StoryEditorOCM
Hrvatskateško do stabilnosti

U sjeni izbora Ivana Turudića Hrvatskoj prijeti nova velika kriza; Ustavni stručnjak: ‘To je najgori mogući scenarij‘

Piše Vijesti SD
13. veljače 2024. - 09:54
Izbor Ivana Turudića užario je i polarizirao hrvatsku političku scenu, ali to nije jedini problem hrvatske državeDarko Tomaš/Cropix

Osim šro je tjednima intenzivno punio medije i oštro polarizirao hrvatski politički život, izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika trebao bi u subotu rezultirati velikim prosvjedom u Zagrebu.

Prosvjed organiziraju oporbene stranke koje od početka oštro kritiziraju izbor Turudića, najprije zbog njegovih kontakata s optuženicima, poruka Josipe Rimac, a sada zbog izostanka novije sigurnosne provjere koju sada traže, zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Zastupnica Možemo Sandra Benčić Hrvatsku uspoređuje s Poljskom i Mađarskom i, skupa s Peđom Grbinom, zaziva reakciju Europske komisije.

Međutim, Turudić bi mogao pasti u drugi plan ako se vladajući i oporba ne uspiju dogovoriti i oko izbora ustavnih sudaca, s obzirom na to da većini u lipnju istječe mandat. Iako je već najavljeno da će im se automatski produžiti mandat za još šest mjeseci, postoje scenariji koji bi mogli biti veliki problem ako nitko u novom sazivu Sabora ne oformi potrebnu većinu.

"Sad zamislite situaciju da predsjednik, nakon toga, bude prinuđen formirati privremenu nestranačku vladu, raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor i mi možemo biti negdje u studenom ili u prosincu, nama istječe mandat za deset ustavnih sudaca i mi smo u ustavnoj krizi. To je najgori mogući scenarij koji bi se mogao dogoditi", pojasnio je Robert Podolnjak, ustavni stručnjak za N1.

Pa bi uz izmjene Kaznenog zakona i Turudića kao glavnog državnog odvjetnika ostali i bez tijela koje odlučuje o ustavnosti i zakonitosti izbora, a situacija je to u kojoj se nitko ne želi pronaći.

image

Robert Podolnjak: U studenom ili u prosincu, nama istječe mandat za deset ustavnih sudaca i mi smo u ustavnoj krizi. To je najgori mogući scenarij koji bi se mogao dogoditi

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:09