StoryEditorOCM
HrvatskaTuri u njidra ruke?

Prognoza za vikend i sljedeći tjedan puna iznenađenja: Ivan Šolić otkriva što nas čeka, prvo meteoalarm, ali onda...

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
16. listopada 2024. - 20:26

DO SVETOGA LUKE (18.10.) KUD TI DRAGE RUKE, A OD SVETOGA LUKE TURI U NJIDRA RUKE!?

Stara je pučka meteorološka izreka koja će vam brzo ući u uho, ali sinoptička situacija u idućem tjednu pokazat će kako se pučka meteorologija i nije baš najbolje snašla uslijed klimatskih promjena te da će trebati jedan ozbiljan „reset“. Slab poremećaj vremena kojim će noćas i prvom dijelu četvrtka biti slabih oborina, već smo vam najavili i s njim ne bi trebalo u Dalmaciji biti obilnijih oborina, kao ni tijekom petka koji će vjerojatno (uz iznimku sjevernog Jadrana u jutarnjim satima) uglavnom biti sterilan.

image

Ukupna količina oborina do kraja tjedna

ECMWF, pivotalweather.com

U odnosu na naše pisanje od nedjelje, imamo dobrih vijesti, a one se odnose na vikend ciklonu koja se u međuvremenu poprilično „ispuhala“ i promijenila putanju, obilne oborine će donijeti tek na područjima uz „čizmu“ dok će se prisustvo spomenute ciklone kod nas osjetiti u noći na subotu te tijekom subote kada bi lokalno moglo biti i izraženijih nestabilnosti, naročito na moru. Stoga, ukoliko ste se planirali otisnuti na pučinu u tom razdoblju, obavezno se informirajte putem meteoalarma te meteorološkog radara koji, vjerujte, glavu čuva!

image

Udari juga u petak poslijepodne

meteoadriatic.net
image

Udari juga u subotu

meteoadriatic.net

Petak će, kao i subota, biti vjetrovit, u znaku juga, očekujemo da bi se mogao oglasiti i meteoalarm! Zbog blizine ciklone, juga i povremenih oborina, u idućim danima biometeorološke prilike neće biti dobre pa bi naši čitatelji alibi za loše raspoloženje slobodno mogli potražiti u vremenu. Najveća promjena odnosi se na nedjelju, za koju se do pred koji dan mislilo kako će biti najnepovoljniji dan u ovom tjednu dok pak iz današnje perspektive izgleda popriličito bolje...

image

Povećan indeks nestabilnosti CAPE u noći na subotu na moru

ECMWF, meteociel.fr

DUGOROČNA PROGNOZA - SAVRŠENO VRIJEME U IDUĆEM TJEDNU!

Ukoliko se prognoze za idući tjedan ostvare, ljubitelji lijepog i stabilnog vremena mogli bi doći na svoje.  Od zapada do istoka Europe, trebala bi se utaboriti jaka anticiklona koja će donijeti savršene jesenske vremenske prilike, ugodno vrijeme i sunačne dane da plodovi, koji to još nisu, dozriju.

Od prijetnji pučke meteorologije („turi u njidra ruke“) svetim Lukom, vjerojatno neće biti ništa. Dapače, u Splitu će se uz maksimalne temperature od pokoji stupanj celzijus iznad 20 nositi kratki rukav, a uz ugodne temperature, ni insolacija neće izostati, sinoptička situacija za idući tjedan obećava sunčevih zraka „na izvoz“.  

image

Izvrsne temperature zraka početkom sljedećeg tjedna

ECMWF, meteociel.fr

Polje visokog tlaka zraka (1035 hPa) bit će jamac stabilnog vremena, dugoročnije gledajući, veći dio idućeg radnog tjedna. Sličan scenarij predviđa većina vodećih prognostičkih modela „na tržištu“, od engleskog ECMWF-a, preko američkog GFS-a sve do kanadskog GEM modela. Drugim riječima, stvoreni su preduvjeti za izvrsno vrijeme u većem dijelu idućeg tjedna i svakako ga iskoristite, budući da dugoročne prognoze koncem listopada signaliziraju mogućnost za pad temperature zraka, ali trenutno nije ni vrijeme ni mjesto da vam kvarimo lijepe (meteo) vijesti koje smo vam maločas donijeli. Uživajte! (zaslužili ste)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 20:28