stdClass Object ( [id] => 1304154 [title] => Plenković o velikoj aferi s plinom: ‘Vidjet ćemo što kažu akteri, ne znam je li ovo kriminal‘ [alias] => traje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković pokušava objasniti javnosti sve detalje plinske afere u kojoj je HEP kupovao plin po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan eurocent, javlja N1. Ranije je, na sjednici Vlade najavio kako, prema novoj uredbi Vlade, HEP više neće morati kupovati plin od Ine.

O toj je odluci na današnjoj sjednici Vlade govorio i ministar Filipović.

Premijer je na početku poručio kako Vlada poziva sve novinare na konferencije bez obzira na to iz koje redakcije dolaze.

Sjednicu Vlade koja je održana ranije danas nazvao je teškom u pogledu tema o kojima se na njoj raspravljalo. Najprije je rekao kako je apsorbirano ukupno 1,4 mlrd eura od predviđenih sredstava za obnovu. “Obnova je u punom zamahu”, poručio je Plenković. Zahvalio je Ursuli von der Leyen što je omogućila produljenje roka za korištenje sredstava.

Spomenuo je i dobre rezultate turističke sezone. Kaže da se vide pozitivni efekti i Schengena i europodučja te da se nada da će rast gospodarstva ove godine biti veći nego što su to projekcije predviđale.

Potom je govorio o plinskoj aferi.

“Što se tiče teme koja privlači pozornost zadnjih dana, uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata: današnja odluka ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da u potounosti plin koji se proizvdede u Hrvatskoj proda HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam. S obzirom na ogromne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju moramo podsjetiti na političke ciljeve Vlade i korake koje smo poduzimali”, rekao je premijer podsjetivši da je cijena plina odletjela u nebo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je i kako je odluka da plin proizvoden u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj imala enormnu podršku svih aktera kada je donesena. Važno je, kaže, i to što su građani i institucije imali dovoljno plina po priuštivim cijenama.

“S obzirom da je količina plina kupljenog od Ine, koji je kupio HEP, smještena u skladištu Okoli, dosegla razine da je HEP zapunio i zračne jastuke i više nema potrebe da HEP kupuje sve količine plina koje proizvodi Ina, donijeli smo odluku da te odredbe u budućnosti nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi. Sad ćemo omogućiti da GPZ ne ode u stečaj, da podnese zahtjev Ministarstvu i kaže koliko je njihova cijena plina viša od one koju fakturira HERA. To je što se tiče teme koja se odnosi na energente”, rekao je Plenković dodavši da nakon ovoga danas ide u Orašje gdje će se susresti s Borjanom Krišto te da na ovaj način brinu o Hrvatima u BiH.

Na pitanje tko je kupovao plin, Plenković kaže kako nema te podatke i da je od ministra gospodarstva tražio cjelovitu analizu koju očekuje u narednim tjednima.

“Tu svoju ulogu imaju svi akteri, vidjet ćemo što kažu. Prerano je donijeti kategoričan sud tko je kupovao”, kaže premijer.

Najvažnije je bilo riješiti ovu uredbu, kaže premijer i riješiti aspekt koji se odnosio na fukcioniranje GPZ-a.

“Vladine odluke su dovele do toga da smo svi mi kao građani i enorman broj subjekata u hrvatskom društvu imali priuštiv i siguran plin”, kaže premijer.

O ostavkama je rano govoriti, a o daljnjim koracima će se razgovarati kad budu imali sve informacije. Bespravnu gradnju šefa HEP-a ne smatra temom povezanom s aferom u HEP-u, te smatra da nemaju veze jedna s drugom.

“Jedna je stvar privatna, a druga puno šira i to ćemo ispitati. Mislim da se svi trebaju pridržavati propisa, uključujući i njega”, kaže Plenković na pitanja novinara o šefu HEP-a Frani Barbariću. O viškovima plina nije komunicirao s Barbarićem, a sve će se ispitati, kaže premijer.

O uredbi koju je Vlada danas donijela bi razgovarali i bez istupa mostovca Zvonimira Troskota, koji je o aferi obavijestio javnost, kaže Plenković dodajući da je za detalje doznao kad se u petak navečer vratio iz Bruxellesa.

“Mi se osjećamo jako sretni i zadovoljno što smo u energetskoj krizi pomogli hrvatskom gospodarstvu, građanima… To je jedino bitno”, kaže Plenković.

“Imamo vremena za sve”, poručuje premijer i dodaje da će se sve ispitati i “kao odgovorni ljudi” donositi odluke.

Plenković je na opetovana pitanja novinara odgovarao kako podatke nema te kako će odluke donositi kad bude imao uvid u sve što je potrebno za donošenje odluke.

“Ja nisam u poziciji da imam cjelovitu sliku svih podataka koji su nužni. Kad budemo imali, kazat ćemo vam”, kaže, a na pitanje je li trebao imati te podatke kaže kako je to nebitno. “Cijelu ovu situaciju ćemo sad kad je donesena odluka da nema obveze kupovanja plina, ispitati, tražiti saznanja, kad to bude, vidjet ćemo”.

Na pitanje izgleda li ova situacija kao da je u pozadini kriminal, premijer kaže: “Ne znam.”

“Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”, kaže premijer, a prenosi N1.

Premijer kaže kako je u uredbu ugrađen mehanizam da će opskrbljivač, trgovac, koji je nabavio plin i prodao ga GPZ-u, koja ga distribuira dalje, morati pokazati HERA-i ugovore i račune o nabavnim cijenama te će tako kompenzacija biti istinita. “Oni će obeštetiti samo kad je cijena viša od one koja je bila regulirana metodologijom”, kaže.

Vlada se, govori premijer, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema. “Mi imamo veliku sliku. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftiije nego što bi ga nabavljao na tržištu. Pa je taj plin prodavao građanima koji bez tog plina ne bi imali tople vode, grijanja…”, govori premijer ponavljajući da su odluke u tom trenutku bile dobre i svrhovite.

RANIJE

U 9.30 sati u zgradi NSK u Zagrebu počela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković je na početku obraćanja nizao uspjehe koje je njegova Vlada ostvarila u zadnjih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

---

---

“U plusu smo 10 milijardi eura i nema područja koje nije bilo poduprto. Narastao je i BDP koji je sada na 73 posto EU prosjeka”, rekao je.

Kao jedan od problema istaknuo je još uvijek prisutnu negativnu percepciju pravosuđa.

Govorio je o stupanju na snagu Zakona o neradnim nedjeljama.

Rekao je da se po reakcijama brojnih radnica i radnika u trgovinama pokazuje da je ovaj potez izuzetno dobar i da je potez uvođenja određenih broja radnih nedjelja omogućio Hrvatskoj da funkcionira kao turistička zemlja.

Iznio je i zadovoljstvo turističkim brojkama istaknuvši da je 6,7 milijuna turista došlo u Hrvatsku, a spomenuo je i SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira koji se održava u Zagrebu.

Govorio je i o nogometu, odnosno izgradnji kampa u Velikoj Gorici.

- Bili smo u Velikoj Gorici, Vlada je darovala zemljište za novi kamp hrvatske nogometne reprezentacije. Mi vjerujemo da je to sjajna lokacija za buduće generacije reprezentativaca. Mi ćemo u tom kontekstu predstaviti dvije odluke: da se i stadion Maksimir te stadion Poljud proglase kao sportske građevine os nacionalnog interesa. Time su se stvorili uvjeti za izgradnju i obnovi tih stadiona. Stekli smo preduvjete da država sudjeluje u financijskoj konstrukciji, poručio je.

Zatim se dotaknuo nove uredbe o plinu.

- Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten, Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od INA-e, koja je uvedena u vrijeme energetske krize. Zahvaljujući odlukama Vlade, umjesto tržišnih cijena naše škole, vrtići, općine, županije, imale su priuštiv plin koji bi inače bilo teško platiti, rekao je Plenković rekavši da će o detaljima govoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je istaknuo da je 120 tisuća kućanstava bilo u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavatsatu.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, kako je izvijestio Jutarnji, HERA i DORH istražuju plinsku aferu, navodeći da afera dobiva novi zaplet, a ključni dokazi u razrješenju slučaja bit će izvještaji HROTE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon sjednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nakon sjednice 0 8929 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-06 08:01:33 [created_by] => 3222 [created_by_alias] => Vijesti SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-06 11:25:14 [modified_by] => 3222 [publish_up] => 2023-07-06 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Traje sjednica Vlade, Plenković bi trebao govoriti o najnovijoj aferi s plinom [metakey] => plin, Vlada RH, hep [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25096376.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25096376_1920.jpg":"1920x1080","k_25096376_1280.jpg":"1280x1280","k_25096376_1024.jpg":"1024x1024","k_25096376_640.jpg":"640x640","k_25096376_480.jpg":"480x480","k_25096376_340.jpg":"340x340","k_25096376_220.jpg":"220x220","o_25096376_1280.jpg":"1280x853","o_25096376_1024.jpg":"1024x682","o_25096376_640.jpg":"640x426","o_25096376_480.jpg":"480x320","o_25096376_340.jpg":"340x226","o_25096376_220.jpg":"220x146","h_25096376_1280.jpg":"1280x854","h_25096376_1024.jpg":"1024x683","h_25096376_640.jpg":"640x427","h_25096376_480.jpg":"480x320","h_25096376_340.jpg":"340x227","h_25096376_220.jpg":"220x147","pp_25096376_1280.jpg":"1280x1628","pp_25096376_1024.jpg":"1024x1303","pp_25096376_640.jpg":"640x814","pp_25096376_480.jpg":"480x611","pp_25096376_340.jpg":"340x432","pp_25096376_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7584118 Threads: 1 Questions: 1613966870 Slow queries: 4790802 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110862118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/traje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom-1304154 [printLink] => /vijesti/hrvatska/traje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom-1304154?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 368632 [name] => plin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plin [link] => /tag/plin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 301161 [name] => Vlada RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada-rh [link] => /tag/vlada-rh ) [2] => stdClass Object ( [id] => 471995 [name] => HEP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hep [link] => /tag/hep ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon sjednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plenković o velikoj aferi s plinom: ‘Vidjet ćemo što kažu akteri, ne znam je li ovo kriminal‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3222 [name] => Toni Perković [username] => toni-perkovi [email] => toni-perkovi@sd.hr [password] => $2y$10$5vQcaIH9OIrkZBTylSBniut2xHaHayjZzmWrtQb1lwIZebQ.Ua2h. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-perkovic-3222 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1740 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a4289553807a7a7ba19a0abe27f05b22?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25096376.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25096376.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković pokušava objasniti javnosti sve detalje plinske afere u kojoj je HEP kupovao plin po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan eurocent, javlja N1. Ranije je, na sjednici Vlade najavio kako, prema novoj uredbi Vlade, HEP više neće morati kupovati plin od Ine.

O toj je odluci na današnjoj sjednici Vlade govorio i ministar Filipović.

Premijer je na početku poručio kako Vlada poziva sve novinare na konferencije bez obzira na to iz koje redakcije dolaze.

Sjednicu Vlade koja je održana ranije danas nazvao je teškom u pogledu tema o kojima se na njoj raspravljalo. Najprije je rekao kako je apsorbirano ukupno 1,4 mlrd eura od predviđenih sredstava za obnovu. “Obnova je u punom zamahu”, poručio je Plenković. Zahvalio je Ursuli von der Leyen što je omogućila produljenje roka za korištenje sredstava.

Spomenuo je i dobre rezultate turističke sezone. Kaže da se vide pozitivni efekti i Schengena i europodučja te da se nada da će rast gospodarstva ove godine biti veći nego što su to projekcije predviđale.

Potom je govorio o plinskoj aferi.

“Što se tiče teme koja privlači pozornost zadnjih dana, uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata: današnja odluka ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da u potounosti plin koji se proizvdede u Hrvatskoj proda HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam. S obzirom na ogromne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju moramo podsjetiti na političke ciljeve Vlade i korake koje smo poduzimali”, rekao je premijer podsjetivši da je cijena plina odletjela u nebo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je i kako je odluka da plin proizvoden u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj imala enormnu podršku svih aktera kada je donesena. Važno je, kaže, i to što su građani i institucije imali dovoljno plina po priuštivim cijenama.

“S obzirom da je količina plina kupljenog od Ine, koji je kupio HEP, smještena u skladištu Okoli, dosegla razine da je HEP zapunio i zračne jastuke i više nema potrebe da HEP kupuje sve količine plina koje proizvodi Ina, donijeli smo odluku da te odredbe u budućnosti nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi. Sad ćemo omogućiti da GPZ ne ode u stečaj, da podnese zahtjev Ministarstvu i kaže koliko je njihova cijena plina viša od one koju fakturira HERA. To je što se tiče teme koja se odnosi na energente”, rekao je Plenković dodavši da nakon ovoga danas ide u Orašje gdje će se susresti s Borjanom Krišto te da na ovaj način brinu o Hrvatima u BiH.

Na pitanje tko je kupovao plin, Plenković kaže kako nema te podatke i da je od ministra gospodarstva tražio cjelovitu analizu koju očekuje u narednim tjednima.

“Tu svoju ulogu imaju svi akteri, vidjet ćemo što kažu. Prerano je donijeti kategoričan sud tko je kupovao”, kaže premijer.

Najvažnije je bilo riješiti ovu uredbu, kaže premijer i riješiti aspekt koji se odnosio na fukcioniranje GPZ-a.

“Vladine odluke su dovele do toga da smo svi mi kao građani i enorman broj subjekata u hrvatskom društvu imali priuštiv i siguran plin”, kaže premijer.

O ostavkama je rano govoriti, a o daljnjim koracima će se razgovarati kad budu imali sve informacije. Bespravnu gradnju šefa HEP-a ne smatra temom povezanom s aferom u HEP-u, te smatra da nemaju veze jedna s drugom.

“Jedna je stvar privatna, a druga puno šira i to ćemo ispitati. Mislim da se svi trebaju pridržavati propisa, uključujući i njega”, kaže Plenković na pitanja novinara o šefu HEP-a Frani Barbariću. O viškovima plina nije komunicirao s Barbarićem, a sve će se ispitati, kaže premijer.

O uredbi koju je Vlada danas donijela bi razgovarali i bez istupa mostovca Zvonimira Troskota, koji je o aferi obavijestio javnost, kaže Plenković dodajući da je za detalje doznao kad se u petak navečer vratio iz Bruxellesa.

“Mi se osjećamo jako sretni i zadovoljno što smo u energetskoj krizi pomogli hrvatskom gospodarstvu, građanima… To je jedino bitno”, kaže Plenković.

“Imamo vremena za sve”, poručuje premijer i dodaje da će se sve ispitati i “kao odgovorni ljudi” donositi odluke.

Plenković je na opetovana pitanja novinara odgovarao kako podatke nema te kako će odluke donositi kad bude imao uvid u sve što je potrebno za donošenje odluke.

“Ja nisam u poziciji da imam cjelovitu sliku svih podataka koji su nužni. Kad budemo imali, kazat ćemo vam”, kaže, a na pitanje je li trebao imati te podatke kaže kako je to nebitno. “Cijelu ovu situaciju ćemo sad kad je donesena odluka da nema obveze kupovanja plina, ispitati, tražiti saznanja, kad to bude, vidjet ćemo”.

Na pitanje izgleda li ova situacija kao da je u pozadini kriminal, premijer kaže: “Ne znam.”

“Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”, kaže premijer, a prenosi N1.

Premijer kaže kako je u uredbu ugrađen mehanizam da će opskrbljivač, trgovac, koji je nabavio plin i prodao ga GPZ-u, koja ga distribuira dalje, morati pokazati HERA-i ugovore i račune o nabavnim cijenama te će tako kompenzacija biti istinita. “Oni će obeštetiti samo kad je cijena viša od one koja je bila regulirana metodologijom”, kaže.

Vlada se, govori premijer, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema. “Mi imamo veliku sliku. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftiije nego što bi ga nabavljao na tržištu. Pa je taj plin prodavao građanima koji bez tog plina ne bi imali tople vode, grijanja…”, govori premijer ponavljajući da su odluke u tom trenutku bile dobre i svrhovite.

RANIJE

U 9.30 sati u zgradi NSK u Zagrebu počela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković je na početku obraćanja nizao uspjehe koje je njegova Vlada ostvarila u zadnjih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

---

---

“U plusu smo 10 milijardi eura i nema područja koje nije bilo poduprto. Narastao je i BDP koji je sada na 73 posto EU prosjeka”, rekao je.

Kao jedan od problema istaknuo je još uvijek prisutnu negativnu percepciju pravosuđa.

Govorio je o stupanju na snagu Zakona o neradnim nedjeljama.

Rekao je da se po reakcijama brojnih radnica i radnika u trgovinama pokazuje da je ovaj potez izuzetno dobar i da je potez uvođenja određenih broja radnih nedjelja omogućio Hrvatskoj da funkcionira kao turistička zemlja.

Iznio je i zadovoljstvo turističkim brojkama istaknuvši da je 6,7 milijuna turista došlo u Hrvatsku, a spomenuo je i SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira koji se održava u Zagrebu.

Govorio je i o nogometu, odnosno izgradnji kampa u Velikoj Gorici.

- Bili smo u Velikoj Gorici, Vlada je darovala zemljište za novi kamp hrvatske nogometne reprezentacije. Mi vjerujemo da je to sjajna lokacija za buduće generacije reprezentativaca. Mi ćemo u tom kontekstu predstaviti dvije odluke: da se i stadion Maksimir te stadion Poljud proglase kao sportske građevine os nacionalnog interesa. Time su se stvorili uvjeti za izgradnju i obnovi tih stadiona. Stekli smo preduvjete da država sudjeluje u financijskoj konstrukciji, poručio je.

Zatim se dotaknuo nove uredbe o plinu.

- Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten, Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od INA-e, koja je uvedena u vrijeme energetske krize. Zahvaljujući odlukama Vlade, umjesto tržišnih cijena naše škole, vrtići, općine, županije, imale su priuštiv plin koji bi inače bilo teško platiti, rekao je Plenković rekavši da će o detaljima govoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je istaknuo da je 120 tisuća kućanstava bilo u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavatsatu.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, kako je izvijestio Jutarnji, HERA i DORH istražuju plinsku aferu, navodeći da afera dobiva novi zaplet, a ključni dokazi u razrješenju slučaja bit će izvještaji HROTE.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/traje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom-1304154 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16ec80c7d6cf1b51c77755440cc84bcb211228b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plenkovi%C4%87+o+velikoj+aferi+s+plinom%3A+%E2%80%98Vidjet+%C4%87emo+%C5%A1to+ka%C5%BEu+akteri%2C+ne+znam+je+li+ovo+kriminal%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftraje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom-1304154 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftraje-sjednica-vlade-plenkovic-bi-trebao-govoriti-o-najnovijoj-aferi-s-plinom-1304154 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon sjednice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanakon sjednice

Plenković o velikoj aferi s plinom: ‘Vidjet ćemo što kažu akteri, ne znam je li ovo kriminal‘

Piše Vijesti SD
6. srpnja 2023. - 13:00

Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković pokušava objasniti javnosti sve detalje plinske afere u kojoj je HEP kupovao plin po četrdesetak eura, a prodavao ga po jedan eurocent, javlja N1. Ranije je, na sjednici Vlade najavio kako, prema novoj uredbi Vlade, HEP više neće morati kupovati plin od Ine.

O toj je odluci na današnjoj sjednici Vlade govorio i ministar Filipović.

Premijer je na početku poručio kako Vlada poziva sve novinare na konferencije bez obzira na to iz koje redakcije dolaze.

Sjednicu Vlade koja je održana ranije danas nazvao je teškom u pogledu tema o kojima se na njoj raspravljalo. Najprije je rekao kako je apsorbirano ukupno 1,4 mlrd eura od predviđenih sredstava za obnovu. “Obnova je u punom zamahu”, poručio je Plenković. Zahvalio je Ursuli von der Leyen što je omogućila produljenje roka za korištenje sredstava.

Spomenuo je i dobre rezultate turističke sezone. Kaže da se vide pozitivni efekti i Schengena i europodučja te da se nada da će rast gospodarstva ove godine biti veći nego što su to projekcije predviđale.

Potom je govorio o plinskoj aferi.

“Što se tiče teme koja privlači pozornost zadnjih dana, uredbe o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata: današnja odluka ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da u potounosti plin koji se proizvdede u Hrvatskoj proda HEP-u. Napravljen je kompenzacijski mehanizam. S obzirom na ogromne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju moramo podsjetiti na političke ciljeve Vlade i korake koje smo poduzimali”, rekao je premijer podsjetivši da je cijena plina odletjela u nebo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je i kako je odluka da plin proizvoden u Hrvatskoj ostane u Hrvatskoj imala enormnu podršku svih aktera kada je donesena. Važno je, kaže, i to što su građani i institucije imali dovoljno plina po priuštivim cijenama.

“S obzirom da je količina plina kupljenog od Ine, koji je kupio HEP, smještena u skladištu Okoli, dosegla razine da je HEP zapunio i zračne jastuke i više nema potrebe da HEP kupuje sve količine plina koje proizvodi Ina, donijeli smo odluku da te odredbe u budućnosti nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija opskrbljivačima u javnoj usluzi. Sad ćemo omogućiti da GPZ ne ode u stečaj, da podnese zahtjev Ministarstvu i kaže koliko je njihova cijena plina viša od one koju fakturira HERA. To je što se tiče teme koja se odnosi na energente”, rekao je Plenković dodavši da nakon ovoga danas ide u Orašje gdje će se susresti s Borjanom Krišto te da na ovaj način brinu o Hrvatima u BiH.

Na pitanje tko je kupovao plin, Plenković kaže kako nema te podatke i da je od ministra gospodarstva tražio cjelovitu analizu koju očekuje u narednim tjednima.

“Tu svoju ulogu imaju svi akteri, vidjet ćemo što kažu. Prerano je donijeti kategoričan sud tko je kupovao”, kaže premijer.

Najvažnije je bilo riješiti ovu uredbu, kaže premijer i riješiti aspekt koji se odnosio na fukcioniranje GPZ-a.

“Vladine odluke su dovele do toga da smo svi mi kao građani i enorman broj subjekata u hrvatskom društvu imali priuštiv i siguran plin”, kaže premijer.

O ostavkama je rano govoriti, a o daljnjim koracima će se razgovarati kad budu imali sve informacije. Bespravnu gradnju šefa HEP-a ne smatra temom povezanom s aferom u HEP-u, te smatra da nemaju veze jedna s drugom.

“Jedna je stvar privatna, a druga puno šira i to ćemo ispitati. Mislim da se svi trebaju pridržavati propisa, uključujući i njega”, kaže Plenković na pitanja novinara o šefu HEP-a Frani Barbariću. O viškovima plina nije komunicirao s Barbarićem, a sve će se ispitati, kaže premijer.

O uredbi koju je Vlada danas donijela bi razgovarali i bez istupa mostovca Zvonimira Troskota, koji je o aferi obavijestio javnost, kaže Plenković dodajući da je za detalje doznao kad se u petak navečer vratio iz Bruxellesa.

“Mi se osjećamo jako sretni i zadovoljno što smo u energetskoj krizi pomogli hrvatskom gospodarstvu, građanima… To je jedino bitno”, kaže Plenković.

“Imamo vremena za sve”, poručuje premijer i dodaje da će se sve ispitati i “kao odgovorni ljudi” donositi odluke.

Plenković je na opetovana pitanja novinara odgovarao kako podatke nema te kako će odluke donositi kad bude imao uvid u sve što je potrebno za donošenje odluke.

“Ja nisam u poziciji da imam cjelovitu sliku svih podataka koji su nužni. Kad budemo imali, kazat ćemo vam”, kaže, a na pitanje je li trebao imati te podatke kaže kako je to nebitno. “Cijelu ovu situaciju ćemo sad kad je donesena odluka da nema obveze kupovanja plina, ispitati, tražiti saznanja, kad to bude, vidjet ćemo”.

Na pitanje izgleda li ova situacija kao da je u pozadini kriminal, premijer kaže: “Ne znam.”

“Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”, kaže premijer, a prenosi N1.

Premijer kaže kako je u uredbu ugrađen mehanizam da će opskrbljivač, trgovac, koji je nabavio plin i prodao ga GPZ-u, koja ga distribuira dalje, morati pokazati HERA-i ugovore i račune o nabavnim cijenama te će tako kompenzacija biti istinita. “Oni će obeštetiti samo kad je cijena viša od one koja je bila regulirana metodologijom”, kaže.

Vlada se, govori premijer, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema. “Mi imamo veliku sliku. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftiije nego što bi ga nabavljao na tržištu. Pa je taj plin prodavao građanima koji bez tog plina ne bi imali tople vode, grijanja…”, govori premijer ponavljajući da su odluke u tom trenutku bile dobre i svrhovite.

RANIJE

U 9.30 sati u zgradi NSK u Zagrebu počela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković je na početku obraćanja nizao uspjehe koje je njegova Vlada ostvarila u zadnjih nekoliko godina, piše Jutarnji list.

“U plusu smo 10 milijardi eura i nema područja koje nije bilo poduprto. Narastao je i BDP koji je sada na 73 posto EU prosjeka”, rekao je.

Kao jedan od problema istaknuo je još uvijek prisutnu negativnu percepciju pravosuđa.

Govorio je o stupanju na snagu Zakona o neradnim nedjeljama.

Rekao je da se po reakcijama brojnih radnica i radnika u trgovinama pokazuje da je ovaj potez izuzetno dobar i da je potez uvođenja određenih broja radnih nedjelja omogućio Hrvatskoj da funkcionira kao turistička zemlja.

Iznio je i zadovoljstvo turističkim brojkama istaknuvši da je 6,7 milijuna turista došlo u Hrvatsku, a spomenuo je i SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira koji se održava u Zagrebu.

Govorio je i o nogometu, odnosno izgradnji kampa u Velikoj Gorici.

- Bili smo u Velikoj Gorici, Vlada je darovala zemljište za novi kamp hrvatske nogometne reprezentacije. Mi vjerujemo da je to sjajna lokacija za buduće generacije reprezentativaca. Mi ćemo u tom kontekstu predstaviti dvije odluke: da se i stadion Maksimir te stadion Poljud proglase kao sportske građevine os nacionalnog interesa. Time su se stvorili uvjeti za izgradnju i obnovi tih stadiona. Stekli smo preduvjete da država sudjeluje u financijskoj konstrukciji, poručio je.

Zatim se dotaknuo nove uredbe o plinu.

- Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten, Vlada će obustaviti odluku da HEP kupuje plin od INA-e, koja je uvedena u vrijeme energetske krize. Zahvaljujući odlukama Vlade, umjesto tržišnih cijena naše škole, vrtići, općine, županije, imale su priuštiv plin koji bi inače bilo teško platiti, rekao je Plenković rekavši da će o detaljima govoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je istaknuo da je 120 tisuća kućanstava bilo u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavatsatu.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, kako je izvijestio Jutarnji, HERA i DORH istražuju plinsku aferu, navodeći da afera dobiva novi zaplet, a ključni dokazi u razrješenju slučaja bit će izvještaji HROTE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:32