StoryEditorOCM
Hrvatskazamrzavanje

Plenković o mjerama: ‘Zašto trgovci ranije nisu snizili cijene? Pitajte ih. Ma što bi im Vlada dala zauzvrat, kemijsku!?

Piše Vijesti SD
14. rujna 2023. - 15:24
Zagreb, 140923. NSK. Andrej Plenkovic, u pratnji ministara, obratio se medijima nakon 250. sjednice Vlade RH na kojoj je predstavljen paket mjera za zastitu kucanstava i gospodarstva od rasta cijena.Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je na Vladi predstavio najnoviji paket mjera, premijer Andrej Plenković održao je i konferenciju za medije.

Plenković je rekao kako smatra da su mjere usmjerene na građane i gospodarstvo.

“Ovo su mjere koje Hrvatska može iznijeti, a istovremeno ostvarivati investicijske ciljeve”, kaže, prenosi N1.

Dodaje i kako je sada odlučeno napraviti dodatni pritisak na trgovačke lance u korist građana, ali i zamrznuti cijene nekih proizvoda koje ljudi moraju koristiti, poput šampona, paste za zube…

Detaljnije o novim cijenama pročiatjte na donjem linku:

Ovo su nove cijene 30 artikala: pogledajte koliko će stajati jaja, riža, sir, toalet papir, pasta za zube...

"Kod nas postoji dobra volja i dobra namjera i dobri potezi. Oporba će reći da je ovo trebalo prije napraviti, da ne vjerujemo gospodarstvenicima... Mi nemamo taj pristup...", kaže.

“Mislim da smo probrali proizvode koji se kupuju i često konzumiraju, to je bio kriterij. Nastojali smo se koncentrirati na ono što je primjereno. Najave velikih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Ove mjere bi trebale utjecati na smanjivanje stope inflacije”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako je laž jučerašnja tvrdnja predsjednika Zorana Milanovića da prosječna mirovina nije rasla još od njegovog mandata na čelu Vlade. Prema Plenkovićevim riječima, "i u medijskom je prostoru hrpetina neistina”.

Na pitanje zašto se s paketom mjera nije išlo prije sezone, premijer je rekao da odgovor leži u podacima o inflaciji iz kolovoza.

Tvrdi da inflacija nije pojela rast plaća.

Na pitanje zašto sad trgovci mogu smanjiti cijene, a nisu mogli ranije, kaže: "Pitajte njih". Na pitanje što su trgovci dobili za uzvrat, premijer odgovora: "Što bi dobili trgovci za ovo? Ništa... Kemijsku? Što bi dobili?".

“Za razliku od privatnih aktera na tržištu, mi brinemo o cjelini. Normalno da su pristali. Pogledajte kako druge vlade razgovaraju s gospodarskim subjektima, svi vode taj dijalog, to nije ništa neobično”, kaže.

Rekao je i da je Vlada limitirala maksimalnu cijenu, no da to ne znači da neće biti jeftinije cijene proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 04:17