StoryEditorOCM
HrvatskaDDoS napad

Zloglasni ruski hakeri tvrde da stoje iza napada na hrvatske institucije: ‘Nismo dugo bili u Hrvatskoj...‘

Piše Vijesti SD
28. lipnja 2024. - 11:07

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije u Hrvatskoj u srijedu. No, na popisu njihovih meta nije i KBC Zagreb, javlja Tportal

U poruci na Telegramu od 26. lipnja, na dan kad su napadnute hrvatske institucije, napisali su: ‘Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo se ‘podsjetiti‘. Usto su objavili i popis institucija koje su napali - Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku burzu.

Navedene institucije našle su se pod hakerskim napadom u srijedu, a onda je u četvrtak ujutro uslijedio i hakerski napad na sustav KBC-a Zagreb (Rebro).

image
Telegram/

U tijeku je istraga i ne zna se jesu li napadi na financijske institucije i bolnicu povezani. Valja napomenuti da hrvatske nacionalne bolnice nema na popisu ruskih hakera iz skupine Noname057(16), no s obzirom na to da je poruka na Telegramu objavljena 26. lipnja, a da je KBC Zagreb napadnut dan poslije, nije nemoguće da je i bolnica bila metom ruskih hakera, samo se nisu time pohvalili.

Uz mete u Hrvatskoj napisali su ‘dead on ping‘ što bi značilo da su pod hakerskim ‘DDoS napadom‘, zaključuje Tportal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 11:07