StoryEditorOCM
PolitikaTRAŽI SE MANDATAR

Pred Hrvatskom je uzbudljiv politički triler: pet je scenarija za rasplet pregovora, jedan vodi u nove izbore!

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. travnja 2024. - 16:33

1. PLAVO-CRNA KOALICIJA

HDZ-ova matematika je jednostavna. Oni s Domovinskim pokretom imaju 75 mandata. I za formiranje parlamentarne većine ne treba im podrška svih osam manjinskih zastupnika. Troje SDSS-ovaca, protiv čijeg ulaska u Vladu su se u kampanji žestoko deklarirali DP-ovci, ni ne moraju biti dio vladajuće većine. Zvuči onda kao da je stvar već riješena?

Nije, jer u ovom scenariju postoji jedno “ali”. U diplomatskim krugovima Penavina stranka – opravdano ili ne - slovi kao ruski igrač u Hrvatskoj, u prvom redu zbog veza s Pavlom Vujnovcem, plinskim tajkunom koji je donator DP-a. Iako je Vujnovac uvijek negirao vezu s Putinovim režimom, taj zao glas je ostao. Plenkoviću kao deklariranom europejcu teško je ući u politički brak s desnim radikalima za koje se priča da su ruski pijuni. Zato nije isključeno da HDZ potraži neka druga rješenja.

2. HDZ I ŽETONI

Prvobitno, kada je u prebrojavanju glasova HDZ bio na 64 mandata, Plenković i njegovi suradnici optirali su na savez s osam manjinskih zastupnika, dijelu DP-ovaca okupljenima oko Marija Radića te još pokojim “žetonom” ili iz Fokusa, kruga međimurskog župana, možda i IDS-a. Projektna suradnja radno je viđen model u kojemu se mogu poklopiti i interesi neke buduće HDZ-ove Vlade, i interesi lokalnih igrača s terena. No kako je HDZ na koncu s 64 pao na 61 mandat, ova je varijanta pomalo izblijedila. Iako u vrhu HDZ-a nije potpuno odbačena.

image

Ne brinite se, sve sam dogovorio s Penavom. To je navodno poruka kojom je predsjednik Republike Zoran Milanović tješio SDP-ovce

Tomislav Krišto/Cropix

3. CRVENO-CRNA KOALICIJA

Ne brinite se, sve sam dogovorio s Penavom. To je navodno poruka kojom je predsjednik Republike Zoran Milanović tješio SDP-ovce. SDP je dakle u ovom pokeraškom obračunu skupio svoje žetone. I sve ih stavio na – crno. Svjesni su da sa svojim prirodnim partnerima iz Možemo nemaju ni blizu dovoljno za formiranje većine.

Ukupno imaju samo 52 mandata, 24 manje od potrebnog. Uskočiti mogu Fokus, Matija Posavec i IDS. Ali to je samo pet mandata. Zato svi na Iblerovu trgu nestrpljivo čekaju da vide što je to točno Milanović “dogovorio” s Penavom. Dio SDP-ovih dužnosnika u tome pragmatično gleda put ka Banskim dvorima. Dok je za druge to put u propast. Ta bi kombinacija trebala uključivati i Most, još jednu desnu stranku. Zbrojeno, SDP, Most, Možemo i DP imaju 77 mandata. S osam manjina, IDS-om, Dariom Zurovcem, Posavcem, više nego dovoljno za komotnu većinu. No i tu ima jedno “ali”. Možemo ne želi ući u koaliciju s desnicom.

4. MANJINSKA VLADA

SDP bi formirao Vladu, vjerojatno s manjinama, IDS-om, Fokusom i Matijom Posavcem, u kojoj bi bio i dio nestranačkih ministara. A tu bi Vladu iz oporbenih klupa podržavali Možemo, Most i Domovinski pokret. Sa samo jednim ciljem. Skinuti HDZ s vlasti. I udariti temelje zemlji bez korupcije.

Nikada do sada Hrvatska nije imala manjinsku Vladu, i veliko je pitanje koliko je ta opcija doista realna. Činjenica je da bi takva Vlada bila prilično nestabilna, te da bi dogovor lako mogao puknuti već na prvom svjetonazorskom pitanju. Posebno na relaciji Možemo-Most.

image

Možemosi su doista dosljedni. Barem su to bili do sada

Lucija Očko/Cropix

5. NOVI IZBORI

U trenutku kada HDZ vodi pred SDP-ovom koalicijom ukupno 19 mandata ta opcija ne izgleda realna. No što ako se Domovinski pokret, recimo, zainati i koaliciju s HDZ-om uvjetuje Plenkovićevim odlaskom? Ili što ako im pakt sa SDP-om bude prevelik zalogaj za njihove radikalno desne ideološke gabarite? To su raspleti koji bi Hrvatsku doveli na korak od ponavljanja izbora. Nešto što nikad u 34 godine hrvatskog višestranačja nismo imali, u prvom redu zbog očito urođene sklonosti hrvatskih političara da na koncu ipak postignu dogovor i izbjegnu nove izbore. Zato je veliko pitanje hoćemo li taj film sada gledati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:54