340.jpg":"340x227","h_26477069_220.jpg":"220x147","pp_26477069_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477069_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477069_640.jpg":"640x814","pp_26477069_480.jpg":"480x611","pp_26477069_340.jpg":"340x432","pp_26477069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477067_1920.jpg":"1920x1080","k_26477067_1280.jpg":"1280x1280","k_26477067_1024.jpg":"1024x1024","k_26477067_640.jpg":"640x640","k_26477067_480.jpg":"480x480","k_26477067_340.jpg":"340x340","k_26477067_220.jpg":"220x220","o_26477067_1280.jpg":"1280x853","o_26477067_1024.jpg":"1024x682","o_26477067_640.jpg":"640x426","o_26477067_480.jpg":"480x320","o_26477067_340.jpg":"340x226","o_26477067_220.jpg":"220x146","h_26477067_1280.jpg":"1280x854","h_26477067_1024.jpg":"1024x683","h_26477067_640.jpg":"640x427","h_26477067_480.jpg":"480x320","h_26477067_340.jpg":"340x227","h_26477067_220.jpg":"220x147","pp_26477067_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477067_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477067_640.jpg":"640x814","pp_26477067_480.jpg":"480x611","pp_26477067_340.jpg":"340x432","pp_26477067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477065_1920.jpg":"1920x1080","k_26477065_1280.jpg":"1280x1280","k_26477065_1024.jpg":"1024x1024","k_26477065_640.jpg":"640x640","k_26477065_480.jpg":"480x480","k_26477065_340.jpg":"340x340","k_26477065_220.jpg":"220x220","o_26477065_1280.jpg":"1280x853","o_26477065_1024.jpg":"1024x682","o_26477065_640.jpg":"640x426","o_26477065_480.jpg":"480x320","o_26477065_340.jpg":"340x226","o_26477065_220.jpg":"220x146","h_26477065_1280.jpg":"1280x854","h_26477065_1024.jpg":"1024x683","h_26477065_640.jpg":"640x427","h_26477065_480.jpg":"480x320","h_26477065_340.jpg":"340x227","h_26477065_220.jpg":"220x147","pp_26477065_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477065_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477065_640.jpg":"640x814","pp_26477065_480.jpg":"480x611","pp_26477065_340.jpg":"340x432","pp_26477065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_26477060_1920.jpg":"1920x1080","k_26477060_1280.jpg":"1280x1280","k_26477060_1024.jpg":"1024x1024","k_26477060_640.jpg":"640x640","k_26477060_480.jpg":"480x480","k_26477060_340.jpg":"340x340","k_26477060_220.jpg":"220x220","o_26477060_1280.jpg":"1280x799","o_26477060_1024.jpg":"1024x639","o_26477060_640.jpg":"640x399","o_26477060_480.jpg":"480x299","o_26477060_340.jpg":"340x212","o_26477060_220.jpg":"220x137","h_26477060_1280.jpg":"1280x854","h_26477060_1024.jpg":"1024x683","h_26477060_640.jpg":"640x427","h_26477060_480.jpg":"480x320","h_26477060_340.jpg":"340x227","h_26477060_220.jpg":"220x147","pp_26477060_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477060_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477060_640.jpg":"640x814","pp_26477060_480.jpg":"480x611","pp_26477060_340.jpg":"340x432","pp_26477060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477063_1920.jpg":"1920x1080","k_26477063_1280.jpg":"1280x1280","k_26477063_1024.jpg":"1024x1024","k_26477063_640.jpg":"640x640","k_26477063_480.jpg":"480x480","k_26477063_340.jpg":"340x340","k_26477063_220.jpg":"220x220","o_26477063_1280.jpg":"1280x853","o_26477063_1024.jpg":"1024x682","o_26477063_640.jpg":"640x426","o_26477063_480.jpg":"480x320","o_26477063_340.jpg":"340x226","o_26477063_220.jpg":"220x146","h_26477063_1280.jpg":"1280x854","h_26477063_1024.jpg":"1024x683","h_26477063_640.jpg":"640x427","h_26477063_480.jpg":"480x320","h_26477063_340.jpg":"340x227","h_26477063_220.jpg":"220x147","pp_26477063_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477063_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477063_640.jpg":"640x814","pp_26477063_480.jpg":"480x611","pp_26477063_340.jpg":"340x432","pp_26477063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477061_1920.jpg":"1920x1080","k_26477061_1280.jpg":"1280x1280","k_26477061_1024.jpg":"1024x1024","k_26477061_640.jpg":"640x640","k_26477061_480.jpg":"480x480","k_26477061_340.jpg":"340x340","k_26477061_220.jpg":"220x220","o_26477061_1280.jpg":"1280x853","o_26477061_1024.jpg":"1024x682","o_26477061_640.jpg":"640x426","o_26477061_480.jpg":"480x320","o_26477061_340.jpg":"340x226","o_26477061_220.jpg":"220x146","h_26477061_1280.jpg":"1280x854","h_26477061_1024.jpg":"1024x683","h_26477061_640.jpg":"640x427","h_26477061_480.jpg":"480x320","h_26477061_340.jpg":"340x227","h_26477061_220.jpg":"220x147","pp_26477061_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477061_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477061_640.jpg":"640x814","pp_26477061_480.jpg":"480x611","pp_26477061_340.jpg":"340x432","pp_26477061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477054_1920.jpg":"1920x1080","k_26477054_1280.jpg":"1280x1280","k_26477054_1024.jpg":"1024x1024","k_26477054_640.jpg":"640x640","k_26477054_480.jpg":"480x480","k_26477054_340.jpg":"340x340","k_26477054_220.jpg":"220x220","o_26477054_1280.jpg":"1280x853","o_26477054_1024.jpg":"1024x682","o_26477054_640.jpg":"640x426","o_26477054_480.jpg":"480x320","o_26477054_340.jpg":"340x226","o_26477054_220.jpg":"220x146","h_26477054_1280.jpg":"1280x854","h_26477054_1024.jpg":"1024x683","h_26477054_640.jpg":"640x427","h_26477054_480.jpg":"480x320","h_26477054_340.jpg":"340x227","h_26477054_220.jpg":"220x147","pp_26477054_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477054_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477054_640.jpg":"640x814","pp_26477054_480.jpg":"480x611","pp_26477054_340.jpg":"340x432","pp_26477054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477052_1920.jpg":"1920x1080","k_26477052_1280.jpg":"1280x1280","k_26477052_1024.jpg":"1024x1024","k_26477052_640.jpg":"640x640","k_26477052_480.jpg":"480x480","k_26477052_340.jpg":"340x340","k_26477052_220.jpg":"220x220","o_26477052_1280.jpg":"1280x853","o_26477052_1024.jpg":"1024x682","o_26477052_640.jpg":"640x426","o_26477052_480.jpg":"480x320","o_26477052_340.jpg":"340x226","o_26477052_220.jpg":"220x146","h_26477052_1280.jpg":"1280x854","h_26477052_1024.jpg":"1024x683","h_26477052_640.jpg":"640x427","h_26477052_480.jpg":"480x320","h_26477052_340.jpg":"340x227","h_26477052_220.jpg":"220x147","pp_26477052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477052_640.jpg":"640x814","pp_26477052_480.jpg":"480x611","pp_26477052_340.jpg":"340x432","pp_26477052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477050_1920.jpg":"1920x1080","k_26477050_1280.jpg":"1280x1280","k_26477050_1024.jpg":"1024x1024","k_26477050_640.jpg":"640x640","k_26477050_480.jpg":"480x480","k_26477050_340.jpg":"340x340","k_26477050_220.jpg":"220x220","o_26477050_1280.jpg":"1280x853","o_26477050_1024.jpg":"1024x682","o_26477050_640.jpg":"640x426","o_26477050_480.jpg":"480x320","o_26477050_340.jpg":"340x226","o_26477050_220.jpg":"220x146","h_26477050_1280.jpg":"1280x854","h_26477050_1024.jpg":"1024x683","h_26477050_640.jpg":"640x427","h_26477050_480.jpg":"480x320","h_26477050_340.jpg":"340x227","h_26477050_220.jpg":"220x147","pp_26477050_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477050_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477050_640.jpg":"640x814","pp_26477050_480.jpg":"480x611","pp_26477050_340.jpg":"340x432","pp_26477050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477048_1920.jpg":"1920x1080","k_26477048_1280.jpg":"1280x1280","k_26477048_1024.jpg":"1024x1024","k_26477048_640.jpg":"640x640","k_26477048_480.jpg":"480x480","k_26477048_340.jpg":"340x340","k_26477048_220.jpg":"220x220","o_26477048_1280.jpg":"1280x853","o_26477048_1024.jpg":"1024x682","o_26477048_640.jpg":"640x426","o_26477048_480.jpg":"480x320","o_26477048_340.jpg":"340x226","o_26477048_220.jpg":"220x146","h_26477048_1280.jpg":"1280x854","h_26477048_1024.jpg":"1024x683","h_26477048_640.jpg":"640x427","h_26477048_480.jpg":"480x320","h_26477048_340.jpg":"340x227","h_26477048_220.jpg":"220x147","pp_26477048_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477048_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477048_640.jpg":"640x814","pp_26477048_480.jpg":"480x611","pp_26477048_340.jpg":"340x432","pp_26477048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26477046_1920.jpg":"1920x1080","k_26477046_1280.jpg":"1280x1280","k_26477046_1024.jpg":"1024x1024","k_26477046_640.jpg":"640x640","k_26477046_480.jpg":"480x480","k_26477046_340.jpg":"340x340","k_26477046_220.jpg":"220x220","o_26477046_1280.jpg":"1280x852","o_26477046_1024.jpg":"1024x682","o_26477046_640.jpg":"640x426","o_26477046_480.jpg":"480x319","o_26477046_340.jpg":"340x226","o_26477046_220.jpg":"220x146","h_26477046_1280.jpg":"1280x854","h_26477046_1024.jpg":"1024x683","h_26477046_640.jpg":"640x427","h_26477046_480.jpg":"480x320","h_26477046_340.jpg":"340x227","h_26477046_220.jpg":"220x147","pp_26477046_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477046_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477046_640.jpg":"640x814","pp_26477046_480.jpg":"480x611","pp_26477046_340.jpg":"340x432","pp_26477046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477045_1920.jpg":"1920x1080","k_26477045_1280.jpg":"1280x1280","k_26477045_1024.jpg":"1024x1024","k_26477045_640.jpg":"640x640","k_26477045_480.jpg":"480x480","k_26477045_340.jpg":"340x340","k_26477045_220.jpg":"220x220","o_26477045_1280.jpg":"1280x853","o_26477045_1024.jpg":"1024x682","o_26477045_640.jpg":"640x426","o_26477045_480.jpg":"480x320","o_26477045_340.jpg":"340x226","o_26477045_220.jpg":"220x146","h_26477045_1280.jpg":"1280x854","h_26477045_1024.jpg":"1024x683","h_26477045_640.jpg":"640x427","h_26477045_480.jpg":"480x320","h_26477045_340.jpg":"340x227","h_26477045_220.jpg":"220x147","pp_26477045_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477045_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477045_640.jpg":"640x814","pp_26477045_480.jpg":"480x611","pp_26477045_340.jpg":"340x432","pp_26477045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477031_1920.jpg":"1920x1080","k_26477031_1280.jpg":"1280x1280","k_26477031_1024.jpg":"1024x1024","k_26477031_640.jpg":"640x640","k_26477031_480.jpg":"480x480","k_26477031_340.jpg":"340x340","k_26477031_220.jpg":"220x220","o_26477031_1280.jpg":"1280x853","o_26477031_1024.jpg":"1024x682","o_26477031_640.jpg":"640x426","o_26477031_480.jpg":"480x320","o_26477031_340.jpg":"340x226","o_26477031_220.jpg":"220x146","h_26477031_1280.jpg":"1280x854","h_26477031_1024.jpg":"1024x683","h_26477031_640.jpg":"640x427","h_26477031_480.jpg":"480x320","h_26477031_340.jpg":"340x227","h_26477031_220.jpg":"220x147","pp_26477031_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477031_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477031_640.jpg":"640x814","pp_26477031_480.jpg":"480x611","pp_26477031_340.jpg":"340x432","pp_26477031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476938_1920.jpg":"1920x1080","k_26476938_1280.jpg":"1280x1280","k_26476938_1024.jpg":"1024x1024","k_26476938_640.jpg":"640x640","k_26476938_480.jpg":"480x480","k_26476938_340.jpg":"340x340","k_26476938_220.jpg":"220x220","o_26476938_1280.jpg":"1280x853","o_26476938_1024.jpg":"1024x682","o_26476938_640.jpg":"640x426","o_26476938_480.jpg":"480x320","o_26476938_340.jpg":"340x226","o_26476938_220.jpg":"220x146","h_26476938_1280.jpg":"1280x854","h_26476938_1024.jpg":"1024x683","h_26476938_640.jpg":"640x427","h_26476938_480.jpg":"480x320","h_26476938_340.jpg":"340x227","h_26476938_220.jpg":"220x147","pp_26476938_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476938_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476938_640.jpg":"640x814","pp_26476938_480.jpg":"480x611","pp_26476938_340.jpg":"340x432","pp_26476938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476933_1920.jpg":"1920x1080","k_26476933_1280.jpg":"1280x1280","k_26476933_1024.jpg":"1024x1024","k_26476933_640.jpg":"640x640","k_26476933_480.jpg":"480x480","k_26476933_340.jpg":"340x340","k_26476933_220.jpg":"220x220","o_26476933_1280.jpg":"1280x853","o_26476933_1024.jpg":"1024x682","o_26476933_640.jpg":"640x426","o_26476933_480.jpg":"480x320","o_26476933_340.jpg":"340x226","o_26476933_220.jpg":"220x146","h_26476933_1280.jpg":"1280x854","h_26476933_1024.jpg":"1024x683","h_26476933_640.jpg":"640x427","h_26476933_480.jpg":"480x320","h_26476933_340.jpg":"340x227","h_26476933_220.jpg":"220x147","pp_26476933_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476933_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476933_640.jpg":"640x814","pp_26476933_480.jpg":"480x611","pp_26476933_340.jpg":"340x432","pp_26476933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476921_1920.jpg":"1920x1080","k_26476921_1280.jpg":"1280x1280","k_26476921_1024.jpg":"1024x1024","k_26476921_640.jpg":"640x640","k_26476921_480.jpg":"480x480","k_26476921_340.jpg":"340x340","k_26476921_220.jpg":"220x220","o_26476921_1280.jpg":"1280x853","o_26476921_1024.jpg":"1024x682","o_26476921_640.jpg":"640x426","o_26476921_480.jpg":"480x320","o_26476921_340.jpg":"340x226","o_26476921_220.jpg":"220x146","h_26476921_1280.jpg":"1280x854","h_26476921_1024.jpg":"1024x683","h_26476921_640.jpg":"640x427","h_26476921_480.jpg":"480x320","h_26476921_340.jpg":"340x227","h_26476921_220.jpg":"220x147","pp_26476921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476921_640.jpg":"640x814","pp_26476921_480.jpg":"480x611","pp_26476921_340.jpg":"340x432","pp_26476921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26476918_1920.jpg":"1920x1080","k_26476918_1280.jpg":"1280x1280","k_26476918_1024.jpg":"1024x1024","k_26476918_640.jpg":"640x640","k_26476918_480.jpg":"480x480","k_26476918_340.jpg":"340x340","k_26476918_220.jpg":"220x220","o_26476918_1280.jpg":"1280x853","o_26476918_1024.jpg":"1024x682","o_26476918_640.jpg":"640x426","o_26476918_480.jpg":"480x320","o_26476918_340.jpg":"340x226","o_26476918_220.jpg":"220x146","h_26476918_1280.jpg":"1280x854","h_26476918_1024.jpg":"1024x683","h_26476918_640.jpg":"640x427","h_26476918_480.jpg":"480x320","h_26476918_340.jpg":"340x227","h_26476918_220.jpg":"220x147","pp_26476918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26476918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26476918_640.jpg":"640x814","pp_26476918_480.jpg":"480x611","pp_26476918_340.jpg":"340x432","pp_26476918_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7429792 Threads: 2 Questions: 1598196956 Slow queries: 4743703 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110474777 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/prica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo-1360442 [printLink] => /vijesti/regija/prica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo-1360442?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288591 [name] => Olimpijske igre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olimpijske-igre [link] => /tag/olimpijske-igre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 467319 [name] => Igman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igman [link] => /tag/igman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746430 [name] => Skakaonice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-02 09:07:30 [main_article_id] => 0 [alias] => skakaonice-0 [link] => /tag/skakaonice-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 389768 [name] => Sarajevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo [link] => /tag/sarajevo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746431 [name] => ZOI 84 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-02 09:07:30 [main_article_id] => 0 [alias] => zoi-84-0 [link] => /tag/zoi-84-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGMAN, JAHORINA,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča s tri sarajevske planine s Olimpijade: Ne možemo se obranit od Dalmatinaca, a da se svi zajedno opet kandidiramo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477132.jpg [galleryCount] => 37 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Ying Ying Kong i Weiyi Chen kod olimpijskog znaka na Jahorini: Našli smo je preko Googlea...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477132.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Ying Ying Kong i Weiyi Chen kod olimpijskog znaka na Jahorini: Našli smo je preko Googlea...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477042.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26478463.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477130.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Skijaški centar Jahorina na kojem su se održala olimpijska natjecanja u alpskom skijanju za žene rekonstruiran je za potrebe olimpijade, a danas ima oko 52 km skijaških staza i najmodernije žičare

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477129.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Novih 17 hotela gradi se na Jahorini.
 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477128.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Ovako je danas na Jahorini, koja je u sastavu Republike Srpske

 

 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477125.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Non stop se gradi na Jahorini

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477123.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Podnožje staze Poljica

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477121.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Dejan Ljevnajić, direktor skijališta Jahorina, rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477119.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Pozdrav s jahorine

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477114.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Ratraci i gondola Poljica

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477111.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Maskota Vučko i zabava za djecu u podnožju staze Poljica

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477108.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Olimpijski znakovi na Bjelašnici

 

 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477104.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477102.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Pogled na staze skijališta Bjelašnica

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477099.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Pogled sa žičare na Babin Do

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477088.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477083.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477079.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Žicara na skijalištu Bjelašnica

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477074.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

 Aida Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica- Igman: Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477069.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Ilaf Farraj, Rima Farraj i Taira Pepić kod skulpture Vučka na Bjelašnici

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477067.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477065.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska maskota Vučko na Bjelasnici.
 

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477060.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

 Mersiha Ozdić: Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477063.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Novogradnje na Bjelašnici

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477061.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Babin do, podnožje planine Bjelašnica

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477054.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Doskočište olimpijskih skakaonica

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477052.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Kenan Fazlić i Sanjin Herenda na Igmanu: Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako!

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477050.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Igman, Malo polje, mjesto održavanja olimpijskih natjecanja u skijaškim skokovima

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477048.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Olimpijske skakaonica na Igmanu- Malo polje.
 

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477046.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Devastirani objekt kod olimpijske skakaonice.
 

) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477045.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Hotel Igman, nekadašnji luksuzni hotel na području Velikog polja u blizini borilišta u nordijskim disciplinama uništen je u ratu 90-ih godina

) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26477031.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Hotel Igman

) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476938.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Hotel Vučko

) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476933.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

 Jelena Rozga gostuje na Jahorini u veljači

) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476921.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Jedan od ugostiteljskih objekata na Jahorini

) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/31/26476918.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Gondola Partizan

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Vidi ćune, prava pionirska!"

Film je "Lepa sela lepo gore". Drekavac je bio u tunelu! Balkanski krvolok, aždaja. I nitko normalan nije mu htio blizu. Pa ni dječaci Halil i Milan, neka ih je teta Đana nagovarala. Prije nego će izgovoriti legendarnu rečenicu, prvu u ovoj našoj olimpijskoj reportaži...

E, pa prava pionirska bila je i atmosfera koju smo zatekli na olimpijskom Igmanu, pokraj Sarajeva, 40 godina poslije tih čudesnih Igara koje su Šeher bile učinile glavnim gradom svijeta tih ranih februarskih dana.

- Jest, pravo nas je zajebo Primož Ulaga! Podbacio... Kasnije ga raja prozva - Đulaga! Neki kažu i Fulaga!

Mnogo se očekivalo od slovenskog skakača u jugoslavenskim redovima. Dva mjeseca prije Olimpijade, Ulaga je bio prvi u američkom Lake Placidu. A godinu ranije postavio rekord s 95 metara na manjoj igmanskoj skakaonici.

Svjetina se bila okupila, Malo Polje uzavrelo, a naš olimpijac Primož, pritisnut očekivanjima mase, doskočio na 59 metara. I predzadnje mjesto!

---

image

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

Tom Dubravec/Cropix
---

Uspomene smo evocirali s Avdom Ismićem, u kabini, dok je pripremao ratrak za uređenje igmanskih skijaških staza.

- Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio... Treniro sam skijanje i sam, vrhunski skijaš bio. Ovde sam počeo radit godinu nakon Olimpijade. A u maju će penzija.

Avdo je rodom s Bjelašnice. Iz Umoljana. Ako ikada naletite, nemojte se odmah prepasti Studenog potoka. Legenda kaže da je zmaj, s tijelom zmije, doletio iz kanjona Rakitnice i vijugajući došao do sela želeći napasti stanovnike. Pobjegli su u brda i Boga umolili da ih spasi. Nastadoše tako Umoljani.

- Ma ja, aždaja... Ostavila trag u potoku, zato korito onako zavija.

Kaže Avdo, nitko to više ne može napraviti, novu Olimpijadu:

- Sve je postalo materijalno. U svemu se gleda samo da l‘ se nekom isplati. A i rat nas je dobro izbio iz takta. Sve je ovo bilo zapaljeno, srušeno, devastirano.

Do rata se skakalo na Malom Polju, čak i ljeti. Gore su dvije skakaonice do kojih se valja uspeti uz 250 teških stuba. Sportaši pamte svaku!

---

image

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

Tom Dubravec/Cropix
---

- Golemo je 250 stepenika, druže. Ja sam ih mogo istrčat do 1997. godine. Sad bi možda mogo jednu trećinu...

Kažu kako se skakač Bogdan Norčić u janje kladio da će se na jednoj skiji spustiti s vrha padine pod velikom skakaonicom, dolje do ciljne ravnine. I dobio...

Ni velika skijaška staza nije u najboljoj formi. Iz nje viri trava. Veli i Avdo da nedostaje malo oborina, a umjetnog osnježavanja nema. Zato ima pionira. I nezadovoljnih voditelja:

- Bruka je ovo, jarane! Petnest godina ja djecu dovodim ovamo i svaka je gora od prethodne! Znalo bi tu bit po hiljadu djece, a vidi sad, ni šaka.

Kenan Fazlić reže sušenu govedinu - mezimo malo i mi - kolutajući očima. Boljeg raspoloženja nije ni Sanjin Herenda, iz sto kilometara udaljenog Goražda, doveo je autobus djece na Igman. Pa obojica udaraju rafalom:

- Što im dvosjed ne radi?! Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako! Slikaj na ovde, na olimpijskom postolju, da promovišemo olimpijski duh, iako smo poraženi.

Dan ranije, Kenan je organizirao roštilj i toplo piće, a bila je i muzika iz zvučnika. Ko narodni teferič, samo zimski. Nismo prispjeli.

- Žalosno je to, jarane. Teški minimum, sve se ulaže u Bjelašnicu, a ni marke u Igman. A gledaj prirode, ozonska bomba! Zračne banje da se naprave, pare da se uzmu. Gore vi pođite, gore je grad, gore su guzonje koji ne vole da sirotinja skija - veli gorko Kenan.

---

image

Skijaški centar Jahorina na kojem su se održala olimpijska natjecanja u alpskom skijanju za žene rekonstruiran je za potrebe olimpijade, a danas ima oko 52 km skijaških staza i najmodernije žičare

Tom Dubravec/Cropix
---

Zato vam i rekosmo da je Igman pionirski i proleterski. Eno istoimenog spaljenog hotela, nekoć luksuznog, izgrađenog upravo za Olimpijadu. Danas je nijemi spomenik ratnih strahota devedesetih godina prošlog stoljeća. Izgleda žalosno, kao da je ukrajinski! Teško da bi se u toj betonskoj hladnjači dulje zadržali i promrzli partzizani iz Prve proleterske, kad su ono umirali na Igmanskom maršu zimi 1942. godine.

- Ljepota je Igman. Samo zapušten. Šteta. A kisika ko u priči! Ovde se čovjeku i krv počme mijenjat za deset, petnest dana. Nisu džaba sportaši ovamo dolazili na pripreme. Mislim da je i Zvezda bila na Velikom Polju, kad je ono bila evropski šampion, pred sam rat...

Tako veli Munir Mešanović, sarajevski dirigent, koji je došao na izlet sa suprugom Sekinom i kćeri Muberom.

Da nam mrvu približe logiku, Igmanci ovako kažu:

- Na zagrebačkom Sljemenu ima Svjetski kup, a visoko je hiljadu metara, cilj na 700. Dok sarjevske olimpijske planine nemaju tog takmičenja, iako su na 1500 i 2000 metara. To ti je isto ko da mi na Jablaničkom jezeru ljeti pravimo više para nego vi na moru u Dalmaciji. Kontaš sad?!

Na Bjelašnici planini potpuno drugačija slika: skijaška infrastruktura malo zapinje, ali zato apartmana i hotela ne manjka. Iako je u ratu sve bilo sprženo. Upzoravali su nas još na Igmanu, čuli ste i sami, da Bjelašnica doživljava urbicid. Nije na gostima da ispisuju tako teške riječi, no da se gradilo ugusto - to i slike govore.

---

image

Novih 17 hotela gradi se na Jahorini.
 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Ima l‘ išta za sirotinju?

- Imaju sanjke za osam maraka. I ove gume za sanjkanje - kaže nam Mersiha Ozdić.

Iz Trnova je. Na skijalište Babin Do dolazi iznajmljivati opremu sanjkašima:

- Ma ko bi nama udovoljio?! Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

Nekada je tu bio samo hotel Maršal. Danas ne radi. Danas rade deseci drugih. Novih!

Sarajlijama je do Bjelašnice zgodno jer im nije daleka. Možda 45 minuta autom uz grada. Kad na kamerama vide da je lijepo vrijeme, eto ih za tren gore. To i jest bila prednost u organizaciji Olimpijade: sva skijališta i borilišta u krugu su od 30 kilometara od Sarajeva. Trebević, Igman i Bjelašnica su u Federaciji, Jahorina u Republici Srpskoj. (Na Trebević ćemo sutra.) Pa se jednim okom vazda gleda one druge. A kritizira se sve. Evo jednog federalnog kritičara:

- Haj ti meni reci, druže, šta je veća grehota: dat onome što ne mere ili onome što ne zna?!

Jedni kažu, ne možeš više na Bjelašnici rakiju popit. Drugi poručuju, lako je šumarima, na Jahorini se nije ratovalo, a po federalnim planinama jest.

Od Aide Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica - Igman, čujemo da imaju više staza: olimpijski spust, olimpijski slalom i veleslalom, kolijevku, Vučka, Štinji Do, trening stazu 5, 5A i 5B. A tu je i dječji park.

---

image

Ovako je danas na Jahorini, koja je u sastavu Republike Srpske

 

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Sezona je nikad bolja, velik intres vlada, a vikendi su udarni. Na stazama je oko 45 centimetara snijega, ali valja malo i vještački zasniježiti, tako da bude još postojanije. Za proslavu 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara bit će bogat program iz kojeg izdvajamo superveleslalomsku utrku Europskog kupa za muškarce....

Svi očekuju da dođe i Jure Franko! Taj je slovenski skijaš baš na Bjelašnici osvojio jedinu jugoslavensku medalju te olimpijske zime. Iako je od njega nitko živ nije očekivao. Čekalo se Križaja i Ulagu. I nije dočekalo. Zato će svi upamtiti onaj legendarni slogan "Volimo Jureka više od bureka!"

Nadrealist Zenit Đozić kasnije je pričao da su ga smislili kod Neleta. Lako im je pao prvi dio, onaj "Volimo Jureka", ali s nastavkom su zapinjali. Vole ga više od čega?! Neletova stara, ako je vjerovati Zenitu, upravo je bila razvijala pitu, pa ispalila: "A da metnete - više od bureka?!" Ostalo je povijest...

U Babinu Dolu još samo da slikamo tri cure: Ilaf i Rima Farraj su sestre. Otac im je iz Jordana, a mati je naša, Bosanka. Taira Pepić im je frendica. Sve tri došle po olimpijski selfie. Sestre ljeti budu malo u Jordanu, zimi u Sarajevu.

- Đe vam je najljepše?

- U Holandiji! Mislim, ako pitate gdje bismo živjele, ha-ha-ha...

A Jahorina - malo iznad Pala - veliko je skijalište. Pokraj ulaska u centar, zatekli smo Singapurce - Weiji Chen i Ying Ying Kong ljube se pred olimpijskim krugovima i prave selfie. Spavaju u Sarajevu, ćevapi su jeli dvaput, burek ih tek čeka!

- Odakle vas na Jahorini?!

- Našli je preko Googlea...

Samo ove zime, Jahorina broji 110.000 gostiju. Kažu da su najposjećeniji u regiji i da imaju 52 kilometra staza, dvije nove gondole, jedna ima dizajn Pinina Farine, četiri nova šesterosjeda, pet sidara i kapacitet od 33.000 skijaša na sat. Usred platoa Poljice grade i pravoslavni hram!

---

image

Non stop se gradi na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix
---

Olimpijski centar Jahorina ima direktora koji je rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi. Globalno je poznat, kaže da je izgradio najviše žičara i liftova na svijetu. Dva skijaška centra samo za Olimpijadu u Kini. Vodio je i skijališta u Srbiji...

- Imamo najbolji omjer cijene i kvalitete, a 20 posto naših gostiju dolazi iz Hrvatske. Dalmatinci naročito! Zasad goste možemo smjestiti u 5000 kreveta, ali na Jahorine se gradi još 17 hotela, pa će za par godina biti 10.000 postelja. I jedinstvena staza iz Pala ravno će do na Jahorinu, duga sedam kilometara, zajedno s gondolom.

Ni Jahorina ne zaboravlja 40 godina od sarajevskih Igara:

- Otvorit ćemo uskoro olimpijski muzej, Čola nam je već pjevao, pa on je 1984. godine posudio glas Vučku, a doći će nam i Bojan Križaj...

---

image

Dejan Ljevnajić, direktor skijališta Jahorina, rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali Dejan Ljevnaić ima još jednu zanimljivu zamisao:

- Trebaju nam projekti koji spajaju. Ako je Europa bez granica, zašto slično ne bi bilo među starim susjedima?! Zato, evo moje inicijative: napravimo novu Olimpijadu! Neka se svi skijaški centri bivše Jugoslavije kandidraju zajedno. Slovenska Planica, hrvatsko Sljeme, olimpijske planine oko Sarajeva, Kopaonik u Srbiji, skijališta u Crnoj Gori i Makedoniji. To je jedno tržište, zašto isti ski-pass ne bi vrijedio u čitavoj regiji?! Tako rade i drugi, pogledajte samo Alpe! Pa i najveća sportska natjecanja organiziraju se u više zemalja, to je dobitna kombinacija...

Doduše, po bosanskim portalima da se pročitati i o navodnim jahorinskim dubiozama, odnosno obvezama teškim i do 200 milijuna maraka, kako pišu i mediji iz Republike Srpske.

Teško je u to ulaziti na kratkoj obljetničarskoj turi. Možemo samo, u duhu tog zajedništva, citirati tetu Đanu s početka reportaže. Onu što je pred tunelom u kojemu drijema Drekavac prvo pjevušila "Hoćeš da voliš, a ne znaš da ljubiš", pa iznenada ispalila:

- Ajde, Halile, ti ga prvi zalilaj!

---

image

Pozdrav s jahorine

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ratraci i gondola Poljica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Maskota Vučko i zabava za djecu u podnožju staze Poljica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijski znakovi na Bjelašnici

 

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Pogled na staze skijališta Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Pogled sa žičare na Babin Do

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Žicara na skijalištu Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Aida Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica- Igman: Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ilaf Farraj, Rima Farraj i Taira Pepić kod skulpture Vučka na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijska maskota Vučko na Bjelasnici.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Mersiha Ozdić: Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Novogradnje na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Babin do, podnožje planine Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Doskočište olimpijskih skakaonica

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Kenan Fazlić i Sanjin Herenda na Igmanu: Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako!

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Igman, Malo polje, mjesto održavanja olimpijskih natjecanja u skijaškim skokovima

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Olimpijske skakaonica na Igmanu- Malo polje.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Devastirani objekt kod olimpijske skakaonice.
 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Igman, nekadašnji luksuzni hotel na području Velikog polja u blizini borilišta u nordijskim disciplinama uništen je u ratu 90-ih godina

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Igman

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Hotel Vučko

Tom Dubravec/Cropix
------
image

 Jelena Rozga gostuje na Jahorini u veljači

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Jedan od ugostiteljskih objekata na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Gondola Partizan

Tom Dubravec/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Ying Ying Kong i Weiyi Chen kod olimpijskog znaka na Jahorini: Našli smo je preko Googlea...

Tom Dubravec/Cropix

Avdo IsmiĆ, vozac ratraka: Bojana Križaja gledo sam i uživo, na Bjelašnici. I on podbacio...

Tom Dubravec/Cropix

Skijaški centar Jahorina na kojem su se održala olimpijska natjecanja u alpskom skijanju za žene rekonstruiran je za potrebe olimpijade, a danas ima oko 52 km skijaških staza i najmodernije žičare

Tom Dubravec/Cropix

Novih 17 hotela gradi se na Jahorini.
 

Tom Dubravec/Cropix

Ovako je danas na Jahorini, koja je u sastavu Republike Srpske

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Non stop se gradi na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix

Podnožje staze Poljica

Tom Dubravec/Cropix

Dejan Ljevnajić, direktor skijališta Jahorina, rođeni Riječanin, mati mu i dan-danas u Rijeci živi

Tom Dubravec/Cropix

Pozdrav s jahorine

Tom Dubravec/Cropix

Ratraci i gondola Poljica

Tom Dubravec/Cropix

Maskota Vučko i zabava za djecu u podnožju staze Poljica

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijski znakovi na Bjelašnici

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Pogled na staze skijališta Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix

Pogled sa žičare na Babin Do

Tom Dubravec/Cropix

Žicara na skijalištu Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix

 Aida Memović iz Olimpijskog centra Bjelašnica- Igman: Dalmatinaca je sve više, posebno Dubrovčana. Od stranih gostiju, najviše ljudi nam stiže iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Tom Dubravec/Cropix

Ilaf Farraj, Rima Farraj i Taira Pepić kod skulpture Vučka na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijska maskota Vučko na Bjelasnici.
 

Tom Dubravec/Cropix

 Mersiha Ozdić: Prije su raja tražili đe bi zanoćili na Bjelašnici, ljutili se što nema konaka. A sad opet belaj: da zašto se tolko nagradilo, što su naslagali hotele jedan na drugi, i sve tako...

Tom Dubravec/Cropix

Novogradnje na Bjelašnici

Tom Dubravec/Cropix

Babin do, podnožje planine Bjelašnica

Tom Dubravec/Cropix

Doskočište olimpijskih skakaonica

Tom Dubravec/Cropix

Kenan Fazlić i Sanjin Herenda na Igmanu: Kafa se nema đe pipit, to vam sve govori! Hitna pomoć radi samo vikendom! A restoran nikako!

Tom Dubravec/Cropix

Igman, Malo polje, mjesto održavanja olimpijskih natjecanja u skijaškim skokovima

Tom Dubravec/Cropix

Olimpijske skakaonica na Igmanu- Malo polje.
 

Tom Dubravec/Cropix

Devastirani objekt kod olimpijske skakaonice.
 

Tom Dubravec/Cropix

Hotel Igman, nekadašnji luksuzni hotel na području Velikog polja u blizini borilišta u nordijskim disciplinama uništen je u ratu 90-ih godina

Tom Dubravec/Cropix

Hotel Igman

Tom Dubravec/Cropix

Hotel Vučko

Tom Dubravec/Cropix

 Jelena Rozga gostuje na Jahorini u veljači

Tom Dubravec/Cropix

Jedan od ugostiteljskih objekata na Jahorini

Tom Dubravec/Cropix

Gondola Partizan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/prica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo-1360442 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eaae87569dd476f62d24ddb9bd918558ce6230f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+s+tri+sarajevske+planine+s+Olimpijade%3A+Ne+mo%C5%BEemo+se+obranit+od+Dalmatinaca%2C+a+da+se+svi+zajedno+opet+kandidiramo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo-1360442 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fprica-s-tri-sarajevske-planine-s-olimpijade-ne-mozemo-se-obranit-od-dalmatinaca-a-da-se-svi-zajedno-opet-kandidiramo-1360442 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGMAN, JAHORINA,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaIGMAN, JAHORINA,...

Priča s tri sarajevske planine s Olimpijade: Ne možemo se obranit od Dalmatinaca, a da se svi zajedno opet kandidiramo?

Piše Damir Tolj
2. veljače 2024. - 09:05

"Vidi ćune, prava pionirska!"

Film je "Lepa sela lepo gore". Drekavac je bio u tunelu! Balkanski krvolok, aždaja. I nitko normalan nije mu htio blizu. Pa ni dječaci Halil i Milan, neka ih je teta Đana nagovarala. Prije nego će izgovoriti legendarnu rečenicu, prvu u ovoj našoj olimpijskoj reportaži...

E, pa prava pionirska bila je i atmosfera koju smo zatekli na olimpijskom Igmanu, pokraj Sarajeva, 40 godina poslije tih čudesnih Igara koje su Šeher bile učinile glavnim gradom svijeta tih ranih februarskih dana.

- Jest, pravo nas je zajebo Primož Ulaga! Podbacio... Kasnije ga raja prozva - Đulaga! Neki kažu i Fulaga!

Mnogo se očekivalo od slovenskog skakača u jugoslavenskim redovima. Dva mjeseca prije Olimpijade, Ulaga je bio prvi u američkom Lake Placidu. A godinu ranije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:40