stdClass Object ( [id] => 1300866 [title] => Tajnu HDZ-ove izborne ranjivosti oporba dobro zna, ali zasad ne pokazuje da bi to mogla i iskoristiti. Evo i zašto [alias] => tajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pojam uhljeba je relativno nov u ovdašnjem javnom diskursu, ali se već tradicionalno veže uz vlast i vladajuće. Međutim, uhljeba, osim na vlasti i pri vlasti, može biti i u oporbi. Ovdašnja politička scena puna je političara s višegodišnjim oporbenim stažem kojima izborni porazi i ne padaju tako dramatično.

A i zašto bi se uzbuđivali? Još ako su na plaći saborskog zastupnika, zapravo im ništa i ne fali! Ušteđevina raste, ego je nahranjen, gotovo sve životne troškove pokrivaju iz beneficija na koje zastupnici imaju pravo... Tu i tamo objaviš kakvu ironičnu opasku na račun vladajućih na društvenim mrežama, baciš koju foru na stranačkoj presici, poslije pitaš prijatelje: “Jesam bio dobar, a?” I život je zbilja lijep.

Što se vrti u eteru

“Spleen” neuvjerljivosti oporbe neodoljivo se širi i iz vijesti o prvim konkretnijim koalicijskim pregovorima. Tako već neko vrijeme šuruju SDP i Možemo!, o suradnji na nacionalnoj razini pregovaraju i Domovinski pokret i HSP, pa onda Most i Suverenisti, dok stranka šibensko-kninskog župana Marka Jelića, AP – Akcija za promjene, vabi brojne neovisne lokalne čelnike za liste po izbornim jedinicama, ali i odašilja poruke da im nisu prihvatljive stranke s krajnjih polova ljevice i desnice...

To su samo najvažnije od potencijalnih koalicijskih kombinacija koje se ovih dana vrte u eteru.

Svaka od njih je na svoj način logična, iako odmah upada u oko da potencijal nijedne od pobrojanih suradnji jednostavno ne može biti dovoljan - da bi se došlo na vlast. Barem prema svim dosadašnjim ispitivanjima raspoloženja javnog mnijenja. A zbog dolaska na vlast valjda sve te stranke i postoje?!

Oporbi za pobjedu treba nešto više od suradnje svjetonazorski srodnih stranaka. Trebaju im odlučniji lideri koji su spremni nadići ideološke i druge razlike ako stvarno žele srušiti vlast na čiji račun imaju toliko kritika. U suprotnom, imamo ih pravo smatrati - uhljebima u oporbi. Koalicija samo lijevih ili udruživanje samo desnih stranaka neće biti dovoljna. Međutim, opća antihadezeovska koalicija ovog trenutka nije na vidiku.

Nego, da vas pitam nešto! Znate li bez guglanja tko je Nikica Augustinović? Ne ide?! Riječ je o kuharu i priučenom keramičaru iz Omišlja na Krku, inače i predsjedniku HSP-a. Sjećate se valjda one, nekoć važne stranke, čije je današnje djelovanje zanimljivo tek politolozima i fenomenolozima. Jer je njihovo postojanje nešto kao dokaz da ipak ima života i nakon (političke) smrti.

---

image

Oporba zasad formira lijevi i desni blok

Damjan Tadić/Cropix
---

I zato na prvi pogled nije do kraja jasno koji je interes Domovinskog pokreta da se upušta u suradnju s tom nekoć važnom, danas uistinu minornom izvanparlamentarnom strankom. Osim što je očito kako Ivan Penava i društvo time pokušavaju izgraditi imidž Domovinskog pokreta kao stožerne stranke desnice (narušen Penavinim izjavama o mogućnosti postizborne suradnje s HDZ-om!), oko koje će se okupljati manje stranke slične orijentacije. Ma koliko beznačajne bile. U to se uklapa i neslužbena informacija po kojoj bi pravašima pripala čelna pozicija na zajedničkoj listi u tek jednoj izbornoj jedinici.

Biti ‘dovoljno lijevo’

Slična je motivacija i Mostova približavanja Hrvatskim suverenistima. Iako neki “mostovci” nemaju ništa ni protiv stvaranja šireg oporbenog bloka. Samo, kao što smo na ovom mjestu već pisali, s njima se ni u paklu bunike ne vide Sandra Benčić i ekipa iz Možemo!, prije svega zbog očitih svjetonazorskih razlika. “Možemosi” su daleko skloniji suradnji sa SDP-om. I tu se negdje završava popis stranaka s kojima je stranka na vlasti u metropoli voljna tješnje surađivati.

Višetjedni kontakti trebali bi se uskoro pretočiti u službene pregovore stranačkih čelnika o predizbornom koaliranju. SDP će pritom, na račun dugovječnosti i svoje “stare slave”, pokušati zadržati poziciju vodeće lijeve stranke, dok su oklijevanja u Možemo! posljedica “sektaškog” shvaćanja politike kod nekih njihovih istaknutih članova. A za njih SDP, nemojmo se lagati, odavno nije “dovoljno lijevo”. Pribojavaju se da bi u očima najodanijih birača zbog “braka” sa SDP-om mogli ugroziti status “jedine prave” avangardne lijeve opcije. Upućeni zato ističu da će razgovori biti teški i da nisu samo stvar formalnosti. Jer, baš kao što su mnogi u te dvije srodne opcije svjesni da samo zajednički nastup povećava i izborne izglede za rušenje HDZ-a, i u SDP-u i u Možemo! ima podosta onih koji – iz nimalo pragmatičnih razloga – nisu za takvu suradnju.

Svjesni da se superizborna 2024. približava, SDP-ovci su istodobno na svojim komunikacijskim platformama zakotrljali temu besplatnih vrtića (“rješenje” se svodi na izdvajanje 300 milijuna kuna iz proračuna u to ime, odnosno na državnu pomoć jedinicama lokalne samouprave pod čijom su “kapom” vrtići). Pa sigurno ste vidjeli predsjednika SDP-a Peđu Grbina u montaži pored onog medvjedića...

U kampanji je već i Most, koji je predstavio svoju strategiju o turizmu u Splitu, Zadru i Rijeci, a nisu slučajni ni napadi bračnog para Raspudić na ljevicu, čime samo potvrđuju da će se ova, u početku “catch-all” opcija koja je igrala na prosvjedne sentimente kod birača svih uvjerenja, pred ove izbore čvrsto “sidriti” na desnom polu političkog spektra, tj. od desnog centra prema krajnjoj desnici (za taj je dio, naravno, zadužen Miro Bulj). Od populizma opće prakse do desnog populizma. Iz Mosta za jesen najavljuju i objavu imena svog premijerskog kandidata ili kandidatkinje.

Ali, problem oporbe je što su i dalje prepoznatljivi prije svega po kritizerstvu, odnosno, tek po dnevnim reakcijama na poteze i odluke vladajućih, a manje po nekim svojim, alternativnim politikama koje bi zaista privukle birače (pogotovo one koji se u anketama izjašnjavaju kao neodlučni). I to je, uz već opjevani deficit karizmatičnosti stranačkih lidera, najveća mana oporbe. Ako izborima pristupe tehnokratski, koncentrirajući se tek na podjelu plijena, tj. samo na to tko će dobiti mjesto nositelja izborne liste i koliko će konkretno mjesta imati, oporba će i ove izbore – izgubiti. U toj priči nema mjesta za sitne interese, taštine lidera bez karizme i stare animozitete.

---

image

Kome će glasovi neodlučnih u anketama? Može li ih oporba uopće mobilizirati za izlazak na birališta?

Nikola Vilić/Cropix
---

Ne prepuštajući ništa slučaju, i “zajedničari” su već počeli pripreme za parlamentarne izbore. Svaki put kad se premijer Andrej Plenković pohvali učinjenim u mandatu ove Vlade, pritom jasno misli i na dolazeće izbore. Županijske organizacije HDZ-a ovih su dana dobile dopis koji sažima najnovija dostignuća vlasti, što je očiti naputak lokalnim HDZ-ovcima – čime se trebaju hvaliti u javnim nastupima. HDZ-u ne trebaju neka zvučne predizborna obećanja: kontinuitet politike stabilnosti, mjere protiv ekonomske krize i inflacije, pozitivne makroekonomske statistike nacionalne ekonomije, plan povlačenja europskih milijardi, jasno, sve to u “paketu” s ostvarivanjem ključnih nacionalnih ciljeva (kao što su to, npr., bili ulazak u Schengen i eurozonu) biračima centra bi trebali biti dovoljno uvjerljivi argumenti da još jedan mandat povjere upravo HDZ-u.

Uostalom, hrvatski birači, iako na više posljednjih lokalnih izbora svjedočimo jačanju neovisnih lista i prosvjednih te populističkih opcija, ipak nisu poznati kao “revolucionarni” glasači koji vole drastične promjene. Plenković i suradnici sasvim sigurno računaju i s tim elementom političke psihologije.

Tajming raspuštanja Sabora

Naposljetku, lokalni izbori su jedna, a parlamentarni neka druga priča. Uspjeh na lokalnoj ili regionalnoj razini teško je “preslikati” na nacionalni nivo. To je nešto na čemu bi mogle zapeti i političke ambicije šibensko-kninskog župana Jelića i splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, čiji se Centar ovih dana neslavno raspolutio na “Puljkove” i pristaše Dalije Orešković, koja se javno obrušila na prvog čovjeka Banovine zbog afere s besplatnom večerom na splitskoj peškariji.

Naravno da će kod procjene konačnih izgleda svoju ulogu imati i tajming raspuštanja Sabora (tu odluku donosi većina), odnosno raspisivanja novih izbora (to je u nadležnosti predsjednika Republike koji je obvezan izbore propisati u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja parlamenta).

U HDZ-u sigurno već uvelike kalkuliraju isplati li im se čekati srpanj ili pak ranu jesen ili će pokušati isprovocirati parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament (oni će se održati u svibnju), koji su obično nedovoljno motivirajući pristašama vladajućih, a privlačniji su oporbenim i nezadovoljnim biračima (iako se nekom velikom odazivu ne treba nadati!), što bi u našem konkretnom slučaju u javnosti moglo pokrenuti val rasta sumnje u HDZ-ovu dominaciju i vladajućima možda odnijeti koji postotak. Kao što je poznato, predsjednički izbori očekuju se u prosincu...

Kako god, čini se da je jedna stvar sigurna: uhljebi nemaju razloga za neku veliku uznemirenost uoči superizborne godine. Naravno, to vrijedi i za ove sa sinekurama iz redova oporbe.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slaganje koalicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Slaganje koalicija 2 0 8769 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 10:09:24 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-25 05:24:06 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-06-25 05:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tajnu HDZ-ove izborne nepobjedivosti oporba dobro zna, ali zasad ne pokazuje da bi to mogla i iskoristiti. Evo i zašto [metakey] => superizborna godina, oporbene koalicije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24719827.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24740283.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/24820926.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/21823458.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Tomas\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dalija Ore\u0161kovi\u0107<\/p>","

Oporba zasad formira lijevi i desni blok<\/p>","

Kome \u0107e glasovi neodlu\u010dnih u anketama? Mo\u017ee li ih oporba uop\u0107e mobilizirati za izlazak na birali\u0161ta?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_24719827_1920.jpg":"1920x1080","k_24719827_1280.jpg":"1280x1280","k_24719827_1024.jpg":"1024x1024","k_24719827_640.jpg":"640x640","k_24719827_480.jpg":"480x480","k_24719827_340.jpg":"340x340","k_24719827_220.jpg":"220x220","o_24719827_1280.jpg":"1280x854","o_24719827_1024.jpg":"1024x683","o_24719827_640.jpg":"640x427","o_24719827_480.jpg":"480x320","o_24719827_340.jpg":"340x227","o_24719827_220.jpg":"220x146","h_24719827_1280.jpg":"1280x854","h_24719827_1024.jpg":"1024x683","h_24719827_640.jpg":"640x427","h_24719827_480.jpg":"480x320","h_24719827_340.jpg":"340x227","h_24719827_220.jpg":"220x147","pp_24719827_1280.jpg":"1280x1628","pp_24719827_1024.jpg":"1024x1303","pp_24719827_640.jpg":"640x814","pp_24719827_480.jpg":"480x611","pp_24719827_340.jpg":"340x432","pp_24719827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24740283_1920.jpg":"1920x1080","k_24740283_1280.jpg":"1280x1280","k_24740283_1024.jpg":"1024x1024","k_24740283_640.jpg":"640x640","k_24740283_480.jpg":"480x480","k_24740283_340.jpg":"340x340","k_24740283_220.jpg":"220x220","o_24740283_1280.jpg":"1280x853","o_24740283_1024.jpg":"1024x682","o_24740283_640.jpg":"640x426","o_24740283_480.jpg":"480x320","o_24740283_340.jpg":"340x226","o_24740283_220.jpg":"220x146","h_24740283_1280.jpg":"1280x854","h_24740283_1024.jpg":"1024x683","h_24740283_640.jpg":"640x427","h_24740283_480.jpg":"480x320","h_24740283_340.jpg":"340x227","h_24740283_220.jpg":"220x147","pp_24740283_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740283_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740283_640.jpg":"640x814","pp_24740283_480.jpg":"480x611","pp_24740283_340.jpg":"340x432","pp_24740283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24820926_1920.jpg":"1920x1080","k_24820926_1280.jpg":"1280x1280","k_24820926_1024.jpg":"1024x1024","k_24820926_640.jpg":"640x640","k_24820926_480.jpg":"480x480","k_24820926_340.jpg":"340x340","k_24820926_220.jpg":"220x220","o_24820926_1280.jpg":"1280x853","o_24820926_1024.jpg":"1024x682","o_24820926_640.jpg":"640x426","o_24820926_480.jpg":"480x320","o_24820926_340.jpg":"340x226","o_24820926_220.jpg":"220x146","h_24820926_1280.jpg":"1280x854","h_24820926_1024.jpg":"1024x683","h_24820926_640.jpg":"640x427","h_24820926_480.jpg":"480x320","h_24820926_340.jpg":"340x227","h_24820926_220.jpg":"220x147","pp_24820926_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820926_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820926_640.jpg":"640x814","pp_24820926_480.jpg":"480x611","pp_24820926_340.jpg":"340x432","pp_24820926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_21823458_1920.jpg":"1920x1080","k_21823458_1280.jpg":"1280x1280","k_21823458_1024.jpg":"1024x1024","k_21823458_640.jpg":"640x640","k_21823458_480.jpg":"480x480","k_21823458_340.jpg":"340x340","k_21823458_220.jpg":"220x220","o_21823458_1280.jpg":"1280x851","o_21823458_1024.jpg":"1024x681","o_21823458_640.jpg":"640x425","o_21823458_480.jpg":"480x319","o_21823458_340.jpg":"340x226","o_21823458_220.jpg":"220x146","h_21823458_1280.jpg":"1280x854","h_21823458_1024.jpg":"1024x683","h_21823458_640.jpg":"640x427","h_21823458_480.jpg":"480x320","h_21823458_340.jpg":"340x227","h_21823458_220.jpg":"220x147","pp_21823458_1280.jpg":"1280x1628","pp_21823458_1024.jpg":"1024x1303","pp_21823458_640.jpg":"640x814","pp_21823458_480.jpg":"480x611","pp_21823458_340.jpg":"340x432","pp_21823458_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4550198 Threads: 2 Questions: 149408971 Slow queries: 63754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4442550 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/tajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto-1300866 [printLink] => /vijesti/politika/tajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto-1300866?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708823 [name] => superizborna godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-10 22:12:49 [main_article_id] => 0 [alias] => superizborna-godina [link] => /tag/superizborna-godina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720837 [name] => oporbene koalicije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 21:27:03 [main_article_id] => 0 [alias] => oporbene-koalicije [link] => /tag/oporbene-koalicije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slaganje koalicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajnu HDZ-ove izborne ranjivosti oporba dobro zna, ali zasad ne pokazuje da bi to mogla i iskoristiti. Evo i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24719827.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomas/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24719827.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24740283.jpg [title] =>

Dalija Orešković

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/24820926.jpg [title] =>

Oporba zasad formira lijevi i desni blok

Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/21823458.jpg [title] =>

Kome će glasovi neodlučnih u anketama? Može li ih oporba uopće mobilizirati za izlazak na birališta?

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pojam uhljeba je relativno nov u ovdašnjem javnom diskursu, ali se već tradicionalno veže uz vlast i vladajuće. Međutim, uhljeba, osim na vlasti i pri vlasti, može biti i u oporbi. Ovdašnja politička scena puna je političara s višegodišnjim oporbenim stažem kojima izborni porazi i ne padaju tako dramatično.

A i zašto bi se uzbuđivali? Još ako su na plaći saborskog zastupnika, zapravo im ništa i ne fali! Ušteđevina raste, ego je nahranjen, gotovo sve životne troškove pokrivaju iz beneficija na koje zastupnici imaju pravo... Tu i tamo objaviš kakvu ironičnu opasku na račun vladajućih na društvenim mrežama, baciš koju foru na stranačkoj presici, poslije pitaš prijatelje: “Jesam bio dobar, a?” I život je zbilja lijep.

Što se vrti u eteru

“Spleen” neuvjerljivosti oporbe neodoljivo se širi i iz vijesti o prvim konkretnijim koalicijskim pregovorima. Tako već neko vrijeme šuruju SDP i Možemo!, o suradnji na nacionalnoj razini pregovaraju i Domovinski pokret i HSP, pa onda Most i Suverenisti, dok stranka šibensko-kninskog župana Marka Jelića, AP – Akcija za promjene, vabi brojne neovisne lokalne čelnike za liste po izbornim jedinicama, ali i odašilja poruke da im nisu prihvatljive stranke s krajnjih polova ljevice i desnice...

To su samo najvažnije od potencijalnih koalicijskih kombinacija koje se ovih dana vrte u eteru.

Svaka od njih je na svoj način logična, iako odmah upada u oko da potencijal nijedne od pobrojanih suradnji jednostavno ne može biti dovoljan - da bi se došlo na vlast. Barem prema svim dosadašnjim ispitivanjima raspoloženja javnog mnijenja. A zbog dolaska na vlast valjda sve te stranke i postoje?!

Oporbi za pobjedu treba nešto više od suradnje svjetonazorski srodnih stranaka. Trebaju im odlučniji lideri koji su spremni nadići ideološke i druge razlike ako stvarno žele srušiti vlast na čiji račun imaju toliko kritika. U suprotnom, imamo ih pravo smatrati - uhljebima u oporbi. Koalicija samo lijevih ili udruživanje samo desnih stranaka neće biti dovoljna. Međutim, opća antihadezeovska koalicija ovog trenutka nije na vidiku.

Nego, da vas pitam nešto! Znate li bez guglanja tko je Nikica Augustinović? Ne ide?! Riječ je o kuharu i priučenom keramičaru iz Omišlja na Krku, inače i predsjedniku HSP-a. Sjećate se valjda one, nekoć važne stranke, čije je današnje djelovanje zanimljivo tek politolozima i fenomenolozima. Jer je njihovo postojanje nešto kao dokaz da ipak ima života i nakon (političke) smrti.

---

image

Oporba zasad formira lijevi i desni blok

Damjan Tadić/Cropix
---

I zato na prvi pogled nije do kraja jasno koji je interes Domovinskog pokreta da se upušta u suradnju s tom nekoć važnom, danas uistinu minornom izvanparlamentarnom strankom. Osim što je očito kako Ivan Penava i društvo time pokušavaju izgraditi imidž Domovinskog pokreta kao stožerne stranke desnice (narušen Penavinim izjavama o mogućnosti postizborne suradnje s HDZ-om!), oko koje će se okupljati manje stranke slične orijentacije. Ma koliko beznačajne bile. U to se uklapa i neslužbena informacija po kojoj bi pravašima pripala čelna pozicija na zajedničkoj listi u tek jednoj izbornoj jedinici.

Biti ‘dovoljno lijevo’

Slična je motivacija i Mostova približavanja Hrvatskim suverenistima. Iako neki “mostovci” nemaju ništa ni protiv stvaranja šireg oporbenog bloka. Samo, kao što smo na ovom mjestu već pisali, s njima se ni u paklu bunike ne vide Sandra Benčić i ekipa iz Možemo!, prije svega zbog očitih svjetonazorskih razlika. “Možemosi” su daleko skloniji suradnji sa SDP-om. I tu se negdje završava popis stranaka s kojima je stranka na vlasti u metropoli voljna tješnje surađivati.

Višetjedni kontakti trebali bi se uskoro pretočiti u službene pregovore stranačkih čelnika o predizbornom koaliranju. SDP će pritom, na račun dugovječnosti i svoje “stare slave”, pokušati zadržati poziciju vodeće lijeve stranke, dok su oklijevanja u Možemo! posljedica “sektaškog” shvaćanja politike kod nekih njihovih istaknutih članova. A za njih SDP, nemojmo se lagati, odavno nije “dovoljno lijevo”. Pribojavaju se da bi u očima najodanijih birača zbog “braka” sa SDP-om mogli ugroziti status “jedine prave” avangardne lijeve opcije. Upućeni zato ističu da će razgovori biti teški i da nisu samo stvar formalnosti. Jer, baš kao što su mnogi u te dvije srodne opcije svjesni da samo zajednički nastup povećava i izborne izglede za rušenje HDZ-a, i u SDP-u i u Možemo! ima podosta onih koji – iz nimalo pragmatičnih razloga – nisu za takvu suradnju.

Svjesni da se superizborna 2024. približava, SDP-ovci su istodobno na svojim komunikacijskim platformama zakotrljali temu besplatnih vrtića (“rješenje” se svodi na izdvajanje 300 milijuna kuna iz proračuna u to ime, odnosno na državnu pomoć jedinicama lokalne samouprave pod čijom su “kapom” vrtići). Pa sigurno ste vidjeli predsjednika SDP-a Peđu Grbina u montaži pored onog medvjedića...

U kampanji je već i Most, koji je predstavio svoju strategiju o turizmu u Splitu, Zadru i Rijeci, a nisu slučajni ni napadi bračnog para Raspudić na ljevicu, čime samo potvrđuju da će se ova, u početku “catch-all” opcija koja je igrala na prosvjedne sentimente kod birača svih uvjerenja, pred ove izbore čvrsto “sidriti” na desnom polu političkog spektra, tj. od desnog centra prema krajnjoj desnici (za taj je dio, naravno, zadužen Miro Bulj). Od populizma opće prakse do desnog populizma. Iz Mosta za jesen najavljuju i objavu imena svog premijerskog kandidata ili kandidatkinje.

Ali, problem oporbe je što su i dalje prepoznatljivi prije svega po kritizerstvu, odnosno, tek po dnevnim reakcijama na poteze i odluke vladajućih, a manje po nekim svojim, alternativnim politikama koje bi zaista privukle birače (pogotovo one koji se u anketama izjašnjavaju kao neodlučni). I to je, uz već opjevani deficit karizmatičnosti stranačkih lidera, najveća mana oporbe. Ako izborima pristupe tehnokratski, koncentrirajući se tek na podjelu plijena, tj. samo na to tko će dobiti mjesto nositelja izborne liste i koliko će konkretno mjesta imati, oporba će i ove izbore – izgubiti. U toj priči nema mjesta za sitne interese, taštine lidera bez karizme i stare animozitete.

---

image

Kome će glasovi neodlučnih u anketama? Može li ih oporba uopće mobilizirati za izlazak na birališta?

Nikola Vilić/Cropix
---

Ne prepuštajući ništa slučaju, i “zajedničari” su već počeli pripreme za parlamentarne izbore. Svaki put kad se premijer Andrej Plenković pohvali učinjenim u mandatu ove Vlade, pritom jasno misli i na dolazeće izbore. Županijske organizacije HDZ-a ovih su dana dobile dopis koji sažima najnovija dostignuća vlasti, što je očiti naputak lokalnim HDZ-ovcima – čime se trebaju hvaliti u javnim nastupima. HDZ-u ne trebaju neka zvučne predizborna obećanja: kontinuitet politike stabilnosti, mjere protiv ekonomske krize i inflacije, pozitivne makroekonomske statistike nacionalne ekonomije, plan povlačenja europskih milijardi, jasno, sve to u “paketu” s ostvarivanjem ključnih nacionalnih ciljeva (kao što su to, npr., bili ulazak u Schengen i eurozonu) biračima centra bi trebali biti dovoljno uvjerljivi argumenti da još jedan mandat povjere upravo HDZ-u.

Uostalom, hrvatski birači, iako na više posljednjih lokalnih izbora svjedočimo jačanju neovisnih lista i prosvjednih te populističkih opcija, ipak nisu poznati kao “revolucionarni” glasači koji vole drastične promjene. Plenković i suradnici sasvim sigurno računaju i s tim elementom političke psihologije.

Tajming raspuštanja Sabora

Naposljetku, lokalni izbori su jedna, a parlamentarni neka druga priča. Uspjeh na lokalnoj ili regionalnoj razini teško je “preslikati” na nacionalni nivo. To je nešto na čemu bi mogle zapeti i političke ambicije šibensko-kninskog župana Jelića i splitskoga gradonačelnika Ivice Puljka, čiji se Centar ovih dana neslavno raspolutio na “Puljkove” i pristaše Dalije Orešković, koja se javno obrušila na prvog čovjeka Banovine zbog afere s besplatnom večerom na splitskoj peškariji.

Naravno da će kod procjene konačnih izgleda svoju ulogu imati i tajming raspuštanja Sabora (tu odluku donosi većina), odnosno raspisivanja novih izbora (to je u nadležnosti predsjednika Republike koji je obvezan izbore propisati u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja parlamenta).

U HDZ-u sigurno već uvelike kalkuliraju isplati li im se čekati srpanj ili pak ranu jesen ili će pokušati isprovocirati parlamentarne izbore prije izbora za Europski parlament (oni će se održati u svibnju), koji su obično nedovoljno motivirajući pristašama vladajućih, a privlačniji su oporbenim i nezadovoljnim biračima (iako se nekom velikom odazivu ne treba nadati!), što bi u našem konkretnom slučaju u javnosti moglo pokrenuti val rasta sumnje u HDZ-ovu dominaciju i vladajućima možda odnijeti koji postotak. Kao što je poznato, predsjednički izbori očekuju se u prosincu...

Kako god, čini se da je jedna stvar sigurna: uhljebi nemaju razloga za neku veliku uznemirenost uoči superizborne godine. Naravno, to vrijedi i za ove sa sinekurama iz redova oporbe.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomas/Cropix Damir Krajač/Cropix Damjan Tadić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Dalija Orešković

Damjan Tadić/Cropix

Oporba zasad formira lijevi i desni blok

Nikola Vilić/Cropix

Kome će glasovi neodlučnih u anketama? Može li ih oporba uopće mobilizirati za izlazak na birališta?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto-1300866 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=360178ec9b808eadbe6f0ded7fbf8745fff479e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajnu+HDZ-ove+izborne+ranjivosti+oporba+dobro+zna%2C+ali+zasad+ne+pokazuje+da+bi+to+mogla+i+iskoristiti.+Evo+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto-1300866 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftajnu-hdz-ove-izborne-nepobjedivosti-oporba-dobro-zna-ali-zasad-ne-pokazuje-da-bi-to-mogla-i-iskoristiti-evo-i-zasto-1300866 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slaganje koalicija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaSlaganje koalicija

Tajnu HDZ-ove izborne ranjivosti oporba dobro zna, ali zasad ne pokazuje da bi to mogla i iskoristiti. Evo i zašto

25. lipnja 2023. - 07:10

Pojam uhljeba je relativno nov u ovdašnjem javnom diskursu, ali se već tradicionalno veže uz vlast i vladajuće. Međutim, uhljeba, osim na vlasti i pri vlasti, može biti i u oporbi. Ovdašnja politička scena puna je političara s višegodišnjim oporbenim stažem kojima izborni porazi i ne padaju tako dramatično.

A i zašto bi se uzbuđivali? Još ako su na plaći saborskog zastupnika, zapravo im ništa i ne fali! Ušteđevina raste, ego je nahranjen, gotovo sve životne troškove pokrivaju iz beneficija na koje zastupnici imaju pravo... Tu i tamo objaviš kakvu ironičnu opasku na račun vladajućih na društvenim mrežama, baciš koju foru na stranačkoj presici, poslije pitaš prijatelje: “Jesam bio dobar, a?” I život je zbilja lijep.

Što se vrti u eteru

“Spleen” neuvjerlji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:24