StoryEditorOCM
Hrvatskapremijer

Plenković: Molio bih načelnika Glavnog stožera HV-a da kaže je li zadovoljan s Rafaleima. Znam što će reći Milanović

Piše hina
2. listopada 2023. - 19:42

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je "danas važan dan kada je prvi Rafale postao naše vlasništvo" te kako je riječ o jednoj od najvažnijih političkih odluka vezanih za Hrvatsku vojsku jer mijenjaju karakter naših obrambenih sposobnosti.

"Danas je važan dan, kada je prvi Rafale postao naše vlasništvo. U Francuskoj su hrvatski piloti, tehničari, mehaničari i svi oni koji trebaju cijeli sustav bavljenja s novim višenamjenskim borbenim avionima držati na najvišoj razini. Smatram da je ta naša odluka jedna od najvažnijih političkih odluka uopće koja se odnosi na hrvatsku vojsku u proteklih 25, 26 godina i više", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Ta je odluka, podsjetio je, donesena još u prvom mandatu njegove vlade, realizirana je u drugom, a tih 12 višenamjenskih borbenih aviona u strateškom smislu mijenjaju karakter obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Zadovoljni smo da je dan dolaska Rafalea u Hrvatsku sve bliže i da ćemo biti spremni prihvatiti ih i u pogledu obučenosti naših pilota i svih ostalih koji će se s njima baviti, a isto tako i potrebne infrastrukture koja se intenzivno gradi u Hrvatskoj", rekao je Plenković novinarima.

Štos e tiče dinamike dolazaka Rafalea u Hrvatsku, kazao je kako će ‘sve biti upravo onako kako je predviđeno‘.

"Prvi Rafalei će doći u Hrvatsku u proljeće. Izgradnja infrastrukture odlično napreduje", ustvrdio je premijer i najavio kako će kroz slijedećih nekoliko dana u dogovoru s Ministarstvom obrane zajedno s medijima otići da vide kako napreduje izgradnja infrastrukture.  

image
/Shutterstock

Plenković je komentirao i izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je ustvrdio da će Rafalei nekima poslužiti kao predizborna platforma.

"Molio bih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske da izađe i kaže je li on zadovoljan, jer je i on danas u Mont-de-Marsanu zajedno s potpredsjednikom vlade Tomom Medvedom, ministrom obrane Marijem Banožićem i hrvatskim pilotima, tehničarima i mehaničarima. Je li Hrvatska vojska zadovoljna s time što je naša vlada omogućila da ojačamo sposobnosti HRZ-a ili nije. Ili ćemo sad pred izbore slušati Milanovića koji će reći dal‘ nam to treba, dal‘ nas to skupo košta‘, ili ćemo slušati Grbina koji kao da se probudio iz nekog sna ‘jel nam trebaju Rafalei?‘", rekao je Plenković.

Zapitao se i ‘gdje su ti ljudi bili kada su se odluke donosile‘.

"Je li netko nešto rekao protiv? Jesu li njihovi zastupnica na Odboru za obranu možda glasali ‘protiv‘? Svi su bili ‘za‘. Konsenzus puni političara u Hrvatskom saboru, naših pozicijskih i oporbenih", ustvrdio je prdsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Pčenković.

Hrvatska je danas preuzela prvi od dvanaest ugovorenih višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:51