stdClass Object ( [id] => 1155668 [title] => Satnika Vukadina odlikovale francuska, američka i njemačka vojska: I žena mi je zapovjednica satnije, ona je vodila brigu o našim mališanima dok sam bio u Afganistanu, njima dugujem sve... [alias] => satnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Satniku Mariju Vukadinu, zapovjedniku 1. satnije temeljne Vojne policije, u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu uručeno je odlikovanje: Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana, za zasluge u operaciji Inherent Resolve.

Nije to prvi put da je satnik Vukadin u međunarodnom okruženju prepoznat kao izniman časnik – za izvanredne rezultate i doprinos u operaciji Inherent Resolve, u srpnju 2020. njezin ga je zapovjednik američki general-pukovnik Robert (Pat) White odlikovao Medaljom vojske SAD-a Joint Service Commendation Medal; osvojio je Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency) i bio među najboljima na natjecanju Norveški pješački marš (Norwegian Foot March).

Francusko odlikovanje bilo je povod da bolje upoznamo i predstavimo zapovjednika 1. Satnije VP-a, satnika Vukadina. Rođen je u Sarajevu u kojem, odrastajući, pamti i teška ratna događanja. U ranoj mladosti ulazi u svijet sporta, završava Kineziološki fakultet, natječe se u olimpijskom boksu i hrvanju te osvaja medalje na državnim prvenstvima, a u Hrvatsku vojsku pristupa 2008. godine, kao pripadnik prve generacije polaznika dragovoljnog služenja vojnog roka, piše Hrvatski vojnik

---

image
Foto: Mladen Čobanović, osobna arhiva M. Vukadina
 
---

Satnik Vukadin u NATO-ovoj misiji ISAF, u današnjem Islamskom Emiratu Afganistanu, bio je na dužnosti zapovjednika policijskog mentorskog tima sastavljenog od djelatnika MORH-a i MUP-a

Danas zapovjednik 1. satnije temeljne Vojne policije, čije zadaće obuhvaćaju sve vojnopolicijske poslove s naglaskom na osiguranju štićenih objekata i nadziranju stege ostalih pripadnika OSRH, satnik Vukadin prisjeća se svojih početaka u VP-u: “Dio obitelji Vojne policije postajem 2010., kad sam završio temeljnu časničku školu i raspoređen sam na dužnost zapovjednika voda u temeljnoj Vojnoj policiji. Te godine uspješno završavam i selekcijsku obuku za antiterorističku Vojnu policiju. U postrojbi sam radio nešto više od sedam godina, na dužnostima zapovjednika voda i zamjenika zapovjednika satnije. Iznimno sam ponosan što sam bio dio tog jedinstvenog kolektiva. Vrijeme provedeno u toj postrojbi pružilo mi je mogućnost osobnog rasta i razvijanja kroz niz različitih specijalističkih usavršavanja.

Rad u međunarodnom okruženju

Nakon toga satnik Vukadin odlazi u Središte za obuku VP-a, gdje radi na dužnostima časnika za izobrazbu, nastavnika VP-a i na kraju voditelja Odsjeka za obuku VP-a i međunarodne vojne operacije. Kaže kako mu je to vrijeme rada uz iskusne časnike i dočasnike u Središtu omogućilo daljnji razvoj i otvorilo nove perspektive časničkog posla.

Satnik Vukadin odlazi 2012. u NATO-ovu misiju ISAF, u današnjem Islamskom Emiratu Afganistanu, gdje je na dužnosti zapovjednika policijskog mentorskog tima sastavljenog od djelatnika MORH-a i MUP-a. Zadaća mentorskog tima, tad u sastavu Regionalnog zapovjedništva Sjever pod zapovijedanjem OS-a Njemačke, bilo je mentoriranje jedne policijske postaje u udaljenom okrugu na sjeveru zemlje. U koalicijsku operaciju združenih snaga Inherent Resolve upućen je 2019., na dužnost stožernog časnika za planiranje u operativnom odsjeku – operacije u tijeku u Državu Kuvajt. Nositelj koalicije bio je SAD, operacija je provođena na području Iraka i Sirije, a glavno zapovjedno mjesto nalazilo se u Kuvajtu.

U koalicijsku operaciju združenih snaga Inherent Resolve satnik Vukadin upućen je 2019., na dužnost stožernog časnika za planiranje u operativnom odsjeku – operacije u tijeku u Državu Kuvajt

O iskustvima vojničkog rada u međunarodnom okruženju satnik Vukadin kaže: “Rad u međunarodnom okruženju svakako je izazov koji nam daje priliku da objektivno testiramo svoje mogućnosti i znanja. Najveći dojam na mene je ostavilo jedinstvo napora i profesionalnost svih sudionika operacija te osjećaj prihvaćenosti i zajedništva. Raditi zajedno sa snagama sigurnosti i ostalim državnim institucijama zemlje primateljice snaga daje nam jasan pojam o tome koliko je bitna naša uloga u njihovim naporima da izgrade bolju budućnost. Ono što posebno pamtim je kako ljudi u vrlo teškim uvjetima života, gdje je nesigurnost stalno prisutna, nalaze jednostavne razloge za veselje. Prijateljstva koja su stvorena u takvom okruženju nemaju cijenu i ostaju za cijeli život.

Odlikovan, predan poslu koji radi i nasmijan, satnik Vukadin priču završava posebnom “tajnom” svoje uspješnosti: “Najvažnije je u poslu i radu imati potporu obitelji. U vrijeme mog sudjelovanja u operaciji Inherent Resolve oba su sina bila predškolske dobi, a brigu o njima vodila je moja supruga, također pripadnica OSRH na dužnosti zapovjednika satnije. Odricanje onih koji su me bodrili i čekali puno je veće od mojeg i svi uspjesi koje sam postigao prvo su njihova zasluga.

Nedavno vam je uručeno odlikovanje: Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana. Zašto je do toga došlo i što vam to odlikovanje znači?

Medalja nacionalne obrane Francuske Republike dodjeljuje se stranim vojnicima za časnu službu od posebne važnosti za obranu Francuske. Iskreno nisam ni znao da sam predložen za ovo odlikovanje, sve do povratka kući i poziva mojeg prvog radnog kolege, francuskog pilota koji je sa mnom radio planiranja na razini koalicijskih snaga, izvan okvira zemalja članica saveza Five Eye. U Kuvajtu sam proveo deset mjeseci i to je vrijeme bilo obilježeno turbulentnim događanjima: pogoršanjem sigurnosne situacije u Siriji i Iraku; eskaliranjem sukoba između SAD-a i Irana koji su rezultirali napadima balističkim raketama; premještanjima snaga na terenu i stalnom pojavom novih izazova. Svakako je otežavajući element bila i pandemija, koja je zahtijevala dodatni napor kako se ne bi narušila operativnost snaga. Davali smo sve od sebe kako bismo osigurali što bolju potporu svim našim snagama na terenu. Suradnja s francuskim kolegama bila je na vrlo visokoj razini u svim pitanjima, s ciljem čuvanja sigurnosti i nesmetane provedbe zadaća. Kao jedini vojnik i predstavnik OSRH u operaciji iskreno mogu reći da se uz svoje koalicijske partnere nikad nisam osjećao sam, a među njima svakako moram istaknuti pripadnike OS-a Francuske.

Iznimno sam ponosan što su mi ukazali ovu čast, a posebno me veseli što se među našim oružanim snagama razvija snažno partnerstvo na strateškoj razini. Dio su tog sporazuma dužnosti i izobrazba pripadnika OSRH u Francuskoj Republici, što bi svakako bio jedan od izazova u budućnosti.

Vojna policija u potpunosti je operativna postrojba zbog svojih zadaća, i u ratu, i u miru – i to naš posao čini posebno odgovornim i izazovnim. Biti pripadnik VP-a za mene znači neprekidno težiti izvrsnosti i časno služiti domovini. Čast mi je raditi u kolektivu sa zbilja iznimnim ljudima, a pogotovo veteranima Domovinskog rata koji su stvarali našu tradiciju. Mogu reći da je VP iznimna postrojba, no teško bi bilo naći postrojbu u OSRH za koju ne vrijedi isto.

Tijekom boravka u području operacije, u prosincu 2019., održano je natjecanje za Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency). Na natjecanju su testirane različite vještine: plivanje u odori, gađanje iz pištolja, testovi tjelesne spremnosti i vojne hodnje pod teretom. Između 420 prijavljenih pripadnika više oružanih snaga, 120 uspješno je završilo natjecanje. Najbolje rezultate postigla su 23 natjecatelja – 22 pripadnika vojske SAD-a, te hrvatski satnik Vukadin. Na Norveškom pješačkom maršu (Norwegian Foot March), natjecanju sa stogodišnjom tradicijom na kojem sudionici moraju proći udaljenost od 30 kilometara, s teretom i za manje od četiri sata i 30 minuta, satnik Vukadin zadanu je rutu prešao za svega tri sata i 35 minuta.

Medalja nacionalne obrane Francuske Republike dodjeljuje se za časnu službu djelatnim ili pričuvnim vojnicima u operativnim aktivnostima ili operativnim pripremama oružanih snaga, kao i u misijama u inozemstvu koje pridonose dobrobiti lokalnog stanovništva. U posebnim prilikama može biti dodijeljena pripadnicima stranih oružanih snaga za posebno častan doprinos francuskim snagama.

Visoki francuski predstavnik u operaciji Chammal, brigadni general zrakoplovstva Stéphane Dupont, 17. lipnja 2020. podnio je zahtjev da satniku Mariju Vukadinu bude dodijeljena Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana, s naznakom Za misije u inozemstvu (Medal for national defense, bronze echelon with stapled Missions Abroad). Hrvatski je časnik francuskim sastavnicama u operaciji Chammal u Iraku konstantno pružao informacije koje su pomagale njihovim vojnicima u boljem razumijevanju situacije.

Na taj je način snažno pridonio uspjehu francuskih snaga protiv snaga Daesha (ISIL). Operacija Chammal počela je 19. rujna 2014. i označava francusku komponentu u koaliciji 80 zemalja i organizacija koje provode operaciju Inherent Resolve. U koordinaciji s iračkom vladom i francuskim saveznicima prisutnim u tom području, operacija Chammal pruža vojnu potporu lokalnim snagama koje se na svojem teritoriju bore protiv Daesha. Međunarodna koalicija konstantno prilagođava djelovanje tom području i Francuska nastavlja svoje napore u regiji jer se borba protiv terorizma nastavlja. Operacija Chammal trenutačno je fokusirana na segment potpore i 600 vojnika radi u stožerima operacije Inherent Resolve ili unutar njezinih zračnih i pomorskih komponenti. (Iz obrazloženja francuskog veleposlanstva u povodu dodjele Medalje nacionalne obrane Francuske Republike hrvatskom časniku Mariju Vukadinu.)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOJNO-BRAČNI PAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VOJNO-BRAČNI PAR 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-30 15:23:50 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Lada Puljizević/ Hrvatski vojnik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-31 10:02:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-31 10:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 867 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442990.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/30\/20442992.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"750x501","hd_20442990_1920.jpg":"1920x1080","k_20442990_1280.jpg":"1280x1280","k_20442990_1024.jpg":"1024x1024","k_20442990_640.jpg":"640x640","k_20442990_480.jpg":"480x480","k_20442990_340.jpg":"340x340","k_20442990_220.jpg":"220x220","o_20442990_1280.jpg":"1280x855","o_20442990_1024.jpg":"1024x684","o_20442990_640.jpg":"640x427","o_20442990_480.jpg":"480x320","o_20442990_340.jpg":"340x227","o_20442990_220.jpg":"220x146","h_20442990_1280.jpg":"1280x854","h_20442990_1024.jpg":"1024x683","h_20442990_640.jpg":"640x427","h_20442990_480.jpg":"480x320","h_20442990_340.jpg":"340x227","h_20442990_220.jpg":"220x147","pp_20442990_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442990_1024.jpg":"805x1024","pp_20442990_640.jpg":"503x640","pp_20442990_480.jpg":"377x480","pp_20442990_340.jpg":"267x340","pp_20442990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"193x300","hd_20442992_1920.jpg":"1920x1080","k_20442992_1280.jpg":"1280x1280","k_20442992_1024.jpg":"1024x1024","k_20442992_640.jpg":"640x640","k_20442992_480.jpg":"480x480","k_20442992_340.jpg":"340x340","k_20442992_220.jpg":"220x220","o_20442992_1280.jpg":"1280x1989","o_20442992_1024.jpg":"1024x1591","o_20442992_640.jpg":"640x994","o_20442992_480.jpg":"480x746","o_20442992_340.jpg":"340x528","o_20442992_220.jpg":"220x341","h_20442992_1280.jpg":"1280x854","h_20442992_1024.jpg":"1024x683","h_20442992_640.jpg":"640x427","h_20442992_480.jpg":"480x320","h_20442992_340.jpg":"340x227","h_20442992_220.jpg":"220x147","pp_20442992_1280.jpg":"1006x1280","pp_20442992_1024.jpg":"805x1024","pp_20442992_640.jpg":"503x640","pp_20442992_480.jpg":"377x480","pp_20442992_340.jpg":"267x340","pp_20442992_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7986397 Threads: 4 Questions: 1659363751 Slow queries: 4934207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111991638 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/satnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve-1155668 [printLink] => /vijesti/hrvatska/satnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve-1155668?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661670 [name] => marijo vukadin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-31 11:03:11 [main_article_id] => 0 [alias] => marijo-vukadin [link] => /tag/marijo-vukadin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638161 [name] => Hrvatski vojnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 14:20:04 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-vojnik [link] => /tag/hrvatski-vojnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391606 [name] => OSRH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osrh [link] => /tag/osrh ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOJNO-BRAČNI PAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Satnika Vukadina odlikovale francuska, američka i njemačka vojska: I žena mi je zapovjednica satnije, ona je vodila brigu o našim mališanima dok sam bio u Afganistanu, njima dugujem sve... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442990.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442990.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/30/20442992.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Satniku Mariju Vukadinu, zapovjedniku 1. satnije temeljne Vojne policije, u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu uručeno je odlikovanje: Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana, za zasluge u operaciji Inherent Resolve.

Nije to prvi put da je satnik Vukadin u međunarodnom okruženju prepoznat kao izniman časnik – za izvanredne rezultate i doprinos u operaciji Inherent Resolve, u srpnju 2020. njezin ga je zapovjednik američki general-pukovnik Robert (Pat) White odlikovao Medaljom vojske SAD-a Joint Service Commendation Medal; osvojio je Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency) i bio među najboljima na natjecanju Norveški pješački marš (Norwegian Foot March).

Francusko odlikovanje bilo je povod da bolje upoznamo i predstavimo zapovjednika 1. Satnije VP-a, satnika Vukadina. Rođen je u Sarajevu u kojem, odrastajući, pamti i teška ratna događanja. U ranoj mladosti ulazi u svijet sporta, završava Kineziološki fakultet, natječe se u olimpijskom boksu i hrvanju te osvaja medalje na državnim prvenstvima, a u Hrvatsku vojsku pristupa 2008. godine, kao pripadnik prve generacije polaznika dragovoljnog služenja vojnog roka, piše Hrvatski vojnik

---

image
Foto: Mladen Čobanović, osobna arhiva M. Vukadina
 
---

Satnik Vukadin u NATO-ovoj misiji ISAF, u današnjem Islamskom Emiratu Afganistanu, bio je na dužnosti zapovjednika policijskog mentorskog tima sastavljenog od djelatnika MORH-a i MUP-a

Danas zapovjednik 1. satnije temeljne Vojne policije, čije zadaće obuhvaćaju sve vojnopolicijske poslove s naglaskom na osiguranju štićenih objekata i nadziranju stege ostalih pripadnika OSRH, satnik Vukadin prisjeća se svojih početaka u VP-u: “Dio obitelji Vojne policije postajem 2010., kad sam završio temeljnu časničku školu i raspoređen sam na dužnost zapovjednika voda u temeljnoj Vojnoj policiji. Te godine uspješno završavam i selekcijsku obuku za antiterorističku Vojnu policiju. U postrojbi sam radio nešto više od sedam godina, na dužnostima zapovjednika voda i zamjenika zapovjednika satnije. Iznimno sam ponosan što sam bio dio tog jedinstvenog kolektiva. Vrijeme provedeno u toj postrojbi pružilo mi je mogućnost osobnog rasta i razvijanja kroz niz različitih specijalističkih usavršavanja.

Rad u međunarodnom okruženju

Nakon toga satnik Vukadin odlazi u Središte za obuku VP-a, gdje radi na dužnostima časnika za izobrazbu, nastavnika VP-a i na kraju voditelja Odsjeka za obuku VP-a i međunarodne vojne operacije. Kaže kako mu je to vrijeme rada uz iskusne časnike i dočasnike u Središtu omogućilo daljnji razvoj i otvorilo nove perspektive časničkog posla.

Satnik Vukadin odlazi 2012. u NATO-ovu misiju ISAF, u današnjem Islamskom Emiratu Afganistanu, gdje je na dužnosti zapovjednika policijskog mentorskog tima sastavljenog od djelatnika MORH-a i MUP-a. Zadaća mentorskog tima, tad u sastavu Regionalnog zapovjedništva Sjever pod zapovijedanjem OS-a Njemačke, bilo je mentoriranje jedne policijske postaje u udaljenom okrugu na sjeveru zemlje. U koalicijsku operaciju združenih snaga Inherent Resolve upućen je 2019., na dužnost stožernog časnika za planiranje u operativnom odsjeku – operacije u tijeku u Državu Kuvajt. Nositelj koalicije bio je SAD, operacija je provođena na području Iraka i Sirije, a glavno zapovjedno mjesto nalazilo se u Kuvajtu.

U koalicijsku operaciju združenih snaga Inherent Resolve satnik Vukadin upućen je 2019., na dužnost stožernog časnika za planiranje u operativnom odsjeku – operacije u tijeku u Državu Kuvajt

O iskustvima vojničkog rada u međunarodnom okruženju satnik Vukadin kaže: “Rad u međunarodnom okruženju svakako je izazov koji nam daje priliku da objektivno testiramo svoje mogućnosti i znanja. Najveći dojam na mene je ostavilo jedinstvo napora i profesionalnost svih sudionika operacija te osjećaj prihvaćenosti i zajedništva. Raditi zajedno sa snagama sigurnosti i ostalim državnim institucijama zemlje primateljice snaga daje nam jasan pojam o tome koliko je bitna naša uloga u njihovim naporima da izgrade bolju budućnost. Ono što posebno pamtim je kako ljudi u vrlo teškim uvjetima života, gdje je nesigurnost stalno prisutna, nalaze jednostavne razloge za veselje. Prijateljstva koja su stvorena u takvom okruženju nemaju cijenu i ostaju za cijeli život.

Odlikovan, predan poslu koji radi i nasmijan, satnik Vukadin priču završava posebnom “tajnom” svoje uspješnosti: “Najvažnije je u poslu i radu imati potporu obitelji. U vrijeme mog sudjelovanja u operaciji Inherent Resolve oba su sina bila predškolske dobi, a brigu o njima vodila je moja supruga, također pripadnica OSRH na dužnosti zapovjednika satnije. Odricanje onih koji su me bodrili i čekali puno je veće od mojeg i svi uspjesi koje sam postigao prvo su njihova zasluga.

Nedavno vam je uručeno odlikovanje: Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana. Zašto je do toga došlo i što vam to odlikovanje znači?

Medalja nacionalne obrane Francuske Republike dodjeljuje se stranim vojnicima za časnu službu od posebne važnosti za obranu Francuske. Iskreno nisam ni znao da sam predložen za ovo odlikovanje, sve do povratka kući i poziva mojeg prvog radnog kolege, francuskog pilota koji je sa mnom radio planiranja na razini koalicijskih snaga, izvan okvira zemalja članica saveza Five Eye. U Kuvajtu sam proveo deset mjeseci i to je vrijeme bilo obilježeno turbulentnim događanjima: pogoršanjem sigurnosne situacije u Siriji i Iraku; eskaliranjem sukoba između SAD-a i Irana koji su rezultirali napadima balističkim raketama; premještanjima snaga na terenu i stalnom pojavom novih izazova. Svakako je otežavajući element bila i pandemija, koja je zahtijevala dodatni napor kako se ne bi narušila operativnost snaga. Davali smo sve od sebe kako bismo osigurali što bolju potporu svim našim snagama na terenu. Suradnja s francuskim kolegama bila je na vrlo visokoj razini u svim pitanjima, s ciljem čuvanja sigurnosti i nesmetane provedbe zadaća. Kao jedini vojnik i predstavnik OSRH u operaciji iskreno mogu reći da se uz svoje koalicijske partnere nikad nisam osjećao sam, a među njima svakako moram istaknuti pripadnike OS-a Francuske.

Iznimno sam ponosan što su mi ukazali ovu čast, a posebno me veseli što se među našim oružanim snagama razvija snažno partnerstvo na strateškoj razini. Dio su tog sporazuma dužnosti i izobrazba pripadnika OSRH u Francuskoj Republici, što bi svakako bio jedan od izazova u budućnosti.

Vojna policija u potpunosti je operativna postrojba zbog svojih zadaća, i u ratu, i u miru – i to naš posao čini posebno odgovornim i izazovnim. Biti pripadnik VP-a za mene znači neprekidno težiti izvrsnosti i časno služiti domovini. Čast mi je raditi u kolektivu sa zbilja iznimnim ljudima, a pogotovo veteranima Domovinskog rata koji su stvarali našu tradiciju. Mogu reći da je VP iznimna postrojba, no teško bi bilo naći postrojbu u OSRH za koju ne vrijedi isto.

Tijekom boravka u području operacije, u prosincu 2019., održano je natjecanje za Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency). Na natjecanju su testirane različite vještine: plivanje u odori, gađanje iz pištolja, testovi tjelesne spremnosti i vojne hodnje pod teretom. Između 420 prijavljenih pripadnika više oružanih snaga, 120 uspješno je završilo natjecanje. Najbolje rezultate postigla su 23 natjecatelja – 22 pripadnika vojske SAD-a, te hrvatski satnik Vukadin. Na Norveškom pješačkom maršu (Norwegian Foot March), natjecanju sa stogodišnjom tradicijom na kojem sudionici moraju proći udaljenost od 30 kilometara, s teretom i za manje od četiri sata i 30 minuta, satnik Vukadin zadanu je rutu prešao za svega tri sata i 35 minuta.

Medalja nacionalne obrane Francuske Republike dodjeljuje se za časnu službu djelatnim ili pričuvnim vojnicima u operativnim aktivnostima ili operativnim pripremama oružanih snaga, kao i u misijama u inozemstvu koje pridonose dobrobiti lokalnog stanovništva. U posebnim prilikama može biti dodijeljena pripadnicima stranih oružanih snaga za posebno častan doprinos francuskim snagama.

Visoki francuski predstavnik u operaciji Chammal, brigadni general zrakoplovstva Stéphane Dupont, 17. lipnja 2020. podnio je zahtjev da satniku Mariju Vukadinu bude dodijeljena Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana, s naznakom Za misije u inozemstvu (Medal for national defense, bronze echelon with stapled Missions Abroad). Hrvatski je časnik francuskim sastavnicama u operaciji Chammal u Iraku konstantno pružao informacije koje su pomagale njihovim vojnicima u boljem razumijevanju situacije.

Na taj je način snažno pridonio uspjehu francuskih snaga protiv snaga Daesha (ISIL). Operacija Chammal počela je 19. rujna 2014. i označava francusku komponentu u koaliciji 80 zemalja i organizacija koje provode operaciju Inherent Resolve. U koordinaciji s iračkom vladom i francuskim saveznicima prisutnim u tom području, operacija Chammal pruža vojnu potporu lokalnim snagama koje se na svojem teritoriju bore protiv Daesha. Međunarodna koalicija konstantno prilagođava djelovanje tom području i Francuska nastavlja svoje napore u regiji jer se borba protiv terorizma nastavlja. Operacija Chammal trenutačno je fokusirana na segment potpore i 600 vojnika radi u stožerima operacije Inherent Resolve ili unutar njezinih zračnih i pomorskih komponenti. (Iz obrazloženja francuskog veleposlanstva u povodu dodjele Medalje nacionalne obrane Francuske Republike hrvatskom časniku Mariju Vukadinu.)

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/satnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve-1155668 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=02ee854a9817fd6e351900675989c1d9443f9d87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Satnika+Vukadina+odlikovale+francuska%2C+ameri%C4%8Dka+i+njema%C4%8Dka+vojska%3A+I+%C5%BEena+mi+je+zapovjednica+satnije%2C+ona+je+vodila+brigu+o+na%C5%A1im+mali%C5%A1anima+dok+sam+bio+u+Afganistanu%2C+njima+dugujem+sve...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsatnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve-1155668 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsatnika-vukadina-odlikovale-francuska-americka-i-njemacka-vojska-i-zena-mi-je-zapovjednica-satnije-ona-je-vodila-brigu-o-nasim-malisanima-dok-sam-bio-u-afganistanu-njima-dugujem-sve-1155668 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOJNO-BRAČNI PAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaVOJNO-BRAČNI PAR

Satnika Vukadina odlikovale francuska, američka i njemačka vojska: I žena mi je zapovjednica satnije, ona je vodila brigu o našim mališanima dok sam bio u Afganistanu, njima dugujem sve...

Piše Lada Puljizević/ Hrvatski vojnik
31. prosinca 2021. - 11:02

Satniku Mariju Vukadinu, zapovjedniku 1. satnije temeljne Vojne policije, u francuskom veleposlanstvu u Zagrebu uručeno je odlikovanje: Medalja nacionalne obrane Francuske Republike – brončana, za zasluge u operaciji Inherent Resolve.

Nije to prvi put da je satnik Vukadin u međunarodnom okruženju prepoznat kao izniman časnik – za izvanredne rezultate i doprinos u operaciji Inherent Resolve, u srpnju 2020. njezin ga je zapovjednik američki general-pukovnik Robert (Pat) White odlikovao Medaljom vojske SAD-a Joint Service Commendation Medal; osvojio je Značku vještina njemačkog OS-a (German Armed Forces Badge for Military Proficiency) i bio među najboljima na natjecanju Norveški pješački marš (Norwegian Foot March).

Francusko odlikovanje bilo je povod da bolje upoznamo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:17