stdClass Object ( [id] => 1335067 [title] => Šalju se poruke ‘Daj podršku Penavi‘. Ali evo što kažu branitelji, ovo se neće svidjeti Penavi, Skeji i ‘brčićima‘ [alias] => braniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivan Penava se ne predaje.

Majka Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je na Ovčari mučki ubijen u uniformi HOS-a, i za čijim se tijelom i 32 godine poslije još uvijek traga, održala je ovih dana vukovarskom gradonačelniku pravu lekciju iz demokracije. Ali i domoljublja. Kako je lik njezina sina završio na Penavinom plakatu uz istaknuto slovo "U" bez dozvole njegove obitelji, Lyliane Fournier upozorila je da su Penavini motivi politički. I jasno kazala da ne želi da se ime njezina sina veže uz bilo koju politiku.

Ustali su i branitelji. Zasmetalo im je što Penava u Vukovar poziva samo one koji se s njim slažu. I što jasno pokazuje da ostali nisu dobrodošli. Rezerva postoji i prema odluci da Kolonu sjećanja ove godine predvodi HOS. Malo je onih koji žele Marka Skeju i njegove brčiće imati na čelu povorke koja komemorira ubijene i nestale u vukovarskoj tragediji. Uz to, smatraju da se isticanjem jedne postrojbe zanemaruje doprinos svih ostalih.

No Penava po svaku cijenu želi iskoristiti obljetnicu pada Vukovara kako bi pokušao svojem Domovinskom pokretu – stranci koju je osnovao Miroslav Škoro, a koja je davno prošla svoj zenit – udahnuti novu snagu uoči superizborne godine. Ovoga vikenda branitelji diljem Hrvatske dobili su poruke u kojima ih se poziva da izraze podršku vukovarskom gradonačelniku.

---

image

Ivan Penava kao gradonačelnik Vukovara na obilježavanju sjećanja na tragediju grada

 

Emica Elvedji/Cropix
---

"Napiši podršku Penavi" i "Sada je VAŽNO stati uz sve hrvatske vrijednosti... pošalji riječ podrške" samo su neke od poruka kojima se pokušava mobilizirati braniteljska populacija. U poruci se ne precizira je li istaknuto slovo "U" također hrvatska vrijednost. I zašto vrijedi stati iza Penave, a ne iza Vukovara i Vukovaraca, kojima je puna kapa manipulacija, duplih kolona i skupljanja političkih bodova na žrtvi koju je taj grad podnio u ratu za nezavisnost.

Zdravko Komšić, Vukovarac koji se od prvog do zadnjeg dana borio u Vukovaru i nakon toga devet mjeseci proveo u srpskom logoru, predsjednik je Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. I nije mu prvi put da istupa protiv politizacije Vukovara.

– Bio sam 2014. jedan od osnivača i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Kad se počelo politizirati, izišao sam iz Stožera. Tada sam u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora potpisao proglas u kojem stoji da se Vukovar ne smije politizirati. Političari i svi ostali imaju 364 dana u godini, no taj jedan dan ne smije biti politike, jer taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima. To sam rekao onda, to kažem i danas – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Komšić.

On apelira da se Vukovar zbog poginulih u ovo doba podigne na pijedestal na kojemu neće biti mjesta za politikanstvo bilo kojeg predznaka.

– Apsolutno sam za to da se politika skloni iz vukovarske obljetnice, no to je, nažalost, nemoguće. I te 2014. akteri su bili Penava i Josić. Penava je tada još bio u HDZ-u, danas je u Domovinskom pokretu. Dok Penava nije došao na vlast u Vukovaru, udruge su uvijek imale sastanak s gradonačelnikom i slagale su program, protokol i slogan. Međutim otkako je Penava došao to je sve privatizirano – naglašava Komšić.

---

image

Zdravko Komšić: Taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima, to nije dan za političare

Marko MrkonjiĆ/Cropix
---

Uvijek su, podsjeća on, na čelu kolone išli branitelji Vukovara. Jedne godine su to bili branitelji Vukovara predvođeni logorašima, pa branitelji Vukovara predvođeni obiteljima nestalih. Političari nikad nisu išli na čelu.

–​ Penava bi da ove godine ide jedna postrojba. Ja se klanjam svakom poginulom. Protiv HOS-a nemam ništa, ali mislim da im se daje prevelika važnost. Oni su važan kotačić, kao što smo i mi bili kotačići u obrani Vukovara. Neću se složiti da su oni najvažniji. Isticati sada postrojbu iznad svih ostalih nije dobro. Ne može HOS biti veći od 204. ili od 1. ili 2. gardijske brigade – upozorava naš sugovornik.

Komšić ističe još jednu stvar vezanu uz slovo "U" s Penavina plakata.

---

image

Bojan Glavašević s ocem Sinišom. Na otkrivanje spomen ploče nitko ga nije pozvao

Slobodna Dalmacija
---

– O slovu "U" neka povijest kaže svoje. Odgovorno tvrdim da nikada nisam ni na kome u Vukovaru vidio slovo "U". Bilo je HOS-a, oni su imali svoj grb, ali ni na jednom nisam vidio slovo "U". Mi smo iz zafrkacije, pa i zbog plašenja neprijatelja vikali ustaše, ali to je bilo figurativno. U Vukovaru se nije nosilo slovo "U" – naglašava Komšić. Njegovim isticanjem Penava, smatra on, želi skrenuti na sebe pozornost.

– Razgovarao sam sa svojim prijateljima, i manje-više se svi ne slažemo s tim, ali što napraviti. To je fantastičan autogol. Više nam to pravi štete od bilo čega što nam mogu napraviti Srbi i Srbija – rezignirano zaključuje Komšić. •

---

Meni će netko reći da ne dolazim!?

– Tko je Penava da kaže "kome se ne sviđa neka ne dođe"? Evo meni se ne sviđa, a ja sam tu. Meni će netko zabraniti da sudjelujem u Koloni? Pa ja sam 1991. bio u onoj koloni, kada smo s Mitnice izlazili iz Vukovara. I meni će netko reći da ne dolazim? Svi su dobrodošli kojima je Hrvatska na srcu i koji su došli da se poklone našim žrtvama. Svima njima su vrata širom otvorena – poručuje Zdravko Komšić.

---

---

‘Privatizirao‘ i Sinišu Glavaševića

Nije Jean-Michel Nicolier jedini primjer privatizacije ratnih vukovarskih heroja od strane Ivana Penave.

Ovoga vikenda u središtu Vukovara otkrivena je spomen-ploča "Harrisonovo cvijeće" u sjećanje na ratnog novinara Hrvatskog radija Sinišu Glavaševića te druge poginule novinare i izvjestitelje tijekom Domovinskog rata. S tim da Grad Vukovar, koji je bio organizator, na otkrivanje nije pozvao nikoga iz Glavaševićeve obitelji.

– Jedno su politički stavovi gradonačelnika Vukovara. S njima se možemo ili ne moramo slagati. Ali ovakvo postupanje prema obiteljima poginulih novinara i branitelja naprosto je ružno, neukusno i sramotno – kratko je za Slobodnu Dalmaciju komentirao Bojan Glavašević.

Na otkrivanje ploče poziv nije dobilo ni Hrvatsko novinarsko društvo, cehovska udruga koja na Novinarskom domu u Zagrebu još od 1994. ima ploču s uklesanim imenima novinara i tehničara poginulih u srpskoj agresiji.

– Bilo bi pristojno da su pozvali predstavnike HND-a. Ovako sve skupa ispada kao potpuni "ignore" i potpuna privatizacija lika i djela Siniše Glavaševića. To je ružno i neprimjereno. Siniša Glavašević je jedan od simbola, ime koje će se pamtiti i za 100, 200 ili 300 godina i koje nitko ne bi smio privatizirati. Nijedan političar ne može stati u istu rečenicu sa Sinišom Glavaševićem – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

HND se neće, ističe on, miješati u političke konotacije, a u jedno je siguran: ni Siniša Glavašević ni ostali novinari koji su poginuli izvještavajući iz Vukovara i ostalih ratišta ne bi željeli da se tako postupa s njihovim imenima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI AUTOGOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČISTI AUTOGOL 2 0 4652 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-31 09:24:09 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-31 14:18:24 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2023-10-31 12:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Braniteljima stižu poruke 'Napiši podršku Penavi' i 'VAŽNO je stati uz hrvatske vrijednosti...'. Što misle branitelji? [metakey] => Ivan Penava, Branimir Glavašević, Vukovarski plakat, vukovar, Kolona sjećanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25949741.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25958945.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25935537.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25935538.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/20060922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Slobodna Dalmacija","Marko Mrkonji\u0106\/Cropix","","Emica Elvedji\/Cropix","Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vukovarski plakat razdora u Penavinoj re\u017eiji<\/p>","

Zdravko Kom\u0161i\u0107: Taj dan trebamo posvetiti na\u0161im poginulim prijateljima i suborcima, to nije dan za politi\u010dare<\/p>","","

Ivan Penava kao gradona\u010delnik Vukovara na obilje\u017eavanju sje\u0107anja na tragediju grada<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bojan Glava\u0161evi\u0107 s ocem Sini\u0161om. Na otkrivanje spomen plo\u010de nitko ga nije pozvao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x670","hd_25949741_1920.jpg":"1920x1080","k_25949741_1280.jpg":"1280x1280","k_25949741_1024.jpg":"1024x1024","k_25949741_640.jpg":"640x640","k_25949741_480.jpg":"480x480","k_25949741_340.jpg":"340x340","k_25949741_220.jpg":"220x220","o_25949741_1280.jpg":"1280x670","o_25949741_1024.jpg":"1024x536","o_25949741_640.jpg":"640x335","o_25949741_480.jpg":"480x251","o_25949741_340.jpg":"340x177","o_25949741_220.jpg":"220x115","h_25949741_1280.jpg":"1280x854","h_25949741_1024.jpg":"1024x683","h_25949741_640.jpg":"640x427","h_25949741_480.jpg":"480x320","h_25949741_340.jpg":"340x227","h_25949741_220.jpg":"220x147","pp_25949741_1280.jpg":"1280x1628","pp_25949741_1024.jpg":"1024x1303","pp_25949741_640.jpg":"640x814","pp_25949741_480.jpg":"480x611","pp_25949741_340.jpg":"340x432","pp_25949741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25958945_1920.jpg":"1920x1080","k_25958945_1280.jpg":"1280x1280","k_25958945_1024.jpg":"1024x1024","k_25958945_640.jpg":"640x640","k_25958945_480.jpg":"480x480","k_25958945_340.jpg":"340x340","k_25958945_220.jpg":"220x220","o_25958945_1280.jpg":"1280x853","o_25958945_1024.jpg":"1024x682","o_25958945_640.jpg":"640x426","o_25958945_480.jpg":"480x320","o_25958945_340.jpg":"340x226","o_25958945_220.jpg":"220x146","h_25958945_1280.jpg":"1280x854","h_25958945_1024.jpg":"1024x683","h_25958945_640.jpg":"640x427","h_25958945_480.jpg":"480x320","h_25958945_340.jpg":"340x227","h_25958945_220.jpg":"220x147","pp_25958945_1280.jpg":"1280x1628","pp_25958945_1024.jpg":"1024x1303","pp_25958945_640.jpg":"640x814","pp_25958945_480.jpg":"480x611","pp_25958945_340.jpg":"340x432","pp_25958945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2716","hd_25935537_1920.jpg":"1920x1080","k_25935537_1280.jpg":"1280x1280","k_25935537_1024.jpg":"1024x1024","k_25935537_640.jpg":"640x640","k_25935537_480.jpg":"480x480","k_25935537_340.jpg":"340x340","k_25935537_220.jpg":"220x220","o_25935537_1280.jpg":"1280x1810","o_25935537_1024.jpg":"1024x1448","o_25935537_640.jpg":"640x905","o_25935537_480.jpg":"480x679","o_25935537_340.jpg":"340x480","o_25935537_220.jpg":"220x311","h_25935537_1280.jpg":"1280x854","h_25935537_1024.jpg":"1024x683","h_25935537_640.jpg":"640x427","h_25935537_480.jpg":"480x320","h_25935537_340.jpg":"340x227","h_25935537_220.jpg":"220x147","pp_25935537_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935537_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935537_640.jpg":"640x814","pp_25935537_480.jpg":"480x611","pp_25935537_340.jpg":"340x432","pp_25935537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_25935538_1920.jpg":"1920x1080","k_25935538_1280.jpg":"1280x1280","k_25935538_1024.jpg":"1024x1024","k_25935538_640.jpg":"640x640","k_25935538_480.jpg":"480x480","k_25935538_340.jpg":"340x340","k_25935538_220.jpg":"220x220","o_25935538_1280.jpg":"1280x823","o_25935538_1024.jpg":"1024x658","o_25935538_640.jpg":"640x411","o_25935538_480.jpg":"480x308","o_25935538_340.jpg":"340x218","o_25935538_220.jpg":"220x141","h_25935538_1280.jpg":"1280x854","h_25935538_1024.jpg":"1024x683","h_25935538_640.jpg":"640x427","h_25935538_480.jpg":"480x320","h_25935538_340.jpg":"340x227","h_25935538_220.jpg":"220x147","pp_25935538_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935538_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935538_640.jpg":"640x814","pp_25935538_480.jpg":"480x611","pp_25935538_340.jpg":"340x432","pp_25935538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_20060922_1920.jpg":"1920x1080","k_20060922_1280.jpg":"1280x1280","k_20060922_1024.jpg":"1024x1024","k_20060922_640.jpg":"640x640","k_20060922_480.jpg":"480x480","k_20060922_340.jpg":"340x340","k_20060922_220.jpg":"220x220","o_20060922_1280.jpg":"1280x960","o_20060922_1024.jpg":"1024x768","o_20060922_640.jpg":"640x480","o_20060922_480.jpg":"480x360","o_20060922_340.jpg":"340x255","o_20060922_220.jpg":"220x165","h_20060922_1280.jpg":"1280x854","h_20060922_1024.jpg":"1024x683","h_20060922_640.jpg":"640x427","h_20060922_480.jpg":"480x320","h_20060922_340.jpg":"340x227","h_20060922_220.jpg":"220x147","pp_20060922_1280.jpg":"1280x1628","pp_20060922_1024.jpg":"1024x1303","pp_20060922_640.jpg":"640x814","pp_20060922_480.jpg":"480x611","pp_20060922_340.jpg":"340x432","pp_20060922_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7388429 Threads: 4 Questions: 1594635180 Slow queries: 4731559 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110385156 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/braniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji-1335067 [printLink] => /vijesti/politika/braniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji-1335067?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 478649 [name] => ivan penava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-penava [link] => /tag/ivan-penava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 735205 [name] => Branimir Glavašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 13:58:44 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-glavasevic [link] => /tag/branimir-glavasevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 735206 [name] => Vukovarski plakat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 13:58:44 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovarski-plakat [link] => /tag/vukovarski-plakat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 422693 [name] => Kolona sjećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolona-sjecanja [link] => /tag/kolona-sjecanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI AUTOGOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šalju se poruke ‘Daj podršku Penavi‘. Ali evo što kažu branitelji, ovo se neće svidjeti Penavi, Skeji i ‘brčićima‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25949741.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Vukovarski plakat razdora u Penavinoj režiji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25949741.jpg [title] => Slobodna Dalmacija

Vukovarski plakat razdora u Penavinoj režiji

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25958945.jpg [title] => Marko MrkonjiĆ/Cropix

Zdravko Komšić: Taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima, to nije dan za političare

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25935537.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25935538.jpg [title] => Emica Elvedji/Cropix

Ivan Penava kao gradonačelnik Vukovara na obilježavanju sjećanja na tragediju grada

 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/20060922.jpg [title] => Slobodna Dalmacija

Bojan Glavašević s ocem Sinišom. Na otkrivanje spomen ploče nitko ga nije pozvao

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ivan Penava se ne predaje.

Majka Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je na Ovčari mučki ubijen u uniformi HOS-a, i za čijim se tijelom i 32 godine poslije još uvijek traga, održala je ovih dana vukovarskom gradonačelniku pravu lekciju iz demokracije. Ali i domoljublja. Kako je lik njezina sina završio na Penavinom plakatu uz istaknuto slovo "U" bez dozvole njegove obitelji, Lyliane Fournier upozorila je da su Penavini motivi politički. I jasno kazala da ne želi da se ime njezina sina veže uz bilo koju politiku.

Ustali su i branitelji. Zasmetalo im je što Penava u Vukovar poziva samo one koji se s njim slažu. I što jasno pokazuje da ostali nisu dobrodošli. Rezerva postoji i prema odluci da Kolonu sjećanja ove godine predvodi HOS. Malo je onih koji žele Marka Skeju i njegove brčiće imati na čelu povorke koja komemorira ubijene i nestale u vukovarskoj tragediji. Uz to, smatraju da se isticanjem jedne postrojbe zanemaruje doprinos svih ostalih.

No Penava po svaku cijenu želi iskoristiti obljetnicu pada Vukovara kako bi pokušao svojem Domovinskom pokretu – stranci koju je osnovao Miroslav Škoro, a koja je davno prošla svoj zenit – udahnuti novu snagu uoči superizborne godine. Ovoga vikenda branitelji diljem Hrvatske dobili su poruke u kojima ih se poziva da izraze podršku vukovarskom gradonačelniku.

---

image

Ivan Penava kao gradonačelnik Vukovara na obilježavanju sjećanja na tragediju grada

 

Emica Elvedji/Cropix
---

"Napiši podršku Penavi" i "Sada je VAŽNO stati uz sve hrvatske vrijednosti... pošalji riječ podrške" samo su neke od poruka kojima se pokušava mobilizirati braniteljska populacija. U poruci se ne precizira je li istaknuto slovo "U" također hrvatska vrijednost. I zašto vrijedi stati iza Penave, a ne iza Vukovara i Vukovaraca, kojima je puna kapa manipulacija, duplih kolona i skupljanja političkih bodova na žrtvi koju je taj grad podnio u ratu za nezavisnost.

Zdravko Komšić, Vukovarac koji se od prvog do zadnjeg dana borio u Vukovaru i nakon toga devet mjeseci proveo u srpskom logoru, predsjednik je Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. I nije mu prvi put da istupa protiv politizacije Vukovara.

– Bio sam 2014. jedan od osnivača i glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Kad se počelo politizirati, izišao sam iz Stožera. Tada sam u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora potpisao proglas u kojem stoji da se Vukovar ne smije politizirati. Političari i svi ostali imaju 364 dana u godini, no taj jedan dan ne smije biti politike, jer taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima. To sam rekao onda, to kažem i danas – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Komšić.

On apelira da se Vukovar zbog poginulih u ovo doba podigne na pijedestal na kojemu neće biti mjesta za politikanstvo bilo kojeg predznaka.

– Apsolutno sam za to da se politika skloni iz vukovarske obljetnice, no to je, nažalost, nemoguće. I te 2014. akteri su bili Penava i Josić. Penava je tada još bio u HDZ-u, danas je u Domovinskom pokretu. Dok Penava nije došao na vlast u Vukovaru, udruge su uvijek imale sastanak s gradonačelnikom i slagale su program, protokol i slogan. Međutim otkako je Penava došao to je sve privatizirano – naglašava Komšić.

---

image

Zdravko Komšić: Taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima, to nije dan za političare

Marko MrkonjiĆ/Cropix
---

Uvijek su, podsjeća on, na čelu kolone išli branitelji Vukovara. Jedne godine su to bili branitelji Vukovara predvođeni logorašima, pa branitelji Vukovara predvođeni obiteljima nestalih. Političari nikad nisu išli na čelu.

–​ Penava bi da ove godine ide jedna postrojba. Ja se klanjam svakom poginulom. Protiv HOS-a nemam ništa, ali mislim da im se daje prevelika važnost. Oni su važan kotačić, kao što smo i mi bili kotačići u obrani Vukovara. Neću se složiti da su oni najvažniji. Isticati sada postrojbu iznad svih ostalih nije dobro. Ne može HOS biti veći od 204. ili od 1. ili 2. gardijske brigade – upozorava naš sugovornik.

Komšić ističe još jednu stvar vezanu uz slovo "U" s Penavina plakata.

---

image

Bojan Glavašević s ocem Sinišom. Na otkrivanje spomen ploče nitko ga nije pozvao

Slobodna Dalmacija
---

– O slovu "U" neka povijest kaže svoje. Odgovorno tvrdim da nikada nisam ni na kome u Vukovaru vidio slovo "U". Bilo je HOS-a, oni su imali svoj grb, ali ni na jednom nisam vidio slovo "U". Mi smo iz zafrkacije, pa i zbog plašenja neprijatelja vikali ustaše, ali to je bilo figurativno. U Vukovaru se nije nosilo slovo "U" – naglašava Komšić. Njegovim isticanjem Penava, smatra on, želi skrenuti na sebe pozornost.

– Razgovarao sam sa svojim prijateljima, i manje-više se svi ne slažemo s tim, ali što napraviti. To je fantastičan autogol. Više nam to pravi štete od bilo čega što nam mogu napraviti Srbi i Srbija – rezignirano zaključuje Komšić. •

---

Meni će netko reći da ne dolazim!?

– Tko je Penava da kaže "kome se ne sviđa neka ne dođe"? Evo meni se ne sviđa, a ja sam tu. Meni će netko zabraniti da sudjelujem u Koloni? Pa ja sam 1991. bio u onoj koloni, kada smo s Mitnice izlazili iz Vukovara. I meni će netko reći da ne dolazim? Svi su dobrodošli kojima je Hrvatska na srcu i koji su došli da se poklone našim žrtvama. Svima njima su vrata širom otvorena – poručuje Zdravko Komšić.

---

---

‘Privatizirao‘ i Sinišu Glavaševića

Nije Jean-Michel Nicolier jedini primjer privatizacije ratnih vukovarskih heroja od strane Ivana Penave.

Ovoga vikenda u središtu Vukovara otkrivena je spomen-ploča "Harrisonovo cvijeće" u sjećanje na ratnog novinara Hrvatskog radija Sinišu Glavaševića te druge poginule novinare i izvjestitelje tijekom Domovinskog rata. S tim da Grad Vukovar, koji je bio organizator, na otkrivanje nije pozvao nikoga iz Glavaševićeve obitelji.

– Jedno su politički stavovi gradonačelnika Vukovara. S njima se možemo ili ne moramo slagati. Ali ovakvo postupanje prema obiteljima poginulih novinara i branitelja naprosto je ružno, neukusno i sramotno – kratko je za Slobodnu Dalmaciju komentirao Bojan Glavašević.

Na otkrivanje ploče poziv nije dobilo ni Hrvatsko novinarsko društvo, cehovska udruga koja na Novinarskom domu u Zagrebu još od 1994. ima ploču s uklesanim imenima novinara i tehničara poginulih u srpskoj agresiji.

– Bilo bi pristojno da su pozvali predstavnike HND-a. Ovako sve skupa ispada kao potpuni "ignore" i potpuna privatizacija lika i djela Siniše Glavaševića. To je ružno i neprimjereno. Siniša Glavašević je jedan od simbola, ime koje će se pamtiti i za 100, 200 ili 300 godina i koje nitko ne bi smio privatizirati. Nijedan političar ne može stati u istu rečenicu sa Sinišom Glavaševićem – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

HND se neće, ističe on, miješati u političke konotacije, a u jedno je siguran: ni Siniša Glavašević ni ostali novinari koji su poginuli izvještavajući iz Vukovara i ostalih ratišta ne bi željeli da se tako postupa s njihovim imenima.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Slobodna Dalmacija Marko MrkonjiĆ/Cropix Emica Elvedji/Cropix Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija

Vukovarski plakat razdora u Penavinoj režiji

Marko MrkonjiĆ/Cropix

Zdravko Komšić: Taj dan trebamo posvetiti našim poginulim prijateljima i suborcima, to nije dan za političare


Emica Elvedji/Cropix

Ivan Penava kao gradonačelnik Vukovara na obilježavanju sjećanja na tragediju grada

 

Slobodna Dalmacija

Bojan Glavašević s ocem Sinišom. Na otkrivanje spomen ploče nitko ga nije pozvao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/braniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji-1335067 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5b774b6a37b7aefcdce0723e374f744b3340b29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0alju+se+poruke+%E2%80%98Daj+podr%C5%A1ku+Penavi%E2%80%98.+Ali+evo+%C5%A1to+ka%C5%BEu+branitelji%2C+ovo+se+ne%C4%87e+svidjeti+Penavi%2C+Skeji+i+%E2%80%98br%C4%8Di%C4%87ima%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fbraniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji-1335067 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fbraniteljima-stizu-poruke-napisi-podrsku-penavi-i-vazno-je-stati-uz-hrvatske-vrijednosti-sto-misle-branitelji-1335067 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI AUTOGOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaČISTI AUTOGOL

Šalju se poruke ‘Daj podršku Penavi‘. Ali evo što kažu branitelji, ovo se neće svidjeti Penavi, Skeji i ‘brčićima‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
31. listopada 2023. - 13:58

Ivan Penava se ne predaje.

Majka Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je na Ovčari mučki ubijen u uniformi HOS-a, i za čijim se tijelom i 32 godine poslije još uvijek traga, održala je ovih dana vukovarskom gradonačelniku pravu lekciju iz demokracije. Ali i domoljublja. Kako je lik njezina sina završio na Penavinom plakatu uz istaknuto slovo "U" bez dozvole njegove obitelji, Lyliane Fournier upozorila je da su Penavini motivi politički. I jasno kazala da ne želi da se ime njezina sina veže uz bilo koju politiku.

Ustali su i branitelji. Zasmetalo im je što Penava u Vukovar poziva samo one koji se s njim slažu. I što jasno pokazuje da ostali nisu dobrodošli. Rezerva postoji i prema odluci da Kolonu sjećanja ove godine predvodi HOS. Malo je onih koji žele Marka Skeju i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:11