StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica Vlade

Premijer objavio koliko će poskupjeti struja i plin, umirovljenicima stiže jednokratna pomoć, evo u kojim iznosima

Piše vijesti sd
6. rujna 2024. - 13:06

Vlada predstavlja novi paket mjera pomoći u borbi protiv inflacije. Novi paket mjera prvenstveno se odnosi na regulaciju cijena energenata. 

Premijer Andrej Plenković uvodno se na sjednici Vlade osvrnuo na trend smanjenja inflacije, koja je iznosila 1,8 posto, rekavši da je to najniža stopa inflacije u protekle tri godine.

Realna stopa rasta bila je 3,3 posto, a Hrvatska se nalazi među članicama EU-a gdje je gospodarski rast u prvih pola godine zabilježen među najvišima.

- Ubrzano lovimo korak s drugim zemljama srednje i istočne Europe, kazao je.

image
Antonio Balic/Cropix

Premijer je prezentirajući paketa mjera pomoći u borbi protiv inflacije, vrijedan 250 milijuna eura, naglasio da ima dva prioriteta - zadržati nisku cijenu energije te štititi one koji su najranjivji. 

Rekao je da su svi koalicijski i socijalni partneri dali podršku paketu.

- U vezi sa strujom, s obzirom da se okolnosti mijenjaju, nastavljaju se subvencije kućanstva, javni, neprofitni sektori, mikro i mali poduzetnici, no kada je riječ o struji doći će do određenog povećanja cijena, kroz 6 mjeseci ukupno 10 posto. Povećanje će ići u dvije faze, rekao je.

Govoreći o cijeni plina, rekao je da je vrijednost mjere 33,5 milijuna eura, a povećanje će kroz šest mjeseci biti 10%, uz zadržane subvencije.

Ovo je sedmi paket mjera u protekle tri godine, ali prvi u kojem se događaju određena smanjenja. Iz Vlade to objašnjavaju činjenicom da okolnosti nisu jednake kao, primjerice, anomalije koje su se na tržištu dogodile prije tri godine, pa je zbog toga Vlada odlučila ići u postupno smanjenje paketa mjera u fazama.

image
Vlada rh
image
Vlada rh

Potpore umirovljenicima s malim mirovinama

Umirovljenici kojima je mirovina do 840 eura će dobiti jednokratne naknade, njih 760.000. 

Vlada je osigurala rast mirovina od 76 posto rekao je Plenković.

- Šaljemo signal podrške i brige za najugroženije u društvu - naglasio je.

Tu postoje četiri razreda - oni koji imaju mirovinu do 350 eura dobit će potpore od 160 eura, oni koji imaju 350 do 500 eura dobit će potporu od 120 eura, s mirovinom od 500 do 650 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom između 650 do 840 eura dobit će 60 eura potpore.

Dodao je kako studentska prehrana neće poskupjeti 20 posto, te da će nezaposleni branitelji dobiti jednokratnu naknadu od 100 eura.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:36