StoryEditor
Politikasvi kolindini ljudi

Savjetnica bivše predsjednice koja se izblamirala za vrijeme debate će još šest mjeseci primati punu plaću, Mate Granić neće dobiti ništa

21. veljače 2020. - 19:41

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja se uskoro seli u državnu rezidenciji u Visokoj ulici, gdje će dobiti Ured bivše predsjednice, ima pravo još godinu dana primati plaću iz državnog proračuna. To zakonsko pravo iskoristit će i još dvije njezine bivše savjetnice.

Da šest mjeseci primaju punu plaću kakvu su imale na Pantovčaku te potom još šest mjeseci polovicu dužnosničke plaće aktivirale su bivša savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić i šefica protokola Tina Tödtling.

Iako se spekuliralo kako bi Tina Tödtling mogla nastaviti raditi iste poslove i u Milanovićevom uredu, novi predsjednik ipak se odlučio za svoj kadar - Draganu Podner.

Kolindina savjetnica Renata Margetić Urlić javnosti je bila potpuno nepoznata sve do sučeljavanja u predsjedničkoj kampanji. Tada se pošteno izblamirala kad je za vrijeme debate Milanovića i Grabar-Kitarović ušetala u režiju RTL-a i zatražila da se produljena debata ranije završi zbog umora predsjednice. Margetić Urlić je povjesničarka umjetnosti, a na Pantovčak je došla sa HRT-a, gdje je bila v.d. rukovoditeljice Programskog odjela Kultura. Kao savjetnica predsjednice primala je plaću od 16.790 kuna.

Bivša šefica protokola Tina Tödtling primala je plaću od 15.300 kuna. Toliko će dobivati i idućih šest mjeseci, a onda još pola godine 7.600 kuna.

Savjetnica za strateške politike i odnose sa Saborom i Vladom, bivša televizijska novinarka Mirjana Hrga, među zadnjima je došla, a među prvima otišla s Pantovčaka. Razriješena je na vlastiti zahtjev odmah nakon izbora i ima pravo na tri mjeseca pune plaće te još tri umanjene.

Posebni savjetnici kao što su Mate Granić, te jedan od vođa braniteljskog prosvjeda u šatoru Ante Deur, demograf Anđelko Akrap, čovjek koji je postao medijski poznat kao "nosač predsjedničkog cekera" i svađi s Milanovićem na Prisavlju Tomislav Madžar, te Nenad Bakić, nakon razrješenja nemaju nikakvih materijalnih prava jer su funkcije obnašali volonterski.

Bivša glasnogovornica Ivana Crnić vraća se u Ministarstvu vanjskih poslova, a ex. predstojnica ureda Anamarija Kirinić u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Tamo je prije odlaska na Pantovčak bila savjetnica u kabinetu ministra. Prema proceduri, one su najkasnije dva tjedna nakon razrješenja morale predati zahtjev za povratak na stari posao, a gdje će biti raspoređene saznat će najkasnije do 1. travnja.

Savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener vraća se u Ministarstvo obrane, a savjetnik vanjsku politiku Sebastian Rogač u Ministarstvo vanjskih poslova. Bivši savjetnik za gospodarstvo Marko Primorac vraća se na Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Što se tiče bivše predsjednice Grabar Kitarović, ona službeno mora pričekati dok Vlada ne donese uredbu o njezinom uredu, a prema informacijama iz Banskih dvora to će biti na jednoj od idućih sjednica. U rezidenciji u Visokoj ona će dobiti dvije prostorije od ukupno stotinjak metara četvornih, tajnicu, službenog vozača te osiguranje.

item - id = 1004978
related id = 0 -> 1004898
related id = 1 -> 1004731
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 12:47