StoryEditor
Politikaveliko finale

Grbin ili Kolar? Skretanje oštro ulijevo ili Račanov put? Evo kakav bi SDP mogli gledati iduće četiri godine nakon drugog kruga izbora za šefa stranke

28. rujna 2020. - 16:57
Peđa Grbin i Željko KolarDamjan Tadić/Cropix

SDP-ova saga sa izborom novoga vodstva bliži se kraju. U subotu će Peđa Grbin i Željko Kolar odmjeriti snage u velikom finalu. Grbin je u prvom krugu bio uvjerljivo bolji. No – tu je Kolar u pravu - drugi je krug neka nova utakmica. A ona će odrediti smjer u kojem će socijaldemokrati krenuti iduće četiri godine.

Nekih velikih svjetonazorskih razlika između dvoje finalista SDP-ovih unutarstranačkih izbora nema. U programski siromašnoj kampanji prevladavala su opća mjesta. Stoga o tome kakav će biti SDP pod Grbinovim, a kakav pod Kolarovim vodstvom možemo zaključivati manje na temelju konkretnih stavki iz programa, a više na temelju onog što su kandidati izjavljivali. U što su se kleli. Što su kritizirali. A na čemu su izbjegavali odgovore.

Ono što se čini prilično jasno je da bi SDP pod Grbinovim vodstvom mogao skrenuti snažnije ulijevo. Bar kada su svjetonazorske teme u pitanju. Ovaj istarski socijaldemokrat čvrsto brani zasade antifašizma. Sa saborske je govornice sa Željkom Markić svojedobno ratovao oko referenduma o braku. Bori se za ravnopravnost LGTB osoba. Bunio se protiv povratka vojske u Pulu. I nikakav, doista nikakav popust nema prema HDZ-u.

Takav Grbinov SDP ima potencijal vratiti dio SDP-ovih birača sa lijevog krila koji su na prošlim izborima glasali za platformu Možemo. Pitanje je velikog umijeća, mudre procjene i dobroga takta pritom ne izgubiti birače na lijevome centru.

Kolar bi u tom smislu više bio čovjek kontinuiteta, ljevičar srednje struje Račanovskog tipa koji vjerojatno ne bi radikalizirao javnost na svjetonazorskim pitanjima. Tijekom kampanje dosta je isticao potrebu povratka radništvu i radničkim pravima. Moguće je da bi to bio SDP-ov forte pod njegovim vodstvom. Pod uvjetom, naravno, da radnici već odavno nisu postali glasači HDZ-a.  I da ih je sad prekasno za vratiti.

Oba kandidata dolaze iz sredina u kojima dominiraju lijeve ideje i to bi mogao biti njihov najveći problem. Ni Istra ni Zagorje – Grbinove i Kolarove izborne baze - nisu parametri po kojima se može mjeriti elektabilnost nekoga u Hrvatskoj. To, uostalom, nisu ni sredine u kojima se dobivaju nacionalni izbori. Dobiti birače – ili ih bar ne antagonizirati - u Slavoniji, Lici ili Dalmaciji biti će za obojicu najveći izazov. A ni jedan ni drugi dosad se u tome nisu okušali.

Pitanje je, naravno, i kako će se Grbin i Kolar ponašali na unutarstranačkom polju. Davora Bernardića uvelike je koštala trajna baražna vatra od strane bivših Milanovićevih ministara. Grbin je predvodnik upravo te struje. I sam je bio suspendiran sa stranačkih dužnosti. A idući mjeseci pokazat će kako će se ponašati prema svojim unutarstranačkim protivnicima. Hoće li krenuti u čišćenje ili će ipak napraviti kompromis. Hoće li, primjerice, spriječiti Željka Sabu, SDP-ovca koji je odležao u zatvoru zbog političke korupcije, da se kandidira za gradonačelnika Vukovara. Što će napraviti sa šefovima županijskih i gradskih organizacija koji su do sada bili na Bernardićevoj i Komadininoj strani. A što sa devijacijama na terenu – od primanja Roma, glasačima iz Irske i šalabahterima „zaboravjenima“ da stoje na glasačkim kutijama.

Kolar bi u tom smislu vjerojatno bio pomirljivi. I sam je svoj potpis stavio na zahtjev za Bernardićevu smjenu, a kampanju su mu odradili upravo Bernardićevi ljudi pa bi vjerojatno imao sluha za obje strane. I teško da bi krenuo u unutarstranački obračun. 

U srazu sa Andrejem Plenkovićem Grbin bi – ako zbog ničeg drugog onda zbog iskustva u parlamenatrnim klupama – bio znatno bolji od Kolara. Inteligentan, sa dobrom argumentacijom i racionalnim pristupom, Grbin neće biti nimalo lak suparnik Plenkoviću.

No, i Kolar konja za utrku ima. Ako u subotu pobijedi na unutarstranačkim izborima, i ako dovoljno rano istakne nekog drugog za premijerskog kandidata socijaldemokrata – nekog kalibra Zvonimira Mršića, primjerice – Plenković bi se mogao naći u teškoj situaciji. Jer ono u čemu je aktualni premijer vješt su bitke sa političarima opće prakse. Dobiti s druge strane dokazano uspješnog menadžera – i to u vrijeme kada će ekonomska kriza rasti, ne se smanjivati -  sasvim je novi izazov.

U kojem bi Plenković tek trebao pokazati da je dorastao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. listopad 2020 17:11