StoryEditorOCM
Regijaprvi put otvoreno

Poznati odvjetnik o dječaku ubojici: ‘Nikada neće izaći iz ustanove. Bolje bi mu bilo 20 godina u zatvoru‘

Piše Vijesti SD
12. svibnja 2023. - 10:04

Ako dječaka K.K., koji je izvršio masakr u školi "Vladislav Ribnikar", proglase neuračunljivim i psihički bolesnim, ta odluka će biti trajna i neće mu se moći naknadno suditi, kaže za srpski portal 24sedam odvjetnik Toma Fila.

Međutim, Fila kaže da bi iz zatvora možda jednom i izašao, ali iz ustanove za psihičke poremećaje teško.

- Oni ga tamo liječe, ali ja ne znam nikoga da je izašao otamo. I svi ljudi koji misle da su se izvukli jer su ih proglasili za neuračunljive i da će poslije otići kući, bolje im je da izdrže 20 godina u zatvoru nego da odu tamo. To je gore od zatvora, kaže Fila.

On dodaje da je razlog tome okruženje, ali i druge stvari.

- Što se tiče maloljetnika, oni moraju proći tu čitavu fazu. Jer, on ako je ubio nekoga pokazuje da nije normalan. Nisu to normalni impulsi za dijete. To znači da on, najvjerojatnije, neće nikada izaći iz psihijatrijske ustanove - kaže Fila.

Odvjetnik je dodao da K.K. nije kazneno odgovoran i da mu ne može biti suđeno ni za nekoliko mjeseci kada bude imao 14 godina i kaznenu odgovornost.

- On jedino može biti liječen, ako je bolestan. U odnosu na ovo što je napravio može dobiti dijagnozu, ali ne može biti kazneno odgovoran nikada, objasnio je on.

Poznati odvjetnik kaže da roditelji maloljetnog ubojice ne mogu kazneno odgovarati za njegovo djelo.

Fila je izrazio sumnju da oca djeteta mogu optužiti za ugrožavanje sigurnosti, što mu se stavlja na teret.

Što se tiče U.B. koji je izvršio masakr kod Mladenovca, a koji nema 21 godinu pa ne može biti osuđen doživotno, Fila kaže da on, ako bude dobio 20 godina zatvora neće izaći kao isti čovjek.

- Onaj koji izdrži 20 godina u zatvoru, taj više nije normalan, taj je gotov... Govoriti o tome da on nikada neće izaći je prerano. Ali ja mislim da nikada neće izaći kakav je ušao. On će biti ljuštura, zaključio je Fila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:50