StoryEditorOCM
Regijarastu tenzije

Kosovo se ubrzano naoružava, stižu američki Javelini, formira se službena kosovka vojska: ‘Ovo je poruka Beogradu!‘

Piše JL
12. siječnja 2024. - 22:54

Nikad veći budžet za Kosovske snage sigurnosti (KSS), užurbana nabavka oklopnih vozila, dronova, turskih protuoklopnih sustava "Omtas"... a sada i odobrenje SAD-a za kupovinu "Javelina" u vrijednosti od 75 milijuna dolara.

Priština je 2028. označila kao godinu kada će se prema planu KSS službeno transformirati u kosovsku vojsku, ali s ovim tempom do spomenute transformacije moglo bi doći i ranije, a sugovornici Kosovo onlinea ističu da ovakva odluka predstavlja poruku i Beogradu i Prištini, ali i da bi mogla dovesti do zaoštravanja situacije, piše Kosovo online a prenosi Jutarnji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je "da je odluka američkog State Departmenta da odobri prodaju antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD-om, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa".

U Beogradu zabrinuti

Spomenuta odluka Washingtona da se odobri prodaja "Javelina" Kosovu izazvala je veliku zabrinutost u Beogradu, ali i među određenim američkim političarima, pa je tako kongresmenka Claudia Tenney, predsjedavajuća Srpskim kokusom, poručila da je sporazum State Departmenta da pošalje rakete "Javelin" na Kosovo "nevjerojatno zapaljiv", posebno dok su povećane tenzije na Zapadnom Balkanu, ukazujući da ta odluka samo dolijeva ulje na vatru i povećava vjerojatnost da izbije novi sukob.

S druge strane, iz State Departmenta su za Kosovo online naveli da "prodaja protutenkovskih raketa Javelin Kosovu podržava ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD, poboljšanjem sigurnosti Kosova, bez promjene osnovnog vojnog balansa u regionu.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da odluka State Departmenta da odobri Kosovu kupovinu "Javelin" raketa nije novost ako se promatra iz perspektive pružanja podrške Amerike Prištini, ali da je interesantan trenutak u kojem se to dešava.

"S jedne strane, ne vidim ništa novo, jasno je da SAD podržavaju Prištinu na tom svom putu nezavisnosti. Iz te perspektive promatrano nema novosti, oni su zajedno vježbali, sudjelovali na vojnim vježbama, američki instruktori su obučavali pripadnike KBS-a, pružali im podršku. Iz te perspektive nema novosti, ali interesantan je trenutak u kojem se sve ovo dešava", navodi Radulović za Kosovo online.

Kako dodaje, bit je zapravo argument Prištine s kojim je tražila to naoružanje.

‘Čaša postala puna‘

"Bit je u argumentu Prištine da SAD prelome i odluče se na taj potez koji je došao nakon događanja u Banjskoj, dakle na sjeveru Kosova, nakon grafita ‘kada se vojska na Kosovo vrati‘ i kao vrhunac, sve ono što se dešavalo u Banjoj Luci - Noćni vukovi, Putinove slike, ruske zastave.

Pitanje je li to u biti samo jedan paket koji je Priština pakirala i slala u Ameriku, a upirući prstom u Beograd kao da je ruska ispostava koja se sprema za neku vrstu agresije, da napadne i ugrozi Kosovo i da je zapravo sve to kada se skupljalo dovelo do toga da je čaša postala puna, da je onda iz SAD-a došlo zeleno svjetlo", navodi Radulović.

Kada je riječ o "Javelin" raketama, kako priča Radulović, riječ je prije svega o suvremenom protuoklopnom sustavu uspješnog dometa oko dva i pol kilometra, a postoje i verzije gdje taj domet dostiže i nešto više od četiri kilometra.

Riječ je o tandem bojevoj glavi s mogućnošću proboja oklopa od debljine oko 800 milimetara, dodaje Radulović i primjećuje da se Amerika na taj način svrstava uz neke druge zemlje koje su pružale podršku jačanju Kosovskih sigurnosnih snaga na putu prelaska u ono što Priština želi stvoriti, a to je de facto i de iure vojska Kosova.

"SAD jesu i ranije pružale podršku Prištini, čak su pomogle i ranije u onoj nabavci Humvee vozila, nešto više od 50 vozila, ali do sada nije bilo riječi u ovom formatu nekih uvjetno rečeno malo složenijih sustava, u tom segmentu onesposobljavanja protivnika", navodi.

Kako dodaje, ranije, odnosno najviše što je do sada Prištini isporučeno i zemlja koja je najviše surađivala s Prištinom na tom polju jest Turska i to kada se pogledaju protuoklopni sustavi i različite platforme vozila, odnosno oklopnih transportera, lakih taktičkih vozila.

"Mislim tu i na minobacače - mitraljeze, snajperske puške, svašta nešto se u prethodnom periodu dopremalo, pomagala je i Njemačka, i Velika Britanija, a sada s ovim sustavom Javelin i SAD prave taj iskorak da pored vozila šalju Prištini i tu vrstu naoružanja", kazao je.

Bez spekulacija

Govoreći o proceduri i eventualno vremenu kada bi to naoružanje moglo da stigne na Kosovo, Radulović kaže da ne želi spekulirati o tome.

"Za sada je zeleno svjetlo dato od strane SAD-a i čeka se Kongres. Nakon što Kongres odobri možemo očekivati konkretnije korake, odnosno početak isporuke za Prištinu, a kada će se to desiti ostaje da se vidi. Ova godina je izborna u SAD-u, vidim da se u Prištini nadaju da će to biti u skorijem vremenu, hoće li ili ne, ne bih spekulirao. Nije komplicirana procedura, ostaje da se na nivou Kongresa to riješi i onda da se pokrenu mehanizmi konkretizacije i isporuke ovih sustava", ispričao je Radulović

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bystron, za Kosovo online ističe da odluka Sjedinjenih Američkih Država da Kosovu proda protutenkovske rakete "Javelin" predstavlja novi nivo zaoštravanje situacije, ističući da je Ukrajina najbolji primjer kako zapravo funkcionira "oružje za mir".

"Pitam se, iskreno, zašto Amerikanci isporučuju tako teško naoružanje nekoj tvorevini kakvo je Kosovo. To je krizna regija. Tvorevina stvorena uz kršenje međunarodnog prava i integriteta tadašnje Jugoslavije. Smatram da je to dalji korak ka eskalaciji", rekao je Bystron za Kosovo online na pitanje da li odluka SAD-a, onako kako je predstavljena, doprinosi stabilnosti.

Na konstataciju da Zapad tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin želi destabilizirati Zapadni Balkan, Bystron je ironično primijetio da je "Putin tako zao i destabilizira Balkan tako što je nagovorio Amerikance da isporuče oružje, te da iza svega stoji ruski predsjednik".

Duge cijevi

Na pitanje zašto Njemačka šuti pred naoružavanjem Kosova, odgovara da je to odraz nepoštovanja međunarodnih sporazuma.

"Već sada je policija takozvanog Kosova opremljena tako da se šetaju s dugim cijevima. To je već sada paravojna formacija. Ono što je obećano sporazumima, da su to samo snage za očuvanje sigurnosti i policija, ne poštuje se, već se ide korak dalje u naoružavanju", kritizira Bystron.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku rekao je danas za Kosovo online da odlukom da odobri zahtjev Prištine za kupovinu protutenkovskih raketa "Javelin", Washington šalje jasnu poruku da stoji iza zaokruživanja kosovske nezavisnosti i da mogu računati na američku vojnu pomoć.

Stručnjak navodi da je sustav "Jevelin" vrsta suvremene protutenkovske opreme, ocjenjujući da će ona umnogome unaprijediti kapacitete KSS.

"Radi se o veoma suvremenim protutenkovskim raketnim sustavima i to bi svakako unaprijedilo kapacitete kosovske vojske. Kosovska vojska se već opskrbila bajraktarima i zapravo s ovim paketom opreme ona će imati jednu vrlo snažnu odvraćajuću snagu koja je prije svega usmjerena prema Srbiji i potencijalnom, kako oni kažu, povratku Vojske Srbije na Kosovo i pokušaja anektiranja nekog dijela Kosova", ukazao je Petrović.

Prema njegovim riječima buduću isporuku vojne opreme Kosovu trebalo bi promatrati isključivo kao opomenu za Beograd i upozorenje da "se ne igra i ne pomišlja o nekim eventualnim budućim vojnim operacijama".

"Washington prije svega šalje poruku Beogradu, da se Beograd ne bi usudio pokušati vojno intervenirati prije svega na sjeveru Kosova jer će imati naspram sebe vrlo moderne sustave koji su efikasni u borbi protiv tenkova. Pored toga, Washington šalje poruku i Prištini da vrlo čvrsto stoji iza zaokruživanja nezavisnosti Kosova i da može računati na vojnu pomoć", zaključio je Petrović.

Američka Agencija za obrambeno sigurnosnu suradnju priopćila je da će pored 246 raketa Javelin FGM-148F i 24 lansera koji će biti isporučeni Kosovu, biti osigurane različite vrste obuke, uz procjenu da će ukupni troškovi biti 75 milijuna dolara, piše Kosovo online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:50