stdClass Object ( [id] => 1128348 [title] => Pregled tjedna Silvane Uzinić: O teroru antimaskera, ‘Njonjinim‘ mišićima, djeci koja su žrtve roditelja i sustava... A uvijek ima i strašnije [alias] => pregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vidjeli smo što se ove subote dogodilo u Zagrebu na prosvjedu protiv korona mjera. Zanimljivo je da nikako ne znamo koje su to točno mjere koje ljute dio građana, s obzirom da su u nas, za razliku od onih u drugim zemljama, izuzetno blage.

Cijeli ovaj tjedan, naime, slušamo vijesti o uličnim borbama u mnogim europskim metropolama, neku večer pošajbali su se u Ljubljani. Iz prosvjednika je kuljao bijes jer je Vlada propisala stroga ograničenja za sve one koji nemaju potvrde o preboljenju, cijepljenju, odnosno testiranju, pa čak i dolazak na benzinsku crpku po gorivo.

Što jest jest, strogo je to, ali isto tako povećala se u Sloveniji potražnja za cjepivom što je vlastima i bio cilj. Sve vlade htjele bi da se građani u što većem broju cijepe i one koje su to postigle, poput Danske, ovih dana proglasile su kraj svih mjera pa je u zemlji počeo sveopći tulum.

E sad, neki će možda opet reći da se Danci neće dugo veseliti jer kako će, je li, ako i cijepljeni obolijevaju, a virus stalno mutira. Ipak, danske vlasti pokazale su stav, a to je ono što ljudima koji u Hrvatskoj upravljaju krizom kronično nedostaje.

PONEDJELJAK

Taj izostanak čvrstog stava ili, bolje rečeno, prebacivanje odgovornosti razlog je pobuni pred školom u Krapinskim Toplicama, koja kasnije se proširila na Sinj gdje je maher za medijsku promociju Miro Bulj uskočio kao ris u javni prostor pozivajući svoj lokalni stožer da ukine mjeru nošenja maski za učenike. Poanta je u tome da su iz Nacionalnog stožera razne odluke, već od ovog ljeta, spustili na niže razine, čak i na ravnatelje škola. U slučaju iz Krapine jasno je jedino to da je dijete žrtva odraslih, kao i uvijek uostalom.

Žrtva je, gledamo već godinama, i sin estradne zvijezde i poduzetnika o čijem razvodu i sudskim bitkama ponovno čitamo ovog tjedna. Nevjerojatno je da se u taj brakorazvodni spor uključila gradska vlast i čitav niz moćnika s čime je vrlo otvoreno javnost upoznala majka ispovjedivši se novinarki portala H-alter Jeleni Jindri koja u već desetak nastavaka razotkriva s čime se sve u sustavu susreću roditelji u borbi za skrb nad djecom.

Čak puno dojmljivije su priče anonimnih majki koje trpe zbog instituta "otuđenje djeteta", a zanimljivo je koliko je dušebrižnika za prava djece u tom Jindrinom serijalu razgolićena. Sustav je, dakle, naša boljka. Taj konstrukt raznih pravila podešenih tako da ih se lakše zloupotrijebi nego ubije muhu na stolu.

Počeo je popis stanovništva, točno se moglo znati da će sustav e-upisa isprva blokavat. Do kraja dana slušali smo kako su neki građani upisani kao rođeni roditelji sami sebi i slične ludosti.

UTORAK

Splitski anesteziolog Mihajlo Lojpur jednostavno je za N1 televiziju ispričao isto ono što govore i ministari zdravstva i policije te ostatak ekipe iz Nacionalnog stože, ali njemu vjerujemo. Jednostavno je rekao kako su najteži bolesnici od covida, trenutno hospitalizirani u KBC-u Split, svi osim jednoga koji je prethodno primio samo jednu dozu, necijepljeni. Umjesto da razumno na tom mjestu stavimo točku, antivakseri pitaju – a otkud taj jedan?

I tako, djeca su nam zbunjena točno onoliko koliko i odrasli. Gradonačelnik Bulj tvrdi da su maske nepotrebne, ali to je čuo od stručnjaka pa i od predsjednika Republike kojemu je supruga epidemiologinja.

Capak antimaskere poput njega poziva da odu u bolnicu i vide nosi li kirurg masku dok operira abdomen. Točno to smo svi mi pitali njega kad je govorio da maske nisu potrebne, ali ah, bilo je to davno. I on sam se već nekoliko puta vadio iz gabule pa što to onda ne bi danas iskoristio i sinjski šerif?

Na problematične situacije s mjerama po školama sindikati su upozoravali prvi dan nastave. Usprotivili su se i za to da ravnatelj može tražiti covid-potvrdu od roditelja na roditeljskom sastanku jer to je, govorili su, spuštanje odgovornosti na ustanove. Tko će pomoći toj ustanovi kad dođe do izgreda, glasilo je njihovo ispravno pitanje.

Kako je počela kampanja za uvođenje eura, trebali bismo dobro pamtiti što se govori danas i kako će se pravdati ono što će se ustvari dogoditi. Ma kakvi, rekoše oni ovih dana, samo će građani Hrvatske biti pošteđeni poskupljenja kakva su se dogodila svima u trenutku promjene valute. Tko u to povjeruje, stvarno je magarac. Da ne govorimo kako nijednu pravu raspravu na tu temu nismo pročitali, eventualni referendum sanak je pusti. Jer mi kao da smo oni majmuni iz kojih u Oxfordu vade sastojak cjepiva.

SRIJEDA

Uvijek ima i onih koji nisu magarci i koji postavljaju logična pitanja te lako predvide što će nam se dogoditi, ali nikad nisu među onima koji odlučuju. To je ono što nas čvrsto drži u zagrljaju s manje uspješnim zemljama i ono zbog čega ćemo ove zime pocrkati od gladi jer imamo najniži standard u Europi.

Koliko samo mjeseci slušamo o famoznom Zakonu o obnovi nakon potresa, koliko njih je odmah vidjelo da ne valja, a sada tek slušamo prepucavanje između ministra i šefa Fonda za obnovu. Ko je lud? Samo oni koji su ikada povjerovali u to da će se u nas efikasno i brzo obnoviti kuće. A zima se primiče...

Slušam nekidan Horvata i Vanđelića, nevažno koji je Darko, koji je Damir, jer ne zna se koji je uljudniji i nerazumljiviji. Jedan i drugi vade se da nemaju ni ovlasti nit odgovornosti. Te dat je nalog da se učini, te spreman je javni natječaj, te ovo te ono, još kad se poduzelo, te jedinica ova jedinica ona, tralalalala.... Katastrofa! I to je ozbiljna katastrofa cijele Plenkovićeve vlade.

Al uvijek ima i strašnije. Evo, pedofilu iz Dubrovnika smanjena kazna jer je bio branitelj. Evala, ljudi! Nema dalje, gasi sve!

ČETVRTAK

Što ćemo imati nakon trakavice s izborom šefa Vrhovnog suda ako će neki suci i dalje poručivati da je za kaznena djela olakotna okolnost sudjelovanje u Domovinskom ratu? Da bi se stvar s izborom nastavila u zabavnom tonu, premijer nam otkriva zakulisne razgovore s kandidatima, a predsjednik se pravi Tošo. Danas se puno toga zna, nije da se vijesti raznose diližansama, samo što treba ispravno čitati između redaka. Ne treba nam ni ona čuvena povijesna distanca dok se ne otvore arhivi, dovoljna su nam dva – tri političara s dužim jezikom. A ima i takvih građana.

"Dobar dan, gospodine Njonjo", reče jedan od njih, Hvaranin Beroš, predsjedniku Sabora. Poslije toga pokucala mu policija na vrata, a Jandroković tvrdi da ga nije on prijavio za prijetnju. I zašto bi kad mu je, kako tvrdi taj Beroš, odmah uzvratio: "Nabijem te na k., idiote, majmune…" Možda ovaj otočanin sve laže, ne znam, premda lako zamislim Jandrokovića kako se razjari. Sjetim se odmah one njegove slike u kupaćem na društvenim mrežama nakon što mu je Milanović prigovorio da je nasilnik bez mišića. Mislim, nisu mu baš neki mišići, prije bih rekla da je on jedan od onih momčića koji bi s ulice, kad zagusti, zvali tatu upomoć.

PETAK

Bitno da će u nas porast minimalna plaća. S pet na cijelih šest kuna. Mislim, koja je razlika između 3250 i 3400 kuna? Da ne govorimo o tome da niti tolicni iznos svi poslodavci ne žele isplatiti radnicima pa je tako lani zakinuto njih 1.689. Po iznosu minimalne plaće smo među najjadnijima u Europi. U kojoj je prosjek 700 eura. A to bi bilo taman nekih 60 posto dostojanstvene plaće od 10.400 kuna o kojoj možemo samo sanjati.

U Saboru je počela rasprava o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći i opet se, kad su u pitanju radnička prava, nešto konkretno čulo od Katarine Peović, zastupnice RF-a. "Ustavom u članku 56. je određeno da svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život. Stoga je jasno da je minimalna plaća u RH – protuustavna", reče Kate. Točno. I što ćemo sad? Pozvati upomoć Ustavni sud?

Sve je ovo bilo u Saboru još u četvrtak, ali nema tog dana, tjedna ili godine kada to nije ustvari najvažnije tema, samo su se potrudili da nam je pretvore u dosadu pa će više ljudi na nekom portalu prije zakačiti za savjet kada treba nanositi mlijeko za tijelo nego za vijesti iz Sabora. Da, treba ga nanijeti odmah nakon tuširanja i to dok vam je koža još vlažna. Hvala medijima, bili bismo gluplji da ih nema.

Danas dok čitate ove novine treba vidjeti hoće li u Zagrebu okupljenim antivakserima i antimaskerima čudnovatih kljunaša, poput onoga koji tvrdi da je pronašao piramide, biti provjeravane covid potvrde s obzirom da ih se očekuje preko stotinu. Na to pitanje, naime, ministar policije i šef Nacionalnog stožera u petak nije odgovorio. Biće se nije dogovorio sa središnjicom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo lijepih vijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => malo lijepih vijesti 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-17 12:12:41 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-18 20:52:04 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2021-09-18 20:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8250 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19353590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["John Macdougall"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1288","hd_19353590_1920.jpg":"1920x1080","k_19353590_1280.jpg":"1280x1280","k_19353590_1024.jpg":"1024x1024","k_19353590_640.jpg":"640x640","k_19353590_480.jpg":"480x480","k_19353590_340.jpg":"340x340","k_19353590_220.jpg":"220x220","o_19353590_1280.jpg":"1280x858","o_19353590_1024.jpg":"1024x686","o_19353590_640.jpg":"640x429","o_19353590_480.jpg":"480x322","o_19353590_340.jpg":"340x228","o_19353590_220.jpg":"220x147","h_19353590_1280.jpg":"1280x854","h_19353590_1024.jpg":"1024x683","h_19353590_640.jpg":"640x427","h_19353590_480.jpg":"480x320","h_19353590_340.jpg":"340x227","h_19353590_220.jpg":"220x147","pp_19353590_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353590_1024.jpg":"805x1024","pp_19353590_640.jpg":"503x640","pp_19353590_480.jpg":"377x480","pp_19353590_340.jpg":"267x340","pp_19353590_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8038374 Threads: 3 Questions: 1666387295 Slow queries: 4958397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112149149 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije-1128348 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije-1128348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628972 [name] => PETICA PETKOM [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-22 20:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => petica-petkom [link] => /tag/petica-petkom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo lijepih vijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pregled tjedna Silvane Uzinić: O teroru antimaskera, ‘Njonjinim‘ mišićima, djeci koja su žrtve roditelja i sustava... A uvijek ima i strašnije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19353590.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => John Macdougall [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19353590.jpg [title] => John Macdougall ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vidjeli smo što se ove subote dogodilo u Zagrebu na prosvjedu protiv korona mjera. Zanimljivo je da nikako ne znamo koje su to točno mjere koje ljute dio građana, s obzirom da su u nas, za razliku od onih u drugim zemljama, izuzetno blage.

Cijeli ovaj tjedan, naime, slušamo vijesti o uličnim borbama u mnogim europskim metropolama, neku večer pošajbali su se u Ljubljani. Iz prosvjednika je kuljao bijes jer je Vlada propisala stroga ograničenja za sve one koji nemaju potvrde o preboljenju, cijepljenju, odnosno testiranju, pa čak i dolazak na benzinsku crpku po gorivo.

Što jest jest, strogo je to, ali isto tako povećala se u Sloveniji potražnja za cjepivom što je vlastima i bio cilj. Sve vlade htjele bi da se građani u što većem broju cijepe i one koje su to postigle, poput Danske, ovih dana proglasile su kraj svih mjera pa je u zemlji počeo sveopći tulum.

E sad, neki će možda opet reći da se Danci neće dugo veseliti jer kako će, je li, ako i cijepljeni obolijevaju, a virus stalno mutira. Ipak, danske vlasti pokazale su stav, a to je ono što ljudima koji u Hrvatskoj upravljaju krizom kronično nedostaje.

PONEDJELJAK

Taj izostanak čvrstog stava ili, bolje rečeno, prebacivanje odgovornosti razlog je pobuni pred školom u Krapinskim Toplicama, koja kasnije se proširila na Sinj gdje je maher za medijsku promociju Miro Bulj uskočio kao ris u javni prostor pozivajući svoj lokalni stožer da ukine mjeru nošenja maski za učenike. Poanta je u tome da su iz Nacionalnog stožera razne odluke, već od ovog ljeta, spustili na niže razine, čak i na ravnatelje škola. U slučaju iz Krapine jasno je jedino to da je dijete žrtva odraslih, kao i uvijek uostalom.

Žrtva je, gledamo već godinama, i sin estradne zvijezde i poduzetnika o čijem razvodu i sudskim bitkama ponovno čitamo ovog tjedna. Nevjerojatno je da se u taj brakorazvodni spor uključila gradska vlast i čitav niz moćnika s čime je vrlo otvoreno javnost upoznala majka ispovjedivši se novinarki portala H-alter Jeleni Jindri koja u već desetak nastavaka razotkriva s čime se sve u sustavu susreću roditelji u borbi za skrb nad djecom.

Čak puno dojmljivije su priče anonimnih majki koje trpe zbog instituta "otuđenje djeteta", a zanimljivo je koliko je dušebrižnika za prava djece u tom Jindrinom serijalu razgolićena. Sustav je, dakle, naša boljka. Taj konstrukt raznih pravila podešenih tako da ih se lakše zloupotrijebi nego ubije muhu na stolu.

Počeo je popis stanovništva, točno se moglo znati da će sustav e-upisa isprva blokavat. Do kraja dana slušali smo kako su neki građani upisani kao rođeni roditelji sami sebi i slične ludosti.

UTORAK

Splitski anesteziolog Mihajlo Lojpur jednostavno je za N1 televiziju ispričao isto ono što govore i ministari zdravstva i policije te ostatak ekipe iz Nacionalnog stože, ali njemu vjerujemo. Jednostavno je rekao kako su najteži bolesnici od covida, trenutno hospitalizirani u KBC-u Split, svi osim jednoga koji je prethodno primio samo jednu dozu, necijepljeni. Umjesto da razumno na tom mjestu stavimo točku, antivakseri pitaju – a otkud taj jedan?

I tako, djeca su nam zbunjena točno onoliko koliko i odrasli. Gradonačelnik Bulj tvrdi da su maske nepotrebne, ali to je čuo od stručnjaka pa i od predsjednika Republike kojemu je supruga epidemiologinja.

Capak antimaskere poput njega poziva da odu u bolnicu i vide nosi li kirurg masku dok operira abdomen. Točno to smo svi mi pitali njega kad je govorio da maske nisu potrebne, ali ah, bilo je to davno. I on sam se već nekoliko puta vadio iz gabule pa što to onda ne bi danas iskoristio i sinjski šerif?

Na problematične situacije s mjerama po školama sindikati su upozoravali prvi dan nastave. Usprotivili su se i za to da ravnatelj može tražiti covid-potvrdu od roditelja na roditeljskom sastanku jer to je, govorili su, spuštanje odgovornosti na ustanove. Tko će pomoći toj ustanovi kad dođe do izgreda, glasilo je njihovo ispravno pitanje.

Kako je počela kampanja za uvođenje eura, trebali bismo dobro pamtiti što se govori danas i kako će se pravdati ono što će se ustvari dogoditi. Ma kakvi, rekoše oni ovih dana, samo će građani Hrvatske biti pošteđeni poskupljenja kakva su se dogodila svima u trenutku promjene valute. Tko u to povjeruje, stvarno je magarac. Da ne govorimo kako nijednu pravu raspravu na tu temu nismo pročitali, eventualni referendum sanak je pusti. Jer mi kao da smo oni majmuni iz kojih u Oxfordu vade sastojak cjepiva.

SRIJEDA

Uvijek ima i onih koji nisu magarci i koji postavljaju logična pitanja te lako predvide što će nam se dogoditi, ali nikad nisu među onima koji odlučuju. To je ono što nas čvrsto drži u zagrljaju s manje uspješnim zemljama i ono zbog čega ćemo ove zime pocrkati od gladi jer imamo najniži standard u Europi.

Koliko samo mjeseci slušamo o famoznom Zakonu o obnovi nakon potresa, koliko njih je odmah vidjelo da ne valja, a sada tek slušamo prepucavanje između ministra i šefa Fonda za obnovu. Ko je lud? Samo oni koji su ikada povjerovali u to da će se u nas efikasno i brzo obnoviti kuće. A zima se primiče...

Slušam nekidan Horvata i Vanđelića, nevažno koji je Darko, koji je Damir, jer ne zna se koji je uljudniji i nerazumljiviji. Jedan i drugi vade se da nemaju ni ovlasti nit odgovornosti. Te dat je nalog da se učini, te spreman je javni natječaj, te ovo te ono, još kad se poduzelo, te jedinica ova jedinica ona, tralalalala.... Katastrofa! I to je ozbiljna katastrofa cijele Plenkovićeve vlade.

Al uvijek ima i strašnije. Evo, pedofilu iz Dubrovnika smanjena kazna jer je bio branitelj. Evala, ljudi! Nema dalje, gasi sve!

ČETVRTAK

Što ćemo imati nakon trakavice s izborom šefa Vrhovnog suda ako će neki suci i dalje poručivati da je za kaznena djela olakotna okolnost sudjelovanje u Domovinskom ratu? Da bi se stvar s izborom nastavila u zabavnom tonu, premijer nam otkriva zakulisne razgovore s kandidatima, a predsjednik se pravi Tošo. Danas se puno toga zna, nije da se vijesti raznose diližansama, samo što treba ispravno čitati između redaka. Ne treba nam ni ona čuvena povijesna distanca dok se ne otvore arhivi, dovoljna su nam dva – tri političara s dužim jezikom. A ima i takvih građana.

"Dobar dan, gospodine Njonjo", reče jedan od njih, Hvaranin Beroš, predsjedniku Sabora. Poslije toga pokucala mu policija na vrata, a Jandroković tvrdi da ga nije on prijavio za prijetnju. I zašto bi kad mu je, kako tvrdi taj Beroš, odmah uzvratio: "Nabijem te na k., idiote, majmune…" Možda ovaj otočanin sve laže, ne znam, premda lako zamislim Jandrokovića kako se razjari. Sjetim se odmah one njegove slike u kupaćem na društvenim mrežama nakon što mu je Milanović prigovorio da je nasilnik bez mišića. Mislim, nisu mu baš neki mišići, prije bih rekla da je on jedan od onih momčića koji bi s ulice, kad zagusti, zvali tatu upomoć.

PETAK

Bitno da će u nas porast minimalna plaća. S pet na cijelih šest kuna. Mislim, koja je razlika između 3250 i 3400 kuna? Da ne govorimo o tome da niti tolicni iznos svi poslodavci ne žele isplatiti radnicima pa je tako lani zakinuto njih 1.689. Po iznosu minimalne plaće smo među najjadnijima u Europi. U kojoj je prosjek 700 eura. A to bi bilo taman nekih 60 posto dostojanstvene plaće od 10.400 kuna o kojoj možemo samo sanjati.

U Saboru je počela rasprava o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći i opet se, kad su u pitanju radnička prava, nešto konkretno čulo od Katarine Peović, zastupnice RF-a. "Ustavom u članku 56. je određeno da svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život. Stoga je jasno da je minimalna plaća u RH – protuustavna", reče Kate. Točno. I što ćemo sad? Pozvati upomoć Ustavni sud?

Sve je ovo bilo u Saboru još u četvrtak, ali nema tog dana, tjedna ili godine kada to nije ustvari najvažnije tema, samo su se potrudili da nam je pretvore u dosadu pa će više ljudi na nekom portalu prije zakačiti za savjet kada treba nanositi mlijeko za tijelo nego za vijesti iz Sabora. Da, treba ga nanijeti odmah nakon tuširanja i to dok vam je koža još vlažna. Hvala medijima, bili bismo gluplji da ih nema.

Danas dok čitate ove novine treba vidjeti hoće li u Zagrebu okupljenim antivakserima i antimaskerima čudnovatih kljunaša, poput onoga koji tvrdi da je pronašao piramide, biti provjeravane covid potvrde s obzirom da ih se očekuje preko stotinu. Na to pitanje, naime, ministar policije i šef Nacionalnog stožera u petak nije odgovorio. Biće se nije dogovorio sa središnjicom.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
John Macdougall
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije-1128348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a4df8cf800099a99e5e7a98056557d625e3fcfb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pregled+tjedna+Silvane+Uzini%C4%87%3A+O+teroru+antimaskera%2C+%E2%80%98Njonjinim%E2%80%98+mi%C5%A1i%C4%87ima%2C+djeci+koja+su+%C5%BErtve+roditelja+i+sustava...+A+uvijek+ima+i+stra%C5%A1nije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije-1128348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpregled-tjedna-silvane-uzinic-o-teroru-antimaskera-sinjskom-lokalnom-serifu-njonjinim-misicima-djeci-koja-su-zrtve-roditelja-i-sustava-a-uvijek-ima-i-strasnije-1128348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => malo lijepih vijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskamalo lijepih vijesti

Pregled tjedna Silvane Uzinić: O teroru antimaskera, ‘Njonjinim‘ mišićima, djeci koja su žrtve roditelja i sustava... A uvijek ima i strašnije

Piše Silvana Uzinić
18. rujna 2021. - 22:06

Vidjeli smo što se ove subote dogodilo u Zagrebu na prosvjedu protiv korona mjera. Zanimljivo je da nikako ne znamo koje su to točno mjere koje ljute dio građana, s obzirom da su u nas, za razliku od onih u drugim zemljama, izuzetno blage.

Cijeli ovaj tjedan, naime, slušamo vijesti o uličnim borbama u mnogim europskim metropolama, neku večer pošajbali su se u Ljubljani. Iz prosvjednika je kuljao bijes jer je Vlada propisala stroga ograničenja za sve one koji nemaju potvrde o preboljenju, cijepljenju, odnosno testiranju, pa čak i dolazak na benzinsku crpku po gorivo.

Što jest jest, strogo je to, ali isto tako povećala se u Sloveniji potražnja za cjepivom što je vlastima i bio cilj. Sve vlade htjele bi da se građani u što većem broju cijepe i one koje su to postigle,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:43