stdClass Object ( [id] => 1359775 [title] => RH će Mađarima platiti 30 mil. eura zbog štete koju su počinili izbjeglice - u njenim hotelima?! Sudac Brkić: ‘Apsurdno‘ [alias] => rh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nešto više od šest godina nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju tvrtke "Primošten" d.d. i tako potvrdio pravomoćno presude Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku, kojima je navedenoj tvrtci u vlasništvu državljana Mađarske odbijena tužba kojom su tražili da im država nadoknadi štetu od više od tadašnjih 94 milijuna kuna (današnjih oko 13 milijuna eura) zbog boravka štete nastale boravkom izbjeglica i pripadnika MUP-a u njihovim objektima od 1991. do 1999. godine, Ustavni sud RH ponovno je "oživio" ovu priču.

Naime, sredinom prosinca 2023. godine sudsko vijeće od 13 ustavnih sudaca, na čelu sa sucem Miroslavom Šeparovićem, većinom glasova je donijelo odluku kojom su ukinuli sve tri gore navedene presude i vratili predmet na ponovno odlučivanje pred Općinski sud u Šibeniku. To u praksi znači da je mađarskim vlasnicima ipak "pružena šansa" da u sudskom postupku dobiju milijune eura.

- Ne znam za ovu odluku Ustavnog suda, ali mi smo svojevremeno izračunali da bi šteta s kamatama bila oko 250 milijuna kuna odnosno oko 30 milijuna eura. Mislili smo da je to završena priča s onom pravomoćnom presudom Vrhovnog suda, ovo je sad iznenađenje za nas...

U slučaju da se ovo dosudi Mađarima, država će se morati odreći iznosa od preko 120 milijuna kuna koje su oni dužni državi i lokalnoj samoupravi na račun korištenja zemljišta kojeg nisu kupili jer nije procijenjeno u pretvorbi, a za to imamo sve dokaze - komentirao je u nevjerici Stipe Petrina, načelnik Primoštena i čovjek koji godinama upozorava na problem hotelijerske tvrtke koju je država prodala Mađarima.

---

image

Stipe Petrina, načelnik Primoštena, u ruševnom zdanju hotela ‘Raduča‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Još 2001. godine "Primošten" d.d. tražio je od šibenskog suda u parnici da im se nadoknadi "šteta na opremi", "građevinska šteta na objektima" i "indirektna šteta" koja je nastala boravkom prognanika i izbjeglica u hotelima "Raduča", "Zora" i "Marina Lučica" te pratećim objektima.

Popis načina na koji je nastala šteta, a za što su odgovornom držali državu Hrvatsku, bio je "impozantan" - vađenje električnih žica iz zidova, odnošenje prekidača, skidanje štokova vrata, odnošenje opreme soba i kupaonica, oštećenja keramike u kupaonicama, loženje vatre u kadama, odnošenje mramornih podnih ploča, lomljenje ostakljenih površina, uništavanje tepisona na podovima, prljanje zidova, uništavanje drvenarije, neadekvatno korištenje objekata i opreme i neodržavanje istih te kao "šlag na kraju, pucanje strojnicom po hotelskim vratima!"

Šibenski je sud u studenom 2011. godine odbio tužbu te je Mađarima dosudio plaćanje milijun i 250 tisuća kuna troška. Pet godina poslije Županijski sud u Šibeniku odbija tužbu Mađara i potvrđuje presudu, a onda i krajem studenoga 2017. godine Vrhovni sud odbija njihovu reviziju.

---

image

Ustavni sud mađarskim je vlasnicima pružio šansu da u sudskom postupku dobiju milijune eura

Damjan Tadić/Cropix
---

Direktor hotela "Marina Lučica" u to ratno vrijeme, svjedočio je na šibenskom sudu kako su "posljednji pravi" gosti napustili hotel 30. kolovoza 1991. te da su prognanici stigli tijekom rujna 1991. godine. Taj je hotel "Marina Lučica" sljedećih godina služio za smještaj i drugim izbjeglicama i prognanicima, dok su tijekom 1992. i 1993. u hotelu bili smješteni i pripadnici policije i hrvatske vojske. Neki od prognanika su hotel koristili sve do kraja 1998. godine, a "pojedinačno i čak u 1999. godini i to u manjem broju, kada je isti hotel ispražnjen". Država je tada isplaćivala iznos od tadašnjih 27 HRD-a, a kasnije 24 kune dnevno za hranu i smještaj što, po njemu, nije bilo dovoljno za podmirenje troškova tople vode, struje, grijanja, prehrane...

- Ugostiteljska tvrtka ne raspolaže mehanizmima kojima bi mogla spriječiti nasilje nad svojom imovinom koje znatno prelazi mjeru koja je uobičajena u ugostiteljstvu. Nasilje nad imovinom tužitelja trebala je spriječiti Republika Hrvatska - tvrdili su iz hotelijerske tvrtke.

Sudovi su naposljetku, uz ostalo, zaključili da u "ponašanju tužene nije bilo protupravnosti zbog samog smještaja prognanika i izbjeglica u predmetne objekte tužitelja jer je nadležno tijelo iste, Ured za prognanike i izbjeglice Vlade RH, smještajući određeni broj prognanika i izbjeglica u tužiteljeve objekte, postupao sukladno Uredbi. Naveli su i da se sam smještaj, pa i većeg broja osoba u hotelske objekte "nije i ne može se smatrati redovitim uzrokom nastanka potonje opisane štete, to čak i u vrlo specifičnim uvjetima u kakvima su u objekte tužitelja smješteni prognanici i izbjeglice".

---

image

Prognanici i izbjeglice 90-ih su godina bili smješteni i u Hotelu ‘Zora‘

Tonka Lokas/Cropix
---

- Država ne može biti odgovorna za protupravno ponašanje smještenih osoba (nepažljivo i zlonamjerno uništavanje objekata i opreme tužitelja), o čemu je i sam tužitelj kao dobar domaćin trebao voditi računa, a što je prema rezultatima raspravljanja propustio učiniti - stoji u prvoj šibenskoj presudi.

Ustavni je sud, pak, utvrdio da sudovi nisu ispitali može li se Republika Hrvatska osloboditi od odgovornosti za naknadu štete u slučaju kad je miješanje u nečije pravo vlasništva privremeno izvršeno na temelju zakona.

- U ponovljenom postupku treba procijeniti postoji li odgovornost RH naknaditi štetu podnositelju uslijed propuštanja kontrole uporabe preuzete imovine pažnjom dobroga gospodara, a što bi izazvalo umanjenje podnositeljevih imovinskih prava - navodi se uz ostalo.

---

image

Sudac Branko Brkić smatra da je odluka ustavnog suda RH - apsurdna

Tomislav Krišto/Cropix
---

---

‘Država je imala ovlast u svoje hotele smjestiti žrtve rata i etničkog čišćenja‘

Na ovu odluku izdvojeno mišljenje priložio je sudac dr. sc. Branko Brkić koji se usprotivio smatrajući, uz ostalo, da su u trenutku kada su prognanici i izbjeglice, kao žrtve velikosrpske agresije, bile smještene u navedne hotele svi ti objekti "bili u režimu društvenog odnosno državnog vlasništva pa je država imala ovlast u svoje hotele smjestiti žrtve agresivnog rata i etničkog čišćenja.

- Novi Zakon o pretvorbi i privatizaciji donesen je 1. ožujka 1996. godine što bi moglo značiti da su smještajni kapaciteti "Primošten" d.d. iz režima državnog vlasništva u privatno vlasništvo prešli kada su prognanici i izbjeglice tamo boravili više od pet godina, što znači da su novi stjecatelji, kupujući vlasničke udjele od države, znali pravo stanje tih objekata i njihov pravni status.

Zato je apsurdna naša većinska odluka koja pored prethodno izloženih notornih pravnih činjenica usvaja ustavnu tužbu, čime se stvara pogrešna pravna pretpostavka da je podnositeljeva tražbina osnovana - navodi sudac Brkić.

---

---

‘Oni koji su kupili hotele bili su svjesni što i u kakvom stanju kupuju‘

Odluka Ustavnog suda u predmetu "Primošten" d.d. poziva se na slučaj kojeg je hotelska tvrtka HUP Zagreb vodila protiv države pred Europskim sudom za ljudska prava. Tu je država prvo privremeno oduzela jedan njihov hotel te ga je od 1991. do 2001. upotrebljavala za smještaj oko 650 ratnih veterana, prognanika i izbjeglica.

Firma 2005. godine pokreće postupak protiv države, tvrdeći da su hotel teško oštetile tamo smještene osobe i traže da država snosi odgovornost za štetu. Njihova je tužba odbijena uz obrazloženje da ne postoji pravna osnova za odgovornost države u takvim okolnostima. Ustavni je sud njihovu tužbu odbio.

No, onda odjednom, krajem rujna prošle godine ESLJP briše predmet jer je Vlada RH pet mjeseci ranije, u travnju 2023. godine priznala da je u ovom predmetu došlo do povrede prava "HUP Zagreb" na mirno uživanje njihova vlasništva.

- Nedokučivo je iz kojih razloga je Hrvatska jednostrano priznala povredu, ali zacijelo nije dovoljno vodila računa o tome da je od 1991. do 1996. godine, a možda i dulje država bila vlasnik tih hotela, što znači da je država u svoje hotele smjestila svoje ratne stradalnike te se u tim okolnostima ne može tvrditi da je država "privremeno uzela u posjed i korištenje hotel od 1991. do 2001. za smještaj..."

Naprotiv, oni koji su kupili hotele u kojima su već više godina bili smješteni prognanici i izbjeglice bili su svjesni što i u kakvom stanju kupuju, i vjerojatno im je i cijena bila prilagođena tim okolnostima...

U postupanju Hrvatske nema protupravnosti, postupala je u skladu sa zakonima i uredbama, a riječ je o indirektnoj ratnoj šteti prema Zakonu o utvrđivanju ratne štete za koju, po međunarodnom pravu odgovara agresor.

O svemu tome Hrvatska u jednostranom priznanju povrede pred ESLJP-om u predmetu HUP Zagreb d.d. protiv Hrvatske nije vodila računa što smatram nevjerojatnim s obzirom na vrijednost spora koja s kamatama na štetu Hrvatske dosiže desetke milijuna kuna - naveo je sudac Brkić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan preokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => neobičan preokret 2 0 5309 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-30 14:04:34 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-30 20:48:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-30 20:47:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=RH će Mađarima platiti 30 mil. eura zbog štete koju su počinili izbjeglice - u njenim hotelima?! Sudac Brkić: 'Apsurdno' page_title=RH će Mađarima platiti 30 mil. eura zbog štete koju su počinili izbjeglice - u njenim hotelima?! Sudac Brkić: 'Apsurdno' [metakey] => tvrtka Primošten, Ustavni sud, hotel raduča, hotel Zora, hotel marina lučica, Stipe Petrina, branko brkić, odšteta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26478443.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/25673673.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/25673709.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26477742.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26477747.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/30\/26477744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev, Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Tonka Lokas\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Devastirani hotel Marina Lu\u010dica koji je danas u vlasni\u0161tvu Ma\u0111ara<\/p>","

Prognanici i izbjeglice 90-ih su godina bili smje\u0161teni i u Hotelu \u2018Zora\u2018<\/p>","

Stipe Petrina, na\u010delnik Primo\u0161tena, u ru\u0161evnom zdanju hotela \u2018Radu\u010da\u2018<\/p>","

Sudac Branko Brki\u0107 smatra da je odluka ustavnog suda RH - apsurdna<\/p>","

Ustavni sud\u00a0ma\u0111arskim je vlasnicima pru\u017eio \u0161ansu\u00a0da u sudskom postupku dobiju milijune eura<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x798","hd_26478443_1920.jpg":"1920x1080","k_26478443_1280.jpg":"1280x1280","k_26478443_1024.jpg":"1024x1024","k_26478443_640.jpg":"640x640","k_26478443_480.jpg":"480x480","k_26478443_340.jpg":"340x340","k_26478443_220.jpg":"220x220","o_26478443_1280.jpg":"1280x851","o_26478443_1024.jpg":"1024x680","o_26478443_640.jpg":"640x425","o_26478443_480.jpg":"480x319","o_26478443_340.jpg":"340x226","o_26478443_220.jpg":"220x146","h_26478443_1280.jpg":"1280x854","h_26478443_1024.jpg":"1024x683","h_26478443_640.jpg":"640x427","h_26478443_480.jpg":"480x320","h_26478443_340.jpg":"340x227","h_26478443_220.jpg":"220x147","pp_26478443_1280.jpg":"1280x1628","pp_26478443_1024.jpg":"1024x1303","pp_26478443_640.jpg":"640x814","pp_26478443_480.jpg":"480x611","pp_26478443_340.jpg":"340x432","pp_26478443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25673673_1920.jpg":"1920x1080","k_25673673_1280.jpg":"1280x1280","k_25673673_1024.jpg":"1024x1024","k_25673673_640.jpg":"640x640","k_25673673_480.jpg":"480x480","k_25673673_340.jpg":"340x340","k_25673673_220.jpg":"220x220","o_25673673_1280.jpg":"1280x854","o_25673673_1024.jpg":"1024x683","o_25673673_640.jpg":"640x427","o_25673673_480.jpg":"480x320","o_25673673_340.jpg":"340x227","o_25673673_220.jpg":"220x146","h_25673673_1280.jpg":"1280x854","h_25673673_1024.jpg":"1024x683","h_25673673_640.jpg":"640x427","h_25673673_480.jpg":"480x320","h_25673673_340.jpg":"340x227","h_25673673_220.jpg":"220x147","pp_25673673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673673_640.jpg":"640x814","pp_25673673_480.jpg":"480x611","pp_25673673_340.jpg":"340x432","pp_25673673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_25673709_1920.jpg":"1920x1080","k_25673709_1280.jpg":"1280x1280","k_25673709_1024.jpg":"1024x1024","k_25673709_640.jpg":"640x640","k_25673709_480.jpg":"480x480","k_25673709_340.jpg":"340x340","k_25673709_220.jpg":"220x220","o_25673709_1280.jpg":"1280x862","o_25673709_1024.jpg":"1024x689","o_25673709_640.jpg":"640x431","o_25673709_480.jpg":"480x323","o_25673709_340.jpg":"340x228","o_25673709_220.jpg":"220x148","h_25673709_1280.jpg":"1280x854","h_25673709_1024.jpg":"1024x683","h_25673709_640.jpg":"640x427","h_25673709_480.jpg":"480x320","h_25673709_340.jpg":"340x227","h_25673709_220.jpg":"220x147","pp_25673709_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673709_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673709_640.jpg":"640x814","pp_25673709_480.jpg":"480x611","pp_25673709_340.jpg":"340x432","pp_25673709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477742_1920.jpg":"1920x1080","k_26477742_1280.jpg":"1280x1280","k_26477742_1024.jpg":"1024x1024","k_26477742_640.jpg":"640x640","k_26477742_480.jpg":"480x480","k_26477742_340.jpg":"340x340","k_26477742_220.jpg":"220x220","o_26477742_1280.jpg":"1280x853","o_26477742_1024.jpg":"1024x682","o_26477742_640.jpg":"640x426","o_26477742_480.jpg":"480x320","o_26477742_340.jpg":"340x226","o_26477742_220.jpg":"220x146","h_26477742_1280.jpg":"1280x854","h_26477742_1024.jpg":"1024x683","h_26477742_640.jpg":"640x427","h_26477742_480.jpg":"480x320","h_26477742_340.jpg":"340x227","h_26477742_220.jpg":"220x147","pp_26477742_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477742_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477742_640.jpg":"640x814","pp_26477742_480.jpg":"480x611","pp_26477742_340.jpg":"340x432","pp_26477742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477747_1920.jpg":"1920x1080","k_26477747_1280.jpg":"1280x1280","k_26477747_1024.jpg":"1024x1024","k_26477747_640.jpg":"640x640","k_26477747_480.jpg":"480x480","k_26477747_340.jpg":"340x340","k_26477747_220.jpg":"220x220","o_26477747_1280.jpg":"1280x853","o_26477747_1024.jpg":"1024x682","o_26477747_640.jpg":"640x426","o_26477747_480.jpg":"480x320","o_26477747_340.jpg":"340x226","o_26477747_220.jpg":"220x146","h_26477747_1280.jpg":"1280x854","h_26477747_1024.jpg":"1024x683","h_26477747_640.jpg":"640x427","h_26477747_480.jpg":"480x320","h_26477747_340.jpg":"340x227","h_26477747_220.jpg":"220x147","pp_26477747_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477747_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477747_640.jpg":"640x814","pp_26477747_480.jpg":"480x611","pp_26477747_340.jpg":"340x432","pp_26477747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26477744_1920.jpg":"1920x1080","k_26477744_1280.jpg":"1280x1280","k_26477744_1024.jpg":"1024x1024","k_26477744_640.jpg":"640x640","k_26477744_480.jpg":"480x480","k_26477744_340.jpg":"340x340","k_26477744_220.jpg":"220x220","o_26477744_1280.jpg":"1280x851","o_26477744_1024.jpg":"1024x681","o_26477744_640.jpg":"640x425","o_26477744_480.jpg":"480x319","o_26477744_340.jpg":"340x226","o_26477744_220.jpg":"220x146","h_26477744_1280.jpg":"1280x854","h_26477744_1024.jpg":"1024x683","h_26477744_640.jpg":"640x427","h_26477744_480.jpg":"480x320","h_26477744_340.jpg":"340x227","h_26477744_220.jpg":"220x147","pp_26477744_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477744_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477744_640.jpg":"640x814","pp_26477744_480.jpg":"480x611","pp_26477744_340.jpg":"340x432","pp_26477744_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7471376 Threads: 2 Questions: 1536048262 Slow queries: 4671898 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110803524 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/rh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno-1359775 [printLink] => /vijesti/hrvatska/rh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno-1359775?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707063 [name] => tvrtka Primošten [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-22 13:23:40 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrtka-primosten [link] => /tag/tvrtka-primosten ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313265 [name] => Ustavni sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustavni-sud [link] => /tag/ustavni-sud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746057 [name] => hotel raduča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 21:48:17 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-raduca [link] => /tag/hotel-raduca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691077 [name] => hotel Zora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-17 10:54:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-zora [link] => /tag/hotel-zora ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746058 [name] => hotel marina lučica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 21:48:17 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-marina-lucica [link] => /tag/hotel-marina-lucica ) [5] => stdClass Object ( [id] => 312060 [name] => Stipe Petrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-petrina [link] => /tag/stipe-petrina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 273923 [name] => Branko Brkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-brkic [link] => /tag/branko-brkic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 438809 [name] => odšteta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odsteta [link] => /tag/odsteta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan preokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => RH će Mađarima platiti 30 mil. eura zbog štete koju su počinili izbjeglice - u njenim hotelima?! Sudac Brkić: ‘Apsurdno‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26478443.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev, Damjan Tadić/Cropix [mainImageDesc] =>

Devastirani hotel Marina Lučica koji je danas u vlasništvu Mađara

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26478443.jpg [title] =>

Devastirani hotel Marina Lučica koji je danas u vlasništvu Mađara

Nikša Stipaničev, Damjan Tadić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/25673673.jpg [title] =>

Prognanici i izbjeglice 90-ih su godina bili smješteni i u Hotelu ‘Zora‘

Tonka Lokas/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/25673709.jpg [title] =>

Stipe Petrina, načelnik Primoštena, u ruševnom zdanju hotela ‘Raduča‘

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26477742.jpg [title] =>

Sudac Branko Brkić smatra da je odluka ustavnog suda RH - apsurdna

Tomislav Krišto/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26477747.jpg [title] =>

Ustavni sud mađarskim je vlasnicima pružio šansu da u sudskom postupku dobiju milijune eura

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/30/26477744.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nešto više od šest godina nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju tvrtke "Primošten" d.d. i tako potvrdio pravomoćno presude Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku, kojima je navedenoj tvrtci u vlasništvu državljana Mađarske odbijena tužba kojom su tražili da im država nadoknadi štetu od više od tadašnjih 94 milijuna kuna (današnjih oko 13 milijuna eura) zbog boravka štete nastale boravkom izbjeglica i pripadnika MUP-a u njihovim objektima od 1991. do 1999. godine, Ustavni sud RH ponovno je "oživio" ovu priču.

Naime, sredinom prosinca 2023. godine sudsko vijeće od 13 ustavnih sudaca, na čelu sa sucem Miroslavom Šeparovićem, većinom glasova je donijelo odluku kojom su ukinuli sve tri gore navedene presude i vratili predmet na ponovno odlučivanje pred Općinski sud u Šibeniku. To u praksi znači da je mađarskim vlasnicima ipak "pružena šansa" da u sudskom postupku dobiju milijune eura.

- Ne znam za ovu odluku Ustavnog suda, ali mi smo svojevremeno izračunali da bi šteta s kamatama bila oko 250 milijuna kuna odnosno oko 30 milijuna eura. Mislili smo da je to završena priča s onom pravomoćnom presudom Vrhovnog suda, ovo je sad iznenađenje za nas...

U slučaju da se ovo dosudi Mađarima, država će se morati odreći iznosa od preko 120 milijuna kuna koje su oni dužni državi i lokalnoj samoupravi na račun korištenja zemljišta kojeg nisu kupili jer nije procijenjeno u pretvorbi, a za to imamo sve dokaze - komentirao je u nevjerici Stipe Petrina, načelnik Primoštena i čovjek koji godinama upozorava na problem hotelijerske tvrtke koju je država prodala Mađarima.

---

image

Stipe Petrina, načelnik Primoštena, u ruševnom zdanju hotela ‘Raduča‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Još 2001. godine "Primošten" d.d. tražio je od šibenskog suda u parnici da im se nadoknadi "šteta na opremi", "građevinska šteta na objektima" i "indirektna šteta" koja je nastala boravkom prognanika i izbjeglica u hotelima "Raduča", "Zora" i "Marina Lučica" te pratećim objektima.

Popis načina na koji je nastala šteta, a za što su odgovornom držali državu Hrvatsku, bio je "impozantan" - vađenje električnih žica iz zidova, odnošenje prekidača, skidanje štokova vrata, odnošenje opreme soba i kupaonica, oštećenja keramike u kupaonicama, loženje vatre u kadama, odnošenje mramornih podnih ploča, lomljenje ostakljenih površina, uništavanje tepisona na podovima, prljanje zidova, uništavanje drvenarije, neadekvatno korištenje objekata i opreme i neodržavanje istih te kao "šlag na kraju, pucanje strojnicom po hotelskim vratima!"

Šibenski je sud u studenom 2011. godine odbio tužbu te je Mađarima dosudio plaćanje milijun i 250 tisuća kuna troška. Pet godina poslije Županijski sud u Šibeniku odbija tužbu Mađara i potvrđuje presudu, a onda i krajem studenoga 2017. godine Vrhovni sud odbija njihovu reviziju.

---

image

Ustavni sud mađarskim je vlasnicima pružio šansu da u sudskom postupku dobiju milijune eura

Damjan Tadić/Cropix
---

Direktor hotela "Marina Lučica" u to ratno vrijeme, svjedočio je na šibenskom sudu kako su "posljednji pravi" gosti napustili hotel 30. kolovoza 1991. te da su prognanici stigli tijekom rujna 1991. godine. Taj je hotel "Marina Lučica" sljedećih godina služio za smještaj i drugim izbjeglicama i prognanicima, dok su tijekom 1992. i 1993. u hotelu bili smješteni i pripadnici policije i hrvatske vojske. Neki od prognanika su hotel koristili sve do kraja 1998. godine, a "pojedinačno i čak u 1999. godini i to u manjem broju, kada je isti hotel ispražnjen". Država je tada isplaćivala iznos od tadašnjih 27 HRD-a, a kasnije 24 kune dnevno za hranu i smještaj što, po njemu, nije bilo dovoljno za podmirenje troškova tople vode, struje, grijanja, prehrane...

- Ugostiteljska tvrtka ne raspolaže mehanizmima kojima bi mogla spriječiti nasilje nad svojom imovinom koje znatno prelazi mjeru koja je uobičajena u ugostiteljstvu. Nasilje nad imovinom tužitelja trebala je spriječiti Republika Hrvatska - tvrdili su iz hotelijerske tvrtke.

Sudovi su naposljetku, uz ostalo, zaključili da u "ponašanju tužene nije bilo protupravnosti zbog samog smještaja prognanika i izbjeglica u predmetne objekte tužitelja jer je nadležno tijelo iste, Ured za prognanike i izbjeglice Vlade RH, smještajući određeni broj prognanika i izbjeglica u tužiteljeve objekte, postupao sukladno Uredbi. Naveli su i da se sam smještaj, pa i većeg broja osoba u hotelske objekte "nije i ne može se smatrati redovitim uzrokom nastanka potonje opisane štete, to čak i u vrlo specifičnim uvjetima u kakvima su u objekte tužitelja smješteni prognanici i izbjeglice".

---

image

Prognanici i izbjeglice 90-ih su godina bili smješteni i u Hotelu ‘Zora‘

Tonka Lokas/Cropix
---

- Država ne može biti odgovorna za protupravno ponašanje smještenih osoba (nepažljivo i zlonamjerno uništavanje objekata i opreme tužitelja), o čemu je i sam tužitelj kao dobar domaćin trebao voditi računa, a što je prema rezultatima raspravljanja propustio učiniti - stoji u prvoj šibenskoj presudi.

Ustavni je sud, pak, utvrdio da sudovi nisu ispitali može li se Republika Hrvatska osloboditi od odgovornosti za naknadu štete u slučaju kad je miješanje u nečije pravo vlasništva privremeno izvršeno na temelju zakona.

- U ponovljenom postupku treba procijeniti postoji li odgovornost RH naknaditi štetu podnositelju uslijed propuštanja kontrole uporabe preuzete imovine pažnjom dobroga gospodara, a što bi izazvalo umanjenje podnositeljevih imovinskih prava - navodi se uz ostalo.

---

image

Sudac Branko Brkić smatra da je odluka ustavnog suda RH - apsurdna

Tomislav Krišto/Cropix
---

---

‘Država je imala ovlast u svoje hotele smjestiti žrtve rata i etničkog čišćenja‘

Na ovu odluku izdvojeno mišljenje priložio je sudac dr. sc. Branko Brkić koji se usprotivio smatrajući, uz ostalo, da su u trenutku kada su prognanici i izbjeglice, kao žrtve velikosrpske agresije, bile smještene u navedne hotele svi ti objekti "bili u režimu društvenog odnosno državnog vlasništva pa je država imala ovlast u svoje hotele smjestiti žrtve agresivnog rata i etničkog čišćenja.

- Novi Zakon o pretvorbi i privatizaciji donesen je 1. ožujka 1996. godine što bi moglo značiti da su smještajni kapaciteti "Primošten" d.d. iz režima državnog vlasništva u privatno vlasništvo prešli kada su prognanici i izbjeglice tamo boravili više od pet godina, što znači da su novi stjecatelji, kupujući vlasničke udjele od države, znali pravo stanje tih objekata i njihov pravni status.

Zato je apsurdna naša većinska odluka koja pored prethodno izloženih notornih pravnih činjenica usvaja ustavnu tužbu, čime se stvara pogrešna pravna pretpostavka da je podnositeljeva tražbina osnovana - navodi sudac Brkić.

---

---

‘Oni koji su kupili hotele bili su svjesni što i u kakvom stanju kupuju‘

Odluka Ustavnog suda u predmetu "Primošten" d.d. poziva se na slučaj kojeg je hotelska tvrtka HUP Zagreb vodila protiv države pred Europskim sudom za ljudska prava. Tu je država prvo privremeno oduzela jedan njihov hotel te ga je od 1991. do 2001. upotrebljavala za smještaj oko 650 ratnih veterana, prognanika i izbjeglica.

Firma 2005. godine pokreće postupak protiv države, tvrdeći da su hotel teško oštetile tamo smještene osobe i traže da država snosi odgovornost za štetu. Njihova je tužba odbijena uz obrazloženje da ne postoji pravna osnova za odgovornost države u takvim okolnostima. Ustavni je sud njihovu tužbu odbio.

No, onda odjednom, krajem rujna prošle godine ESLJP briše predmet jer je Vlada RH pet mjeseci ranije, u travnju 2023. godine priznala da je u ovom predmetu došlo do povrede prava "HUP Zagreb" na mirno uživanje njihova vlasništva.

- Nedokučivo je iz kojih razloga je Hrvatska jednostrano priznala povredu, ali zacijelo nije dovoljno vodila računa o tome da je od 1991. do 1996. godine, a možda i dulje država bila vlasnik tih hotela, što znači da je država u svoje hotele smjestila svoje ratne stradalnike te se u tim okolnostima ne može tvrditi da je država "privremeno uzela u posjed i korištenje hotel od 1991. do 2001. za smještaj..."

Naprotiv, oni koji su kupili hotele u kojima su već više godina bili smješteni prognanici i izbjeglice bili su svjesni što i u kakvom stanju kupuju, i vjerojatno im je i cijena bila prilagođena tim okolnostima...

U postupanju Hrvatske nema protupravnosti, postupala je u skladu sa zakonima i uredbama, a riječ je o indirektnoj ratnoj šteti prema Zakonu o utvrđivanju ratne štete za koju, po međunarodnom pravu odgovara agresor.

O svemu tome Hrvatska u jednostranom priznanju povrede pred ESLJP-om u predmetu HUP Zagreb d.d. protiv Hrvatske nije vodila računa što smatram nevjerojatnim s obzirom na vrijednost spora koja s kamatama na štetu Hrvatske dosiže desetke milijuna kuna - naveo je sudac Brkić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev, Damjan Tadić/Cropix Tonka Lokas/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Nikša Stipaničev, Damjan Tadić/Cropix

Devastirani hotel Marina Lučica koji je danas u vlasništvu Mađara

Tonka Lokas/Cropix

Prognanici i izbjeglice 90-ih su godina bili smješteni i u Hotelu ‘Zora‘

Vojko Bašić/Cropix

Stipe Petrina, načelnik Primoštena, u ruševnom zdanju hotela ‘Raduča‘

Tomislav Krišto/Cropix

Sudac Branko Brkić smatra da je odluka ustavnog suda RH - apsurdna

Damjan Tadić/Cropix

Ustavni sud mađarskim je vlasnicima pružio šansu da u sudskom postupku dobiju milijune eura


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/rh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno-1359775 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7e87aa2db8b073b1adddcce4d884319feac1b96b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=RH+%C4%87e+Ma%C4%91arima+platiti+30+mil.+eura+zbog+%C5%A1tete+koju+su+po%C4%8Dinili+izbjeglice+-+u+njenim+hotelima%3F%21+Sudac+Brki%C4%87%3A+%E2%80%98Apsurdno%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno-1359775 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frh-ce-madarima-platiti-30-mil-eura-zbog-stete-koju-su-pocinili-izbjeglice-u-njenim-hotelima-sudac-brkic-apsurdno-1359775 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobičan preokret [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaneobičan preokret

RH će Mađarima platiti 30 mil. eura zbog štete koju su počinili izbjeglice - u njenim hotelima?! Sudac Brkić: ‘Apsurdno‘

Piše Vladimir Urukalo
30. siječnja 2024. - 21:47

Nešto više od šest godina nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju tvrtke "Primošten" d.d. i tako potvrdio pravomoćno presude Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku, kojima je navedenoj tvrtci u vlasništvu državljana Mađarske odbijena tužba kojom su tražili da im država nadoknadi štetu od više od tadašnjih 94 milijuna kuna (današnjih oko 13 milijuna eura) zbog boravka štete nastale boravkom izbjeglica i pripadnika MUP-a u njihovim objektima od 1991. do 1999. godine, Ustavni sud RH ponovno je "oživio" ovu priču.

Naime, sredinom prosinca 2023. godine sudsko vijeće od 13 ustavnih sudaca, na čelu sa sucem Miroslavom Šeparovićem, većinom glasova je donijelo odluku kojom su ukinuli sve tri gore navedene presude i vratili predmet na ponovno odlučivanje pred Općinski s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:38