stdClass Object ( [id] => 306802 [title] => Grabar Kitarović: Presuda Karadžiću poruka je svim teroristima; Nikolić: Ovo ne smije utjecati na narod u RS [alias] => grabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću "ne može i ne smije utjecati" na sudbinu naroda u Republici Srpskoj, poručio je u četvrtak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u povodu današnje nepravomoćne presude na 40 godina zatvora bivšem vođi bosanskih Srba.

"Ova presuda ne može i ne smije utjecati na sudbinu RS i zato pozivam sve političke predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, poglavito u RS, da se zajedničkim stajalištem bore za svoju Republiku i svoj narod, čija sudbina ovom presudom može biti dovedena u pitanje", navodi se u priopćenju srbijanskog šefa države.

Nikolić je u povodu presude Karadžiću i posebno osude za genocid u Srebrenici izjavio da će "Srbija u potpunosti izvršavati svoje obveze i koristiti svoja prava konstituirana Daytonskim sporazumom, poglavito pravo na podupiranje Republike Srpske i pomoć njezinu opstanku".

Haški tribunal danas je osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora po 11 točaka optužnice za ratne zločine u BiH, među kojima i za genocid u Srebrenici.  

Grabar-Kitarović: Presuda Karadžiću poruka zločincima i teroristima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak da je presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za zločine u ratu u BiH slaba utjeha žrtvama, ali je poruka današnjim zločincima i teroristima da neće proći nekažnjeno. 

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u BiH i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

"Iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, ovime je međunarodna zajednica priznala kako se u Srebrenici dogodio genocid te kako su na području Republike Srpske, sedam općina i u Gradu Sarajevu udruženim zločinačkim pothvatom počinjeni najteži zločini s ciljem stvaranja homogenog srpskog prostora", rekla je predsjednica u priopćenju.

Grabar-Kitarović smatra da je to slaba to utjeha obiteljima žrtava monstruoznih zločina, koji će ostati neizbrisiva mrlja kako u europskoj tako i u svjetskoj povijesti.

"Vjerujem da je ova presuda jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti te međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno“, istaknula je.

Karadžić 'razočaran i začuđen

Radovan Karadžić je "razočaran i začuđen", rekao je njegov odvjetnik Peter Robinson novinarima i dodao "da će uložiti žalbu".

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je haaška presuda Radovanu Karadžiću očekivana i pravedna te da je doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dva desetljeća.

"Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju -poručio je između ostalog.

- Hrvati u BiH su zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi se suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH. Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora.

To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod', napisao je Karamarko na Facebooku
 

Milanović: Mala utjeha za stradale

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović smatra kako je presuda mala utjeha za stradale i njihove obitelji.

'Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji. Rat u BiH vođen je s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija. Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka', napisao je Milanović.

Šutnja u Beogradu

Srpska vlada nije se u četvrtak oglasila povodom presude Karadžiću.

To stoga što je za pekak zakazana sjednica Vlade na kojoj će se razmatrati političke i pravne posljedice presude nakon koje će se zauzetiu stajališta i o tome upoznati javnost. Aleksandar Vučić se u četvrtak dotakao presude Karadžiću u srbijanskom mjestu Varvarun, gdje je održana komemoracija žrtvama NATO bombardiranja Srbije, koje je počelo prije 17 godina.

-Upozoravam sve one koji misle da presudu Radovanu Karadžiću iskoriste za politički, ili bilo koji drugi napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazimom to ne smije i neće dozvoliti-izjavio je Vučić.

 

RANIJE - Današnja osuđujuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike sustavnog ubijanja i zlostavljanja.

Radovanu Karadžiću jest presuđeno. Ali još uvijek nije pobijeđen njegov duh, kao ni naslijeđe njegove zločinačke i genocidne politike.

Tek kada se to postigne, moći će doći do pomirenja među ljudima u Bosni i Hercegovini i šire-reakcija je hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača.

Suživot i pomirenje

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da je presuda Radovanu Karadžiću povijesni dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem djelomična pravda za stotine tisuća onih koji su stradali kao posljedica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić, javlja Dnevni avaz prve reakcije na presudu u susjednoj državi.

-Karadžić će ostati upisan u svjetskoj povijesti kao jadna od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice to neće promjeniti.

U BiH moramo nastaviti graditi suživot i pomirenje-kazao je šef SDP-a BiH-a.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozdravio je u četvrtak presudu Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, ocijenivši da presuda pokazuje da čak i moćni počinitelji ratnih zločina "moraju znati da neće pobjeći pravdi".

To je doživotna kazna

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve, ali i za optuženog.

Gostujući na N1 televiziji ona je ocijenila da je on kažnjen za djela za koja je znao da su se događala.

"Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina".

Kako je istakla, nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški sud.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reakcije na presudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-03-24 16:22:56 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => PSD,H, J.Paripović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-03-24 18:40:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-03-24 18:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20758 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/03\/24\/2_kara.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/24\/bihflag.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/24\/1_plac.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/03\/24\/placioja.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["kara","bihflag","plac","placioja"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"838x559"},{"size0":"797x559"},{"size0":"830x559"},{"size0":"849x559"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38784111 Threads: 4 Questions: 7124652052 Slow queries: 3310275 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609038015 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/grabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs-306802 [printLink] => /vijesti/regija/grabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs-306802?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376407 [name] => presuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presuda [link] => /tag/presuda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 437456 [name] => reakcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reakcije [link] => /tag/reakcije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reakcije na presudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grabar Kitarović: Presuda Karadžiću poruka je svim teroristima; Nikolić: Ovo ne smije utjecati na narod u RS [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-08-53-50-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/24/2_kara.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kara [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/24/2_kara.jpg [title] => kara ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/24/bihflag.jpg [title] => bihflag ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/24/1_plac.jpg [title] => plac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/03/24/placioja.jpg [title] => placioja ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću "ne može i ne smije utjecati" na sudbinu naroda u Republici Srpskoj, poručio je u četvrtak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u povodu današnje nepravomoćne presude na 40 godina zatvora bivšem vođi bosanskih Srba.

"Ova presuda ne može i ne smije utjecati na sudbinu RS i zato pozivam sve političke predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, poglavito u RS, da se zajedničkim stajalištem bore za svoju Republiku i svoj narod, čija sudbina ovom presudom može biti dovedena u pitanje", navodi se u priopćenju srbijanskog šefa države.

Nikolić je u povodu presude Karadžiću i posebno osude za genocid u Srebrenici izjavio da će "Srbija u potpunosti izvršavati svoje obveze i koristiti svoja prava konstituirana Daytonskim sporazumom, poglavito pravo na podupiranje Republike Srpske i pomoć njezinu opstanku".

Haški tribunal danas je osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora po 11 točaka optužnice za ratne zločine u BiH, među kojima i za genocid u Srebrenici.  

Grabar-Kitarović: Presuda Karadžiću poruka zločincima i teroristima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak da je presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za zločine u ratu u BiH slaba utjeha žrtvama, ali je poruka današnjim zločincima i teroristima da neće proći nekažnjeno. 

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u BiH i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

"Iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, ovime je međunarodna zajednica priznala kako se u Srebrenici dogodio genocid te kako su na području Republike Srpske, sedam općina i u Gradu Sarajevu udruženim zločinačkim pothvatom počinjeni najteži zločini s ciljem stvaranja homogenog srpskog prostora", rekla je predsjednica u priopćenju.

Grabar-Kitarović smatra da je to slaba to utjeha obiteljima žrtava monstruoznih zločina, koji će ostati neizbrisiva mrlja kako u europskoj tako i u svjetskoj povijesti.

"Vjerujem da je ova presuda jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti te međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno“, istaknula je.

Karadžić 'razočaran i začuđen

Radovan Karadžić je "razočaran i začuđen", rekao je njegov odvjetnik Peter Robinson novinarima i dodao "da će uložiti žalbu".

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je haaška presuda Radovanu Karadžiću očekivana i pravedna te da je doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dva desetljeća.

"Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju -poručio je između ostalog.

- Hrvati u BiH su zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi se suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH. Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora.

To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod', napisao je Karamarko na Facebooku
 

Milanović: Mala utjeha za stradale

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović smatra kako je presuda mala utjeha za stradale i njihove obitelji.

'Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji. Rat u BiH vođen je s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija. Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka', napisao je Milanović.

Šutnja u Beogradu

Srpska vlada nije se u četvrtak oglasila povodom presude Karadžiću.

To stoga što je za pekak zakazana sjednica Vlade na kojoj će se razmatrati političke i pravne posljedice presude nakon koje će se zauzetiu stajališta i o tome upoznati javnost. Aleksandar Vučić se u četvrtak dotakao presude Karadžiću u srbijanskom mjestu Varvarun, gdje je održana komemoracija žrtvama NATO bombardiranja Srbije, koje je počelo prije 17 godina.

-Upozoravam sve one koji misle da presudu Radovanu Karadžiću iskoriste za politički, ili bilo koji drugi napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazimom to ne smije i neće dozvoliti-izjavio je Vučić.

 

RANIJE - Današnja osuđujuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike sustavnog ubijanja i zlostavljanja.

Radovanu Karadžiću jest presuđeno. Ali još uvijek nije pobijeđen njegov duh, kao ni naslijeđe njegove zločinačke i genocidne politike.

Tek kada se to postigne, moći će doći do pomirenja među ljudima u Bosni i Hercegovini i šire-reakcija je hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača.

Suživot i pomirenje

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da je presuda Radovanu Karadžiću povijesni dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem djelomična pravda za stotine tisuća onih koji su stradali kao posljedica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić, javlja Dnevni avaz prve reakcije na presudu u susjednoj državi.

-Karadžić će ostati upisan u svjetskoj povijesti kao jadna od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice to neće promjeniti.

U BiH moramo nastaviti graditi suživot i pomirenje-kazao je šef SDP-a BiH-a.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozdravio je u četvrtak presudu Haškog suda (ICTY) protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, ocijenivši da presuda pokazuje da čak i moćni počinitelji ratnih zločina "moraju znati da neće pobjeći pravdi".

To je doživotna kazna

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve, ali i za optuženog.

Gostujući na N1 televiziji ona je ocijenila da je on kažnjen za djela za koja je znao da su se događala.

"Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to u stvari 40 godina".

Kako je istakla, nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški sud.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kara bihflag plac placioja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/grabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs-306802 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b8b4499277a435e28e2dacc0a0e399cc93c8801 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grabar+Kitarovi%C4%87%3A+Presuda+Karad%C5%BEi%C4%87u+poruka+je+svim+teroristima%3B+Nikoli%C4%87%3A+Ovo+ne+smije+utjecati+na+narod+u+RS&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fgrabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs-306802 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fgrabar-kitarovic-presuda-karadzicu-poruka-je-svim-teroristima-nikolic-ovo-ne-smije-utjecati-na-narod-u-rs-306802 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Reakcije na presudu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
RegijaReakcije na presudu

Grabar Kitarović: Presuda Karadžiću poruka je svim teroristima; Nikolić: Ovo ne smije utjecati na narod u RS

Piše PSD,H, J.Paripović
24. ožujka 2016. - 19:21

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću "ne može i ne smije utjecati" na sudbinu naroda u Republici Srpskoj, poručio je u četvrtak srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u povodu današnje nepravomoćne presude na 40 godina zatvora bivšem vođi bosanskih Srba.

"Ova presuda ne može i ne smije utjecati na sudbinu RS i zato pozivam sve političke predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, poglavito u RS, da se zajedničkim stajalištem bore za svoju Republiku i svoj narod, čija sudbina ovom presudom može biti dovedena u pitanje", navodi se u priopćenju srbijanskog šefa države.

Nikolić je u povodu presude Karadžiću i posebno osude za genocid u Srebrenici izjavio da će "Srbija u potpunosti izvršavati svoje obveze i koristiti svoja prava...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:53