StoryEditorOCM
Hrvatskastvar je pravomoćna

Umjesto da vrati stan i da ostavku, Banožić najavljuje ustavnu tužbu. Očito mu teško pada što je Đerek bila u pravu

6. rujna 2023. - 16:37

Ministar Mario Banožić nije imao nikakve šanse. Tvrdio je da je sve napravio po zakonu. Da nikad nije sam sebi birao stan. Da je imao pravo potpisati rješenje kojim sam sebi, kao tadašnji ministar uprave, dodjeljuje na korištenje stan od 90 kvadrata u centru Zagreba. I da Maja Đerek, bivša direktorica za poslovne prostore u Državnim nekretninama, koja je ovu aferu i otkrila, govori neistinu.

Pozivao se prvo na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no ono je odlučilo da Banožić nije smio to učiniti. Onda se žalio Visokom upravnom sudu, no on je potvrdio odluku Povjerenstva.

Sada je stvar pravomoćna: Banožić je bio u sukobu interesa kod dodjele državnog stana. Umjesto njega, odluku o dodjeljivanju stana u centru grada trebala je potpisati osoba koja ga mijenja u slučaju spriječenosti, što je u tom slučaju bio državni tajnik Krunoslav Katičić.

Sada najavljuje ustavnu tužbu. A ako treba, ići će, čini se, i do Strasbourga.

Očito mu teško pada što je ispalo da je Maja Đerek bila u pravu.

– Visoki upravni sud i Povjerenstvo odlučili su po zakonu. Očekujem da će i odraditi sve što treba nakon što sam podnijela u kaznenoj prijavi, ne samo oko ovog slučaja, nego i oko zataškavanja i milijunske štete koja je nastala zbog poslovnih prostora. O tome se jako puno pisalo, ja sam zbog toga dobila i otkaz – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Đerek.

Pritom podsjeća da je u uređenje Banožićeva stana utrošeno 360 tisuća kuna.

– Napravljena je ogromna šteta i zato očekujem da USKOK poduzme radnje da se krivci kazne – decidirana je ova zviždačica. Banožić ju je cijelo vrijeme pokušavao diskreditirati i tako umanjiti težinu informacija koje je o njegovim postupcima iznosila.

Nije joj, kaže, bilo lako, no nije se predavala.

– Nisam htjela odustati ni jedne sekunde. Naravno da takve stvari nisu lake, ipak se radilo o ministru koji je poslije i napredovao. No imala sam kompletnu dokumentaciju, znala sam da je istina sve što govorim i nisam htjela odustati – naglašava Đerek.

image

Maja Đerek: Visoki upravni sud i Povjerenstvo odlučili su po zakonu

Duje Klarić/Cropix

Novčana kazna koja je razrezana Banožiću iznosi 390 eura.

– Za transparentnost i javnost jako je bitno da se donose ovakve presude, kako bi se ubuduće spriječili slični slučajevi. Kazna jest mala, ali je takva navedena u okviru zakona – zaključuje Đerek.

Sandra Benčić iz stranke Možemo zatražila je od Banožića da vrati sporni stan.

– Banožić nije ni trebao uzimati državni stan zbog kojeg je kažnjen, a kada je već zgriješio, jedino moralno je bilo da taj stan vrati. Jedino moralno je da se on kao ministar ne javlja na natječaj APN-a kako bi si izgradio treću nekretninu – poručila je Sandra Benčić.

– Prvo vratiti stan, a onda podnijeti ostavku – preporuka je koju je dao socijaldemokrat Domagoj Hajduković.

– Postoji moralna odgovornost Banožića za ono što je učinio. Minimum bi bio da ponudi svoju ostavku, ali poučen načinom na koji funkcionira Vlada Andreja Plenkovića i sam ministar Banožić, ne vjerujem da će se to dogoditi – ocijenio je Hajduković.

Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista također traži Banožićevu odgovornost.

– On bi trebao stati ispred hrvatskih građana i reći da je napravio nešto što je moralno upitno. Korupcija je sastavni dio ove Vlade pa me više ništa ne začuđuje. Međutim, da netko sam sebi dodijeli stan, pa makar imao pravo na to, čak i za njih to je previše. Pretpostavljam da će Plenković sad još žešće braniti Banožića pa makar on pokrao pola države – zaključio je Milanović Litre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:02