stdClass Object ( [id] => 1343062 [title] => Termin izbora će vjerojatno biti travanj 2024., HDZ već slaže liste. U Dalmaciji će ih voditi Branko Bačić i Šime Erlić [alias] => termin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako HDZ još nije oglasio opću mobilizaciju za izbore, u redovima vladajuće stranke već se osjeti (pred)izborna atmosfera.

Kada će se na parlamentarne izbore i, možda još važnije za njih, tko će na liste, a tko će izvisiti, pitanja su zbog kojih su sve oči uprte u Zagreb i stranačku središnjicu.

– Da se mene pita – kaže nam jedan HDZ-ovac s podužim stažem – mi smo već trebali odraditi izbore. Čini mi se da što duže čekamo, to se više izlažemo neizvjesnosti, pa i nekim aferama. Ovako oporbi, koja djeluje kao raštimani orkestar, dajemo vremena da se konsolidiraju, čak i ujedine.

U posljednje vrijeme počelo se kalkulirati veljačom kao mogućim datumom izbora. Više sugovornika iz HDZ-a, međutim, uvjerava nas kako je to nemoguće.

– U tom slučaju već je trebalo raspustiti Sabor. Osim toga, s obzirom na ustavne rokove, ostavili bi predsjedniku Milanoviću da on odredi konkretni datum. Siguran sam da on to žarko želi s obzirom na to da je bio i ostao skrbnik oporbe, i to od lijeva do desna. Plenković to dobro zna i zato veljača definitivno otpada, kao i sve priče da bi to nama odgovaralo zbog možda slabije izlaznosti – kaže nam jedan od viđenijih dalmatinskih HDZ-ovaca.

A strategija je...

Po njegovu mišljenju, travanj je bio i ostao izvjestan termin za izlazak hrvatskih građana na birališta. Još je dovoljno vremena, rezonira, da se odrade neki zaostaci iz ovog mandata i posloži kampanja. A strategija je sljedeća:

---

image

Bačić u Donjoj Podgori pogođenoj potresom. Pokrenuta obnova velika je Bačićev plus

Ranko Šuvar/Cropix
---

– Andrej Plenković bit će naša ključna karika za promidžbu i privlačenje ne samo naših birača, nego i onih s centra, kako lijevog tako i desnog. Jer, budimo iskreni, on nema protukandidata kad je u pitanju pozicija premijera. Grbin, Benčić, Petrov...? Ne, oni nisu taj kalibar, niti ih birači mogu zamisliti na toj dužnosti prije Plenkovića. Osim toga, uz njega se lakše zaboravljaju neke naše afere, promašaji...

U svim HDZ-ovskim kalkulacijama dalmatinska 9. i 10. izborna jedinica morale bi ostati najjače stranačko uporište. Njima uz bok svrstavaju se još 4. i 5., koje sežu od Podravine do Baranje, odnosno od Banovine do Srijema, dok po tradiciji slabije šanse imaju u 1., 2., 3. (Zagreb i šira okolica) te u 8. jedinici (Primorje i Istra).

– Od obračuna Sanadera i Račana prije 20 godina, pa preko onih koje su s Milanovićem vodili Sanader, Karamarko i konačno Plenković, uvijek su ključne bile 6. i 7. izborna jedinica, ta vertikala od Gorskog kotara preko Karlovca i dijelova Zagreba do Siska. To jedino nije važilo kad je HDZ bio u rasulu poput 2011., pa i 2000. godine. Kad god smo tamo napravili dobar rezultat, pobjeđivali smo na izborima i imali vlast. To je recept i ovaj put, iako je vrlo izgledno da ćemo biti relativni pobjednici u nekim, ako i ne i u svim zagrebačkim jedinicama. Tu nam naruku ide to što, po svemu sudeći, SDP i Možemo! neće zajedno. Relativna pobjeda bi nam po D‘Hondtovu sustavu mogla donijeti tri-četiri mandata u Zagrebu – otkriva nam naš izvor.

---

image

Šime Erlić izbor je Božidara Kalmete za prvo mjesto HDZ-ove liste u 9.izbornoj jedinici

Ranko Šuvar/Cropix
---

A s kojim će kadrovima Plenković na izbore? Po svemu sudeći, okružit će se u prvom redu svojim ministrima, a onda uspješnim županima, gradonačelnicima i načelnicima, a naravno, ne treba zaboraviti ni neke zaslužne stranačke "teškaše". Nas je najviše zanimala Dalmacija, potez od Zadra do Dubrovnika.

Uspjela mu obnova

– Rekao bih da je gotovo sigurno da će u 10. jedinici HDZ-ovu listu nositi Branko Bačić. Ne vidim nikoga drugog iz tog bližeg Plenkovićeva kruga. Neki su razmišljali, pa i pokušali pogurati dubrovačkoga gradonačelnika Matu Frankovića, ali on je još nekako prelokalan i nije nacionalno dokazan. Za njega ima vremena i ozbiljno se računa s njim, ali Bačić je i neka vrsta kompromisa. U stranci ga svi znaju, plus što je sada odradio vrlo dobar posao oko obnove porušenoga u potresu na Banovini, gdje smo u jednom trenutku ozbiljno zapeli i prijetilo nam je nezadovoljstvo na terenu – veli nam ovaj HDZ-ovac.

Split i Dubrovnik, odnosno dvije županijske organizacije, trebale bi podijeliti mjesta na listi u omjeru 9:5, odnosno 10:4. To pravilo vrijedi već duže vrijeme, iako bi sada jug mogao profitirati jer je zbog prekrajanja jedinica i preseljenja Solina u 9. jedinicu smanjio razliku u broju birača.

---

image

Andro Krstulović Opara sigurno će ponovo u Sabor

Ivana Grgić/Cropix
---

Ako će Bačić biti nositelj, onda će splitsko-dalmatinski HDZ-ovci dobiti nešto viša mjesta na listi. Po kalkulacijama, to su Andro Krstulović Opara, bivši splitski gradonačelnik i blizak Plenkovićev suradnik, Ante Mihanović, splitski HDZ-ovac mlađe generacije koji je na posljednjim izborima dobio najviše preferencijskih glasova u gradu, Tonči Glavina, aktualni državni tajnik u Ministarstvu turizma... Žensku kvotu teško će biti ispuniti, a tu se kao dvije najizglednije sa splitskog područja spominju Danica Baričević, koja i sada sjedi u Saboru, te Zrinka Mužinić Bikić, potpredsjednica splitskog HDZ-a. Morat će se smjestiti negdje i Vilija Beroša, a na mjesto, ako se odluči još jednom kandidirati, uvijek može računati umirovljeni general Damir Krstičević. Za to bi ovaj put mogao postojati jedan dodatni razlog.

– Po našim informacijama, Domovinski pokret bi u 10. izbornoj jedinici mogao ići sa Stipom Mlinarićem Ćipom. Uz njega bi bili Marko Žaja i Ivica Kukavica, koji je bivši branitelj i imao je dobre rezultate na lokalnim izborima. To traži naš odgovor s jednim jakim imenom, što Krstičević svakako jest. Uz njega, među braniteljima dobro kotira i Dragan Maretić, koji je predsjednik naše Zajedice branitelja u Županiji. Neki guraju i Ivicu Tafru, jednog od utemeljitelja, ali mislim da se on zakopao kada je otvorenim pismom nakon prošlih lokalnih izbora tražio odlazak Ante Sandera i ekipe – objašnjava naš sugovornik.

Šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader i župan Blaženko Boban odigrat će još jedan "vječiti derbi" kad se budu slagale liste i nosilo ih se na potvrdu Plenkoviću u Zagreb. Ovaj dvojac razišao se kad se lani birao novi šef županijske Turističke zajednice, gdje je trijumfirala Bobanova kandidatkinja. Sada će obojica morati u 9. jedinicu, gdje pripadaju Kaštela i Solin, iako otprije postoji presedan da je Zlatko Ževrnja kao Dugopoljac bio na listi u 10. jedinici.

---

image

Ante Mihanović imao je na posljednjim izborima najviše preferencijskih glasova u gradu, sigurno će na visoko mjesto na listi u 10.jedinici

Vojko Bašić/Cropix
---

Andrej Plenković morat će uložiti dosta truda i svojeg diplomatskog umijeća da zadovolji sve apetite od Zadra do prvih splitskih predgrađa u 9. izbornoj jedinici. Stranački insajderi kažu nam da će opet glavnu riječ voditi vječiti Božidar Kalmeta. Sam neće nositi listu jer je pod teretom sudskog postupka, ali će svim silama na prvo mjesto gurati Šimu Erlića, ministra europskih fondova, kojemu je u Vladi dopalo da sanira stanje nakon što su resorom vladale Gabrijela Žalac i Nataša Tramišak i iza sebe ostavile prilične repove.

Kalmetin je problem što su mu ostali kadrovi načeti aferama, počevši od župana Božidara Longina i muljanja s jahtom, do gradonačelnika Branka Dukića, koji se nedavno proslavio dernekom na državni račun u New Yorku.

SDP s Baukom u Zagrebu

S druge strane, Šibenčani na čelo HDZ-ove liste guraju svojeg čovjeka, ministra pravosuđa Ivana Malenicu. Njihov je problem što su na posljednjim izborima izgubili županiju, a koštala ih je Josipa Rimac. Kao neko kompromisno rješenje na relaciji Zadar – Šibenik – Zagreb spominje se šibenski gradonačelnik Željko Burić.

---

image

Šibenčani bi ministra Ivana Malenica na vrhu liste u 9.jedinici. Problem? HDZ u šibenskoj županiji izgubili su posljednje izbore...

Darko Tomaš/Cropix
---

Svoje mjesto tu će na listi tražiti neki uspješni lokalni čelnici poput Denisa Ivanovića (Kaštela), Jakova Vetme (Klis)..., a žensku kvotu opet će popuniti kadrovi u liku Brake Juričev-Martinčev i Grozdane Perić. HDZ će vjerojatno dug vratiti Hrvoju Zekanoviću, koji je spašavao saborsku većinu u ovome mandatu i pretvorio se u možda najglasnijeg zagovornika vladajućih.

– Ne dogodi li se nešto neplanirano, mi bismo trebali biti na razini rezultata od prije četiri godine. Mislim da se, unatoč svom cirkusu koji je Penava radio oko Vukovara, balon DP-a dobro ispuhao. Njih je prošli put digao Miroslav Škoro, koji je samo nastavio posao započet dobrim rezultatom na predsjedničkim izborima.

---

image

U kojem smjeru Olegu Butkoviću pokazuje šibenski gradonačelnik Željka Burić. Prema vrhu liste! Bude li se išlo na kompromisno šibensko - zadarsko rješenje, on će biti taj čovjek

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Most će ostati gdje je i bio, dok će na ljevici biti puno veća gužva. Pa vidite li koliko se unervozio sam Grbin, koji ne zna ni gdje bi se kandidirao, a izbori su na pragu. Bježi od 1. jedinice kao vrag od tamjana, a u 8. ne zna što bi s Komadinom i istarskim županom Miletićem. Oni su mu već zaprijetili da imaju sve spremno s Vanđelićem. Grbinov je izbor za sraz s Plenkovićem u Zagrebu Arsen Bauk, dok bi u 10. isturio Ranka Ostojića prije Miše Krstičevića – kalkulacija je splitskih HDZ-ovaca, uvjerenih u nove četiri godine vladanja Hrvatskom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOŠ MALO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => JOŠ MALO... 2 0 8551 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 09:57:34 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-29 08:01:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-29 08:01:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Termin izbora će vjerojatno biti travanj 2024., HDZ već slaže liste. U Dalmaciji će ih voditi Branko Bačić i Šime Erlić page_title=Termin izbora će vjerojatno biti travanj 2024., HDZ već slaže liste. U Dalmaciji će ih voditi Branko Bačić i Šime Erlić [metakey] => izbori 2024., šime erlić, Branko Bačić, HDZove liste, Koalicije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26124752.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26123193.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26127484.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26101743.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/25010354.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26115971.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26127629.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanesa Pand\u017dI\u0106\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Andrej Plenkovi\u0107 ima zadnju rije\u010d u sastavljanju lista, a time i odre\u0111ivanju tko \u0107e sigurno u Sabor<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ba\u010di\u0107 u Donjoj Podgori pogo\u0111enoj potresom. Pokrenuta obnova velika je Ba\u010di\u0107ev plus<\/p>","

\u0160ime Erli\u0107 izbor je Bo\u017eidara Kalmete za prvo mjesto HDZ-ove liste u 9.izbornoj jedinici<\/p>","

Andro Krstulovi\u0107 Opara sigurno \u0107e ponovo u Sabor<\/p>","

Ante Mihanovi\u0107 imao je na posljednjim izborima najvi\u0161e preferencijskih glasova u gradu, sigurno \u0107e na visoko mjesto na listi u 10.jedinici<\/p>","

\u0160iben\u010dani bi ministra Ivana Malenica na vrhu liste u 9.jedinici. Problem? HDZ u \u0161ibenskoj \u017eupaniji izgubili su posljednje izbore...<\/p>","

U kojem smjeru Olegu Butkovi\u0107u pokazuje \u0161ibenski gradona\u010delnik \u017deljka Buri\u0107. Prema vrhu liste! Bude li se i\u0161lo na kompromisno \u0161ibensko - zadarsko rje\u0161enje, on \u0107e biti taj \u010dovjek<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26124752_1920.jpg":"1920x1080","k_26124752_1280.jpg":"1280x1280","k_26124752_1024.jpg":"1024x1024","k_26124752_640.jpg":"640x640","k_26124752_480.jpg":"480x480","k_26124752_340.jpg":"340x340","k_26124752_220.jpg":"220x220","o_26124752_1280.jpg":"1280x853","o_26124752_1024.jpg":"1024x682","o_26124752_640.jpg":"640x426","o_26124752_480.jpg":"480x320","o_26124752_340.jpg":"340x226","o_26124752_220.jpg":"220x146","h_26124752_1280.jpg":"1280x854","h_26124752_1024.jpg":"1024x683","h_26124752_640.jpg":"640x427","h_26124752_480.jpg":"480x320","h_26124752_340.jpg":"340x227","h_26124752_220.jpg":"220x147","pp_26124752_1280.jpg":"1280x1628","pp_26124752_1024.jpg":"1024x1303","pp_26124752_640.jpg":"640x814","pp_26124752_480.jpg":"480x611","pp_26124752_340.jpg":"340x432","pp_26124752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26123193_1920.jpg":"1920x1080","k_26123193_1280.jpg":"1280x1280","k_26123193_1024.jpg":"1024x1024","k_26123193_640.jpg":"640x640","k_26123193_480.jpg":"480x480","k_26123193_340.jpg":"340x340","k_26123193_220.jpg":"220x220","o_26123193_1280.jpg":"1280x853","o_26123193_1024.jpg":"1024x682","o_26123193_640.jpg":"640x426","o_26123193_480.jpg":"480x320","o_26123193_340.jpg":"340x226","o_26123193_220.jpg":"220x146","h_26123193_1280.jpg":"1280x854","h_26123193_1024.jpg":"1024x683","h_26123193_640.jpg":"640x427","h_26123193_480.jpg":"480x320","h_26123193_340.jpg":"340x227","h_26123193_220.jpg":"220x147","pp_26123193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26123193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26123193_640.jpg":"640x814","pp_26123193_480.jpg":"480x611","pp_26123193_340.jpg":"340x432","pp_26123193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127484_1920.jpg":"1920x1080","k_26127484_1280.jpg":"1280x1280","k_26127484_1024.jpg":"1024x1024","k_26127484_640.jpg":"640x640","k_26127484_480.jpg":"480x480","k_26127484_340.jpg":"340x340","k_26127484_220.jpg":"220x220","o_26127484_1280.jpg":"1280x853","o_26127484_1024.jpg":"1024x682","o_26127484_640.jpg":"640x426","o_26127484_480.jpg":"480x320","o_26127484_340.jpg":"340x226","o_26127484_220.jpg":"220x146","h_26127484_1280.jpg":"1280x854","h_26127484_1024.jpg":"1024x683","h_26127484_640.jpg":"640x427","h_26127484_480.jpg":"480x320","h_26127484_340.jpg":"340x227","h_26127484_220.jpg":"220x147","pp_26127484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127484_640.jpg":"640x814","pp_26127484_480.jpg":"480x611","pp_26127484_340.jpg":"340x432","pp_26127484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26101743_1920.jpg":"1920x1080","k_26101743_1280.jpg":"1280x1280","k_26101743_1024.jpg":"1024x1024","k_26101743_640.jpg":"640x640","k_26101743_480.jpg":"480x480","k_26101743_340.jpg":"340x340","k_26101743_220.jpg":"220x220","o_26101743_1280.jpg":"1280x853","o_26101743_1024.jpg":"1024x682","o_26101743_640.jpg":"640x426","o_26101743_480.jpg":"480x320","o_26101743_340.jpg":"340x226","o_26101743_220.jpg":"220x146","h_26101743_1280.jpg":"1280x854","h_26101743_1024.jpg":"1024x683","h_26101743_640.jpg":"640x427","h_26101743_480.jpg":"480x320","h_26101743_340.jpg":"340x227","h_26101743_220.jpg":"220x147","pp_26101743_1280.jpg":"1280x1628","pp_26101743_1024.jpg":"1024x1303","pp_26101743_640.jpg":"640x814","pp_26101743_480.jpg":"480x611","pp_26101743_340.jpg":"340x432","pp_26101743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1423","hd_25010354_1920.jpg":"1920x1080","k_25010354_1280.jpg":"1280x1280","k_25010354_1024.jpg":"1024x1024","k_25010354_640.jpg":"640x640","k_25010354_480.jpg":"480x480","k_25010354_340.jpg":"340x340","k_25010354_220.jpg":"220x220","o_25010354_1280.jpg":"1280x948","o_25010354_1024.jpg":"1024x758","o_25010354_640.jpg":"640x474","o_25010354_480.jpg":"480x355","o_25010354_340.jpg":"340x251","o_25010354_220.jpg":"220x163","h_25010354_1280.jpg":"1280x854","h_25010354_1024.jpg":"1024x683","h_25010354_640.jpg":"640x427","h_25010354_480.jpg":"480x320","h_25010354_340.jpg":"340x227","h_25010354_220.jpg":"220x147","pp_25010354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25010354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25010354_640.jpg":"640x814","pp_25010354_480.jpg":"480x611","pp_25010354_340.jpg":"340x432","pp_25010354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26115971_1920.jpg":"1920x1080","k_26115971_1280.jpg":"1280x1280","k_26115971_1024.jpg":"1024x1024","k_26115971_640.jpg":"640x640","k_26115971_480.jpg":"480x480","k_26115971_340.jpg":"340x340","k_26115971_220.jpg":"220x220","o_26115971_1280.jpg":"1280x854","o_26115971_1024.jpg":"1024x683","o_26115971_640.jpg":"640x427","o_26115971_480.jpg":"480x320","o_26115971_340.jpg":"340x227","o_26115971_220.jpg":"220x146","h_26115971_1280.jpg":"1280x854","h_26115971_1024.jpg":"1024x683","h_26115971_640.jpg":"640x427","h_26115971_480.jpg":"480x320","h_26115971_340.jpg":"340x227","h_26115971_220.jpg":"220x147","pp_26115971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26115971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26115971_640.jpg":"640x814","pp_26115971_480.jpg":"480x611","pp_26115971_340.jpg":"340x432","pp_26115971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26127629_1920.jpg":"1920x1080","k_26127629_1280.jpg":"1280x1280","k_26127629_1024.jpg":"1024x1024","k_26127629_640.jpg":"640x640","k_26127629_480.jpg":"480x480","k_26127629_340.jpg":"340x340","k_26127629_220.jpg":"220x220","o_26127629_1280.jpg":"1280x853","o_26127629_1024.jpg":"1024x682","o_26127629_640.jpg":"640x426","o_26127629_480.jpg":"480x320","o_26127629_340.jpg":"340x226","o_26127629_220.jpg":"220x146","h_26127629_1280.jpg":"1280x854","h_26127629_1024.jpg":"1024x683","h_26127629_640.jpg":"640x427","h_26127629_480.jpg":"480x320","h_26127629_340.jpg":"340x227","h_26127629_220.jpg":"220x147","pp_26127629_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127629_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127629_640.jpg":"640x814","pp_26127629_480.jpg":"480x611","pp_26127629_340.jpg":"340x432","pp_26127629_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8178773 Threads: 3 Questions: 1689423179 Slow queries: 5037669 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112655955 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/termin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic-1343062 [printLink] => /vijesti/politika/termin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic-1343062?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 711703 [name] => izbori 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-05 10:03:47 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-2024 [link] => /tag/izbori-2024 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 307110 [name] => Šime Erlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-erlic [link] => /tag/sime-erlic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 507355 [name] => Branko Bačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-bacic [link] => /tag/branko-bacic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 738557 [name] => HDZove liste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-29 09:01:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hdzove-liste [link] => /tag/hdzove-liste ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720321 [name] => Koalicije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 16:03:58 [main_article_id] => 0 [alias] => koalicije [link] => /tag/koalicije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOŠ MALO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Termin izbora će vjerojatno biti travanj 2024., HDZ već slaže liste. U Dalmaciji će ih voditi Branko Bačić i Šime Erlić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26124752.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanesa PandŽIĆ/Cropix [mainImageDesc] =>

Andrej Plenković ima zadnju riječ u sastavljanju lista, a time i određivanju tko će sigurno u Sabor

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26124752.jpg [title] => Vanesa PandŽIĆ/Cropix

Andrej Plenković ima zadnju riječ u sastavljanju lista, a time i određivanju tko će sigurno u Sabor

 

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26123193.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

Bačić u Donjoj Podgori pogođenoj potresom. Pokrenuta obnova velika je Bačićev plus

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26127484.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

Šime Erlić izbor je Božidara Kalmete za prvo mjesto HDZ-ove liste u 9.izbornoj jedinici

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26101743.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix

Andro Krstulović Opara sigurno će ponovo u Sabor

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/25010354.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ante Mihanović imao je na posljednjim izborima najviše preferencijskih glasova u gradu, sigurno će na visoko mjesto na listi u 10.jedinici

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26115971.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix

Šibenčani bi ministra Ivana Malenica na vrhu liste u 9.jedinici. Problem? HDZ u šibenskoj županiji izgubili su posljednje izbore...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26127629.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix

U kojem smjeru Olegu Butkoviću pokazuje šibenski gradonačelnik Željka Burić. Prema vrhu liste! Bude li se išlo na kompromisno šibensko - zadarsko rješenje, on će biti taj čovjek

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iako HDZ još nije oglasio opću mobilizaciju za izbore, u redovima vladajuće stranke već se osjeti (pred)izborna atmosfera.

Kada će se na parlamentarne izbore i, možda još važnije za njih, tko će na liste, a tko će izvisiti, pitanja su zbog kojih su sve oči uprte u Zagreb i stranačku središnjicu.

– Da se mene pita – kaže nam jedan HDZ-ovac s podužim stažem – mi smo već trebali odraditi izbore. Čini mi se da što duže čekamo, to se više izlažemo neizvjesnosti, pa i nekim aferama. Ovako oporbi, koja djeluje kao raštimani orkestar, dajemo vremena da se konsolidiraju, čak i ujedine.

U posljednje vrijeme počelo se kalkulirati veljačom kao mogućim datumom izbora. Više sugovornika iz HDZ-a, međutim, uvjerava nas kako je to nemoguće.

– U tom slučaju već je trebalo raspustiti Sabor. Osim toga, s obzirom na ustavne rokove, ostavili bi predsjedniku Milanoviću da on odredi konkretni datum. Siguran sam da on to žarko želi s obzirom na to da je bio i ostao skrbnik oporbe, i to od lijeva do desna. Plenković to dobro zna i zato veljača definitivno otpada, kao i sve priče da bi to nama odgovaralo zbog možda slabije izlaznosti – kaže nam jedan od viđenijih dalmatinskih HDZ-ovaca.

A strategija je...

Po njegovu mišljenju, travanj je bio i ostao izvjestan termin za izlazak hrvatskih građana na birališta. Još je dovoljno vremena, rezonira, da se odrade neki zaostaci iz ovog mandata i posloži kampanja. A strategija je sljedeća:

---

image

Bačić u Donjoj Podgori pogođenoj potresom. Pokrenuta obnova velika je Bačićev plus

Ranko Šuvar/Cropix
---

– Andrej Plenković bit će naša ključna karika za promidžbu i privlačenje ne samo naših birača, nego i onih s centra, kako lijevog tako i desnog. Jer, budimo iskreni, on nema protukandidata kad je u pitanju pozicija premijera. Grbin, Benčić, Petrov...? Ne, oni nisu taj kalibar, niti ih birači mogu zamisliti na toj dužnosti prije Plenkovića. Osim toga, uz njega se lakše zaboravljaju neke naše afere, promašaji...

U svim HDZ-ovskim kalkulacijama dalmatinska 9. i 10. izborna jedinica morale bi ostati najjače stranačko uporište. Njima uz bok svrstavaju se još 4. i 5., koje sežu od Podravine do Baranje, odnosno od Banovine do Srijema, dok po tradiciji slabije šanse imaju u 1., 2., 3. (Zagreb i šira okolica) te u 8. jedinici (Primorje i Istra).

– Od obračuna Sanadera i Račana prije 20 godina, pa preko onih koje su s Milanovićem vodili Sanader, Karamarko i konačno Plenković, uvijek su ključne bile 6. i 7. izborna jedinica, ta vertikala od Gorskog kotara preko Karlovca i dijelova Zagreba do Siska. To jedino nije važilo kad je HDZ bio u rasulu poput 2011., pa i 2000. godine. Kad god smo tamo napravili dobar rezultat, pobjeđivali smo na izborima i imali vlast. To je recept i ovaj put, iako je vrlo izgledno da ćemo biti relativni pobjednici u nekim, ako i ne i u svim zagrebačkim jedinicama. Tu nam naruku ide to što, po svemu sudeći, SDP i Možemo! neće zajedno. Relativna pobjeda bi nam po D‘Hondtovu sustavu mogla donijeti tri-četiri mandata u Zagrebu – otkriva nam naš izvor.

---

image

Šime Erlić izbor je Božidara Kalmete za prvo mjesto HDZ-ove liste u 9.izbornoj jedinici

Ranko Šuvar/Cropix
---

A s kojim će kadrovima Plenković na izbore? Po svemu sudeći, okružit će se u prvom redu svojim ministrima, a onda uspješnim županima, gradonačelnicima i načelnicima, a naravno, ne treba zaboraviti ni neke zaslužne stranačke "teškaše". Nas je najviše zanimala Dalmacija, potez od Zadra do Dubrovnika.

Uspjela mu obnova

– Rekao bih da je gotovo sigurno da će u 10. jedinici HDZ-ovu listu nositi Branko Bačić. Ne vidim nikoga drugog iz tog bližeg Plenkovićeva kruga. Neki su razmišljali, pa i pokušali pogurati dubrovačkoga gradonačelnika Matu Frankovića, ali on je još nekako prelokalan i nije nacionalno dokazan. Za njega ima vremena i ozbiljno se računa s njim, ali Bačić je i neka vrsta kompromisa. U stranci ga svi znaju, plus što je sada odradio vrlo dobar posao oko obnove porušenoga u potresu na Banovini, gdje smo u jednom trenutku ozbiljno zapeli i prijetilo nam je nezadovoljstvo na terenu – veli nam ovaj HDZ-ovac.

Split i Dubrovnik, odnosno dvije županijske organizacije, trebale bi podijeliti mjesta na listi u omjeru 9:5, odnosno 10:4. To pravilo vrijedi već duže vrijeme, iako bi sada jug mogao profitirati jer je zbog prekrajanja jedinica i preseljenja Solina u 9. jedinicu smanjio razliku u broju birača.

---

image

Andro Krstulović Opara sigurno će ponovo u Sabor

Ivana Grgić/Cropix
---

Ako će Bačić biti nositelj, onda će splitsko-dalmatinski HDZ-ovci dobiti nešto viša mjesta na listi. Po kalkulacijama, to su Andro Krstulović Opara, bivši splitski gradonačelnik i blizak Plenkovićev suradnik, Ante Mihanović, splitski HDZ-ovac mlađe generacije koji je na posljednjim izborima dobio najviše preferencijskih glasova u gradu, Tonči Glavina, aktualni državni tajnik u Ministarstvu turizma... Žensku kvotu teško će biti ispuniti, a tu se kao dvije najizglednije sa splitskog područja spominju Danica Baričević, koja i sada sjedi u Saboru, te Zrinka Mužinić Bikić, potpredsjednica splitskog HDZ-a. Morat će se smjestiti negdje i Vilija Beroša, a na mjesto, ako se odluči još jednom kandidirati, uvijek može računati umirovljeni general Damir Krstičević. Za to bi ovaj put mogao postojati jedan dodatni razlog.

– Po našim informacijama, Domovinski pokret bi u 10. izbornoj jedinici mogao ići sa Stipom Mlinarićem Ćipom. Uz njega bi bili Marko Žaja i Ivica Kukavica, koji je bivši branitelj i imao je dobre rezultate na lokalnim izborima. To traži naš odgovor s jednim jakim imenom, što Krstičević svakako jest. Uz njega, među braniteljima dobro kotira i Dragan Maretić, koji je predsjednik naše Zajedice branitelja u Županiji. Neki guraju i Ivicu Tafru, jednog od utemeljitelja, ali mislim da se on zakopao kada je otvorenim pismom nakon prošlih lokalnih izbora tražio odlazak Ante Sandera i ekipe – objašnjava naš sugovornik.

Šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader i župan Blaženko Boban odigrat će još jedan "vječiti derbi" kad se budu slagale liste i nosilo ih se na potvrdu Plenkoviću u Zagreb. Ovaj dvojac razišao se kad se lani birao novi šef županijske Turističke zajednice, gdje je trijumfirala Bobanova kandidatkinja. Sada će obojica morati u 9. jedinicu, gdje pripadaju Kaštela i Solin, iako otprije postoji presedan da je Zlatko Ževrnja kao Dugopoljac bio na listi u 10. jedinici.

---

image

Ante Mihanović imao je na posljednjim izborima najviše preferencijskih glasova u gradu, sigurno će na visoko mjesto na listi u 10.jedinici

Vojko Bašić/Cropix
---

Andrej Plenković morat će uložiti dosta truda i svojeg diplomatskog umijeća da zadovolji sve apetite od Zadra do prvih splitskih predgrađa u 9. izbornoj jedinici. Stranački insajderi kažu nam da će opet glavnu riječ voditi vječiti Božidar Kalmeta. Sam neće nositi listu jer je pod teretom sudskog postupka, ali će svim silama na prvo mjesto gurati Šimu Erlića, ministra europskih fondova, kojemu je u Vladi dopalo da sanira stanje nakon što su resorom vladale Gabrijela Žalac i Nataša Tramišak i iza sebe ostavile prilične repove.

Kalmetin je problem što su mu ostali kadrovi načeti aferama, počevši od župana Božidara Longina i muljanja s jahtom, do gradonačelnika Branka Dukića, koji se nedavno proslavio dernekom na državni račun u New Yorku.

SDP s Baukom u Zagrebu

S druge strane, Šibenčani na čelo HDZ-ove liste guraju svojeg čovjeka, ministra pravosuđa Ivana Malenicu. Njihov je problem što su na posljednjim izborima izgubili županiju, a koštala ih je Josipa Rimac. Kao neko kompromisno rješenje na relaciji Zadar – Šibenik – Zagreb spominje se šibenski gradonačelnik Željko Burić.

---

image

Šibenčani bi ministra Ivana Malenica na vrhu liste u 9.jedinici. Problem? HDZ u šibenskoj županiji izgubili su posljednje izbore...

Darko Tomaš/Cropix
---

Svoje mjesto tu će na listi tražiti neki uspješni lokalni čelnici poput Denisa Ivanovića (Kaštela), Jakova Vetme (Klis)..., a žensku kvotu opet će popuniti kadrovi u liku Brake Juričev-Martinčev i Grozdane Perić. HDZ će vjerojatno dug vratiti Hrvoju Zekanoviću, koji je spašavao saborsku većinu u ovome mandatu i pretvorio se u možda najglasnijeg zagovornika vladajućih.

– Ne dogodi li se nešto neplanirano, mi bismo trebali biti na razini rezultata od prije četiri godine. Mislim da se, unatoč svom cirkusu koji je Penava radio oko Vukovara, balon DP-a dobro ispuhao. Njih je prošli put digao Miroslav Škoro, koji je samo nastavio posao započet dobrim rezultatom na predsjedničkim izborima.

---

image

U kojem smjeru Olegu Butkoviću pokazuje šibenski gradonačelnik Željka Burić. Prema vrhu liste! Bude li se išlo na kompromisno šibensko - zadarsko rješenje, on će biti taj čovjek

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Most će ostati gdje je i bio, dok će na ljevici biti puno veća gužva. Pa vidite li koliko se unervozio sam Grbin, koji ne zna ni gdje bi se kandidirao, a izbori su na pragu. Bježi od 1. jedinice kao vrag od tamjana, a u 8. ne zna što bi s Komadinom i istarskim županom Miletićem. Oni su mu već zaprijetili da imaju sve spremno s Vanđelićem. Grbinov je izbor za sraz s Plenkovićem u Zagrebu Arsen Bauk, dok bi u 10. isturio Ranka Ostojića prije Miše Krstičevića – kalkulacija je splitskih HDZ-ovaca, uvjerenih u nove četiri godine vladanja Hrvatskom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanesa PandŽIĆ/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Ivana Grgić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Vanesa PandŽIĆ/Cropix

Andrej Plenković ima zadnju riječ u sastavljanju lista, a time i određivanju tko će sigurno u Sabor

 

 

Ranko Šuvar/Cropix

Bačić u Donjoj Podgori pogođenoj potresom. Pokrenuta obnova velika je Bačićev plus

Ranko Šuvar/Cropix

Šime Erlić izbor je Božidara Kalmete za prvo mjesto HDZ-ove liste u 9.izbornoj jedinici

Ivana Grgić/Cropix

Andro Krstulović Opara sigurno će ponovo u Sabor

Vojko Bašić/Cropix

Ante Mihanović imao je na posljednjim izborima najviše preferencijskih glasova u gradu, sigurno će na visoko mjesto na listi u 10.jedinici

Darko Tomaš/Cropix

Šibenčani bi ministra Ivana Malenica na vrhu liste u 9.jedinici. Problem? HDZ u šibenskoj županiji izgubili su posljednje izbore...

Nikša Stipaničev/Cropix

U kojem smjeru Olegu Butkoviću pokazuje šibenski gradonačelnik Željka Burić. Prema vrhu liste! Bude li se išlo na kompromisno šibensko - zadarsko rješenje, on će biti taj čovjek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/termin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic-1343062 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84e80bc66230cd949d09fb7373462cac4d9392f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Termin+izbora+%C4%87e+vjerojatno+biti+travanj+2024.%2C+HDZ+ve%C4%87+sla%C5%BEe+liste.+U+Dalmaciji+%C4%87e+ih+voditi+Branko+Ba%C4%8Di%C4%87+i+%C5%A0ime+Erli%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftermin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic-1343062 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftermin-izbora-ce-vjerojatno-biti-travanj-2024-hdz-vec-slaze-liste-u-dalmaciji-ce-ih-voditi-branko-bacic-i-sime-erlic-1343062 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JOŠ MALO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaJOŠ MALO...

Termin izbora će vjerojatno biti travanj 2024., HDZ već slaže liste. U Dalmaciji će ih voditi Branko Bačić i Šime Erlić

Piše Zoran Šagolj
29. studenog 2023. - 09:01
Andrej Plenković ima zadnju riječ u sastavljanju lista, a time i određivanju tko će sigurno u Sabor    Vanesa PandŽIĆ/Cropix

Iako HDZ još nije oglasio opću mobilizaciju za izbore, u redovima vladajuće stranke već se osjeti (pred)izborna atmosfera.

Kada će se na parlamentarne izbore i, možda još važnije za njih, tko će na liste, a tko će izvisiti, pitanja su zbog kojih su sve oči uprte u Zagreb i stranačku središnjicu.

– Da se mene pita – kaže nam jedan HDZ-ovac s podužim stažem – mi smo već trebali odraditi izbore. Čini mi se da što duže čekamo, to se više izlažemo neizvjesnosti, pa i nekim aferama. Ovako oporbi, koja djeluje kao raštimani orkestar, dajemo vremena da se konsolidiraju, čak i ujedine.

U posljednje vrijeme počelo se kalkulirati veljačom kao mogućim datumom izbora. Više sugovornika iz HDZ-a, međutim, uvjerava nas kako je to nemoguće.

– U tom slučaju već je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 01:43