StoryEditor
HrvatskaSVI ZAJEDNO

Solidarnost na djelu: Sinj, Solin, Dugopolje i Vrgorac uplatili KBC-u Split 430.000 kuna za respiratore i drugu opremu

Piše Toni Paštar, Mia Sesartić, Sandra Barčot
29. ožujka 2020. - 09:51
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Grad Sinj, u kojemu su do sada potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom, a deseci građana su u samoizolaciji, donirao je KBC-u Split 200 tisuća kuna za kupnju respiratora i druge opreme potrebne za liječenje zaraženih koronavirusom.

Odluku je donijela gradonačelnica Kristina Krtižanac, koja se i sama nalazi u samoizolaciji jer je bila na sastanku članova Stožera civilne zaštite grada Sinja, od kojih je kasnije provedenim testiranjem za jednog potvrđena zaraza koronavirusom. Na račun KBC-a Split novac iz sinjske gradske blagajne bit će uplaćen s pozicije proračunske zalihe za izvanredne nepredviđene rashode.

Sinj, međutim, nije usamljen. I Grad Solin pomoći će i financijski što efikasniju borbu u liječenju oboljelih, dogovoreno je konsenzusom svih političkih stranaka u solinskome Gradskom vijeću. Kliničkoj bolnici Split donirat će se tako 100 tisuća kuna za nabavu najpotrebnije medicinske opreme, respiratora.

- Svi se nalazimo u teškoj situaciji, zdravlje i sigurnost naš je glavni prioritet. Stoga je važno osigurati odgovarajuću opremljenost zdravstvenog sustava kako bi se mogao nositi s potencijalnim širenjem bolesti - poručio je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević potpisujući odluku o donaciji, koja će se isplatiti iz gradskog proračuna sa stavke kapitalnih donacija za zdravstvo.
Gradonačelnik je tom prigodom dodao kako je medicinska oprema nužna za kvalitetno liječenje, ali bez stručnosti i požrtvovnosti liječnika i medicinskog osoblja borba protiv koronavirusa i drugih bolesti ne bi bila učinkovita.

Po tko zna koji put Hrvati pokazuju zajedništvo. Tako je i Općina Dugopolje u petak uplatila 100.000 kuna iz svoga proračuna na račun KBC-a Split.

- Iz proračuna smo izdvojili ova sredstva. Naš izvorni proračun je oko 25 milijuna kuna, no za 2020. godinu je čak 56 milijuna kuna budući da smo iz EU fondova osigurali polovinu sredstava za projekte - kazuje nam načelnik Perica Bosančić, najavljujući na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća i dodatne mjere za pomoć svojim gospodarstvenicima, koji su najviše pogođeni pandemijom.

Ujedno su Dugopoljci oformili i “mobilni tim” za pomoć starijim osobama, pa njihovo Dobrovoljno vatrogasno društvo na broj 655-177 danonoćno zaprima zahtjeve mještana starijih od 65 godina, te im “mobilni tim” dostavlja hranu i lijekove na kućnom pragu. Trenutačno na području Dugopolja nema zaraženih.

Uplatu na račun KBC-a izvršit će i Grad Vrgorac, i to u iznosu od 30.000 kuna.

- Pridružit ćemo se akciji koju su pokrenule mnoge dalmatinske udruge, a dobili smo i dopis splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare za financijskom pomoći. U rebalansu proračuna, koji je pripremljen, osigurat ćemo ova sredstva, nije veliki novac, stežemo i mi vlastiti remen, ali je od srca svih građana Vrgorca - ističe Ante Pranić, gradonačelnik Tinova grada, čiji izvorni, temeljni proračun iznosi oko 18 milijuna kuna.

I oni su poduzeli brojne mjere kako bi pomogli starijim i socijalno ugroženim mještanima, ali i gospodarstvenicima, dok je dodatni fokus i na poljoprivrednike budući da je Vrgorac dalmatinska “tvornica hrane”.

#KBC SPLIT#SINJ#VRGORAC#SOLIN#DUGOPOLJE

Izdvojeno

2. svibnja 2020. - 08:11