StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković opleo po SDP-u: Nazivaju nas kriminalnom organizacijom, a oni su lopovska koja slijepo slijedi Milanovića

Piše vijesti sd
16. listopada 2024. - 11:44

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bili su, između ostalog, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o minimalnoj plaći (EU) te Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu rada.

Plaće, mirovine i priuštivo stanovanje Vladini su prioriteti u iduće četiri godine, istaknuo je premijer podnoseći dan ranije Saboru Godišnje izvješće o radu Vlade te najavio rast minimalne plaće od Nove godine, a o tom je govorio i na početku sjednice Vlade te u uvodnom govoru nije propustio pohvaliti se opet svime što smatra uspjehom, piše Dnevnik.hr.

"Podsjetili smo da smo u vremenima krize sačuvali socijalnu koheziju, uz pakete pomoći oomogućili ostvaranje strateških ciljeva - rast prosječne plaće, rast mirovine, rast BDP-a, kreditni rejting, rekordni broj zaposlenih i najnižom nezaposlenošću", opetovao je Plenković, a ponovio i zamjerke predsjedniku Republike i oporbi zbog njihova stava oko slanja hrvatskih vojnika.

image

 Predsjednik Zoran Milanović bio je meta premijerovih kritika

Ranko Šuvar/Cropix

"Imamo lažne teze u eteru koje plasira Milanović, oporba koja ga slijepo u tom koritu slijedi, pozvali smo ih jučer da to ne čine jer imaju te neke sitne politikantske interese uoči predsjedničkih izbora. Problem je u tome što ova generacija SDP-a i te lijeve oporbe i tih kvazi-desnih stranaka, a u biti populista koji ništa ne pridnosi Hrvatskoj, ruše hrvatski kredibilitet u EU i NATO-u. Radi se o generaciji političara koji osobno nisu ništa pridonijeli ulasku Hrvatske u EU i NATO, a ako nisu osobno, onda nemaju nikakav osjećaj identifikacije s tim velikim postignućima. Čini mi se da bi nekima u oporbi bilo draže da nismo u NATO-u, a nekima da nismo ni u EU", kazao je Plenković.

"Milanović stalno gura Hrvatsku u proruski narativ i ruši našu zapadnu pripadnost, radi nam se međunarodni problem gdje naši saveznici u NATO-u više neće biti sigurni jesmo li tu. Oporbi poruka - kad dođe glasanje u Saboru, zapitajte se jeste li za Hrvatsku u EU-u, NATO-u, za zdrav razum ili ćete slijediti lažni narativ da se šalju vojnici u Ukrajinu. Za Hrvatsku je dobro da je ta ekipa u opoziciji, a mi ćemo se truditi da ostanu jako dugo u opoziciji", poručio je Plenković.

image

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade Branko Bačić za nekoliko dana predstaviti nacionalnu stambenu politiku

Josip Bandić/Cropix

"Najavili smo i nove aktivnosti, prije svega iznos minimalne plaće 970 eura bruto od 1. siječnja iduće godine. Ministar Piletić pripremit će odluku za iduću sjednicu Vlade. Sve je to na tragu našeg ambicioznog plana da prosječna plaća bude 1600 eura na kraju našeg trećeg mandata", dodao je i najavio da će ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade Branko Bačić za nekoliko dana predstaviti nacionalnu stambenu politiku.

Izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada trebala bi biti unaprijeđena prava nezaposlenih osoba. Između ostaloga, ublažavaju se uvjeti za stjecanje pojedinih prava, povećava se obuhvat radnika koji imaju pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, a podižu se i iznosi naknada za pojedine kategorije nezaposlenih.

Na samom kraju otvorenog dijela sjednica Plenković je još jednom napao najveću oporbenu stranku: "Budući da nas SDP nakon jučerašnjeg izvješća naziva kriminalnom organizacijom i da je izvješće kriminalno podsjećamo da je SDP je lopovska organizacija koja je krala na unutarstranačkim izborima vrlo nedavno to su sami objavili plus imaju i bivšeg glavnog tajnika iz Grbinova vremena kojemu se vodi kazneni proces također zbog kaznenih djela u vođenju stranke pa - kako oni nama, tako mi njima", piše Dnevnik.hr.

image

‘Podsjećamo da je SDP je lopovska organizacija koja je krala na unutarstranačkim izborima vrlo nedavno to su sami objavili plus imaju i bivšeg glavnog tajnika iz Grbinova vremena kojemu se vodi kazneni proces također zbog kaznenih djela u vođenju stranke‘

Vojko Bašić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 11:45