stdClass Object ( [id] => 246152 [title] => Pobuna primalja: Zaposlila je sestru, sebi dijeli naknade, a nas natjerala da - šutimo [alias] => pobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sklapanje ekskluzivnog ugovora sa sestrom predsjednice Hrvatske komore primalja, privatizacija upravljanja tim strukovnim tijelom, prijetnje članstvu, zaobilaženje propisa i sumnje u netransparentno trošenje proračuna nisu bili dovoljni da Ministarstvo zdravlja oštrije reagira na dramatičnu situaciju u Komori, čiji je osnivač, nego je 17. lipnja izdalo izvještaj o nadzoru u kojemu od onih koji su Komoru doveli u takvo stanje traži da korigiraju nepravilnosti.

Članice HKP-a koje su prijavile predsjednicu Komore zbog raznih oblika neformalne privatizacije HKP-a, i koje zbog toga primaju prijetnje da će ostati bez dozvole za rad ako samo komuniciraju o sadržaju nalaza MZ-a, neslužbeno su upućene da same pokušaju smijeniti vodstvo Komore na izvanrednoj skupštini 12. rujna.

Nevjerojatna priča o strukovnoj udruzi koja ima javne ovlasti kontrole rada primalja i izdavanja dozvola za rad, i za to inače prima novac MZ-a, počinje 18. veljače 2009., kad su HKP osnovali Hrvatska udruga primalja i Ministarstvo zdravstva s HDZ-ovim Darkom Milinovićem na čelu.

Tada je za predsjednicu izabrana Riječanka Barbara Finderle, koja je odmah sklopila ekskluzivan ugovor o pravnom zastupanju sa svojom sestrom, odvjetnicom Kristinom Mikuličić iz Rijeke, prema kojemu sestra predsjednice vodi sve pravne poslove Komore, osmišljava i sastavlja akte, pruža pravne savjete...

Nadzorom je okriveno da je predsjednica od tada stalno zaposlena u Komori i da ima ugovor o radu u kojem nisu navedeni uvjeti raskida radnog odnosa u trenutku kad više ne bude predsjednica. Finderle, prema izvještaju, puno radno vrijeme radi u Rijeci iako je sjedište Komore u Zagrebu, a za svako joj putovanje pripadaju sve zakonom propisane naknade koje se naplaćuju po drugačijoj tarifi nego ostalim članovima.

Evidencija dolaska

Pravo na svaku naknadu odobrava osobno Finderle, a pripada joj još jedan izvanserijski privilegij – da sama u svojem privatnom prostoru kontrolira svoje 40-satno radno vrijeme. Prema izvještaju MZ-a, u ugovoru o radu potpisanom između Komore i predsjednice stoji da poslodavac – koji je u Zagrebu – kontrolira što Finderle radi u Rijeci, no dalje se konstatira da tajnik Komore vodi evidenciju dolaska na posao za sve zaposlene osim za Finderle, koja sama dostavlja obrazac evidencije prisutnosti na radnome mjestu privatnom knjigovodstvenom servisu!

U Stručnom vijeću Komore u međuvremenu je postavljena samo jedna osoba koja zadovoljava uvjete za tu funkciju i koja je primalja, a ostali su članovi profesor (?), diplomirana politologinja, rusistkinja i odvjetnica Komore, sestra predsjednice. Kako tvrdi MZ, sestra predsjednice i odvjetnica Komore potpisala je s Komorom dva ugovora o stalnoj suradnji i jedan aneks, i to za iste poslove koje obavlja tajnik, pa MZ preporučuje da se “preispita mogućnost otkaza ugovora odvjetnici Mikuličić”.

Izvještaj MZ-a, koji je potvrdio da je u Komori zaobilažen ili krivo tumačen priličan broj akata, dao je vjetar u leđa članicama Komore koje su nezadovoljne radom predsjednice, te ih ohrabrio da počnu tražiti pomoć i smjenu Barbare Finderle. No, tada su problemi samo eskalirali, jer je u srpnju napisan i Pravilnik o obvezi čuvanja poslovne i profesionalne tajne, čiji je sadržaj restriktivan kao da je riječ o privatnoj korporaciji, a odmah zatim su sve članice Komore bile dužne potpisati i formular s izjavom da neće odati ništa što čuju o radu udruge hrvatskih primalja.

U izjavi koju Slobodna posjeduje stoji “poznato mi je da su podaci koje sam saznao/la volontirajući u Hrvatskoj komori primalja (HKP) tajni”, zatim da je članica dužna “poduzeti sve mjere osiguranja za zaštitu tajnosti podataka”, da će nadoknaditi nastalu štetu “ukoliko na bilo koji način dođe do otkrivanja podataka mojom krivnjom (namjerno ili nepažnjom)” i da će u slučaju iznošenja tajnih podataka članica odgovarati pred Sudom Komore.

Osim toga, stoji da predsjednica Komore može pokrenuti disciplinski postupak protiv osobe koja oda poslovnu tajnu, što znači da primalja zbog kritike rada Komore može ostati bez dozvole za rad.
Nameće se pitanje čime se to bave zdravstvene radnice koje u bolnicama asistiraju u porodu da im predsjednica strukovne udruge uvodi zavjet šutnje.

Zabranjena Skupština

“Ovaj se obrazac i Pravilnik pojavio nakon što smo od Ministarstva zdravlja na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama zatražile da nam se ustupi rezultat nadzora nad radom Komore, odnosno nakon što smo ga dobile i međusobno na e-mailing listama počele komentirati”, kaže M.M. (podaci poznati redakciji), jedna od primalja koja je ovog proljeća zatražila nadzor nad HKP-om, dodajući da je već nekoliko članica primilo izravnu prijetnju da će biti disciplinski gonjene zbog rasprave o izvještaju MZ-a.

M.M. tvrdi da Finderle smatra da su podaci iz nadzora nadležnog ministarstva poslovna tajna čijim se iznošenjem narušava ugled HKP-a i da je pravi progon članstva krenuo upravo onda kad su u ruke primili dokument koji potvrđuje većinu razloga zbog kojih su članice Komore zatražile nadzor.
No, s obzirom na to da je Ministarstvo zdravlja samo dalo preporuke vodstvu Komore da se stanje korigira, nemoguće je predvidjeti rasplet ove situacije. Strah članica Komore da će biti stegovno gonjene ako preuzmu inicijativu ogroman je.

“Predsjednica Komore već je zabranila skupštinu koju smo zakazali 12. rujna, pa ćemo je morati održati negdje izvan prostorija Komore. Budući da se članstvu prijeti gubitkom dozvola za rad, ne možemo predvidjeti koliko će se nezadovoljnih članova odazvati skupštini. Očajne smo jer smo očekivale veću pomoć MZ-a i zaštitu od prijetnji koje dobivamo od vlastitog strukovnog tijela čiji je osnivač Ministarstvo. Preostalo nam je jedino da cijelu javnost uključimo u ovaj problem”, zaključuje M.M.

Nataša Škaričić

Šefica radi po posebnoj tarifi

Finderle, prema izvještaju, puno radno vrijeme radi u Rijeci iako je sjedište Komore u Zagrebu, a za svako joj putovanje pripadaju sve zakonom propisane naknade koje se naplaćuju po drugačijoj tarifi nego ostalim članovima. Pravo na svaku naknadu odobrava osobno predsjednica Komore Finderle

Gume od 13.000 kuna

Prema riječima M.M., članice Komore dulje su vrijeme tražile podatke o trošenju novca na putne troškove predsjednice i njezine sestre koje se, navodno, odvojeno isplaćuju objema iako iz Rijeke putuju zajedno, ili na takve bizarnosti kao što su automobilske gume od 13.000 kuna i računalo od 15.000 kuna, no svaki bi im put bilo rečeno da nemaju pravo na takve informacije.

Hrvatska komora primalja završila je 2013. s manjkom od 45.000 kuna, a potrošeno je 350.000 kuna više nego prijašnjih godina.

‘Žele ugasiti Komoru’

Finderle ne vidi nikakav problem u tome što je glavna pravna savjetnica njezina sestra. – U Komori nisam angažirala sestru kao odvjetnicu, nego je bio otvoren javni natječaj na koji se i ona javila. O tome je odlučilo Vijeće Komore. S obzirom na to da je sadašnja odvjetnica tada dala najbolju ponudu i da je i prije osnivanja Komore volontirala i pomagala oko primaljskih pitanja, Vijeće ju je odlučilo angažirati, u početku na određeno vrijeme, a tek poslije na neodređeno. Činjenicu da je ona sestra predsjednice nismo skrivale. S obzirom na to da dio članstva negoduje zbog toga, a i zbog toga što nije htjela biti dodatni teret u izbornom procesu, ponudila je Vijeću raskid ugovora, no Vijeće ga nije prihvatilo – kaže Finderle.

Komentirajući prijetnje članstvu zbog komentara na rezultate nadzora MZ-a, predsjednica Komore ustvrdila je da je rješenje MZ-a nepravomoćno i da se Komora na njega žalila, te da komentiranje nepravomoćnog akta nije sukladno zakonima RH. Zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine, tvrdi, nije u skladu s aktima Komore i stoga se ne može govoriti da je zabranjena, nego da se ne može održati. Finderle tvrdi da iza svega stoji dio članstva koje želi da se Komora ugasi, odnosno pripoji drugoj komori, što bi se postiglo ubacivanjem tih članica u tijela HKP-a.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Finderle opovrgava optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dramatična situacija u Komori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-09-10 17:46:09 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-09-11 00:31:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-09-10 22:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15666 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/09/10/Novosti/Predsjednica_Komore_Barbara_Finderle.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7717424 Threads: 1 Questions: 1628697087 Slow queries: 4838249 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111210450 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/pobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo-246152 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo-246152?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201931 [name] => primalje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => primalje [link] => /tag/primalje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Finderle opovrgava optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dramatična situacija u Komori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pobuna primalja: Zaposlila je sestru, sebi dijeli naknade, a nas natjerala da - šutimo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-34-21-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/09/10/Novosti/Predsjednica_Komore_Barbara_Finderle.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/09/10/Novosti/Predsjednica_Komore_Barbara_Finderle.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sklapanje ekskluzivnog ugovora sa sestrom predsjednice Hrvatske komore primalja, privatizacija upravljanja tim strukovnim tijelom, prijetnje članstvu, zaobilaženje propisa i sumnje u netransparentno trošenje proračuna nisu bili dovoljni da Ministarstvo zdravlja oštrije reagira na dramatičnu situaciju u Komori, čiji je osnivač, nego je 17. lipnja izdalo izvještaj o nadzoru u kojemu od onih koji su Komoru doveli u takvo stanje traži da korigiraju nepravilnosti.

Članice HKP-a koje su prijavile predsjednicu Komore zbog raznih oblika neformalne privatizacije HKP-a, i koje zbog toga primaju prijetnje da će ostati bez dozvole za rad ako samo komuniciraju o sadržaju nalaza MZ-a, neslužbeno su upućene da same pokušaju smijeniti vodstvo Komore na izvanrednoj skupštini 12. rujna.

Nevjerojatna priča o strukovnoj udruzi koja ima javne ovlasti kontrole rada primalja i izdavanja dozvola za rad, i za to inače prima novac MZ-a, počinje 18. veljače 2009., kad su HKP osnovali Hrvatska udruga primalja i Ministarstvo zdravstva s HDZ-ovim Darkom Milinovićem na čelu.

Tada je za predsjednicu izabrana Riječanka Barbara Finderle, koja je odmah sklopila ekskluzivan ugovor o pravnom zastupanju sa svojom sestrom, odvjetnicom Kristinom Mikuličić iz Rijeke, prema kojemu sestra predsjednice vodi sve pravne poslove Komore, osmišljava i sastavlja akte, pruža pravne savjete...

Nadzorom je okriveno da je predsjednica od tada stalno zaposlena u Komori i da ima ugovor o radu u kojem nisu navedeni uvjeti raskida radnog odnosa u trenutku kad više ne bude predsjednica. Finderle, prema izvještaju, puno radno vrijeme radi u Rijeci iako je sjedište Komore u Zagrebu, a za svako joj putovanje pripadaju sve zakonom propisane naknade koje se naplaćuju po drugačijoj tarifi nego ostalim članovima.

Evidencija dolaska

Pravo na svaku naknadu odobrava osobno Finderle, a pripada joj još jedan izvanserijski privilegij – da sama u svojem privatnom prostoru kontrolira svoje 40-satno radno vrijeme. Prema izvještaju MZ-a, u ugovoru o radu potpisanom između Komore i predsjednice stoji da poslodavac – koji je u Zagrebu – kontrolira što Finderle radi u Rijeci, no dalje se konstatira da tajnik Komore vodi evidenciju dolaska na posao za sve zaposlene osim za Finderle, koja sama dostavlja obrazac evidencije prisutnosti na radnome mjestu privatnom knjigovodstvenom servisu!

U Stručnom vijeću Komore u međuvremenu je postavljena samo jedna osoba koja zadovoljava uvjete za tu funkciju i koja je primalja, a ostali su članovi profesor (?), diplomirana politologinja, rusistkinja i odvjetnica Komore, sestra predsjednice. Kako tvrdi MZ, sestra predsjednice i odvjetnica Komore potpisala je s Komorom dva ugovora o stalnoj suradnji i jedan aneks, i to za iste poslove koje obavlja tajnik, pa MZ preporučuje da se “preispita mogućnost otkaza ugovora odvjetnici Mikuličić”.

Izvještaj MZ-a, koji je potvrdio da je u Komori zaobilažen ili krivo tumačen priličan broj akata, dao je vjetar u leđa članicama Komore koje su nezadovoljne radom predsjednice, te ih ohrabrio da počnu tražiti pomoć i smjenu Barbare Finderle. No, tada su problemi samo eskalirali, jer je u srpnju napisan i Pravilnik o obvezi čuvanja poslovne i profesionalne tajne, čiji je sadržaj restriktivan kao da je riječ o privatnoj korporaciji, a odmah zatim su sve članice Komore bile dužne potpisati i formular s izjavom da neće odati ništa što čuju o radu udruge hrvatskih primalja.

U izjavi koju Slobodna posjeduje stoji “poznato mi je da su podaci koje sam saznao/la volontirajući u Hrvatskoj komori primalja (HKP) tajni”, zatim da je članica dužna “poduzeti sve mjere osiguranja za zaštitu tajnosti podataka”, da će nadoknaditi nastalu štetu “ukoliko na bilo koji način dođe do otkrivanja podataka mojom krivnjom (namjerno ili nepažnjom)” i da će u slučaju iznošenja tajnih podataka članica odgovarati pred Sudom Komore.

Osim toga, stoji da predsjednica Komore može pokrenuti disciplinski postupak protiv osobe koja oda poslovnu tajnu, što znači da primalja zbog kritike rada Komore može ostati bez dozvole za rad.
Nameće se pitanje čime se to bave zdravstvene radnice koje u bolnicama asistiraju u porodu da im predsjednica strukovne udruge uvodi zavjet šutnje.

Zabranjena Skupština

“Ovaj se obrazac i Pravilnik pojavio nakon što smo od Ministarstva zdravlja na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama zatražile da nam se ustupi rezultat nadzora nad radom Komore, odnosno nakon što smo ga dobile i međusobno na e-mailing listama počele komentirati”, kaže M.M. (podaci poznati redakciji), jedna od primalja koja je ovog proljeća zatražila nadzor nad HKP-om, dodajući da je već nekoliko članica primilo izravnu prijetnju da će biti disciplinski gonjene zbog rasprave o izvještaju MZ-a.

M.M. tvrdi da Finderle smatra da su podaci iz nadzora nadležnog ministarstva poslovna tajna čijim se iznošenjem narušava ugled HKP-a i da je pravi progon članstva krenuo upravo onda kad su u ruke primili dokument koji potvrđuje većinu razloga zbog kojih su članice Komore zatražile nadzor.
No, s obzirom na to da je Ministarstvo zdravlja samo dalo preporuke vodstvu Komore da se stanje korigira, nemoguće je predvidjeti rasplet ove situacije. Strah članica Komore da će biti stegovno gonjene ako preuzmu inicijativu ogroman je.

“Predsjednica Komore već je zabranila skupštinu koju smo zakazali 12. rujna, pa ćemo je morati održati negdje izvan prostorija Komore. Budući da se članstvu prijeti gubitkom dozvola za rad, ne možemo predvidjeti koliko će se nezadovoljnih članova odazvati skupštini. Očajne smo jer smo očekivale veću pomoć MZ-a i zaštitu od prijetnji koje dobivamo od vlastitog strukovnog tijela čiji je osnivač Ministarstvo. Preostalo nam je jedino da cijelu javnost uključimo u ovaj problem”, zaključuje M.M.

Nataša Škaričić

Šefica radi po posebnoj tarifi

Finderle, prema izvještaju, puno radno vrijeme radi u Rijeci iako je sjedište Komore u Zagrebu, a za svako joj putovanje pripadaju sve zakonom propisane naknade koje se naplaćuju po drugačijoj tarifi nego ostalim članovima. Pravo na svaku naknadu odobrava osobno predsjednica Komore Finderle

Gume od 13.000 kuna

Prema riječima M.M., članice Komore dulje su vrijeme tražile podatke o trošenju novca na putne troškove predsjednice i njezine sestre koje se, navodno, odvojeno isplaćuju objema iako iz Rijeke putuju zajedno, ili na takve bizarnosti kao što su automobilske gume od 13.000 kuna i računalo od 15.000 kuna, no svaki bi im put bilo rečeno da nemaju pravo na takve informacije.

Hrvatska komora primalja završila je 2013. s manjkom od 45.000 kuna, a potrošeno je 350.000 kuna više nego prijašnjih godina.

‘Žele ugasiti Komoru’

Finderle ne vidi nikakav problem u tome što je glavna pravna savjetnica njezina sestra. – U Komori nisam angažirala sestru kao odvjetnicu, nego je bio otvoren javni natječaj na koji se i ona javila. O tome je odlučilo Vijeće Komore. S obzirom na to da je sadašnja odvjetnica tada dala najbolju ponudu i da je i prije osnivanja Komore volontirala i pomagala oko primaljskih pitanja, Vijeće ju je odlučilo angažirati, u početku na određeno vrijeme, a tek poslije na neodređeno. Činjenicu da je ona sestra predsjednice nismo skrivale. S obzirom na to da dio članstva negoduje zbog toga, a i zbog toga što nije htjela biti dodatni teret u izbornom procesu, ponudila je Vijeću raskid ugovora, no Vijeće ga nije prihvatilo – kaže Finderle.

Komentirajući prijetnje članstvu zbog komentara na rezultate nadzora MZ-a, predsjednica Komore ustvrdila je da je rješenje MZ-a nepravomoćno i da se Komora na njega žalila, te da komentiranje nepravomoćnog akta nije sukladno zakonima RH. Zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine, tvrdi, nije u skladu s aktima Komore i stoga se ne može govoriti da je zabranjena, nego da se ne može održati. Finderle tvrdi da iza svega stoji dio članstva koje želi da se Komora ugasi, odnosno pripoji drugoj komori, što bi se postiglo ubacivanjem tih članica u tijela HKP-a.
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo-246152 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2f67b7cb9cce55a9840cb82c3e7c2a0f5c947ec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pobuna+primalja%3A+Zaposlila+je+sestru%2C+sebi+dijeli+naknade%2C+a+nas+natjerala+da+-+%C5%A1utimo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo-246152 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpobuna-primalja-zaposlila-je-sestru-sebi-dijeli-naknade-a-nas-natjerala-da-sutimo-246152 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Finderle opovrgava optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dramatična situacija u Komori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskadramatična situacija u Komori

Pobuna primalja: Zaposlila je sestru, sebi dijeli naknade, a nas natjerala da - šutimo

Piše PSD.
11. rujna 2014. - 00:20

Sklapanje ekskluzivnog ugovora sa sestrom predsjednice Hrvatske komore primalja, privatizacija upravljanja tim strukovnim tijelom, prijetnje članstvu, zaobilaženje propisa i sumnje u netransparentno trošenje proračuna nisu bili dovoljni da Ministarstvo zdravlja oštrije reagira na dramatičnu situaciju u Komori, čiji je osnivač, nego je 17. lipnja izdalo izvještaj o nadzoru u kojemu od onih koji su Komoru doveli u takvo stanje traži da korigiraju nepravilnosti.

Članice HKP-a koje su prijavile predsjednicu Komore zbog raznih oblika neformalne privatizacije HKP-a, i koje zbog toga primaju prijetnje da će ostati bez dozvole za rad ako samo komuniciraju o sadržaju nalaza MZ-a, neslužbeno su upućene da same pokušaju smijeniti vodstvo Komore na izvanrednoj skupštini 12. rujna.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:34