StoryEditorOCM
Hrvatskanova fimi media?

USKOK je prvi korak već napravio, traži se odgovor na ključno pitanje: evo i nekoliko primjera sudske prakse

Piše Dušan Miljuš/JL
12. prosinca 2023. - 22:52

Nakon što je Nacional objavio da je transkript snimke na kojoj Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, u razgovoru s Marinom Vlahovićem, novinarom Mreže TV, traži za sebe dio novca koji će se Mreži TV isplatiti za oglašavanje i državnih tvrtki, Jutarnji list obratio se USKOK-u s pitanjem hoće li naložiti provođenje izvida.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju.

Lovrinčević demantira

USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju", priopćio je USKOK. Je li na pomolu nova Fimi-Media - to je ono na što se odmah pomislilo i na što asocira objava navedenih snimki jer način, ako je snimka autentična, podsjeća na to kako je vlasnica Fimi-Medije tražila da dio novca namijenjenog za oglašavanje javna poduzeća vraćaju onima koji su im platili oglase.

S tom razlikom što je, prema onome što tvrdi Nacional, Lovrinčević to tražio za sebe, a većina novca iz Fimi-Medije prelila se u HDZ-ov "crni fond" za što je ta stranka bila pravomoćno osuđena i platila kaznu.

U međuvremenu se oglasio i Jurica Lovrinčević koji je kratko poručio da nije imao nikakvog razloga tražiti novac jer ga, kako je napisao, ima dovoljno. No, prilično se nejasno odredio o snimci razgovora te dao naslutiti da se iza toga krije nešto više.

Valjanost snimki

Prvi korak USKOK-a biti će pribavljanje snimki, što su istražitelji navodno već učinili, te utvrđivanje njezine autentičnosti. Osim toga, USKOK može naložiti policiji provođenje obavijesnih razgovora, izuzimanje dokumentacije te, prema potrebi, i neke službene prepiske oko navedenog oglašavanja.

Kad je riječ o samoj snimci, postavlja se pitanje njezine legalnosti. Ključno je pitanje kako sudska praksa tretira snimke nastale ako sugovornik nije znao da ga se snima i ako nije bio upozoren od druge strane da ga se snima.

Primjeri sudske prakse jasno pokazuju da sudovi, važući povredu prava s javnim interesom za kazneni progon i kažnjavanje počinitelja, apstraktnu težinu kaznenog djela, koja se ogleda u zapriječenoj kazni, nadograđuju pojedinačnim konkretnim okolnostima počinjenja kaznenog djela i značajem kaznenog progona za širu društvenu zajednicu.

Jedan od poznatih slučajeva je kad je građanka snimila policajca na motoru kako prima 200 kuna mita i pušta prekršitelja. Snimka je priznata kao dokaz, policajac je osuđen i dobio je otkaz. U predmetu Hypo USKOK je kao dokaz protiv bivšeg premijera Ive Sanadera priložio snimku nadzornih kamera snimljenih u restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:03