StoryEditorOCM
RegijaPosljedice poplava

BiH premijer: Za uspostavljanje željezničkog prometa bit će potrebno nekoliko mjeseci, jedna dionica je problem

Piše vijesti sd
5. listopada 2024. - 15:21

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je na vanrednoj konferenciji nakon hitne sjednice Vlade FBiH kazao da će biti potrebno nekoliko mjeseci za popravku i uspostavljanje željezničkog prometa ka Pločama, a koji je uništen nakon prirodne katastrofe.

"Neće biti problem sanirati do Jablanice, ali hoće ovaj dio od Ostrošca. Čuli smo prognozu (iz Željeznica FBiH) da će to biti par mjeseci, a mi smo tražili da to bude u što kraćem roku, a dobit će pomoć da koriste resurse Vlade FBiH", kazao je Nikšić, piše Klix.ba.

Kazao je i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH. Dnevna šteta zbog blokade ovog prometa će, prema informacijama Nikšića, biti u iznosu od 280.000 KM (140.000 eura, op. Vijesti SD).

"Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete", kazao je Nikšić.

Na kraju, istaknuo je da će stručnjaci u narednih nekoliko dana izaći na teren kako bi procijenili stanje na željezničkoj pruzi u području koje je pogođeno poplavama.

image

Nermin Nikšić: Dnevna šteta zbog blokade ovog prometa će,  biti u iznosu od 140.000 eura
 

Antonio Balić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 15:21