StoryEditor
Politikabez konzultacija

Zoran Milanović u velikom intervjuu: Neću ni za koga navijati. Pitanje je i hoću li uopće glasati...

Piše PSD
21. svibnja 2020. - 20:19
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Predsjednik republike Zoran Milanović gostuje u Dnevniku Nove TV. Milanović će razgovarati o izbornim temama, ali i stanju nacije i države.

Ovo su prvi izbori u nekoliko godina koje će Milanović gledati iz dnevnog boravka.

- Nakon 2003. ovo su prvi izbori na kojima nije moja koža na štavljenju - kazao je.

Milanović je odgovorio zašto će izbori biti 5. srpnja.

- Mislim da je to korektan datum i da s njim nitko nema problema. Predsjednički izbori su bili na dan kada je baš najveći broj građana negdje u inozemstvu. 12.7. je datum koji je malo pretruo - kazao je Milanović.

Otkrio je i je li ovo najbolji trenutak za izbore.

- Rekao sam da ne mislim. Rekao sam da bi trebalo zbog bremenitosti situacije imati i dalje izvršnu vlast, ne plašiti ljude novim udarom epidemije koji se vjerojatno neće dogoditi ili ako se dogodi nećemo reagirati na ovakav način.

Moram im dati za pravo, ne mogu im docirati - kazao je Milanović.

- Prošli smo kroz nevjerojatno, čudesno i čudovišno razdoblje i ne vjerujem da ćemo kroz ovo više prolaziti. I u ovoj krizi ja sam u dva-tri navrata govorio kako bi bilo ustavno i pravno bilo najbolje da se stvari postave - kazao je.

Na konstataciju da će dio javnosti ili političara misliti da će izbore 'odraditi' s figom u džepu i biti lider oporbe, Milanović je kazao da ne može igrati za oporbu.

- Lider oporbe nisam već godinama. Ja nisam na terenu niti na klupi. Pitanje je jesam li u publici. Bio sam predsjednik velike stranke i bio u Vladi. 2003. sam izbore pratio iz dnevnog boravka, nakon toga nijednom.

Svoje stavove i prošlost i ono što sam bio ne mogu izbrisati, ali neću ni za koga navijati. Pitanje je i hoću li uopće glasati jer taj glas može biti presudan - kazao je Milanović.

Na pitanje hoće li neizlaskom na izbore poslati krivu poruku, Milanović je kazao da je poruka "iskoristite svoje pravo".

- Pod prismotrom sam cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Za koga ću glasati, to je krajnje neugodno pitanje. Zašto bih se doveo u situaciju da kažem za koga sam glasao?

- To je neprirodna situacija. Imate tajnost, nitko nije dužan dati odgovor kako glasa - kazao je.

Milanović je kazao i kako će procijeniti kome će dati mandat na povjerenje.

- Ovdje se prije radila predstava u kojoj je predsjednik razgovarao sa svima koji ulaze u parlament. Ja to neću raditi. To na kraju, sjećam se 2015., nisu prave konzultacije.

Bit ću tu malo konzervativan. Neću na razgovor primati baš do zadnjeg zastupnika koji je ušao u Sabor. To šaputanje sa svima je kod mene stvaralo određeno nepovjerenje.. Dat ću mandat onome tko bude imao 76 potpisa - kazao je.

Na pitanje što će biti ako se uđe u vakuum dok se čeka da se svi dogovore, kazao je kako on neće požurivati nikoga kako se to činilo 2015.

- 76 potpisa, ukoliko ih ne bude onoliko brzo koliko smo navikli mogu doprinijeti da se dogovor postigne. Ali tu već ulazimo u sivu zonu za koju će mi netko reći da nekome pogodujem - kazao je Milanović.

Milanović je komentirao i odnos s premijerom Plenkovićem te kazao da mu je zamjerio što mu je rekao da laže. Rekao je i da njemu ne smeta spominjanje roditelja. Prisjetio se i da je njegov otac tužio jednog šatoraša.

- Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj, za mog oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa.

Moj otac ih je tužio. Kad sam ja plakao? - kazao je Milanović te dodao da se nije čuo s premijerom da rasprave o toj temi u četiri oka.

Na konstataciju da je i on sam otrovan na jeziku kazao je: - Brz sam na jeziku, ali koristim koncencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu.

Govorio je kako su zadnji dan sabora bila neka imenovanja, primjerice glavne državne odvjetnice, a time se ne šalje dobra poruka. Nije zadovoljan što se birala u zadnji tren.

- To se ne radi, vi ste osakatili tu osobu u kredibilitetu - kazao je Milanović.

Kazao je i da misli da je nova glavna državna odvjetnica Plenkovićev čovjek.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 18:06