StoryEditor
PolitikaOPET PRVI

Usred epidemije koronavirusa, HDZ-u nakon dva mjeseca pada skočio rejting; Trogrlić objašnjava ovaj fenomen: Sad se radi o spašavanju glave

Piše Marina Karlović Sabolić
26. ožujka 2020. - 17:20
Zagreb, 240320. Banski dvori. Konferencija za medije o Vladinim gospodarskim mjerama zbog krize izazvane koronavirusom. O mjerama je govorio predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, a prisutni su bili i ministri iz nadleznih resora.Fah/Pool

Nakon dva mjeseca pada, HDZ je ponovno prešao u vodstvo. To pokazuju rezultati najnovijeg Crobarometra agencije IPSOS Puls. Prema njima, HDZ uživa potporu 25,2 posto birača, dok je SDP skliznuo na drugo mjesto. Stranku Davora Bernardića u ovom trenutku podržava 23,7 posto birača.

Zaključak se nameće sam po sebi: Andreju Plenkoviću i njegovoj stranci pomogla je epidemija koronavirusa.

Poznati dalmatinski komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić odmah nas ispravlja. Za rast popularnosti nije zaslužna kriza, nego način na koji je Plenkovićeva Vlada odgovorila na krizu.

- Krize su za svaku vladu veliko opterećenje, ali i velika prilika, pogotovo ako se sve događa pri kraju mandata. Ako se u krizi dobro komunicira, to se može pozitivno odraziti na rejting – ističe Trogrlić.

On naglašava da se u krizama kriteriji i prioriteti birača potpuno mijenjaju. Da im je, ako vide da se situacijom dobro upravlja, više stalo do stabilnosti i kontinuiteta, nego do promjene.

Baš kao što se to dogodilo Gerhardu Schroederu 2002. koji je, na krilima dobrog upravljanja saniranjem štete od poplava izborio drugi mandat. Ili Baracku Obami koji je nakon uragana Sandy 2012. pobijedio na izborima.

- Vlada se za sada dobro snalazi u epidemiji koronavirusa i to su birači honorirali. Moguće je da će ta razlika nakon što iduće istraživanje obuhvati i razdoblje potresa biti još veća. U ovom trenutku ljudi misle o tome kako zaštiti sebe i svoju obitelj. Sad se radi o spašavaju glave. To je pitanje svih pitanja, sva ostala pitanja sada su u drugom planu – ističe Trogrlić. Plenkoviću je, prema njegovom mišljenju, pripomogla i uvjerljiva pobjeda na izborima u HDZ-u.

Trogrlić pritom upozorava na jedna drugi potencijalni problem.

Ni ministri ni sam premijer ekonomski dio vezan uz posljedice epidemije ne komuniciraju ni približno dobro kao onaj zdravstveni. Kada epidemija prođe, upravo pitanje ekonomije doći će u prvi plan.

A tada se raspoloženje birača lako može okrenuti kontra vladajućih.

Kriza - opasnost i prilika za rejting


- Kriza je velika opasnost za rejting, ali i prilika. Uzmimo za primjer Georga Busha koji je za svoj rad do uragana Katrine 2005. imao podršku preko 50 posto Amerikanaca, pobijedio na izborima 10 mjeseci ranije, ali loše krizno upravljanje i komunikacija srušili su njegov rejting prvo na 42%, pa mjesec iza na 38%.

Kraj mandata je dočekao sa najnižom podrškom koju je jedan američki predsjednik imao. 

Potpuno suprotan primjer je Obama i način na koji se 2012. nosio s uraganom Sandy nakon kojeg je dostigao gotovo mitski status među biračima- ističe Trogrlić.

#HDZ#JERKO TROGRLIĆ

Izdvojeno

14. svibanj 2020 19:32