StoryEditorOCM
Hrvatskau zakladu solidarna

Stigla prva prijava protiv Matanića, oglasili se Jelena Veljača i Šerbedžija: ‘Ovaj slučaj je samo vrh sante...‘

Piše Vijesti SD
8. travnja 2024. - 21:53

U zakladu Solidarna je stigla prva prijava protiv Dalibora Matanića, prenosi Dnevnik.hr.

"Prije nekih sat vremena prva žena nam se javila koju ćemo podržati u njezinim potrebama koje ima", rekao je upravitelj Zaklade Solidarna Ivan Blažević.

Na pitanje hoće li podnositi ikakvu prijavu policiji, kaže da je to odluka žene. "Mi nikada ne tjeramo, to je na njoj potpuna odluka. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo", kaže Blažević. 

Akademija dramske umjetnosti pozvala je studente da prijave Matanića ako su imali uznemirujućih iskustava.

"Dobili smo jutros mail koji poziva da se studenti i studentice jave ako su doživjeli zlostavljanje od Dalibora Matanića", rekla je studentica Akademije Karla Jelić.

Jelena Veljača iz Inicijative ‘‘Spasi me‘‘ kaže da je šok čuti ovakvo nešto o osobi koja se znala hvatati u koštac s temama koje se nisu otvarale.

"I netko tko je sam sebe prozivao borcem za ženska prava, ako ćemo sad recentno. Čini mi se da o tome govori i ova njegova serija Šutnja, a cijelo vrijeme ispod toga postoji taj jedan predatorski impuls, to ne može biti ništa drugo nego ogroman šok", ističe Veljača.

Slučaj Matanić je samo vrh sante, kažu nam sugovornici. Važno je da institucije rade svoj posao, kao i da Akademija stane u obranu svojih studenata i studentica, poručuje Veljača.

"Moraju pronaći način da promijene te prakse. Jer one očito postoje. Nisam tražila je imao bezbroj prijava protiv određenih profesora. Što se učinilo po tom pitanju? Ja nisam sigurna da su žrtve dobile zaštitu kakvu su trebale dobiti", kaže Jelena Veljača.

I društvo redatelja je oštro osudilo Matanićevo ponašanje. Pozvali su žrtve da sve prijave jer, poručuju, ovo se mora iskorijeniti. Za sada prijavu nisu dobili.

"Kad stigne prijava, mi ćemo postupati po našem pravilniku, statutu", kaže Danilo Šerbedžija iz Hrvatskog društva redatelja. Upitan hoće li postupati i bez nečije prijave s obzirom na to da je Matanić zapravo i sve priznao, ne zna.

"Ja to ne znam, ja moram postupiti po prijavi. Ne mogu ja tužiti Matanića i suditi mu", naglašava. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:41