StoryEditorOCM
HrvatskaNOVSKO ŽDRILO

Ponton kojim je spojena Hrvatska pokrio zaborav, na 30. obljetnicu došla dva branitelja. Da, dobro ste pročitali - dva!

Piše Marko Didić
18. srpnja 2023. - 15:12

Na prste jedne ruke mogli su se prebrojiti oni koji su u utorak ujutro položili cvijeće i upalili svijeće na spomen-ploču HRM-a na rivi u Posedarju. Dvojica branitelja, i to umirovljeni poručnik korvete Josip Ovas i umirovljeni poručnik Slavko Đula, i njihova unučad jedini su došli na obljetnicu uz izaslanika županijske vlasti Davora Lonića. Eto, oni nisu zaboravili taj 18. srpnja 1993. kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u 18.45 sati pustio u promet pontonski most u Novskom ždrilu prešavši pješice, s jedne na drugu stranu, tim činom je nakon 20 mjeseci kopnom povezana sjeverna i južna Hrvatska. Tim pontonskim mostom putovalo se sve do 1997. do izgradnje Masleničkog mosta.

Pothvat za pamćenje

Josip Ovas nam govori o pripadnicima Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata "A" HRM-a koji su napravili taj pothvat uz potporu djelatnika "Brodospasa", "Brodotrogira" i "Brodogradilišta" Vranjic.

image

Josip Ovas (na slici iz ratnih dana) prisjeća se postavljanja pontonskog mosta prije 30 godina

Privatni Album/Privatni Album

- Ti radnici su u samo tjedan dana preradili pet teglenica koje će se montirati i usidriti pontonski most dug 279 metara i širine 7,6 metara. Istovremeno su djelatnici "Konstruktora" u suradnji s Hrvatskim cestama radili prilazne ceste s obiju strana Novskog ždrila na koje će biti naslonjen pontonski most.

- Prostor Novskog ždrila je svakodnevno granatiran i pokušavalo se spriječiti spajanje sjevera i juga Hrvatske. Neprijatelji su Novsko ždrilo imali kao na dlanu, pa je tako došlo do ranjavanja jednog pripadnika naše postrojbe, hrabrog branitelja Borisa Kuničića, a često je dolazilo do oštećenja borbenih sredstava postrojbe.

U nedjelju navečer 1. kolovoza 1993. godine prva teglenica s juže strane mosta pogođena je granatom, teško je oštećena i potonula. Sutradan na mjesto događaja dolaze i vojni promatrači iz UNPOFOR-a, ali se granatiranje i u njihovoj nazočnosti nastavlja i pokušava se onemogućiti popravak mosta i nastavak normalnog prometovanja. Teglenica koja je potonula zamijenjena je novom koja je u rekordnom vremenu opremljena u brodogradilištu "Uljanik" (Kleopatra), dotegljena i montirana na mjestu potonuća stradale teglenice - sjeća se Ovas tih slavnih dana.

image

Umirovljeni poručnik korvete Josip Ovas s unucima pred spomen-pločom  30 godina kasnije

Privatni Album/Privatni Album

Pohvale od predsjednika

Za uspješno provođenje borbenih zadaća te požrtvovnost i hrabrost u VRO Maslenica pripadnici Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata "A" HRM-a su 8. veljače 1993. godine pohvaljeni od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana (pohvaljeno je 16 pripadnika postrojbe).

Za uspješno obavljanje bojnih zadaća, iskazanu hrabrost, samopožrtvovanje prilikom izgradnje pontonskog mosta Maslenica načelnik GS HV-a nagradio je ranjenog pištoljem i pohvalio 11 pripadnika postrojbe.

Ne znamo gdje su danas ti ljudi i zašto ih je tako malo svjedočilo danas velikom pothvatu od prije trideset godina na koji mogu biti itekako ponosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:18