StoryEditorOCM
Hrvatskabivša ministrica

Škare Ožbolt: Sanader je Turudića zvao ‘naš dečko‘ i vršio je pritisak na mene. A neke stvari nisu za objaviti...

Piše Vijesti SD
4. veljače 2024. - 10:56

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prisjetila se u HRT-ovoj emisiji ‘Studio 4‘ procesa imenovanja sudaca za vrijeme svog mandata kada je jedan od kandidata za predsjednika Županijskog suda bio Ivan Turudić. Dodala je kako u to vrijeme sigurnosne provjere nisu bile obvezne.

- U to vrijeme ja nisam imala njegovu sigurnosnu provjeru, niti su sigurnosne provjere tada bile obvezne za suce ili predsjednike sudova 2004. godine. Tada je ministrica pravosuđa imala u svojoj nadležnosti imenovanje predsjednika sudova, rekla je.

- Ta koordinacija išla je uvijek s Vrhovnim sudom. U moje vrijeme, kad sam bila ministrica - koordinirala sam uvijek svoje aktivnosti s Vrhovnim sudom. Tada su bila tri kandidata i niti jednom nije dao posebnu naklonost ili signal da ga se imenuje. Međutim, dolazile su kojekakve informacije i iz samog Vrhovnog suda da on (op. a. Turudić) nije osoba koja surađuje ili koja bi bila dobra za upravljanje sudom, prisjetila se.

Na pitanje da podijeli detalje, Škare Ožbolt je odgovorila kako "neke stvari nisu za objaviti u ovakvoj emisiji".

- To je bilo vezano na pitanje s Hrvojem Petračem, rekla je ne otkrivajući detalje.

Na pitanje je li ta činjenica ostala visjeti u zraku, odgovorila je da bi za to trebalo zatražiti skidanje povjerljivih podataka.

- To bi trebali zatražiti skidanje povjerljivih podataka sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kada je bilo riječi o tome. Nakon te sjednice ja nisam htjela imenovati njega kao predsjednika Županijskog suda, to samo mogu reći i ništa dalje, dodala je.

“Dolazile su kojekakve informacije i iz samog Vrhovnog suda da on (op. a. Turudić) nije osoba koja surađuje ili koja bi bila dobra za upravljanje sudom.”

‘Sanader i Šeks su mi rekli da ću snositi posljedice‘

Odgovarajući na pitanje zašto je bivši premijer Ivo Sanader inzistirao na imenovanju Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda te zašto je baš zašto je baš on bio "Sanaderov dečko", odgovorila je kako o tome ne može govoriti, ali i dodala kako je na nju vršen pritisak.

- Zvao ga je (op. a. Turudića) naš dečko. Ne mogu o tome govoriti. Ono što mogu reći je da je radio pritisak na mene. To vam može reći i Mladen Bajić i Luka Bebić i Vladimir Šeks i svi oni koji su bili na sastanku. Nisam ga htjela imenovati iz razloga koji, kada bi se skinule oznake tajnosti - onda bi se vidjelo, rekla je.

- Nakon toga mi je Sanader u jednom telefonskom razgovoru zajedno sa Šeksom rekao - ili ga imenuj ili snosi posljedice. I ja sam snosila posljedice, smjenio me s mjesta ministrice pravosuđa, kazala je.

image
Damjan Tadić/Cropix

Pitanje kriterija za visoke pravosudne dužnosnike

Bivši državni odvjetnik Željko Olujić pojasnio je za HRT kako sigurnosnu provjeru za visoke pravosudne dužnosnike rade tajne službe. Dodao je da određene spoznaje ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu, ali da "mogu biti značajne za kriterij" odabira.

- Moraju biti ispunjeni zakonski uvjeti da bi netko mogao postati visoki pravosudni dužnosnik pa tako i glavni državni odvjetnik, a drugo - on mora proći kroz tzv. sigurnosne provjere, jer je to vrlo visoka pozicija. On u konačnici odlučuje hoće li krenuti pravosudni postupak ili ne. Nema nekoga tko će to moći naknadno kontrolirati, rekao je.

- Prije svega, tu provjeru, jer sam i ja kroz nju prolazio prije nego sam imenovan za glavnog državnog odvjetnika - rade tajne službe. Određene spoznaje do kojih one dolaze su obavještajne prirode. One ne moraju ništa značiti u kazneno-pravnom smislu, ali mogu biti vrlo značajne za kriterij, kazao je.

Dodao je kako sigurnosne provjere prolaze i predsjednici i suci, ali i da je poseban naglasak na uskočkim sucima.

- Prolaze i predsjednici i suci, a pogotovo uskočki suci. Ivan Turudić nije bio samo istražni, raspravni, nego i uskočki sudac. Dakle, prolazio je posebne provjere i to tri - kad je postao sudac koji je odlučivao o kaznenim predmetima u nadležnosti USKOK-a, objasnio je.

Kako se Turudić ponašao u postupku protiv Sanadera?

Olujić je ustvrdio kako je Turudić "sjajno vodio postupak" protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te da je pokazao "vrlo duboko poznavanje kazneno-pravne materije".

- Ja sam u žalbenom postupku zastupao HDZ i moram reći da je moja žalba na Vrhovnom sudu i prošla. Zbog toga je bila ukinuta presuda kojom je HDZ bio osuđen na vrlo visoku kaznu. Kada govorite o predmetu kojeg je vodio protiv gospodina Sanadera, gledajući s praktičnog kazneno-pravnog aspekta - sjajno je vodio taj postupak. Pokazao je vrlo duboko poznavanje kazneno-pravne materije, činjeničnog stanja i to je rezultiralo osuđujućom presudom, rekao je.

Naglasio je kako misli da Turudić nije favorizirao Sanadera.

- Naravno da je ona izazivala polemika, izaziva ih i danas. Međutim, viši sud mu je potvrdio tu presudu i postala je pravomoćna. Ni u kojem slučaju se ne može govoriti o nekoj pristranosti da bi on favorizirao Sanadera, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:27