StoryEditorOCM
HrvatskaUPALI MOŽĐANE

Što ako stranci koji rade u Hrvatskoj žele ostati i dobiti državljanstvo? Pogledajte teški test, ovo moraju položiti

Piše Lenka Gospodnetić
1. lipnja 2024. - 19:13

Znate li koji su hrvatski velikaši pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, nakon sloma neuspjele urote usmjerene protiv habsburškog apsolutizma?

A koja je središnja banka Republike Hrvatske? Nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj je?

Znate li tko je bio (imenom i prezimenom) osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i inicijator podizanja đakovačke katedrale, inače đakovačko-srijemski biskup? A što je jedna od znamenitosti Zagreba, poznata po krovu s motivima hrvatskog povijesnog grba?

Ne znate kao iz topa odgovore na ova pitanja? Da kojim slučajem tražite hrvatsko državljanstvo, mogli bi zbog toga "izvisiti".

image

Putovnica zlata vrijedna

Naime, stotinjak sličnih pitanja – to jest točni odgovori na njih - preduvjet su za stjecanje državljanstva RH, dakako, uz druge potrebne potvrde. Upitnik konkretno zahtijeva poznavanje različitih aspekata hrvatskog društva, uključujući Ustav, povijest, zemljopisni položaj kao i jezik, književnost, gospodarstvo, sport..., piše Večernji list.

Primjerice, jedno od pitanja na Zakon.hr je i ovo: Na svjetskom prvenstvu u nogometu održanom u Rusiji 2018. godine reprezentacija Republike Hrvatske je osvojila...?

Dakle, svaki je segment bitan, s obzirom na broj mogućih pitanja valja dobro zagrijati sjedalicu. No, tek će njih deset do 15 biti izvučeno nasumičnim odabirom, pa nije zgorega imati i malo sreće. Jamačno ni svi među nama, punopravnim državljanima, ne znamo odgovore na sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 19:14