StoryEditorOCM
Politikajuriš na hdz

Traje sastanak u SDP-u, poznata prva imena na vrhu lista, cure detalji, problemi nastali zbog Radimira Čačića?

Piše JL
20. ožujka 2024. - 21:19

Sjednica Predsjedništva SDP-a održava se večeras u središnjici stranke na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Kako su izvijestili iz te stranke, izjave za medije predviđene su po završetku sjednice.

Iza zatvorenih vrata predsjedništvo stranke finaliziraju se posljednji detalji u političkim dogovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima, pet preostalih stranaka, prenosi Jutarnji.

HRT neslužbeno doznaje da vrh SDP-a u 1. izbornoj jedinici drugo visoko ulazno mjesto nudi predsjednici Stranke s imenom i prezimenom Daliji Orešković.

U 2. izbornoj jedinici 2. izborno mjesto nudi se Anki Mrak Taritaš (GLAS).

Puno više problema ima, čini se, u 3. izbornoj jedinici gdje bi vrh SDP-a rado vidio šefa Reformista Radimira Čačića, ali se takvoj ideji još opiru SDP-ovci sa sjevera zemlje koji na lokalnim političkim temama često sa Čačićem nemaju zajednički jezik i žestoko polemiziraju.

Otpora je bilo i u 10. izbornoj jedinici u Splitu, gdje lokalni SDP nije želio vidjeti stranku Centar u svojim redovima, ali čini se taj problem ipak prevladan zbog viših stranačkih interesa pa se, neslužbeno doznajemo, visoko 2. ulazno mjesto nudi Marijani Puljak iz stranke Centar, a na listi bi se našao i njezin suprug, splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Dva ulazna mjesta navodno SDP nudi i ponudit će i čelniku HSS-a Kreši Beljaku, koji bi trebao dobiti ulazno mjesto u 6. izbornoj jedinici, te njegovom zamjeniku Darku Vuletiću u 4. izbornoj jedinici.

Predsjedništvo SDP-a i dalje razgovara sa strankom Možemo! o takozvanoj točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice.

Stranka također traži od svojih istaknutih europarlamentaraca Biljane Borzan i Tonina Picule da se i oni nađu na listama kako bi svojim glasovima dali i svojim autoritetom privukli glasovi i dali još dodatni vjetar u leđa SDP-ovoj političkoj ideji.

- Ove su informacije za sada još uvijek neslužbene. Tek po završetku sjednice možemo provjeriti je li to sve u istinu i tako, a sve skupa bi tek u ponedjeljak trebao potvrditi i glavni odbor SDP-a, rekao je Eugen Husak, novinar HTV-a.

Podsjetimo, u subotu se na sjednici Glavnog odbora SDP-a pojavio predsjednik Zoran Milanović, bivši šef stranke, kojega su članovi dočekali snažnim i dugotrajnim pljeskom.

Dan ranije on se neočekivano pojavio na pressici Peđe Grbina, aktualnog šefa stranke, i objavio se će biti kandidat SDP-a za premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:50