StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković se pohvalio: Prosječna plaća između naša dva mandata rasla je za 577 eura! Imam poruku za lokalne vlasti...

Piše hina
24. svibnja 2024. - 12:03

Sa 35 minuta zakašnjenja počela je sjednica Vlade. Plenković se prvo osvrnuo da gospodarske podatke.

"Državni zavod za statistiku je objavio podatke o prosječnoj plaći za ožujak. U veljači je ona iznosila 1248 eura, to je tada bilo rekordnih, a onda je porasla za 78 eura i sada u ožujku iznosi 1326 eura. Od početka do kraja naše prve i do kraja naše druge Vlade prosječna plaća narasla za 577 eura, piše Jutarnjil ist.

Medijalna plaća narasla je za 4 posto u odnosu na veljaču. Inflacija nije pojela rast plaća, jasno je da su plaće rasle višestruko brže od cijena. Prosjek rasta u dva mandata je 37 posto, a to je radi poreznog rasterećenja", komentirao je Plenković na početku sjednice.

"Ova naša reforma nije bila nikakva perfidna ideja zločestog HDZ-a da uzme novac od lokalnih sredina, nego objektivna analiza", kazao je i dodao da poziva sve koji nisu, da ponovno razmotre mogućnost snižavanja poreza na dohodak.

Komentirao je i rast plaća službenika u državnim upravama i kazao da je to povijesni rast plaća te dodao da Hrvatska ima najmanji broj nezaposlenih ikad.

"Samo je Malta iznad Hrvatske. Naš projicirani rast je višestruko veći od EU i bit ćemo u poziciji da idemo prema velikom političkom cilju - da prosjek razvijenosti bude na oko 80 posto."

Temeljni zadatak su gospodarstvo, veća primanja za građane i manji porezi.

Ministar Primorac će najaviti ponovno izdavanje trezorskih zapisa, najavio je Plenković. 3.75 i 3.65 će biti prinosi na trezorske zapise, očekujemo povjerenje građana u državne financije.

Sjednica Vlade RH trebala se održati u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišna knjižnici, no ni pola sata nakon zakazanog, još uvijek nije počela.

Na dnevnom su redu prijedlog zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU) te izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Vlada će usvojiti i nacionalni plan za provedbu Pakta o civilnoj Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:03