stdClass Object ( [id] => 1360603 [title] => Silvana Uzinić: Kakva drama u finišu! Tko će sad dočekati da Milanović otkrije kakva delikatna saznanja ima o Turudiću [alias] => silvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na kraju ovog radnog tjedna mogli bismo reći da je izvojevana jedna mala bitka dok su još neke u pripremi. Uzmicanje Vlade s promjenama Kaznenog zakona, iako nedovoljno, znak je da se pritiscima uvijek nešto može. Zato je žalosno što se češće ne bunimo. A nije teško nacrtat transparent, isprintat i zalijepit na komad kartona pa malo na sunce, znam iz prve ruke. Dapače, čak može bit i zabavno dok žicaš kutije po samoposluzi i gledaš da iza poruke "Sebi šape AP!" ne stoji logo "Klara peciva".

Problem je što bi se javnost prethodno morala bolje informirat, ali kako ikome zamjeriti kad bolno neobaviještenih ima upravo i među onima čije je poslanje da informiraju. Zato je, uz nešto novinarskih radnika, na prosvjedima ove srijede bila šačica oporbenih političara i još troje i po penzionera koji prate više od vremenske prognoze. Da je vlast u nekoj drugoj europskoj zemlji htjela ovako drastično udariti na pravo javnosti da dozna tko nam krade iz džepa, zakrčile bi se ulice od demonstracija.

Nažalost, kod nas neki veći belaj vlastima mogu napraviti samo zaštićeni od otkaza, to jest službenici na njihovoj plaći. I uvijek su njihove bune zbog povećanja plaće. Svatko traži za sebe, a tako će biti već idući tjedan, kada su svi sindikati dužni odgovoriti na ponude iz Vlade. Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku bila je stvar svih nas i zato mi je tužno bilo gledat novinare kako to pokušavaju pojasniti za govornicama onim svojim kolegama koji to ionako znaju. Pritom je podatak o novinarskim plaćama više nego žalostan, a prema izračunu portala Moja plaća prosjek nam iznosi 1109 eura što će, s novim koeficijentima, biti za 91 euro manje nego što će primati čistačice.

PONEDJELJAK: Kako to dijete mlađe od dvije godine umre prirodnom smrću?

U ponedjeljak smo doznali da je u Slavonskom Brodu umrlo dvogodišnje dijete jer je čekalo na smještaj u dom, a koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima. Obitelj s više malodobne djece živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji se ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća. Socijalni radnici tvrdili su lani da oko 500 djece čeka smještaj, ministar Marin Piletić kazao je da to nije istina. Štoviše, uvjerava nas da su sva djeca koja trebaju smještaj zbrinuta. Nekoliko dana slušali smo ga kako se vadi od odgovornosti za smrt dječačića iz Broda. Dijete je preminulo prirodnom smrću, reče više puta pred novinarima. Navodno nije bilo elemenata da se žurno izdvoji iz obitelji... Poslane su inspekcije u Zavod za socijalni rad... Smrt se tendenciozno želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi... Čekala se sudska odluka... Nekorektno je ikome pripisivat odgovornost za smrt djeteta, uznemireno se pobuni ministar. E, tu smo ga čekali. Kako to ministar misli da je to nekorektno? Možda ga je zabolilo što su ga novinari odmah prozvali zbog nečinjenja. Stoposto. To bi i mene osobno pogodilo. Nema dileme da je sustav zakazao. A ministar Piletić taj sustav predstavlja, štoviše, on ga i brani. Pa čovječe, naravno da ste u slučaju i ovog dječačića zakazali i to je sve što svi trebaju znati.

UTORAK: Pitanje Turudovih ganglija, jetrice i novinara na vatrici

Ok, nije Piletić jedini koji brani neobranjivo. Slušali smo ovaj tjedan u Saboru argumente u obranu suca Ivana Turudića koji će uskoro na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Te da je bio branitelj, te da je poništio presudu komunističkog suda blaženom Alojziju Stepincu, da je donio odluku o predaji Mustača i Perkovića njemačkom pravosuđu... Ovima iz opozicije upravo to su razlozi što će glasat protiv njega, kažu hadezeovci. U stanju su oni svašta tvrdit i gledat nas u oči.

Samo smo čekali da mu neko u punat pripiše i podršku "šatorašima" kad su ono prijetili plinskim bocama SDP-ovoj vlasti. Trebaju li se nekima iz SDP-a među prvima sada tresti gaće zbog dolaska mistera Turuda u DORH? Možda. Milanovića Turudić ne može u štampu, a i obrnuto. Ne znam, evo jedan jelen lopatar ovaj tjedan već je pobjegao s Pantovčaka. Al‘ kažu svjedoci da je u odličnoj formi i da je sasvim slobodno šetao ulicom.

Hoće li kapitalci slobodno šetat nakon dolaska čovjeka zvanog Turud u fensi odijelima i dobrim vezama s poznatim facama za šefa odvjetništva i Uskoka? Neki su uvjereni da je upravo zato i postavljen. Neki se nadaju da će nas svih iznenaditi. Novinari i javnost strepe jer upravo taj čovjek gorljivi je zagovornik Lex AP-a, to jest zakona koji guši slobodu informiranja. Ja mislim da su mu se posebno zadnjih dana popeli na ganglije. Vade mu jetricu. Mogli bi se nać na vatrici.

SRIJEDA: Zašto se uopće diralo odredbu iz dosadašnjeg Kaznenog zakona?

Neko je premijera Plenkovića prosvijetlio do utorka navečer pa je u prijedlog članka 307. a Kaznenog zakona dodao "pretežiti javni interes". Donekle je to, nakon prethodnog izdvajanja novinara s liste potencijalno osumnjičenih za odavanje informacija iz istraga, reteriranje. Ipak, nedovoljno da bi se odustalo od prosvjeda koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, pa su uspješno održani u Zagrebu i Splitu. Jasna poruka vlastima je da potpuno povuku sporni članak jer u njemu je ostalo još dovoljno prepreka za pravo da doznamo. Što ste uopće dirali odredbu iz dosadašnjeg zakona, mnogi pitaju. Odgovor je jasan kao dan: jer postojeća je premijeru nanijela političku štetu. Upravo onoliko koliko se on šticao da mu se pojavljuju inicijali u transkriptima, toliko se pučanstvo razveselilo. Doznali smo i da njegovi bliski suradnici ureduju za prijatelje po državnim poduzećima, doznali smo kako se dolazi do trupaca iz Hrvatskih šuma, a i to kako su se Uskokovi osumnjičenici gostili na naš račun... E, a zašto bismo to bili doznali tek za nekoliko godina koliko ćemo čekat optužnice? I kad AP već zbriše u Bruxelles, a Rimčeva se još dva puta razvede.

ČETVRTAK: U Hrvatskoj nikad bolje, uvjerava nas Plenković, a da i ne trepne

Kad će izbori? Ovaj tjedan u više se navrata činilo da je to hamletovsko pitanje. Oće l‘ u četvrti, peti ili u deveti mjesec? Plenković se vjerojatno slatko smijulji dok se ostali upiru doznat.

A zapravo većina nas ne bi trebala marit za to, još pogotovo kad čujemo rezultate onih ispitivanja javnog mišljenja o rejtingu stranaka. Stvarno to najčešće bude obeshrabrujuće za sve osim za HDZ. Pa kako je moguće da imaš jednu pored druge vijest da u Njemačkoj isti proizvod košta tri puta manje nego u nas, gdje ljudi imaju tri puta manju plaću nego Nijemci i onu kako HDZ opet pobjeđuje s 20 posto podrške? Čime su nas zamantali? Vjerojatno mnogi naprosto "popuše" Plenkoviće izjave da Hrvatska na karti svijeta stoji bolje nego ikad. Dobro vam je, nikad vam nije bilo bolje, kaže on nama. A da i ne trepne.

Ili, kaže nam da inflacija usporava. A nama opet hrana skuplja. Neke cijene ne rastu, ali se artikli smanjuju. Nekidan brojimo doma hrenovke u konzervi. Jedna je manje. Nedostaje i plastični poklopac na vrhu. Počnite brojat i vagat pa ćete vidit koliko nas muljaju. Vlasti nas očito smatraju za krnje. A mi, umjesto da to shvatimo, u maškarama palimo strane radnike. Pa i jesmo krnje! Našem premijeru neće trebat umjetna inteligencija i lažne vijesti za dobit izbore. Jer on ima građane kojima je ništa lakše podvalit kupus na pjat i reć mu da živi u raju.

PETAK: Jedva čekamo čut što to Milanović ima otkriti o Turudiću

Inače, otkrića kako i koliko lažne vijesti sudjeluju u izborima su zastrašujuća. Tek sada čitamo kako je nekoliko dana pred izbore u Slovačkoj objavljena audiosnimka u kojoj se jedan od kandidata hvali da je namjestio izbore i da će poskupiti pivo. E taj je izgubio, a pobijedio proruski orijentiran Robert Fico. Ima još primjera prijevara baš pred izbore. Mogu zamisliti kako bi se netko u nas poigrao s tehnologijom. Na jednoj snimci, na primjer, Grmoja zagrmi da će hapsiti, onda mu šef Sabora Jandroković kaže da ponovi što je rekao, a Grmoja se ispravi pa poruči da će uhićivati jer se tako ispravno kaže na hrvatskom jeziku. Ups! Pa to se stvarno dogodilo. Skužili ste, u nas bi teško nestvarnim bilo nadmašiti stvarne vijesti. A jedna od njih glasi ovako: Prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je u cijeloj eurozoni prosječna stopa inflacije istodobno iznosila 2,8 posto. Višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto. Šta ‘š, kad se ovakve vijesti baš i ne čitaju.

I evo nama predsjednika petkom, baš nekako kao peršin na tjednu šalšu. On zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati.

A di je onaj jelen s Pantovčaka? Nitko nije javio je li se vratio doma.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I evo nama predsjednika petkom, on zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => I evo nama predsjednika petkom, on zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati Pretres tjedna 0 8940 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-02 12:33:04 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-02 17:41:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-02 17:41:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => I evo nama predsjednika petkom, on zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al' u to malo tko ovog petka može povjerovati [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Kakva drama u finišu! Tko će sad dočekati da Milanović otkrije kakva delikatna saznanja ima o Turudiću page_title=Silvana Uzinić: Kakva drama u finišu! Tko će sad dočekati da Milanović otkrije kakva delikatna saznanja ima o Turudiću [metakey] => pretres tjedna, zoran milanović, Ivan Turudić, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26452756.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Krajac\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26452756_1920.jpg":"1920x1080","k_26452756_1280.jpg":"1280x1280","k_26452756_1024.jpg":"1024x1024","k_26452756_640.jpg":"640x640","k_26452756_480.jpg":"480x480","k_26452756_340.jpg":"340x340","k_26452756_220.jpg":"220x220","o_26452756_1280.jpg":"1280x853","o_26452756_1024.jpg":"1024x682","o_26452756_640.jpg":"640x426","o_26452756_480.jpg":"480x320","o_26452756_340.jpg":"340x226","o_26452756_220.jpg":"220x146","h_26452756_1280.jpg":"1280x854","h_26452756_1024.jpg":"1024x683","h_26452756_640.jpg":"640x427","h_26452756_480.jpg":"480x320","h_26452756_340.jpg":"340x227","h_26452756_220.jpg":"220x147","pp_26452756_1280.jpg":"1280x1628","pp_26452756_1024.jpg":"1024x1303","pp_26452756_640.jpg":"640x814","pp_26452756_480.jpg":"480x611","pp_26452756_340.jpg":"340x432","pp_26452756_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8026416 Threads: 4 Questions: 1664515874 Slow queries: 4952252 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112108905 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu-1360603 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu-1360603?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243410 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic [link] => /tag/ivan-turudic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I evo nama predsjednika petkom, on zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Kakva drama u finišu! Tko će sad dočekati da Milanović otkrije kakva delikatna saznanja ima o Turudiću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26452756.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajac/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26452756.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na kraju ovog radnog tjedna mogli bismo reći da je izvojevana jedna mala bitka dok su još neke u pripremi. Uzmicanje Vlade s promjenama Kaznenog zakona, iako nedovoljno, znak je da se pritiscima uvijek nešto može. Zato je žalosno što se češće ne bunimo. A nije teško nacrtat transparent, isprintat i zalijepit na komad kartona pa malo na sunce, znam iz prve ruke. Dapače, čak može bit i zabavno dok žicaš kutije po samoposluzi i gledaš da iza poruke "Sebi šape AP!" ne stoji logo "Klara peciva".

Problem je što bi se javnost prethodno morala bolje informirat, ali kako ikome zamjeriti kad bolno neobaviještenih ima upravo i među onima čije je poslanje da informiraju. Zato je, uz nešto novinarskih radnika, na prosvjedima ove srijede bila šačica oporbenih političara i još troje i po penzionera koji prate više od vremenske prognoze. Da je vlast u nekoj drugoj europskoj zemlji htjela ovako drastično udariti na pravo javnosti da dozna tko nam krade iz džepa, zakrčile bi se ulice od demonstracija.

Nažalost, kod nas neki veći belaj vlastima mogu napraviti samo zaštićeni od otkaza, to jest službenici na njihovoj plaći. I uvijek su njihove bune zbog povećanja plaće. Svatko traži za sebe, a tako će biti već idući tjedan, kada su svi sindikati dužni odgovoriti na ponude iz Vlade. Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku bila je stvar svih nas i zato mi je tužno bilo gledat novinare kako to pokušavaju pojasniti za govornicama onim svojim kolegama koji to ionako znaju. Pritom je podatak o novinarskim plaćama više nego žalostan, a prema izračunu portala Moja plaća prosjek nam iznosi 1109 eura što će, s novim koeficijentima, biti za 91 euro manje nego što će primati čistačice.

PONEDJELJAK: Kako to dijete mlađe od dvije godine umre prirodnom smrću?

U ponedjeljak smo doznali da je u Slavonskom Brodu umrlo dvogodišnje dijete jer je čekalo na smještaj u dom, a koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima. Obitelj s više malodobne djece živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji se ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća. Socijalni radnici tvrdili su lani da oko 500 djece čeka smještaj, ministar Marin Piletić kazao je da to nije istina. Štoviše, uvjerava nas da su sva djeca koja trebaju smještaj zbrinuta. Nekoliko dana slušali smo ga kako se vadi od odgovornosti za smrt dječačića iz Broda. Dijete je preminulo prirodnom smrću, reče više puta pred novinarima. Navodno nije bilo elemenata da se žurno izdvoji iz obitelji... Poslane su inspekcije u Zavod za socijalni rad... Smrt se tendenciozno želi prikazati kao krah sustava socijalne skrbi... Čekala se sudska odluka... Nekorektno je ikome pripisivat odgovornost za smrt djeteta, uznemireno se pobuni ministar. E, tu smo ga čekali. Kako to ministar misli da je to nekorektno? Možda ga je zabolilo što su ga novinari odmah prozvali zbog nečinjenja. Stoposto. To bi i mene osobno pogodilo. Nema dileme da je sustav zakazao. A ministar Piletić taj sustav predstavlja, štoviše, on ga i brani. Pa čovječe, naravno da ste u slučaju i ovog dječačića zakazali i to je sve što svi trebaju znati.

UTORAK: Pitanje Turudovih ganglija, jetrice i novinara na vatrici

Ok, nije Piletić jedini koji brani neobranjivo. Slušali smo ovaj tjedan u Saboru argumente u obranu suca Ivana Turudića koji će uskoro na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Te da je bio branitelj, te da je poništio presudu komunističkog suda blaženom Alojziju Stepincu, da je donio odluku o predaji Mustača i Perkovića njemačkom pravosuđu... Ovima iz opozicije upravo to su razlozi što će glasat protiv njega, kažu hadezeovci. U stanju su oni svašta tvrdit i gledat nas u oči.

Samo smo čekali da mu neko u punat pripiše i podršku "šatorašima" kad su ono prijetili plinskim bocama SDP-ovoj vlasti. Trebaju li se nekima iz SDP-a među prvima sada tresti gaće zbog dolaska mistera Turuda u DORH? Možda. Milanovića Turudić ne može u štampu, a i obrnuto. Ne znam, evo jedan jelen lopatar ovaj tjedan već je pobjegao s Pantovčaka. Al‘ kažu svjedoci da je u odličnoj formi i da je sasvim slobodno šetao ulicom.

Hoće li kapitalci slobodno šetat nakon dolaska čovjeka zvanog Turud u fensi odijelima i dobrim vezama s poznatim facama za šefa odvjetništva i Uskoka? Neki su uvjereni da je upravo zato i postavljen. Neki se nadaju da će nas svih iznenaditi. Novinari i javnost strepe jer upravo taj čovjek gorljivi je zagovornik Lex AP-a, to jest zakona koji guši slobodu informiranja. Ja mislim da su mu se posebno zadnjih dana popeli na ganglije. Vade mu jetricu. Mogli bi se nać na vatrici.

SRIJEDA: Zašto se uopće diralo odredbu iz dosadašnjeg Kaznenog zakona?

Neko je premijera Plenkovića prosvijetlio do utorka navečer pa je u prijedlog članka 307. a Kaznenog zakona dodao "pretežiti javni interes". Donekle je to, nakon prethodnog izdvajanja novinara s liste potencijalno osumnjičenih za odavanje informacija iz istraga, reteriranje. Ipak, nedovoljno da bi se odustalo od prosvjeda koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, pa su uspješno održani u Zagrebu i Splitu. Jasna poruka vlastima je da potpuno povuku sporni članak jer u njemu je ostalo još dovoljno prepreka za pravo da doznamo. Što ste uopće dirali odredbu iz dosadašnjeg zakona, mnogi pitaju. Odgovor je jasan kao dan: jer postojeća je premijeru nanijela političku štetu. Upravo onoliko koliko se on šticao da mu se pojavljuju inicijali u transkriptima, toliko se pučanstvo razveselilo. Doznali smo i da njegovi bliski suradnici ureduju za prijatelje po državnim poduzećima, doznali smo kako se dolazi do trupaca iz Hrvatskih šuma, a i to kako su se Uskokovi osumnjičenici gostili na naš račun... E, a zašto bismo to bili doznali tek za nekoliko godina koliko ćemo čekat optužnice? I kad AP već zbriše u Bruxelles, a Rimčeva se još dva puta razvede.

ČETVRTAK: U Hrvatskoj nikad bolje, uvjerava nas Plenković, a da i ne trepne

Kad će izbori? Ovaj tjedan u više se navrata činilo da je to hamletovsko pitanje. Oće l‘ u četvrti, peti ili u deveti mjesec? Plenković se vjerojatno slatko smijulji dok se ostali upiru doznat.

A zapravo većina nas ne bi trebala marit za to, još pogotovo kad čujemo rezultate onih ispitivanja javnog mišljenja o rejtingu stranaka. Stvarno to najčešće bude obeshrabrujuće za sve osim za HDZ. Pa kako je moguće da imaš jednu pored druge vijest da u Njemačkoj isti proizvod košta tri puta manje nego u nas, gdje ljudi imaju tri puta manju plaću nego Nijemci i onu kako HDZ opet pobjeđuje s 20 posto podrške? Čime su nas zamantali? Vjerojatno mnogi naprosto "popuše" Plenkoviće izjave da Hrvatska na karti svijeta stoji bolje nego ikad. Dobro vam je, nikad vam nije bilo bolje, kaže on nama. A da i ne trepne.

Ili, kaže nam da inflacija usporava. A nama opet hrana skuplja. Neke cijene ne rastu, ali se artikli smanjuju. Nekidan brojimo doma hrenovke u konzervi. Jedna je manje. Nedostaje i plastični poklopac na vrhu. Počnite brojat i vagat pa ćete vidit koliko nas muljaju. Vlasti nas očito smatraju za krnje. A mi, umjesto da to shvatimo, u maškarama palimo strane radnike. Pa i jesmo krnje! Našem premijeru neće trebat umjetna inteligencija i lažne vijesti za dobit izbore. Jer on ima građane kojima je ništa lakše podvalit kupus na pjat i reć mu da živi u raju.

PETAK: Jedva čekamo čut što to Milanović ima otkriti o Turudiću

Inače, otkrića kako i koliko lažne vijesti sudjeluju u izborima su zastrašujuća. Tek sada čitamo kako je nekoliko dana pred izbore u Slovačkoj objavljena audiosnimka u kojoj se jedan od kandidata hvali da je namjestio izbore i da će poskupiti pivo. E taj je izgubio, a pobijedio proruski orijentiran Robert Fico. Ima još primjera prijevara baš pred izbore. Mogu zamisliti kako bi se netko u nas poigrao s tehnologijom. Na jednoj snimci, na primjer, Grmoja zagrmi da će hapsiti, onda mu šef Sabora Jandroković kaže da ponovi što je rekao, a Grmoja se ispravi pa poruči da će uhićivati jer se tako ispravno kaže na hrvatskom jeziku. Ups! Pa to se stvarno dogodilo. Skužili ste, u nas bi teško nestvarnim bilo nadmašiti stvarne vijesti. A jedna od njih glasi ovako: Prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je u cijeloj eurozoni prosječna stopa inflacije istodobno iznosila 2,8 posto. Višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto. Šta ‘š, kad se ovakve vijesti baš i ne čitaju.

I evo nama predsjednika petkom, baš nekako kao peršin na tjednu šalšu. On zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati.

A di je onaj jelen s Pantovčaka? Nitko nije javio je li se vratio doma.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajac/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu-1360603 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c1dbbab17c1f02e295cb5be12e83369c4c8e6fc2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Kakva+drama+u+fini%C5%A1u%21+Tko+%C4%87e+sad+do%C4%8Dekati+da+Milanovi%C4%87+otkrije+kakva+delikatna+saznanja+ima+o+Turudi%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu-1360603 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-kakva-drama-u-finisu-tko-ce-sad-docekati-da-milanovic-otkrije-kakva-delikatna-saznanja-ima-o-turudicu-1360603 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I evo nama predsjednika petkom, on zna o Turudiću nešto važno što smatra ozbiljnim sigurnosnim preprekama da ga se imenuje glavnim državnim odvjetnikom. Zna puno, kaže, ali će pričekat još dan, dva. Opa! Ajd, čekat ćemo i mi. Valjda će nam kazat. Kad bi spriječio dolazak Turudića u DORH bila bi to epohalna pobjeda, al‘ u to malo tko ovog petka može povjerovati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: Kakva drama u finišu! Tko će sad dočekati da Milanović otkrije kakva delikatna saznanja ima o Turudiću

Piše Silvana Uzinić
2. veljače 2024. - 18:41

Na kraju ovog radnog tjedna mogli bismo reći da je izvojevana jedna mala bitka dok su još neke u pripremi. Uzmicanje Vlade s promjenama Kaznenog zakona, iako nedovoljno, znak je da se pritiscima uvijek nešto može. Zato je žalosno što se češće ne bunimo. A nije teško nacrtat transparent, isprintat i zalijepit na komad kartona pa malo na sunce, znam iz prve ruke. Dapače, čak može bit i zabavno dok žicaš kutije po samoposluzi i gledaš da iza poruke "Sebi šape AP!" ne stoji logo "Klara peciva".

Problem je što bi se javnost prethodno morala bolje informirat, ali kako ikome zamjeriti kad bolno neobaviještenih ima upravo i među onima čije je poslanje da informiraju. Zato je, uz nešto novinarskih radnika, na prosvjedima ove srijede bila šačica oporbenih političara i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:24