StoryEditor
HrvatskaSPOR OKO ORUŽJA

Vlada dvoji o izboru oklopnih vozila za hrvatsku vojsku: Amerikanci nude četrdeset godina stare tenkove kojima je sklon jedino Milanović, Njemačka ima novi projekt

Piše PSD
10. prosinca 2021. - 22:53

Na tragu poziva na obrambenu samodostatnost EU, nije nemoguće da Vlada ima plan ulaska u projekt 'Lynx' koji bi ojačao proeuropsku orijentaciju Hrvatske, a možda i donio velike poslove grupaciji 'Đuro Đaković', javlja Poslovni dnevnik.

Nakon što je je potpisan je ugovor za francuski 'Rafale' i plaćena prva rata od njih šest za nabavu novog borbenog zrakoplova, u fokusu su opet druge vojne nabavke koje su u različitim fazama realizacije.

Već desetak godina u brodogradilištu 'Brodosplit' traje razvoj hrvatskog obalnog ophodnog broda (OOB), ali on je i dalje u fazi prototipa, iako prvi brod iz iste serije plovi već nekoliko godina, a Hrvatska ga nudi i potencijalnim kupcima, prije svega Crnoj Gori i Albaniji.

Ukupno je planirana izgradnja pet takvih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu, a cijeli projekt trebao je iznositi 397 milijuna kuna.

No, ovih dana je iz Vlade stigla vijest da su brodovi s te cijene poskupjeli na 431 milijun kuna.

Isto tako, zrakoplovi 'Rafale' gotovo su preko noći premašili cijenu od milijardu eura.

Zanimljiva je i tema, aktualna tek koju godinu, oko nabave lakih tenkova za Hrvatsku vojsku. Naime, Hrvatska se prije 10-ak godina opremila borbenim vozilima pješaštva 'Patria AMV 8×8', koja su uglavnom lincencno proizvedena u 'Đuro Đakoviću' u Slavonskom Brodu.

Na red su došli i nešto bolje naoružani oklopnjaci, koji predstavljaju prijelaz iz oklopnih vozila prema tenkovima, a u čijoj proizvodnji prednjači američki 'Bradley'. Iako nije posve jasno je li Hrvatska uopće tražila i planirala opremanje takvim oružanim sustavima, prije dvije godine je došla američka ponuda za donaciju i do 200-tinjak 'Bradleya', navodi Poslovni dnevnik.

Prema javno dostupnim informacijama, prihvaćeno je njih 84. No, ono što je predstavljeno kao donacija Hrvatska bi u konačnici trebala platiti preko od 800 milijuna dolara.

'Bradleyi' su u Americi ušli u upotrebu prije četrdesetak godina. Tenkovi koji su kao 'donacije' ponuđeni Hrvatskoj, koliko je poznato, u dobrom su stanju, a potrebna modernizacija bila bi obavljena u 'Đuri Đakoviću'.

Milanović bi prihvatio ponudu

Iako se tehnologija oklopnjaka podosta razlikuje od one u borbenim zrakoplovima, radi se o vrlo sličnoj filozofiji ponude i nabavke.

Kako navodi Poslovni dnevnik, razlika bi mogla biti i u tome da se modernizacija, koja bi mogla iznjedriti relativno dobre borbene sustave, obavi u Hrvatskoj. To bi pozitivno utjecalo na domaću metaluršku industriju te joj omogućilo preživljavanje, ali i razvoj i prosperitet.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu nedavno je podsjetilo hrvatsku javnost i vlast da je njihova ponuda još na stolu do kraja siječnja, uz napomenu da je 'Bradley' uistinu dobar oružani sustav, s naše strane reakcije još nema. Postavlja se pitanje treba li Hrvatskoj uopće taj sustav i po toj cijeni.

Na prihvaćanje te ponude odlučno poziva jedino predsjednik Zoran Milanović. Mnogi ga ne podržavaju te ne shvaćaju nužnost suradnje s SAD-om po pitanju oklopnjaka. 

Vlada zasad ostaje suzdržana po tom pitanju, a ni vojni stručnjaci se nisu javno izjašnjavali. U proračunu za narednu godinu nisu predviđena nikakva sredstva koja bi se mogla upotrijebiti za nabavku i modernizaciju 'Bradleya'.

I projekt 'Lynx' je opcija

Iz Veleposlanstva SAD-a poručuju da američke snage trenutno koriste oko 2000 'Bradleya', od kojih je četvrtina na istom standardu kakav se nudi Hrvatskoj.

Natječaj je bio raspisan 2018. godine, da bi godinu kasnije bio poništen, pa lani opet ponovno raspisan. Glavni favorit na natječaju je njemački 'Lynx' kojeg proizvodi 'Rheinmetall'.

'Lynx' je sustav razvijen prije šest godina, i već se nalazi u naoružanju mnogih vojski, uključujući Njemačku, Češku, Mađarsku, Australiju i Katar.

Kako će se 'Lynx' proizvoditi u susjednoj Mađarskoj, a na tragu poziva na obrambenu samodostatnost EU, što je deklarirano i strateškim partnerstvom Hrvatske i Francuske pri nabavi 'Rafalea', nije nemoguće da premijer Andrej Plenković i Vlada imaju plan ulaska u projekt 'Lynx' koji bi ojačao proeuropsku orijentaciju Hrvatske, a možda istodobno donio i velike poslove za tvrtku 'Đuro Đaković', a možda i druge hrvatske kompanije, piše Poslovni dnevnik, uz zaključak da konačnu odluku treba donijeti stručno i racionalno, u najboljem hrvatskom interesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 11:26