StoryEditorOCM
Regijapuni odjeli

Kaos u bolnicama u susjedstvu: ‘Pretrpani smo bolesnicima koji su hospitalizirani zbog infarkta. I mladi su na udaru‘

Piše Vijesti
4. listopada 2024. - 06:22

Kardiolog Predrag Mitrović iz Srbije rekao je u petak da su koronarne jedinice diljem zemlje prenatrpane i da se u posljednjih par dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao za 20 posto, javlja Blic.rs.

Kao dva najbitnija razloga za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika, ističe naglu promjenu vremena i pojavu akutnih koronarnih sindroma, točnije srčanih udara.

- Mnogi kronični bolesnici su tijekom ljeta smanjili dozu terapije koju koriste. Kad se vrate na staru dozu, dolazi do problema, pogotovo ako treba hospitalizacija. Ono o čemu mi stalno pričamo je promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta - rekao je liječnik.

image
/Shutterstock

Dodaje da se svi trenutno liječe, iako su jedinice prenatrpane, uz upozorenje da su trenutno najugroženiji kronični bolesnici.

- Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare - govori Mitrović za beografske medije 

Čak i oni mlađi u dobi od 40 do 50 godina mogu doživjeti poremećaje srčanog ritma i hipertenziju, objašnjava, stoga podsjeća na najbitnije simptome.

Kod povišenog krvnog tlaka, ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Kad je u pitanju srce, obavezno se treba javiti liječniku ako se osjeća bol u prsima koja se širi u lijevu ruku, kao i bol u vratu, čeljusti i leđima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 06:49