stdClass Object ( [id] => 1039803 [title] => Za Hrvatski turizam rujan možda i nije izgubljen: sad je sve u našim rukama, a idućih deset dana je ključno [alias] => za-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda ovo ipak nije kraj, nego samo kratkotrajni prekid ovogodišnje turističke sezone jer ako u idućih desetak dana uspijemo okrenuti trendove broja oboljelih, veći dio rujna možemo spasiti za turistički promet.

Sve je u našim rukama i ne treba sada kukati nad onim što smo sami sebi učinili. Nitko nam nije kriv i ako sada, doslovno od današnjeg dana, krenemo drukčije raditi i ponašati se, možemo još imati dobar turistički rujan.

Tako govore turistički djelatnici iz Hrvatske i njihovi partneri iz inozemstva nakon prvog dojma koji je izazvala odluka Velike Britanije, Njemačke i Slovenije da Hrvatsku, ili njezine regije, stavi na crvenu listu rizičnih zemalja za putovanja.

To znači da njihovi građani nakon povratka iz Hrvatske moraju u obveznu samoizolaciju od 14 dana i testiranje na koronavirus.
Iako su čak i neki javni dužnosnici izražavali začuđenost (?!) takvim odlukama zemalja iz kojih nam je stiglo i ovog ljeta najviše gostiju, nitko ozbiljan nije takvim restrikcijama iznenađen jer su najave o tome bile "u zraku" već više od mjesec dana.

Svi su se u inozemstvu ovog ljeta čudili ležernosti kojom Hrvatska živi i ugošćuje turiste, bez straha, bez maski, ograničenja, distanci...

Sve ono što je u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji bilo zabranjeno u post-korona vrijeme, u Hrvatskoj je bilo dopušteno. I dok smo mi to tumačili svojim šarmom i spontanošću, Europa je to doživljavala kao – neodgovornost.

Pratilo se, gledalo, brojilo i testiralo građane na povratku iz Hrvatske i na kraju smo stigli u crveno. Isključivo i samo zaslugom prevelike opuštenosti i beskonačnog toleriranja u ime turizma svega što je u startu bilo jasno da je opasno: svadbi, prekograničnih ulazaka iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Kosovo) i noćnih klubova.

Nema natrag

– Što je tu je. Sad se ne može natrag. Velika Britanija, Slovenija i Njemačka su jasno iskomunicirale svoje kriterije za naše stavljanje na crvenu listu i tu nema potpitanja. Isto tako su nam svi oni jasno poručili da će nas s te liste rizičnih zemalja skinuti čim se popravi epidemiološka situacija i smanji broj zaraženih. Dakle, ponovno sve ovisi samo o nama. Evo, Slovenci su jučer skinuli s te liste Portugal i Austriju jer su im podaci o broju oboljelih znatno manji. To, dakle, možemo i mi učiniti i ponovno biti na listi zemalja bez ograničenja za turiste, ali samo ako u sljedećih 10 dana učinimo doslovno sve što se može i mora da se to i dogodi. Sve te zemlje su nam ostavile otvorena vrata za brzo skidanje s crvene liste ako sami učinimo situaciju boljom – kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus, koje od ove subote od svojih građana koji su bili na odmoru u Hrvatskoj nakon povratka traži Velika Britanija, doveli su do velikog broja odlazaka Britanaca s Jadrana, gdje ih se trenutačno nalazi oko 20 tisuća. Najpogođeniji odlukom Ujedinjenog Kraljevstva da Hrvatsku stavi na crvenu listu zemalja rizičnih za putovanja svakako su Split i Splitsko-dalmatinska županija, koji imaju po nekoliko aviona dnevno na linijama s UK, čiji su građani u gradu Splitu najbrojniji gosti.

– Split je sigurno najpogođeniji ovom odlukom Velike Britanije i Njemačke jer su nam gosti iz tih dviju zemalja bili najbrojniji u kolovozu, a najave i rezervacije za rujan bile su iznad planiranih i očekivanih. No, ne želimo ni na koji način govoriti o završetku sezone jer nismo ni u složenijim situacijama i vremenima odustajali od turizma. Nastavljamo biti prisutni na svim nama važnim tržištima, prije svega onima s kojima je Split povezan s oko 60 aviolinija. Nadamo se i učinit ćemo sve da epidemiološka situacija bude bolja i da to bude razlog dolaska gostiju koji su rujan planirali provesti u našem gradu – kazala nam je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a grada Splita.

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

A upravo avionske veze s Europom, koje su od srpnja krenule prema Splitu, dovele su Split u sam vrh posjećenosti u Hrvatskoj tijekom kolovoza. Tako se Split, kao u najboljim turističkim godinama, našao na trećem mjestu po posjećenosti turista u kolovozu, odmah iza Rovinja i Poreča. Avionske linije prema Splitu potvrđene su za cijeli rujan s odličnom popunjenošću aviona, pa ostaje pitanje hoće li novonastala situacija promijeniti te planove.

Nikome nije u interesu

U splitskom Resniku, dva su najveća tržišta po broju putnika upravo ona iz Njemačke i Velike Britanije, odakle je dnevno desetak linija prema Splitu od nekoliko aviokompanija. U kolovozu je tako, umjesto planiranih oko 150 tisuća putnika, stiglo njih 250 tisuća u Split, dok je za rujan bilo planirano oko 130 tisuća putnika u Resniku.

No, kako se stranice o rizičnim zemljama i u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji ažuriraju svakih sedam do 10 dana, ako se kod nas situacija idućih dana popravi, turistički promet u rujnu i već napravljene rezervacije još mogu biti realizirane.

Ni Slovenija nije zacementirala svoju jučerašnju odluku o stavljanju Hrvatske "u crveno", jasno naglašavajući kako im je u interesu dobra epidemiološka situacija u našoj zemlji te kako su spremni brzo reagirati i staviti Hrvatsku ponovno u žutu zonu za putovanja ako brojke to potvrde.

– Trenutačno se u Hrvatskoj nalazi oko 100 tisuća Slovenaca i oni bi se morali vratiti u iduća tri dana. Slovenija je željela staviti epidemiološku situaciju pod kontrolu prije početka školske godine, sada kada je već 80 posto Slovenaca bilo na Jadranu. Mi se u Sloveniji zaista nadamo kako će idućih dana brojke oboljelih u Hrvatskoj početi padati i da će rujan za Slovence na Jadranu biti najljepši mjesec odmora. Puno je Slovenaca starije dobi i onih s predškolskom djecom koji baš u rujnu dolaze u Hrvatsku i vjerujem da će tako i biti. Sada je ovako, nadamo se da je ovo privremeno zatvaranje i da će se uskoro opet nastaviti nesmetani dolasci Slovenaca u Hrvatsku. Naša vlada svaki tjedan ažurira listu i čim Hrvatska bude s boljim brojkama, bit će skinuta sigurno, nikome nije u interesu ovakva situacija i nadamo se da će se ona brzo promijeniti – kazao nam je Primož Longyka, urednik slovenskog turističkog časopisa "Fokus Plus", dobar poznavatelj hrvatskog turizma.

---

Nema otkazivanja, letovi iz Londona su popunjeni


U petak smo imali samo jedan izvanredni let British Airwaysa koji je stigao po britanske goste iz Dalmacije. Za sada drugih najava izvanrednih linija nemamo, baš kao ni otkazivanja letova. Iz Velike Britanije redovno svakodnevno lete i EasyJet i Wizzair.

Drugi avioni koji idu iz Splita prema Londonu, ali i oni iz Londona prema Splitu, odlično su popunjeni i nama je u Splitu ta linija najjača po broju putnika. Treba znati da se ne radi o zabrani letenja, nego o obveznoj karanteni za putnike, što se ne mora nužno odraziti na aviolinije.

One se sporo postavljaju, ali se jednako sporo i ukidaju. Početkom rujna objavit ćemo novu listu letova koji su planirani, ali za sada nema promjena. Sve je još svježe i ne možemo govoriti puno unaprijed što će biti. Karte su prodane, letovi nisu zabranjeni i prijevoznik je dužan odraditi let, pa je pitanje hoće li se linije ukidati. Šteta je da se ovo dogodilo jer je sve upućivalo na dobru posezonu – pojašnjava nam Lukša Novak, direktor Zračne luke Split.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još ima nade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => još ima nade 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-21 10:49:35 [created_by] => 3200 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-22 09:37:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-21 19:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8521 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/21\/14439582.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/21\/14439580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Hanza Media","Duje Klari\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ilustracija",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1363","k_14439582_1280.jpg":"1280x1280","k_14439582_1024.jpg":"1024x1024","k_14439582_640.jpg":"640x640","k_14439582_480.jpg":"480x480","k_14439582_340.jpg":"340x340","k_14439582_220.jpg":"220x220","o_14439582_1280.jpg":"1280x908","o_14439582_1024.jpg":"1024x726","o_14439582_640.jpg":"640x454","o_14439582_480.jpg":"480x340","o_14439582_340.jpg":"340x241","o_14439582_220.jpg":"220x156","h_14439582_1280.jpg":"1280x854","h_14439582_1024.jpg":"1024x683","h_14439582_640.jpg":"640x427","h_14439582_480.jpg":"480x320","h_14439582_340.jpg":"340x227","h_14439582_220.jpg":"220x147","pp_14439582_1280.jpg":"1006x1280","pp_14439582_1024.jpg":"805x1024","pp_14439582_640.jpg":"503x640","pp_14439582_480.jpg":"377x480","pp_14439582_340.jpg":"267x340","pp_14439582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","k_14439580_1280.jpg":"1280x1280","k_14439580_1024.jpg":"1024x1024","k_14439580_640.jpg":"640x640","k_14439580_480.jpg":"480x480","k_14439580_340.jpg":"340x340","k_14439580_220.jpg":"220x220","o_14439580_1280.jpg":"1280x840","o_14439580_1024.jpg":"1024x672","o_14439580_640.jpg":"640x420","o_14439580_480.jpg":"480x315","o_14439580_340.jpg":"340x223","o_14439580_220.jpg":"220x144","h_14439580_1280.jpg":"1280x854","h_14439580_1024.jpg":"1024x683","h_14439580_640.jpg":"640x427","h_14439580_480.jpg":"480x320","h_14439580_340.jpg":"340x227","h_14439580_220.jpg":"220x147","pp_14439580_1280.jpg":"1006x1280","pp_14439580_1024.jpg":"805x1024","pp_14439580_640.jpg":"503x640","pp_14439580_480.jpg":"377x480","pp_14439580_340.jpg":"267x340","pp_14439580_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15150700 Threads: 3 Questions: 3165355480 Slow queries: 7084246 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235256521 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/za-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno-1039803 [printLink] => /vijesti/hrvatska/za-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno-1039803?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 475310 [name] => Veljko Ostojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-ostojic [link] => /tag/veljko-ostojic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287372 [name] => Lukša Novak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-novak [link] => /tag/luksa-novak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 615816 [name] => Primož Longyka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-22 11:38:00 [main_article_id] => 0 [alias] => primoz-longyka [link] => /tag/primoz-longyka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još ima nade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za Hrvatski turizam rujan možda i nije izgubljen: sad je sve u našim rukama, a idućih deset dana je ključno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3200 [name] => Ružica Mikačić [username] => ru-ica-mika-i [email] => ru-ica-mika-i@sd.hr [password] => $2y$10$/.i.MG15BY8m0TJBofs7yeXtfoL5rP7/mrWCKqQRcbgmd12E493SC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ruzica-mikacic-3200 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1718 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/24966f509bc4230db0d5cfc8cba11208?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/21/14439582.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Hanza Media [mainImageDesc] => Ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/21/14439582.jpg [title] => Ilustracija Duje Klarić/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/21/14439580.jpg [title] => Duje Klarić/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Možda ovo ipak nije kraj, nego samo kratkotrajni prekid ovogodišnje turističke sezone jer ako u idućih desetak dana uspijemo okrenuti trendove broja oboljelih, veći dio rujna možemo spasiti za turistički promet.

Sve je u našim rukama i ne treba sada kukati nad onim što smo sami sebi učinili. Nitko nam nije kriv i ako sada, doslovno od današnjeg dana, krenemo drukčije raditi i ponašati se, možemo još imati dobar turistički rujan.

Tako govore turistički djelatnici iz Hrvatske i njihovi partneri iz inozemstva nakon prvog dojma koji je izazvala odluka Velike Britanije, Njemačke i Slovenije da Hrvatsku, ili njezine regije, stavi na crvenu listu rizičnih zemalja za putovanja.

To znači da njihovi građani nakon povratka iz Hrvatske moraju u obveznu samoizolaciju od 14 dana i testiranje na koronavirus.
Iako su čak i neki javni dužnosnici izražavali začuđenost (?!) takvim odlukama zemalja iz kojih nam je stiglo i ovog ljeta najviše gostiju, nitko ozbiljan nije takvim restrikcijama iznenađen jer su najave o tome bile "u zraku" već više od mjesec dana.

Svi su se u inozemstvu ovog ljeta čudili ležernosti kojom Hrvatska živi i ugošćuje turiste, bez straha, bez maski, ograničenja, distanci...

Sve ono što je u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Austriji bilo zabranjeno u post-korona vrijeme, u Hrvatskoj je bilo dopušteno. I dok smo mi to tumačili svojim šarmom i spontanošću, Europa je to doživljavala kao – neodgovornost.

Pratilo se, gledalo, brojilo i testiralo građane na povratku iz Hrvatske i na kraju smo stigli u crveno. Isključivo i samo zaslugom prevelike opuštenosti i beskonačnog toleriranja u ime turizma svega što je u startu bilo jasno da je opasno: svadbi, prekograničnih ulazaka iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Kosovo) i noćnih klubova.

Nema natrag

– Što je tu je. Sad se ne može natrag. Velika Britanija, Slovenija i Njemačka su jasno iskomunicirale svoje kriterije za naše stavljanje na crvenu listu i tu nema potpitanja. Isto tako su nam svi oni jasno poručili da će nas s te liste rizičnih zemalja skinuti čim se popravi epidemiološka situacija i smanji broj zaraženih. Dakle, ponovno sve ovisi samo o nama. Evo, Slovenci su jučer skinuli s te liste Portugal i Austriju jer su im podaci o broju oboljelih znatno manji. To, dakle, možemo i mi učiniti i ponovno biti na listi zemalja bez ograničenja za turiste, ali samo ako u sljedećih 10 dana učinimo doslovno sve što se može i mora da se to i dogodi. Sve te zemlje su nam ostavile otvorena vrata za brzo skidanje s crvene liste ako sami učinimo situaciju boljom – kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus, koje od ove subote od svojih građana koji su bili na odmoru u Hrvatskoj nakon povratka traži Velika Britanija, doveli su do velikog broja odlazaka Britanaca s Jadrana, gdje ih se trenutačno nalazi oko 20 tisuća. Najpogođeniji odlukom Ujedinjenog Kraljevstva da Hrvatsku stavi na crvenu listu zemalja rizičnih za putovanja svakako su Split i Splitsko-dalmatinska županija, koji imaju po nekoliko aviona dnevno na linijama s UK, čiji su građani u gradu Splitu najbrojniji gosti.

– Split je sigurno najpogođeniji ovom odlukom Velike Britanije i Njemačke jer su nam gosti iz tih dviju zemalja bili najbrojniji u kolovozu, a najave i rezervacije za rujan bile su iznad planiranih i očekivanih. No, ne želimo ni na koji način govoriti o završetku sezone jer nismo ni u složenijim situacijama i vremenima odustajali od turizma. Nastavljamo biti prisutni na svim nama važnim tržištima, prije svega onima s kojima je Split povezan s oko 60 aviolinija. Nadamo se i učinit ćemo sve da epidemiološka situacija bude bolja i da to bude razlog dolaska gostiju koji su rujan planirali provesti u našem gradu – kazala nam je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a grada Splita.

---

image
Duje Klarić/Hanza Media
---

A upravo avionske veze s Europom, koje su od srpnja krenule prema Splitu, dovele su Split u sam vrh posjećenosti u Hrvatskoj tijekom kolovoza. Tako se Split, kao u najboljim turističkim godinama, našao na trećem mjestu po posjećenosti turista u kolovozu, odmah iza Rovinja i Poreča. Avionske linije prema Splitu potvrđene su za cijeli rujan s odličnom popunjenošću aviona, pa ostaje pitanje hoće li novonastala situacija promijeniti te planove.

Nikome nije u interesu

U splitskom Resniku, dva su najveća tržišta po broju putnika upravo ona iz Njemačke i Velike Britanije, odakle je dnevno desetak linija prema Splitu od nekoliko aviokompanija. U kolovozu je tako, umjesto planiranih oko 150 tisuća putnika, stiglo njih 250 tisuća u Split, dok je za rujan bilo planirano oko 130 tisuća putnika u Resniku.

No, kako se stranice o rizičnim zemljama i u Njemačkoj i u Velikoj Britaniji ažuriraju svakih sedam do 10 dana, ako se kod nas situacija idućih dana popravi, turistički promet u rujnu i već napravljene rezervacije još mogu biti realizirane.

Ni Slovenija nije zacementirala svoju jučerašnju odluku o stavljanju Hrvatske "u crveno", jasno naglašavajući kako im je u interesu dobra epidemiološka situacija u našoj zemlji te kako su spremni brzo reagirati i staviti Hrvatsku ponovno u žutu zonu za putovanja ako brojke to potvrde.

– Trenutačno se u Hrvatskoj nalazi oko 100 tisuća Slovenaca i oni bi se morali vratiti u iduća tri dana. Slovenija je željela staviti epidemiološku situaciju pod kontrolu prije početka školske godine, sada kada je već 80 posto Slovenaca bilo na Jadranu. Mi se u Sloveniji zaista nadamo kako će idućih dana brojke oboljelih u Hrvatskoj početi padati i da će rujan za Slovence na Jadranu biti najljepši mjesec odmora. Puno je Slovenaca starije dobi i onih s predškolskom djecom koji baš u rujnu dolaze u Hrvatsku i vjerujem da će tako i biti. Sada je ovako, nadamo se da je ovo privremeno zatvaranje i da će se uskoro opet nastaviti nesmetani dolasci Slovenaca u Hrvatsku. Naša vlada svaki tjedan ažurira listu i čim Hrvatska bude s boljim brojkama, bit će skinuta sigurno, nikome nije u interesu ovakva situacija i nadamo se da će se ona brzo promijeniti – kazao nam je Primož Longyka, urednik slovenskog turističkog časopisa "Fokus Plus", dobar poznavatelj hrvatskog turizma.

---

Nema otkazivanja, letovi iz Londona su popunjeni


U petak smo imali samo jedan izvanredni let British Airwaysa koji je stigao po britanske goste iz Dalmacije. Za sada drugih najava izvanrednih linija nemamo, baš kao ni otkazivanja letova. Iz Velike Britanije redovno svakodnevno lete i EasyJet i Wizzair.

Drugi avioni koji idu iz Splita prema Londonu, ali i oni iz Londona prema Splitu, odlično su popunjeni i nama je u Splitu ta linija najjača po broju putnika. Treba znati da se ne radi o zabrani letenja, nego o obveznoj karanteni za putnike, što se ne mora nužno odraziti na aviolinije.

One se sporo postavljaju, ali se jednako sporo i ukidaju. Početkom rujna objavit ćemo novu listu letova koji su planirani, ali za sada nema promjena. Sve je još svježe i ne možemo govoriti puno unaprijed što će biti. Karte su prodane, letovi nisu zabranjeni i prijevoznik je dužan odraditi let, pa je pitanje hoće li se linije ukidati. Šteta je da se ovo dogodilo jer je sve upućivalo na dobru posezonu – pojašnjava nam Lukša Novak, direktor Zračne luke Split.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Hanza Media Duje Klarić/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/za-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno-1039803 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d0cee3c7788828923da0b1eff5bbd76462e8273 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+Hrvatski+turizam+rujan+mo%C5%BEda+i+nije+izgubljen%3A+sad+je+sve+u+na%C5%A1im+rukama%2C+a+idu%C4%87ih+deset+dana+je+klju%C4%8Dno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno-1039803 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-hrvatski-turizam-rujan-mozda-i-nije-izgubljen-sad-je-sve-u-nasim-rukama-a-iducih-deset-dana-je-kljucno-1039803 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => još ima nade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskajoš ima nade

Za Hrvatski turizam rujan možda i nije izgubljen: sad je sve u našim rukama, a idućih deset dana je ključno

21. kolovoza 2020. - 21:37

Možda ovo ipak nije kraj, nego samo kratkotrajni prekid ovogodišnje turističke sezone jer ako u idućih desetak dana uspijemo okrenuti trendove broja oboljelih, veći dio rujna možemo spasiti za turistički promet.

Sve je u našim rukama i ne treba sada kukati nad onim što smo sami sebi učinili. Nitko nam nije kriv i ako sada, doslovno od današnjeg dana, krenemo drukčije raditi i ponašati se, možemo još imati dobar turistički rujan.

Tako govore turistički djelatnici iz Hrvatske i njihovi partneri iz inozemstva nakon prvog dojma koji je izazvala odluka Velike Britanije, Njemačke i Slovenije da Hrvatsku, ili njezine regije, stavi na crvenu listu rizičnih zemalja za putovanja.

To znači da njihovi građani nakon povratka iz Hrvatske moraju u obveznu samoizolaciju od 14 dana i tes...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:42